Autor Wątek: [Hw] Zurawie  (Przeczytany 8589 razy)

Kakita Aoshi

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
Odp: [Hw] Zurawie
« Odpowiedź #20 dnia: 2008-08-29, 22:04 »
Orginalnie jest disciple a to zdaje sie o wiele wiecej niz uczeń.
Kakita Aoshi
Crane Clan Samurai*Bounty Hunter
"Zniszczmy całe zło, nie będzie konkurencji"

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2008-08-29, 23:04 »
Idzuki to jedna z najlepszych postaci cranowych  a Political influence no cóż będzie mordować :) będzie śmiesznie jak w jednym strike'u zdejmę komuś 21 forca :)

Reszta akcji też jest dobra jedynie Toma to pasztet.
A jak ty chcesz mieć 7Chi albo 7Ph na courtierze?Aaaa..czekaj, już wiem: Ayano + 2x Szandar Bearers i Doji Armor. No tak.

Nie doceniasz mnie :) zapomniałeś o paragonach
Aaaa(palmstrikes his forehead), no tak. Paragony. Jesteś jedyną osobą w tym kraju, która gra tą kartą, więc mogłem o tym zapomnieć.

U mnie w magistratowych dragonach tez to siedzi ale cicho, bo sie wyda.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 2008-08-29, 23:08 »
Hideo ma jedną wadę IMO - nie ma flavora. Bo nawet klatę pokazuje :)

Awao - dlaczego mu lecą gile z nosa ?
Desperatka - o w morde... szczeście że to unik, ale i tak jest straszne...
Threat of Execution - double  bow, i w żurawiu (w końcu musze ich zlozyc - Miami Vice, czyli CraneMagi). Ale czemu 'Threat of execution' jako tytul i flavor nie zgadzaja sie z rysunkiem ? Tam jest ceremonialne seppuku :(
Political Influence : a ja wlasnie bylem ciekaw, do czego jeszcze by mi sie Noda przydal :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Togashi Yeti

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2008-08-29, 23:40 »
Idzuki to jedna z najlepszych postaci cranowych  a Political influence no cóż będzie mordować :) będzie śmiesznie jak w jednym strike'u zdejmę komuś 21 forca :)

Reszta akcji też jest dobra jedynie Toma to pasztet.
A jak ty chcesz mieć 7Chi albo 7Ph na courtierze?Aaaa..czekaj, już wiem: Ayano + 2x Szandar Bearers i Doji Armor. No tak.

Nie doceniasz mnie :) zapomniałeś o paragonach
Aaaa(palmstrikes his forehead), no tak. Paragony. Jesteś jedyną osobą w tym kraju, która gra tą kartą, więc mogłem o tym zapomnieć.

U mnie w magistratowych dragonach tez to siedzi ale cicho, bo sie wyda.

to chyba nie o te paragony chodzi.
Toshiro
Ronin*Samurai*Yojimbo*Storyteller*Poet*Tactician*Good Person

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2008-08-29, 23:48 »
O te. Aoshi mi sprzedal pomysla. I to nawet dziala.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 2008-08-30, 00:02 »
oczywiście, że mógł. każdy samuraj w danym klanie ma prawo szkolić się w każdym dojo należącym do tego klanu.

Oczywiście każdy woli u siebie, i niekiedy rodziny mają problem z posłaniem/przyjęciem jakiegoś 'obcego' z tego samego klanu ale innej rodziny (pomijając niektóre szkoły, które wymagają specyficznego pochodzenia - Kitsu czy Shiotome).

Ale tu chyba chodzi o Akademię Kakita, a nie szkołę Kakita ? K-techów to każdy buraq może uczyć, z większym lub mniejszym sukcesem, ale Academy Invitation to coś zupełnie innego... Btw - nie pamiętam, czy hentaje chodziły do AK czy sK. Chyba do AK, cysorz zobowiązuje.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #26 dnia: 2008-08-30, 00:42 »
Ale tu chyba chodzi o Akademię Kakita, a nie szkołę Kakita ? K-techów to każdy buraq może uczyć, z większym lub mniejszym sukcesem, ale Academy Invitation to coś zupełnie innego... Btw - nie pamiętam, czy hentaje chodziły do AK czy sK. Chyba do AK, cysorz zobowiązuje.

AFAIR hentaje do Akademii uczęszczały (tak ostatnio na wikii widziałem).

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2008-08-30, 11:54 »
oczywiście, że mógł. każdy samuraj w danym klanie ma prawo szkolić się w każdym dojo należącym do tego klanu.

Oczywiście każdy woli u siebie, i niekiedy rodziny mają problem z posłaniem/przyjęciem jakiegoś 'obcego' z tego samego klanu ale innej rodziny (pomijając niektóre szkoły, które wymagają specyficznego pochodzenia - Kitsu czy Shiotome).

I znowu wychodzi moja ignorancja: jakie hentaje?

Aha, i jeszcze @ Sejmitar - nie mogę dojrzeć tego w jaki sposób Desperatka jest przerażająca/mroczna/strszliwa whatever. Jest uniqiem, to raz, mówi Ci masz pięc honoru, ale zmniejsz siłę swoich prowincji o 15-20, to dwa, kosztuje 6G, więc już jednego obrońcy/2 attachy nie kupisz, napadzior typu Unix moze poslac w niebronieone prowincje postaci typu Utaku-+1-do-force'a-i-PH i wystarczy, a wszystkie klocki tam gdzie będziesz się bronił. Moim zdaniem karta jest mocno średnia.

kunoichi

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2008-08-30, 13:02 »
Całkiem solidne rzeczy dostal Żuraw. Akcje średnie, ale Hideo i ten nowy rzeźnik są ciekawi. 

Kakita Tatsuyoshi

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2008-08-30, 13:19 »
Hideo expowany i nowy koleś za 9 golda z mnustwem świetnych trainów oraz daidoji z wbudowana retrybucją gdzie może przydzielić scoutów sa genialni i od tej pory moimi nowymi idolami.

Co sie zas tyczy akcji to ta magistratowa jest bardzo fajna i obniżanie forca tez jest bardzo dobre. Czyzby powród do strenght in certanity i a noble end ?

Ratman

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2008-08-30, 15:16 »
Cytat: Gaijin
Aha, i jeszcze @ Sejmitar - nie mogę dojrzeć tego w jaki sposób Desperatka jest przerażająca/mroczna/strszliwa whatever. Jest uniqiem, to raz, mówi Ci masz pięc honoru, ale zmniejsz siłę swoich prowincji o 15-20, to dwa, kosztuje 6G, więc już jednego obrońcy/2 attachy nie kupisz, napadzior typu Unix moze poslac w niebronieone prowincje postaci typu Utaku-+1-do-force'a-i-PH i wystarczy, a wszystkie klocki tam gdzie będziesz się bronił. Moim zdaniem karta jest mocno średnia.

Patrzysz na tą kartę ze złej perspektywy, przede wszystkim dlatego, że to nie jest odwrotność desperatki - to jest odpowiednik DW w meczu honor : honor. +5 honoru to zasadniczo wygrana turę wcześniej. Jeżeli dla przykładu grasz z honor monkami, które, jak chodzą słuchy, są szybsze od krejnów właśnie o ~1turę, to po zagraniu DP stawiasz warunki zanim przeciwnik Ci je postawi i gg. Bo pojedzie Ci honor 4 prowincje? Nie pojedzie.

W grze z militarką po prostu tej karty nie zagrasz, chyba, że w konkretnym, wykalkulowanym momencie. Wtedy  masz po swojej stronie kilka atutów, np. zaskoczenie. Większość militarek całkiem słusznie zakłada, że do konkretnej, np. 6tej tury honor wygra i rozkręca się zgodnie z tym założeniem. Postawienie warunków turę wcześniej całkowicie rozbija plan gry. Innym aspektem sytuacji jest aspekt psychologiczny - rozbicie taktycznego planu przeciwnika na pewno go wyprowadzi z równowagi. Człowiek podenerwowany popełnia więcej błędów. Ty jesteś spokojny, przeciwnik nie.

Inna sprawa, że np. w sytuacji kiedy potrzebujesz 1-3 honoru do postawienia warunków a na prowincjach odkrywasz holdingi lub postać + holdingi to 6g Cię nie zaboli. Jak przeciwnik dostaje 2 holdingi i dobija 40stki turę później niż się spodziewałem jest dla mnie bardzo korzystne. Obniżenie siły prowincji o 4 jest chyba lepsze niż danie przeciwnikowi tury na dostawienie 3-4 postaci do ataku?

Odpowiadając na argument, że przeciwnik pośle 1 postać w niebronioną a resztę w obronę, to jak sam zauważyłeś tak zrobić może tylko i wyłącznie unix. Wszyscy pozostali będą musieli podzielić armie po równo na każdą prowincję.

Wracając na chwilę do gry honor : honor, to w odróżnieniu od incydentu DP podbija do 40stki od razu zamiast niwelować przewagę i wracać do status quo.

Mnie najbardziej martwi myśl jak lew na VK może wykorzystać tą kartę w sytuacji gdy ma ~30 honoru i zamiast atakować żeby dobić 40 puszcza coś takiego i zostawia sobie wszystkie postacie proste do obrony.

Tyle argumentów od mnie. Osobiście uważam tą kartę za fajną, nie żaden bajer, ale solidne wsparcie.
« Ostatnia zmiana: 2008-08-30, 15:39 by Ratman »

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #31 dnia: 2008-08-30, 15:18 »
Toma wymiata , czy nie widzicie jaki on jest mega zajebisty , ponieważ wszyscy wiedzą, że gunso chitose jest crapem to nam dali nową odbołowaczkę, zresztą teraz można składac dek na 60 kartach w fejcie, 3x komachi 3x toma i kręcisz dekiem , dla mnie wypas najlepsza karta z dodatku  :P

hheheheheh

reszta OK

Doro

• Crane Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2008-08-31, 14:16 »
Moim zdaniem to będzie tak:

Kakita Hideo - w pojedynkowym decku obowiązkowy! Wychodzi za Stronghold, 4Chi, Duelist, +1H za wygraną, discarduje niewygodne karty.

Kakita Hideshi - hmm.. jakoś mi się nie podoba, nie wiem co mógłby robić.

Kakita Idzuki - non-unique, 4F/4C/4PH, boska zdolność. Gdyby był Courtierem to w ogóle, ale i tak mi się podoba. Chyba najlepsza przedstawiona karta z Żurawia.

Doji Hiromi - z 4Ph... gdyby było 3 to świetnie, ale tak to się nadaje do gry przeciwko np: Battle Maidenkom.

Kakita Toma - nie wiem, niezabardzo przydatny.

Daidoji Barashi - do scoutów się nadaje wspaniale.

Daidoji Awao - dobrze, że open, a nie limited, więc może grać z Barashim.

Desperate Plea - -5 do siły prowincji właśnie wtedy gdy trzeba być przygotowanym na ostateczny atak... Nie!

Underhanded Attack - ciekawa opcja do zagrania. Jeśli patrzyć na nowe karty to Awao i jazda.

Thread of Execution - wolałbym żeby było Courtier zamiast Magistrate i byłaby to karta bomba.

Political Infuence - świetna karta! Komentarz chyba zbędny :)

Pozdrawiam, Doro.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #33 dnia: 2008-08-31, 15:25 »
Underhanded Attack - ta karta będzie się odbijać czkawką wszystkim grającym vs krejnowym wciskowym scoutom. A ja potestuję ją sobie na pewno w wesołych szczurzych zwiadowcach (ToD). I goblińskich może też. Jak na uncommon jest rewelacyjna.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe