Autor Wątek: Dwugłowy Oni  (Przeczytany 1389 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Dwugłowy Oni
« dnia: 2008-05-21, 23:17 »
Jakie są "oficjalne" zasady do dwugłowego Oni? Na stronie belgijskiego Kotei znalazłem coś takiego:

Oni Two Heads:

Only 40/40 Samurai legal decks are allowed for this side event.
90 min Swiss round; 2 players team. The 2 players can?t play with the same clan.
Players have to sit so that their facing and adjoining players are not from the same team.
Players of a team are allied but not considered as ?other player? of cards effects, events, stronghold, ?
During battle resolutions, allies win 1 honor by destroyed card then go home bowed (attackings and defenders).
The team is victorious by:
Military victory (the provinces of the opposing team are destroyed)
Honor victory (two players of a same team have 40 honor each or 60 if there?s only one player left)
Dishonor victory (first player eliminated at -20 hr, second at -30 hr)
Enlightenment victory (first player put 5 rings in-game and second player 3)

Rózni się to od tego co widziałem na Kotei we Wrocławiu chociazby. Zasadnicze róznice tyczą się m.in. przebiegu gry gdyż gra się jak w normalne L5R, z kolejnością wg wskazówek zegara, a gracze traktowani są jaką allies, oraz inny jest układ stołu (siedzenie naprzeciwko drugiej głowy). Są to dwie zupełnie inne gry wtedy.

Jak się to ma do waszych doświadczeń z tym formatem?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Odp: Dwugłowy Oni
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-05-21, 23:46 »
No cóż. We Wrocławiu wyglądało to tak - wyeliminować OBIE głowy (militarnie lub dyshonorowo), lub jedna głowa wygrywa dla całego teamu (honorowo lub krążkowo). Czyli np. mnie z Kamosem było o tyle łatwiej, że wystarczyło, że on wbije 40 honoru i wygrywamy obaj. Generalnie to co było we wrocławiu faworyzowało teamy z przynajmniej jedną honor runnerową głową, bo honor liczyliśmy osobno. I leciały takie akcje - Kamos: Beniha w postać X, Ja: Hired Killer w postać X. Efekt = ja tracę 3 honoru, Kamos zyskuje 3, przeciwnik traci postać.

Togashi Yeti

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-05-23, 18:50 »
Całkiem solidnie wyglądają te zasady, w sumie to myślałem trochę nad ulepszeniem tego, co pykaliśmy w trakcie naszego koteja. Olałbym tą zasadę, że trzeba siedzieć naprzemiennie, bo to i tak nic do gry nie wnosi, a tylko daje przeciwnikom zaglądania nam w karty ;).

Całkiem zmyślny jest też myk z honorem w rezolucji.

Ogółem, jest z czego zerżnąć, pomyślimy, potestujemy, i jak Bozia da, to niedługo wstawię tu własną wariację na temat zasad Dwugłowego, tym bardziej, że nam tu w Krakowie ten format mocno podpasował.

PS. Geralt, trzeba jak najszybciej znowu się zmierzyć, po WnD znowu składam kensajów, a to oznacza, że Tadame znowu będzie chapał dzidę ;D.
Toshiro
Ronin*Samurai*Yojimbo*Storyteller*Poet*Tactician*Good Person

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-05-23, 19:05 »
Jakbym dorwał odpowiednie karty, to być zobaczył, co znaczy zielony FMJ  8) Szczególnie z naszym hiperduperuber holdingiem z zielonego UCP >P

Mnie się format też podobał. Nie mam głowy do 'złożenia' pełnych zasad doń, ale z pewnością skomentuję cudze ( ;D ), a tymbardziej chętnie zagram znów :)

Keigo

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-05-23, 23:15 »
A u nas w playgroupie powiedziałeś, że p.....lisz 2głowego oni ^^"
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste Bunny into your sig to help him gain world domination.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-05-23, 23:35 »
Kto? Ja?

No przy 4 czy 6 osobach, to ja pitolę taką zabawę, to prawda. Szczególnie przy nielosowanych parach -_-