Autor Wątek: Assigning Blame i Shosuro Adeiko  (Przeczytany 1858 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Assigning Blame i Shosuro Adeiko
« dnia: 2007-12-05, 23:18 »
Zabijam Skorpiona w bitwie. Jego właściciel może najpierw zagrać z ręki reakcję z Assigning Blame i po niej reakcję z Adeiko? Czy tylko na  odwrót? Jaka jest możliwa kolejność działania?

Adeiko:

Reaction: After the effects resolve of a battle resolution, action, or trait that destroyed Adeiko or one of your other Personalities: Give a target Personality a -3F/-1C token, and an additional -1C token if he is dishonorable.

Assigning Blame:

Political Reaction: After one of your Personalities is destroyed, if you control a Courtier: Dishonor a target Personality. His controller loses 3 Honor; this loss can be negated but not reduced.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-12-05, 23:29 »
Kolejność reakcji odpalanych na jeden trigger (w tym wypadku śmierć personalki) ustala active player.
Jeśli to jest jego tura to tak, może. Jeśli nie, to tak, ale tylko jeśli Ty tak ustalisz.
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-12-05, 23:50 »
Chyba jednak nie. Z tego co przed chwilą znalazłem wynika, że kolejność może ustalać gracz aktywny tylko wobec "triggered traits". W przypadku reakcji zagrywa sie je tak samo jak akcje - wg kolejności. W moim przypadku Skorpion, po moim spasowaniu, może najpierw wybrać AB, ja pasuję ponownie a on dobija mnie reakcją Adeiko.

Chyba, że coś źle zrozumiałem.

If two or more reactions, triggered traits, or rules procedures are triggered at the same point in time, follow this order from A through E to resolve their order.

E. Apply any triggered traits on cards. The active player decides the order in which more than one of these effects apply.
F. Reactions may now be taken following an action round procedure. Starting with the active player, each player in turn order has the option to take a Reaction to the trigger or pass. When all players pass consecutively, no more Reactions to that occurrence of the trigger may be taken.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

katsa

• experienced Personality
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-12-06, 00:10 »
Ja (skorpion) wybieram sobie co zagrywam najpierw. Trigger idzie dokładnie na to samo (po śmierci postaci).

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-12-06, 00:36 »
Zagranie jednej karty na dany triger nie banuje mozliwosci zagrania innej karty na ten sam trigger... reakcje ida w dowolnej kolejnosci ustalonej przez gracza, ktory te reakcje zagrywa.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-12-06, 17:02 »
Dobrze gada, dać mu kumysu. Reakcji na jeden trigger może być wiele, zagrywanych w dowolnej kolejności. Jeżeli już, to widziałbym tu problem w zagraniu reakcji Shosuro Adeiko PRZED Assign the Blame - nie jestem pewien jak pojemny czasowo jest 'resolve effects'. Zresztą, ruleboyzi też nie są pewni, bo na proste pytanie n.t. resolvowania efektu terenu otrzymałem nader mętną odpowiedź :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

katsa

« Odpowiedź #6 dnia: 2007-12-06, 17:57 »
Gdyby na Adeiko było 'after action resolves' to możnaby się zastanawiać, ale jest 'after effect resolves' a efekt to śmierć postaci. Czyli dokładnie to samo co Assigning Blame - mogę grać reakcje w dowolnej kolejności.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-12-06, 18:15 »
After the effects resolve of a battle resolution, action, or trait

Adeiko musi poczekac na zakonczenie wszystkich efektow akcji, ktora zabija postac zanim sie odpali.
Time is precious. Waste it wisely.

katsa

« Odpowiedź #8 dnia: 2007-12-06, 19:20 »
Jeżeli śmierć postaci była ostatnim efektem (w szczególności jeżeli resolvowały się równocześnie, albo była jedynym efektem), to nie ma znaczenia.