Autor Wątek: Werbowanie nowych graczy  (Przeczytany 3492 razy)

Żuku

• blank Personality
Odp: Werbowanie nowych graczy
« Odpowiedź #60 dnia: 2008-07-03, 12:29 »
w takim wielkim mieście niema chociazby małego lokalu żeby pograć?może w złe miejsca uderzacie? my nigdy nie graliśmy po knajpach w wadowicach(sory raz w piano w trójkę ale to nie ze względu na brak innej lokacji tylko na łatwiejszy dostęp do piwa) czasem wręcz nie wyobrażacie sobie jak prosto jest zdobyc takie miejsce...można się zawsze połączyć z jakimiś modelarzami/ battlowcami czy innymi erpegowcami(którzy też cierpią na brak miejsca) uderzyć wspólnie do pobliskiego domu kultury czy klubu osiedlowego i tam wyjść z inicjatywą stworzenia klubu (ogólnie rozumianego dla uproszczenia) fantasy którym to można by było w ciekawy sposób zaktywizować młodzież...takie placówki jak domy kultury bardzo chętnie to łykają...i wtedy oprócz miejsca do cyklicznych spotkań zyskujecie darmową reklamę(na stronie danej placówki, na plakatach tejże i w pobliskich szkołach które z ową współpracując) a to równa się więcej graczy...sponsoring albo od samej jednostki przy które się działa albo z przeróżnych krajowych(ministerstwo ma ich dość sporo) albo unijnych(ta ma ich jeszcze więcej) projektów propagowania kultury i zainteresowań wśród młodzieży...może to się zdaje nieco abstrakcyjne ale u nas napisalismy taki projekt opisujący naszą działalność i plany a że projekt okazał się dobry to dostalismy całkiem sporo kasy na prowadzenie działalności klubowej(żeby zobrazować kupilismy za to cały set farbek cytadeli dla modelarzy kilka podręczników i książek(łącznie kilkanaście)i grubo ponad kilka gier planszowych...część kasy zdaje się poszła też na remont i odmalowanie pomieszczenia)

naprawde sposobów jest trochę acz nie są one przeznaczone dla leniwych i pozbawionych zapału;) ja podałem konkretny nasz przykład;) opcji zapewne jest mnogość...zdawałoby się że do końca naszych dni będziemy skazani na granie po domach bo niema u nas sklepu z grami przy którym mozna by było grac a tu jednak...;)

Ertai to pogadamy o tych kartonsach na priv albo gg;)

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 2008-07-04, 00:17 »
ty żuku prosze ty mnie nie wyjeżdzaj z leniwym bo ja pracuje 9 godzin dzienie , często dotakowo w weekend i robote biorę do domu + mam dwójkę dzieci .
Co do lokalów do grani w wawie . To jest tak battlowcy/karciaże się nie nawidzą [bo jak jeszcze były sklepy i było gdzie grać to jedni drugim stoły miejsce do gry zabierali itp] . Są miejsca takie jak np paradox .dobra lokacja klubu koło sejmu w pytę ludzi rpg/table top/itp . organizują paradoxalia [i suportują nagrody] . na turnieje l5r , czy ogólnie pogranie to wpada tam 4 max 5 osób [kiedyś wpadało 10/12] , a to nie wystarczy żeby zaintersować [bo inni grają w swoje systemy/rpg/karcianki itp] , tam by musiał ktoś siedzieć 24/7 . I wtedy fakt mógłby może zwerbowć za 2 , może 3 osoby . Co do klubów młodzieżowych ... to znowu musiałby ktoś tam ciągle być robić pokazówki ,no a przynajmniej przglądać własne karty a nuż się ktoś zainteresuje . ja w ten właśnie sposób odkryłem legende . cichy i ktoś jeszcze przglądali kary i spodobały mi się arty [jak by był sklep supportujący l5r to by inaczej wyglądało] . Powiem więcej w tej chwili nawet jakby ktoś się zainteresował to nie ma skąd wziąć decku/startera etc , a jak zaczynasz rozmowe od "fajna gra [no tu się lekko Self-Appointed Prophet of Doom wewnętrznie zrzyma bo mu sie next sety przopominają] , ale karty to musisz sciągać z net'u albo stanów . erki to my ci damy/opchenimy za browca etc ale commony[holdining itp] to musisz już sam" no i przeważnie w tym momenice gostek mówi "aha " i idzie zobaczyć jak ludzie grają w "infinity".
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

Żuku

• blank Personality
« Odpowiedź #62 dnia: 2008-07-04, 00:40 »
o lenistwie wspomniałem bo docelowo miałem na myśli ludzi którzy mają zapał do tej gry a jednocześnie brak jakichś poważniejszych zobowiązań bo nie da się samemu zrobić wszystkiego...i dla tego przepraszam skoro poczułeś się urażony;) no to faktycznie problem skoro są takie stosunki między karciarzami i figurkowcami...u nas to wszystko przebiega w dużo lepszych i pokojowych stosunkach;) ale jak widac nie każdy pomysł może się przyjąc na każdym gruncie;) bo chodziło o to żeby utworzyć klub czy koło(mimo że to tandetnie brzmi) początkowo dla tych paru osób a np. w soboty (co sobotę) dzień otwarty gdzie każdy może przyjść dowiedzieć sięczegoś o karciance, rpgu czy innej grze a jak sie wciągnie to rzecz jasna wpadać częsciej;) z początku nawet było spore zainteresowanie i bywały soboty że grubo ponad 20osób przychodziło...teraz to zmalało ale jest ans tylu że dom kultury się wogóle nie czepia że nowych nie werbuje się już w takiej ilości...

ale jak już w którymś poście zaznaczyłem to tylko pomysły;) chociaż chyba nie tylko ja uważam(zresztą co widać po całym wątku) że fajnie by było gdyby grono graczy w polsce systematycznie się powiekszało;)

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #63 dnia: 2008-07-04, 22:20 »
Tak przy okazji chciałbym zauważyć, że Krążki wygrały Orgins i cośtam jeszcze w tym roku, jako nagrody dla najlepszej gry karcianej, więc nie może być z naszą karcianką aż tak źle jak sugerują tu niektórzy najwyrażniej  ;)

Ten argument z pewnością nie zadziała na kogokolwiek, gdy będzie widział to o czym pisało tu wielu powyżej, czyli brak towaru na półkach etc, ale Polak potrafi, gdyż borykał się już z podobnymi problemami w czasach głębokiego Gierka.

Twoja stara liczy Koku w AEG'u.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #64 dnia: 2008-07-21, 01:22 »
Self-Appointed Prophet of Doom, bierzesz browca w gardło, drugiego w rękę i idziesz do sklepu RPG. tam mówisz, że jak nie zaczną prowadzić legendy to ... i zaczynasz się produkować na temat krachu rynku gier nie-L5Rowych czy figurkowych, albo wypadków losowych takich jak podpalenia czy pobicia. Przy twojej klasie prophetofdoom'izmu chłopaki w te pędy polecą skombinować karty...

A tak serio - pogadajcie z jednym czy drugim ownerem, karty można w lizing wziąć ...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 2008-07-21, 14:55 »
Nie wiem czy to się może komuś przydać  celu rozpropagowania tej karcianki szerzej ale mam gdzies jeszcze 2pudła stufu (Daimond, Lotus, pewnie troche samuraja ew samuraj legal), jeśli ktoś chce ma jakies zapotrzebowanie moge to wysłać oczywiście po pokryciu kosztów wysyłki (bedzie z tego ze 20kg kart) do tego moge dorzucić troche samurajowych kart (C/U) których w swoim play grupie macie braki.

To tyle jeśli chodzi o moją opinie w kwesti werbowania nowych graczy
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 2008-07-21, 15:04 »
Problemem L5R jest cena - u nas sklep sciagnal banzaia i boosterki sa po 14 zl.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #67 dnia: 2008-07-21, 15:08 »
to jakaś straszna cena? jak ja zaczynałem to busterki zwykle poszkowało koło 15 zł czasem 13 dla dodaktów (mniejsza ilośc kart) to jest stała cena a przecież piwo wtedy dużo mniej kosztowało w knajpach:P
Walec

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 2008-07-21, 15:23 »
Kiedys tak. Teraz boosterki kupujesz <10.

Keigo

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 2008-07-21, 15:24 »
Nie wiem ale dla mnie cena 10 / booster to max , drożej w życiu nie płaciłem i nie mam zamiaru płacić ;)

edit:
15zł to booster + piwo / 2 piwa :)
« Ostatnia zmiana: 2008-07-21, 15:26 by Keigo »
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste Bunny into your sig to help him gain world domination.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #70 dnia: 2008-07-21, 15:50 »
ch...FFG..., Legenda jest obecnie najtańszą karcianją na rynku, a ludzie jeszcze narzekają...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 2008-07-21, 16:06 »
Jest najtansza jezeli nie kupujesz jej w polskim sklepie. Jak nie kupujesz to sklep nie sprowadza. Jak nie sprowadza to nowi gracze nie kupia.

Seppun Chikan

• Imperial
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 2008-07-21, 16:15 »
Boster do dodatku - 12z, boster do SE albo banzaja - 13.50. WoW nie jest tanszy, Magic i Duelmasters są droższe, EVE droższe...

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 2008-07-21, 16:34 »
Jak normalnie kupujesz <10 to masz nagle placic wiecej, zeby tylko towar byl w sklepie?

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 2008-07-21, 16:43 »
Jak normalnie kupujesz <10 to masz nagle placic wiecej, zeby tylko towar byl w sklepie?

no.

i od czasu do czasu idziesz zagrac drafta. jak raz wypijesz 1-2 browary mniej to akurat bedziesz mial ten powiekszony koszt boostera , a karcianka w sklepie to szansa na nowych graczy , ktorzy sie tym byc moze zainteresuja.

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #75 dnia: 2008-07-21, 16:46 »
No, ale tak szczerze - mało kto kupuje boostery bo wiadomo, że wychodzi nowa edycja / dodatek to trzeba kupić box'a, a najlepiej byłoby trzy.. I wtedy jak się widzi 160zł powiedzmy cenę w Stanach, a u nas 400zł no to sorry, zdychaj playerbase, dawać moje karciochy!

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 2008-07-21, 17:26 »
i od czasu do czasu idziesz zagrac drafta. jak raz wypijesz 1-2 browary mniej to akurat bedziesz mial ten powiekszony koszt boostera , a karcianka w sklepie to szansa na nowych graczy , ktorzy sie tym byc moze zainteresuja.

Ja nie pije, ale 50% drozej jakos nie wzbudza mojej radosci. A jak nowy gracz zobaczy L5R i w tej samej cenie MtG to zgadnij co kupi.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 2008-07-21, 17:41 »

Ja nie pije, ale 50% drozej jakos nie wzbudza mojej radosci. A jak nowy gracz zobaczy L5R i w tej samej cenie MtG to zgadnij co kupi.

jak to nie. widzialem cie z guinessem.  ;D

ja wiem ze nowy gracz nigdy nie kupi nowej karcianki jak nie bedzie z kim grac ( a ze w MtG gra o wiele wiecej osob to juz inna sprawa ). ale dopoki nie dowie sie ze taka karcianka istnieje, to raczej szanse marne na przyplyw nowej krwi.

tak naprawde to dopiero poczatek , potem po zacheceniu do gry, nie mozna gracza zniechecic, a potem trzeba go jeszcze utrzymac. sklep ma wieksza sile oddzialywania i generalnie sklepowi powinno zalezec, w koncu po cos ten towar ma na tej polce. Przykladem niech bedzie Raven i Katowice, gdzie z nikogo praktycznie zrobil sie sporawy playerbase, sklep i sprzedawcy staneli na wysokosci zadania (powyzsze zdanie prawdziwe jest dla wszystkich Bardow - takie odnosze wrazenie).

poza tym jak widac na przykladzie Magica, gracze znajduja forse na kartoniki, pomimo takiej a nie innej ceny boosterow .

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 2008-07-21, 18:07 »
No ale u nas sklep jest raczej niechetny - za bardzo sa nastawieni na kase, a ta maja z magica, a nie z legendy.

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #79 dnia: 2008-07-21, 23:44 »
Ech..

Tak mi się na wspominki wzięło, gdy we Wrocku grał Leszek z obecnego Ogryna (a wcześniej nie pamiętam jak się ten sklep zwał we Wrocku)..

Jak ludzie się rozchodzą w swoje strony heh..