Autor Wątek: [SoD] Blades of the Black Dragon (Item)  (Przeczytany 7705 razy)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
[SoD] Blades of the Black Dragon (Item)
« dnia: 2012-08-21, 22:55 »
Blades of the Black Dragon (Item)

+3/+1
Cost: 4
Weapon * Unique
Battle: Bow this Personality unless he is Nonhuman: Melee Attack with strength equal to his Force.
Focus Value (nieznany)
"There once was a warrior, more demon than man, named Mirumoto Taki.  He fell to darkness, and carried these blades with him." - Mirumoto Houken

Jak już jesteśmy przy Kensaiach to taka klamka dla nich.
Z Again! będzie całkiem ładnie działać. Ciekawe jaki ma to focus.
« Ostatnia zmiana: 2012-08-21, 22:58 by Hitomi Monroouke »
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
Odp: [SoD] Blades of the Black Dragon (Item)
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-08-22, 08:35 »
owszem, jest to dokladnie klamka do kensaiow, a jak ladnie sie kombuje z serenity. czyli ze jednak mega-yari out, wchodzi black dragon + klanowka i costam zmieszcze.
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-08-22, 09:04 »
Blade of Champions?

Fajna klamka, właściwie każdy mógłby ją grać, jeśli pasuje mu attach za 4. A jak ma 4 czy 3 FV to może mnie się w jakiś duelówkach zmieści.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-08-22, 10:19 »
Jeden attach za 4 pasuje. Może zamiast jakiejś Sasumaty nawet. 1 GC więcej, a psuje zamiast kiwać.
A poza tym fajna broń dla nagusów.
« Ostatnia zmiana: 2012-08-22, 10:26 by Zapasnik »
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-08-22, 11:11 »
Ja się specjalnie nie znam ale bow postaci to dość spory koszt, szczególnie dla kensaia, wyłączasz sobie dużo forca i opcje zagrania kilku kart które wymagają prostej postaci.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-08-22, 11:19 »
Ja się specjalnie nie znam ale bow postaci to dość spory koszt, szczególnie dla kensaia, wyłączasz sobie dużo forca i opcje zagrania kilku kart które wymagają prostej postaci.

Dlatego sugerowałem połączenie z Again!  ;)
http://imperialassembly.com/oracle/#cardid=127,#hashid=e362a6c124d3708356b1c9d50e877cb2,#cardcount=0

I od razu robi się zupełnie inaczej ;)
Hitomi Monroouke

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-08-22, 11:27 »
Czyli używasz abilitkę z broni i kartę z ręki dla jednego melee. Możesz zrobić drugi raz, ale wtedy znowu będziesz bowed. Słabo.
W mojej opini karta tylko do nonhumanów.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-08-22, 11:34 »

a tam. masz ta akcje co mowi ze zamieniasz miejscami postacie, po tym jak sobie postrzelales i masz proste postacie. proste

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-08-22, 13:43 »
Czyli używasz abilitkę z broni i kartę z ręki dla jednego melee. Możesz zrobić drugi raz, ale wtedy znowu będziesz bowed. Słabo.
W mojej opini karta tylko do nonhumanów.
Eee. Again, Readied Steel, nawet Ring of Air można będzie w decku trzymać jak dojdzie dragonowa celestialna klamka. Nie mówiąc o kombosach typu RoW / Moving and Unmoving + Brave itp. Bijesz typa na jednym bf, a potem jedziesz do domu i na inną prowkę.
« Ostatnia zmiana: 2012-08-22, 13:45 by Zapasnik »
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2012-08-22, 14:20 »
Nie twierdze, że nie ma opcji. Twierdze, że są nieopłacalne. 2 kartowe combo żeby zrobić jedno melee? Naprawdę uważacie, że to dobry deal? Karta którą zużyjesz do wyprostowania się, odjechanie czy czegokolwiek innego, po tym jak zbowowałeś kensaia z tej klamki, to jest karta zużyta bez sensu. Potem jak będzie potrzebne to jej zabraknie.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2012-08-22, 14:37 »
Kwestia, jaki unit / jak ważną personkę bijesz, no i czy ma followerów. Na obecną chwilę followerów jest trochę mało w grze, przynajmniej w porównaniu z takim CE, co czyni klamkę atrakcyjniejszą. Poza tym kensai (zarówno smoczy, jak i monksai), gra mocno stołem, kiwa się on sam, a zostaje mu drugi weapon, którym może sobie połupać, np. wyrąbana katana albo modifications. Psucie mu weaponów nie na wiele się zda, przypnie je z powrotem (o ile ma golda, jego głowa w tym, żeby miał). Potem dopiero again! czy inna prostowarka, albo odjazd do domu i np. przyjazd z tejże wyrmbonki, po co pruć się z nadmiaru kart (polecam szczególnie do takiej operacji Mirumoto Yumaru). Ogólnie (przynjmniej w smoczych kensaiach, ale coś czuję, że u monksaiów jest podobnie, a nawet lepiej) myślę, że karta w decku ma bilans dodatni.
« Ostatnia zmiana: 2012-08-22, 14:41 by Zapasnik »

Gurney

• Unicorn Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2012-08-22, 14:40 »
dla mnie ma bilans ujemny kropne typa z max forcem rownym swoim i sam sie bowne, czyli w najlepszym wypadku po zagraniu tej akcji bilans force'a nie ulegl zmianie, wiec troche slabo to wyglada z tej perspektywy, szczegolnie jesli uwzgledni sie wszelkie masci redirecty

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2012-08-22, 14:48 »
Kwestia, jaki unit / jak ważną personkę bijesz, no i czy ma followerów. Na obecną chwilę followerów jest trochę mało w grze, przynajmniej w porównaniu z takim CE, co czyni klamkę atrakcyjniejszą. Poza tym kensai (zarówno smoczy, jak i monksai), gra mocno stołem, kiwa się on sam, a zostaje mu drugi weapon, którym może sobie połupać, np. wyrąbana katana albo modifications. Psucie mu weaponów nie na wiele się zda, przypnie je z powrotem (o ile ma golda, jego głowa w tym, żeby miał). Potem dopiero again! czy inna prostowarka, albo odjazd do domu i np. przyjazd z tejże wyrmbonki, po co pruć się z nadmiaru kart (polecam szczególnie do takiej operacji Mirumoto Yumaru). Ogólnie (przynjmniej w smoczych kensaiach, ale coś czuję, że u monksaiów jest podobnie, a nawet lepiej) myślę, że karta w decku ma bilans dodatni.
Ostatni raz piszę, że nie chodzi o to, że nie da się tego obejść. Chodzi o to, że kładziesz sobie sam postać, która ma dużo forca. W ten sposób wyręczasz przeciwnika, to tak jakby miał dodatkową akcje bow bez straty tempa, którą właśnie mu podarowałeś, a dodatkowo ty musisz zużyć jakąś kartę żeby go wyprostować czy odesłać czy whatever, co oznacza kartę mniej dla Ciebie i w większości przypadków stratę tempa na tą akcję.
W taki o to sposób koszt tej akcji robi się nad wyraz wysoki, zdecydowanie za wysoki biorąc pod uwagę efekt, który na kolana nie powala. Nie wiem co według Ciebie oznacza bilans dodatni, skoro uważasz, że ta karta takowy posiada.
Chcesz mieć wysokie melee to już lepiej wrzuć Ritual Dagger.
« Ostatnia zmiana: 2012-08-22, 14:51 by mirumo »

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #13 dnia: 2012-08-22, 14:59 »
Trele morele. Kami Unleashed gralo wszedzie tam gdzie byl dostep do 'darmowego' wstawania. Dzisiaj ma cos takiego kuc i feniks.

W duzych nieludziach nie ma co sie zastanawiac.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2012-08-22, 15:06 »
Trele morele. Kami Unleashed gralo wszedzie tam gdzie byl dostep do 'darmowego' wstawania. Dzisiaj ma cos takiego kuc i feniks.

kazdy ma dostep do katy od wstawania. poza tym jesli koles pozwoli ci najpierw uzyc blade'a potem katany a potem wstac z againa  i uzyc jeszcze raz zdolnosci to znaczy ze nie mial za bardzo pomyslu na gre z  toba.

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
« Odpowiedź #15 dnia: 2012-08-22, 15:18 »

kazdy ma dostep do katy od wstawania. poza tym jesli koles pozwoli ci najpierw uzyc blade'a potem katany a potem wstac z againa  i uzyc jeszcze raz zdolnosci to znaczy ze nie mial za bardzo pomyslu na gre z  toba.

Albo Longtooth nie podszedł ;)
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #16 dnia: 2012-08-22, 15:26 »

kazdy ma dostep do katy od wstawania.

Dokładnie, każdy deck posiada teraz "straghten tech" w decku.
Czasem kompletnie się nie przydaje, bo przeciwnik nie chce współpracować.
Teraz będzie przydatne zawsze. A przelicznik 4golda za +3 do Force'a (i +1Chi) jest całkiem dobry.
Będę się upierał, że to bardzo dobra klamka.
Hitomi Monroouke

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2012-08-22, 15:31 »

1. Kami grało wszędzie do pewnego czasu, w miarę pojawiania się innych akcji zabij, było tego coraz mniej. Pytanie dlaczego?
2. Jest ogromna różnica między kartą zagrywaną z ręki, tak, że posiada element zaskoczenia, a akcją która leży w stole i zaskoczyć może tylko Jabassa, który nie czyta kart :P
3. Że do nonhumanów wchodzi, to się zgadzam i pisałem o tym już wcześniej.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2012-08-22, 16:04 »
mirumo: miałem na myśli, że bilans jest dodatni, bo ty kładziesz sobie personkę, którą w tym decku bardzo łatwo postawisz, a przeciwnikowi znika unit, za którego zapłacił golda, dodatkowo w co najmniej połowie przypadków kasujesz mu presence i zaczyna być w czarnej d... znacznie bardziej niż ty z kiwniętym kensajem. Poza tym to unique, więc nie potrzeba przerabiać decka pod kątem wstawarek, to co ma kensaj w standardzie w zupełności wystarczy. Do tego dochodzi personka praktycznie skrojona na miarę pod tę klamkę, a mianowicie Houken exp. Grzechem byłoby nie grać.

P.S. Mój błąd z Yumaru - kiedy jest kiwnięta, nie odpali się abilki.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2012-08-22, 16:15 »
dla mnie ma bilans ujemny kropne typa z max forcem rownym swoim i sam sie bowne, czyli w najlepszym wypadku po zagraniu tej akcji bilans force'a nie ulegl zmianie, wiec troche slabo to wyglada z tej perspektywy, szczegolnie jesli uwzgledni sie wszelkie masci redirecty

Tyle w kwestii bilansu. Myślę, że Gurney to dobrze zaprezentował.
Zabicie jednej postaci w połowie przypadków kasuje presence? Z kim ty grywasz?
Kończę dyskusję w tym wątku, skoro matematyka was nie przekonała, to ja się nie podejmuje :)