Autor Wątek: Kotei 2013:Portland OR US - April 20th  (Przeczytany 8071 razy)

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
Odp: Kotei 2013:Portland OR US - April 20th
« Odpowiedź #20 dnia: 2013-05-14, 14:48 »
Cast jest mniej warunkowy od całej reszty którą wymieniłeś. Berkowe zabijanie robi 2 za jeden a z broni jest powtarzalne. Mają jeszcze fortitudy i games of wille żeby negować minusy. Zresztą wystarczy że wiesz kiedy użyć domku. Berserkerzy to był mój drugi deck w tej edycji i katowałem go ciężko. Jedna jedyna rzecz która sprawiała mi problem to byli kensaije bo nie mogłem się przebić przez force.

Kawaleria to pryszcz. Jeśli uda ci się jakoś przetrwać pierwsze 2 tury to swoim fatem spokojnie z nimi wygrywasz. Ale z deckami które mają dużo akcji w stole wygrać jest ciężko. Co z tego że przewiniesz 10-12 kart skoro przeciwnik ma swoją rękę+to co na stole

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #21 dnia: 2013-05-14, 15:16 »
no nic skoro tak twierdzisz
ja tylko pisze z mojego turniejowego doświadczenia a nawet paragonami udało mi sie dostac do top 2  koteia (w zeszłym sezonie) z berkami nie było wiekszych problemów gorzej z henshinami i top nonhuman ( własnie kawaleria) ale wolę ninję jest bardziej wszechstronna.

No ale tak jak pisałem wszsytko zależy od builda,od kierowcy i środowiska w jakim się gra
Walec

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #22 dnia: 2013-05-14, 15:34 »
...ja tylko pisze z mojego turniejowego doświadczenia a nawet paragonami udało mi sie dostac do top 2 koteia (w zeszłym sezonie)

Nie no sorry, Walcu, ale w zeszłym sezonie to Dragon wygrał WeD'em ;)

Z zainteresowaniem czytam waszą dyskusję (szkoda, że tak mało jest takowych) i wydaje mi się, że końcowe przesłanie jest najwazniejsze.

No ale tak jak pisałem wszsytko zależy od builda,od kierowcy i środowiska w jakim się gra

Poza tym wydaje mi się (patrząc na to z boku), że jedyni paragoni jacy "może" zostali na placu boju to ci spod znaku Kukurydzy.
Reszta z dodatku na dodatek notowała zjazd bez trzymanki. W obecnej chwili wydaje mi się, że zarówno Scorpowi jak i Spiderowi nie służą do niczego.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #23 dnia: 2013-05-14, 15:40 »
No i tu się z Walcem zgadzam niewątpliwie. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Natomiast co się stało parajimbom nie jest dla mnie jasne. Czy to że konieczność posiadania courtierow rozwodniła ten deck czy też kwestia tego że od TSE nic nie dostął nowego? Nie mam pojęcia

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2013-05-14, 15:43 »
a) nie dostają nic nowego
b) ten dek wcale nie był jakiś uber, ale wymagał trochę skila. Wystarczyło trochę czasu, żeby ludzie nauczyli się z nim grać i stał się tym czym był od początku - dobrym dekiem bez rewelacji.
Shoju na prezydenta! :)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #25 dnia: 2013-05-14, 15:48 »
Natomiast co się stało parajimbom nie jest dla mnie jasne.
Czy to że konieczność posiadania courtierow rozwodniła ten deck czy też kwestia tego że od TSE nic nie dostął nowego? Nie mam pojęcia

a) nie dostają nic nowego
b) ten dek wcale nie był jakiś uber, ale wymagał trochę skila. Wystarczyło trochę czasu, żeby ludzie nauczyli się z nim grać i stał się tym czym był od początku - dobrym dekiem bez rewelacji.

Do tego co napisał Cent dodam, że stało się dokładnie to co ze wspomnianym przeze mnie WeD'em.
Gdy stoisz w miejscu to inni Ciebie wyprzedzają, nagle się okazuję, że aby grać z tym potrzebujesz tego, do gry z tamtym, musisz mieć to.
Nagle okazuje się, że w decku brakuje miejsca na własne techy, które tak dobrze robiły grę wcześniej. A to już droga tylko w jedną stronę.
Kogoś może zaskoczysz, z kimś wygrasz, ale w ogólnym rozrachunku w łeb bierzesz jak się patrzy.
Hitomi Monroouke

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #26 dnia: 2013-05-14, 15:51 »
Cóż na tej zasadzie dragonowi kensaie zagarnęli poprzedni sezon koteiowy a gdzie sa teraz widzimy :O

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #27 dnia: 2013-05-14, 15:59 »
Cóż na tej zasadzie dragonowi kensaie zagarnęli poprzedni sezon koteiowy a gdzie sa teraz widzimy :O

No, nie. Kensai Deck zarżnęła "ewolucja edycyjna".
Granie drogimi klockami, z drogimi klamkami podczas gdy każdy zabija na prawo i lewo, nie ma prawa się powieść.
Za wolno, zdecydowanie zbyt przewidywanie, w efekcie życie w świecie morderstw i negacji... stało się zbyt ciężkie.
Hitomi Monroouke

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #28 dnia: 2013-05-14, 22:58 »
Ja nadal wierzę w Kensaija :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2013-05-14, 23:06 »
Cast jest mniej warunkowy od całej reszty którą wymieniłeś. Berkowe zabijanie robi 2 za jeden a z broni jest powtarzalne. Mają jeszcze fortitudy i games of wille żeby negować minusy. Zresztą wystarczy że wiesz kiedy użyć domku. Berserkerzy to był mój drugi deck w tej edycji i katowałem go ciężko. Jedna jedyna rzecz która sprawiała mi problem to byli kensaije bo nie mogłem się przebić przez force.

Kawaleria to pryszcz. Jeśli uda ci się jakoś przetrwać pierwsze 2 tury to swoim fatem spokojnie z nimi wygrywasz. Ale z deckami które mają dużo akcji w stole wygrać jest ciężko. Co z tego że przewiniesz 10-12 kart skoro przeciwnik ma swoją rękę+to co na stole
wlasnie wymieniles tyle kart "na nie" ze trochu brakuje akcji na pokaranie.
a wbrew pozorom deck musi umiec tez ugryźć.
paragoni sa bardziej wydajni pod względem kart-dluzej utrzymujesz reke.

ale w zasadzie wiele zależy od środowiska w którym grasz-> choć wtedy nieco modyfikujesz decka.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #30 dnia: 2013-05-15, 01:10 »
Mają jeszcze fortitudy i games of wille ż
Jak masz w zerkach miejsce na taki szajs jak fortitudy, to coś robisz źle...
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #31 dnia: 2013-05-15, 02:16 »
Albo grasz w hameryce :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #32 dnia: 2013-05-15, 09:47 »
Chwilę po wyjściu TSE mieściłem i działy potem nie wiem

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #33 dnia: 2013-05-15, 09:49 »
Najwiekszym problemem berkow nie jest bitwa, bo w tej sa w stanie wygrac praktycznie z kazdym deckiem.
Najgorsze ze gina w limitedzie,openie tak samo jak postacie w lionie za 5 czy 4, a kosztuja duzo wiecej.
Berki graja czasem na gift armorach, ale moga nie miec czasu ich podpiac.
Wiec chyba nie ma sensu rozkminiac nad fortitudami, zabijaniem itp, jak z topowymi deckami berki moga miec problem dotrwac do bitwy.

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #34 dnia: 2013-05-15, 09:52 »
To też jest prawda

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #35 dnia: 2013-05-15, 09:57 »
Wiec chyba nie ma sensu rozkminiac nad fortitudami, zabijaniem itp, jak z topowymi deckami berki moga miec problem dotrwac do bitwy.

Szczególnie, że Berki nie są klu dyskusji, bo ta jak pamiętam tyczy się paragonów.
I to o nich rozmawiamy, a Berki (podobnie jaj ninje i inne dziady) wyszły ot tak zupełnie bokiem, jako deck który tychże paragonów również leje.

Hitomi Monroouke