Autor Wątek: legalność celu dla feara, ranged i melee attacku  (Przeczytany 1182 razy)

Yrq

  • Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Wiadomości: 970
    • Zobacz profil
Hmm, chyba źle grałem, bo wydawało mi się, że postać z siłą 4 nie jest legalnym celem fear, ra, ma o sile 3.
I np. nie mogę przekierować melee 2 ubijającego mojego szugasa w yoijimbo z siłą 3, któremu atak nic nie zrobi.

przeczytałem ruling: fear a siła
jak grać?
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Centurion

  • Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Wiadomości: 2146
    • Zobacz profil
Odp: legalność celu dla feara, ranged i melee attacku
« Odpowiedź #1 dnia: 2014-06-30, 12:11 »
:facepalm:

Serio?
Nie wiedziałeś, że final sacrifice służy właśnie do tego?
To po co w ogóle go grałeś?  ;D
Shoju na prezydenta! :)

Yrq

  • Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Wiadomości: 970
    • Zobacz profil
Odp: legalność celu dla feara, ranged i melee attacku
« Odpowiedź #2 dnia: 2014-06-30, 12:36 »
?Bow a target enemy Follower or Personality without Followers with X or lower Force.?

to znaczy fear, z atakami jest analogicznie
jeśli deklaruję fear 2 w postać z siłą 3 to nie jest legalnym targetem wg zasad
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

quas

  • Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Wiadomości: 4775
    • Zobacz profil
Odp: legalność celu dla feara, ranged i melee attacku
« Odpowiedź #3 dnia: 2014-06-30, 13:26 »
dobrze wiedziec ze sie gdzies tam jeszcze rodzynki ostały...

 8)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Centurion

  • Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Wiadomości: 2146
    • Zobacz profil
Odp: legalność celu dla feara, ranged i melee attacku
« Odpowiedź #4 dnia: 2014-06-30, 13:31 »
Odpowiedź na pytanie - tak można zrobić RA, MA albo fear w typa któremu dany rodzaj ataku/fear nic nie zrobi.
Shoju na prezydenta! :)

Yrq

  • Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Wiadomości: 970
    • Zobacz profil
Odp: legalność celu dla feara, ranged i melee attacku
« Odpowiedź #5 dnia: 2014-06-30, 13:56 »
http://imperialassembly.com/oracle/#cardid=10748

zagrywane przez przeciwnika, postać ma 5 siły, ja mam shugenję 0f i yoijimbo 10f.
przekierowuję, nie jest legalnym targetem, nie może być przekierowane

a wording taki sam co fear
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Tensai

  • Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Wiadomości: 968
  • Ashigaru
    • Zobacz profil
Odp: legalność celu dla feara, ranged i melee attacku
« Odpowiedź #6 dnia: 2014-06-30, 14:00 »

a wording taki sam co fear
Nie

Cytat: Comprehensive Rules
Fear: A Fear effect has a numerical strength (example: Fear 4). ?Fear X? is shorthand for the effect ?Target an enemy Follower or Personality without Followers and bow it if its Force is equal to or lower than X.? Fear effects from cards in the same unit can be combined with each other in the same way as Ranged and Melee attacks can; see p. 45.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

Yrq

  • Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Wiadomości: 970
    • Zobacz profil
Odp: legalność celu dla feara, ranged i melee attacku
« Odpowiedź #7 dnia: 2014-06-30, 14:06 »
advanced,:
Fear: An effect that follows similar rules to Ranged and Melee Attacks (p. 36 and 39). A Fear effect has a numerical strength (example: Fear 4). ?Fear X? is shorthand for the effect ?Bow a target enemy Follower or Personality without Followers with X or lower Force.? Fear effects from cards in the same unit can be com- bined with each other. See Combining, p. 26.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Paku

  • Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Wiadomości: 2360
  • Broken Crab
    • Zobacz profil
Odp: legalność celu dla feara, ranged i melee attacku
« Odpowiedź #8 dnia: 2014-06-30, 14:15 »
Hah, nie ma to jak inna definicja feara w advanced rulebooku i comprehensive rulsach :)
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Tensai

  • Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Wiadomości: 968
  • Ashigaru
    • Zobacz profil
Odp: legalność celu dla feara, ranged i melee attacku
« Odpowiedź #9 dnia: 2014-06-30, 14:29 »
Flip the table and walk away.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

Yrq

  • Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Wiadomości: 970
    • Zobacz profil
Odp: legalność celu dla feara, ranged i melee attacku
« Odpowiedź #10 dnia: 2014-06-30, 19:01 »
No to źle grałem, bo wg podręcznika...

Off-topic: Z takich nieoczywistości rulebookowych wkurza mnie jeszcze to, że Faint Praise działa na procedurę Proclaimu. No i jeszcze parę kruczków cudownego designu kart.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

burning_librarian

  • Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Wiadomości: 621
    • Zobacz profil
Odp: legalność celu dla feara, ranged i melee attacku
« Odpowiedź #11 dnia: 2014-06-30, 19:10 »
faint praise działa na akcję recruit, nie na procedurę, która towarzyszy akcji.