Autor Wątek: Jak to działa - Kuona xp6  (Przeczytany 6491 razy)

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
Odp: Jak to działa - Kuona xp6
« Odpowiedź #20 dnia: 2009-07-09, 18:22 »
Mowilem, potwor :)
Time is precious. Waste it wisely.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #21 dnia: 2009-07-09, 18:29 »
To tylko Game of Sincerity go boli?

Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #22 dnia: 2009-07-09, 19:32 »
To tylko Game of Sincerity go boli?

GoS boli wszystkich :)

Jager

• Personality
    • http://img49.imageshack.us/img4/3302/iambatman1ud7.gif
« Odpowiedź #23 dnia: 2009-07-09, 22:55 »
Po prostu drugi Chagatron... Kuotron... Hmm... Kujotron! Aż żal, że hireda już nie ma. :( Teraz trzeba od razu ninja wynająć. :/

Edit:
http://www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=77227
Że co kur... kurcze? Niech mi to ktoś wytłumaczy! (Part II mianowicie, a najlepiej całość.)
« Ostatnia zmiana: 2009-07-09, 23:11 by Jager »
Nawet gwiazdy płaczą razem z tym, kto płacze w nocy.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #24 dnia: 2009-07-10, 08:17 »
Chodzi o to że jeżeli jakaś akcja omineła Kuonowego Traita ( tak jak Flanked omija) to nawet jeżeli effekty tej karty (w tym momencie chodzi o tego flankeda) zostana zanegowane z innej karty (np tu mówi o strenght of bamboo) to dalej to było pierwsze targetowanie wiec kuon nie może odpalić na późniejsze akcji swojego traita
Walec

Jager

• Personality
« Odpowiedź #25 dnia: 2009-07-10, 09:46 »
Zacytuje ten trait.

"If Kuon is the only Personality in his army, before the resolution of the enemy leader's first action that targeted Kuon this battle: Its effects do not happen."

Najpierw dowiedziałem się, że Kuon nie neguje akcji tylko sprawia że jej efekty się nie dzieję. (Czyli na mój rozum - neguje) A miała być prostsza negacja w tej edycji. Potem dowiedziałem się, że jak to nie ja stagetuję Kuona, tylko tam  dam wybór przeciwnikowi to jego trait nie zadziała. A teraz się dowiaduję, że mimo to, że się nie zadziałał to się zużył. Chyba coś chyba mi umknęło.
Olać, że Kuon ma negację, która nie jest negacja. Nawet prawię rozumiem to, że jak to nie "enemy leader" targetuje Kuona, tylko targetuje go jego właściciel, to jego trait nie działa. Ale teraz wychodzi na to, że jak pierwszą akcją z Flanked, którą "enemy leader" nie targetuje Kuona, Kuon zostanie ztargetowany, to liczy się jako "the enemy leader's first action that targeted Kuon this battle".
To jest jakieś logiczne, czym mam przyjąć to na: "bo Zen tak napisał".

PS: A tak się starałem pojąć dokładnie wszystkie zasady w tej edycji... ;(

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2009-07-10, 10:01 »
na mój prosty rozum

1. Trait Kuona nie neguje akcji tylko jej efekty dotyczące jego
2. Jeśli akcja zmusze właściciela do targetowania to trait Kuona nie zadziała
3. Nawet jeśli trait Kuona nie zadziałał ale akcja była to jego trait uważa się za zużyty.
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2009-07-10, 10:15 »
a chyba jeszcze Unfamiliar Ground na niego działa

Rise above.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2009-07-10, 10:49 »
Lengthy rant
Spokojnie, stop, stój, uspokój się :)

Po kolei.

Najpierw dowiedziałem się, że Kuon nie neguje akcji tylko sprawia że jej efekty się nie dzieję. (Czyli na mój rozum - neguje)
To, że efekty się nie dzieją, to nie negacja. Chodzi o to, że jeśli jakaś karta mówi, że coś "can't be negated", to "negate" tego nie zaneguje, ale już "does/will not happen" to przebija, bo to właśnie nie jest negacja.

Potem dowiedziałem się, że jak to nie ja stagetuję Kuona, tylko tam  dam wybór przeciwnikowi to jego trait nie zadziała.
Nie chodzi o to, że to przeciwnik targetuje Kuona, tylko o to, że takie targetowanie nie jest zazwyczaj "required targeting" i dzieje się już podczas resolvowania efektów akcji. W związku z tym jego trait nie zadziała, ponieważ - teraz przeczytaj ten trait jeszcze raz - mówi on wyraźnie "before the resolution" i "that targeted", a w momencie resolvowania się takich akcji, jak Flanking, targeting odbywa się już w trakcie rezolucji i trait się nie może aktywować. Po prostu targeting musiałby nastąpić przed rezolucją i to niezależnie od tego, kto by Kuona targetował.
A teraz się dowiaduję, że mimo to, że się nie zadziałał to się zużył.
Nie "zużył się", tylko nie zachodzi już trigger. Zauważ, że każda z tych akcji, które omijają trait Kuona, jednak go targetują w którymś momencie, a jego trait wyraźnie stwierdza "before the resolution of the enemy leader's first action that targeted (...)". Każda następna akcja po tej, która go "obeszła", siłą rzeczy nie może być już "first". I dlatego trait Kuona się nie aktywuje.

To jest jakieś logiczne, czym mam przyjąć to na: "bo Zen tak napisał".
W tym wypadku te dwie rzeczy idą wyjątkowo w parze ;)

EDIT: I jeszcze co do posta Drożdża. Wszystko, co napisałeś, jest nie tak, więc najlepiej usuń ten post, bo wprowadza zamieszanie. Do Twoich punktów 2 i 3 odnosi się to, co napisałem wyżej, a co do pierwszego punktu, to, po pierwsze, Kuon nie neguje i, po drugie, nie dzieją się efekty całej akcji, a nie tylko efekty jego dotyczące (więc jak strzelę z Shiro Daidoji, to honoru nie zyskam).
« Ostatnia zmiana: 2009-07-10, 11:00 by gaijin »

Jager

• Personality
« Odpowiedź #29 dnia: 2009-07-10, 13:53 »
Dzięki Gaijin. Teraz to do mnie dotarło i część mojego mózgu odpowiedzialna za logikę nie wykręci się do góry nogami. Już jestem cały szczęśliwy. Nawet motyw z Unicorn War Dogs na forum AEG został do końca wyjaśniony. :D

http://www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=77321

A było mrocznie.

http://www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=77169

Kocham to zamieszanie. :D

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2009-07-10, 18:59 »
Spoko :)

A o War Dogsach już gdzieś wcześniej pisałem, że powinny działać normalnie, bo niczym się nie różnią od Flanki czy Failure (targeting jest już w trakcie resolvowania akcji). Dobrze, że ktoś wprost zapytał na forum, bo ja też chciałem to od nich usłyszeć ,ale byłem za leniwy żeby napisać post :)

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #31 dnia: 2009-07-13, 15:58 »
Czyli jak Kuon uda sie na samotna wyprawe w gory feniksa to z niej nie wroci? :)

Jager

• Personality
« Odpowiedź #32 dnia: 2009-07-13, 16:48 »
"Mountain ? Terrain
Battle: Before this battle?s resolution, the Attacker and the Defender each choose a unit in their own army; the active player decides who chooses first. Then, destroy the chosen units."

"If Kuon is the only Personality in his army, before the resolution of the enemy leader's first action that targeted Kuon this battle: Its effects do not happen."

"Target
A special procedure that involves designating one or more cards or other game entity (such as a Province or player). The word ?target? must appear as a verb or an adjective for the procedure to be considered targeting -- just ?choosing? something is not targeting."

Zginie marnie.
« Ostatnia zmiana: 2009-07-13, 16:50 by Jager »

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2009-07-13, 17:27 »
Nawet gdyby tam było target, to powiedziałbym, że też zginąłby marnie. Target byłby już podczas resovowania efektów.