Autor Wątek: Empress Guard Barcelona Winner Deck  (Przeczytany 2844 razy)

PROSIAK_PULAS

• experienced Personality
Odp: Empress Guard Barcelona Winner Deck
« Odpowiedź #40 dnia: 2010-02-16, 19:37 »
To moze cos na poprawienie nastrojow:

"
Pewnego dnia zabrałem ze soba mojego dziadka do sklepu w centrum
miasta aby kupic mu nowa pare butow.
Zatrzymalismy sie aby kupic sobie cos szybkiego do przekaszenia.Kiedy
podchodzilem do stolika gdzie siedział dziadek, zauwazylem jak
przyglada sie on nastolatkowi z nastroszonymi różnokolorowymi
wlosami.
Moj dziadek przygladal mu sie uwaznie aż w koncu mlody chlopak bardzo
wulgarnie odezwał sie do dziadka:
- Co kur#!$% stary dziadu, nigdy w zyciu nie zrobiles nic
zwariowanego ?
Znajac mojego dziadka szybko polknalem kawalek pizzy ktory mialem w
ustach aby nie zakrztusic się podczas jego odpowiedzi. Nie zawiodłem
się. Bardzo spokojnie i bez zmruzenia oka odpowiedzial :
- Tak....raz się tak najebałem, że wyruchałem pawia, i wlasnie się
zastanawiam czy nie jestes przypadkiem moim synem...
"

;D ;D ;D ;D ;D
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #41 dnia: 2010-02-16, 19:38 »
FAKE 2 !!

Więcej nie będzie. Sorki, ale śpieszyłem się i formatowanie kuleje.

Crab3122
Crane2231
Dragon0041
Lion5522
Mantis3123
Phoenix2622
Scorpion0022
Spider8679
Unicorn1302
presencetop4top2
Crab79%88%48%
Crane67%88%48%
Dragon56%55%00%
Lion1113%1415%1021%
Mantis810%99%48%
Phoenix1114%1213%817%
Scorpion45%44%00%
Spider1925%3031%1429%
Unicorn68%66%48%
« Ostatnia zmiana: 2010-02-16, 19:43 by sejmitar »
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #42 dnia: 2010-02-16, 19:48 »
Tabela do interpretacji.

Nie bardzo wiem co mam z tym zrobic. Nie bardzo wiem po co. I nie bardzo wiem dlaczego...

Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 2010-02-16, 19:54 »
Masz inny zestaw wyników do intepretacji. Zinterpretuj je tak samo, jak te 'łoryginalne'.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #44 dnia: 2010-02-16, 19:58 »
Pytanie klucz: po co?

EDIT:

zreszta moge whtv. To ze ta interpretacja fake wynikow do niczego nie sluzy to ok mnie nie robi.

Zestaw uno

Widac wyrazna tendecje do tego ze lion i crane zostawiaja przeciwnikow w tyle. Nie rozumiem skad tak niski odsetek crane w topach skoro tyle wygrywa i skad tak duzo mantisow i skorpionow w topach przy tak malych ilosciach zwyciestw. Jedyne rozwiazanie tej sytuacji jest takie, ze crane ma bardzo duzo zlych matchupow ale dobrych graczy ktorzy jak juz graja to robia cuda (stad wyniki, zreszta crane od zawsze mial bardzo dobrych graczy). Lew za to zlych matchupow nie posiada. Jak sie spotyka z mantisem albo skorpionem w topie to powinien sobie poradzic. Jedynie wiec slabym matchupem (o ile jest to slaby matchup) liona moze byc crane. Stad zaleznie od rozlozenia paringow i przy duzej ilosci lwow na turnieju przy zalozeniu ze crane jest z przodu to jakis gracz crane ktoremu trafily sie dobre paringi moze dojechac do topa i wygrac turniej.

zestaw dos

Widac absolutna domincje spidera w srodowisku. Wysoka ilosc graczy w topie swiadczy o tym, ze deck nie posiada zlych matchupow i przegrywa gry tylko przez nie fart. Nadgonic probuja feniks i lew, ale poniewaz matchup dla fenola z lwem to autolose nie ma on za wiele winow w turniejach.

Interpretacja na podstawie nie istniejace mety, nie bioracej pod uwage absolutnie niczego poza wrozenie z dupy, ktore jest adekwatne do podawania danych z dupy. Niestety dalej nie wiem czemu ta zabawa intelektualna miala sluzyc.
« Ostatnia zmiana: 2010-02-16, 20:07 by Ertai »
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: 2010-02-16, 20:05 »
A taki mały eksperyment. Jestem ciekaw, do jakich wniosków dojdziesz, stosując takie same metody analizy, ale przy innym zestawie danych.

Humor me?

PROSIAK_PULAS

• experienced Personality
« Odpowiedź #46 dnia: 2010-02-16, 20:06 »
Humor me?

Wraca dresiarz z Paryża i opowiada swojej żonie, co tam widział. - Wiesz Zocha,
idę ku..., patrzę ku..., a tu wielki plac ku...! Patrzę na lewo ku..... ochujeć
można ku...! Patrzę przed siebie ku...a... O żesz ku... mać! Patrzę na prawo
ku...... O ja cię pierdole... Zocha zaczyna płakać. Dresiarz pyta: - Zocha, co
Ci sie, ku..., stało? - Boże, jak tam musi być pięknie...!
 ;D
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #47 dnia: 2010-02-16, 20:09 »
Prosiak = Epic Win.

Jestem ciekaw, do jakich wniosków dojdziesz, stosując takie same metody analizy, ale przy innym zestawie danych.

Moje metody analizy wliczaja jeszcze:

1. testowanie empiryczne (czego przy podawaniu danych z dupy nie ma i byc nie moze, chyba ze napiszesz mi 1120 kartowy setting ktory bedzie mogl wytlumaczyc podane przez ciebie wyniki).

2. mete

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 2010-02-16, 20:40 »
Tak byłem ciekaw...
Z jednej strony, bez odwoływania się do mety i istniejącego card settingu, bez problemu rozbierasz pewien zestaw cyferek (table 0) na części. Zwracam uwagę, że nie powoływałeś się na rzeczy nie-tabelkowe interpretując tabelkę. Wręcz przeciwnie, uznawałeś dane z tabelki za logiczne i spójne ze względu na swoją wiedzę o środowisku. Dane 'zewnętrzne' wykorzystywałeś do prognozowanie zmian w tabelce na przyszłość - ale nie zmieniało to komentarzy na temat stanu obecnego.

Z drugiej strony, kiedy masz do dyspozycji suche liczby i zero kontekstu, okazuje się, że to nie wystarcza, i od razu padają zastrzeżenia, że interpretacja może być niekompletna albo błędna ze względu na brak tła. Co jednak nie blokuje możliwości gdybania na pewne tematy, nie?

Czy naprawdę, gdyby 'tabelka 0' była fejkiem, twoja interpretacja bardzo by się różniła ? Tamte liczby nie zmienią się dlatego, że w 4 miesiące temu lew dostał boosta albo po uszach. Wręcz przeciwnie - te liczby są pewnym (cząstkowym) obrazem całości, całego środowiska, wraz z jego całą metą, bandwagonningiem, lepszymi i gorszymi matchupami, kolegą Royo  i tak dalej. Na podstawie tych cyferek można próbować wyinterpretować, jakie wartości mają poszczególne 'zmienne' z tego środowiska - w tym konkretnym przypadku, jak wygląda uśredniona wartość zmiennej 'probability that Lion deck wins'. Jeżeli Lew jest br0ken poczynając od PotD, to w tych wynikach będzie to jakoś odzwierciedlone. Tak samo byłoby, jakby Lew było br0 w CE ale ssał po PotD.

To, że jakiś zestaw założeń dotyczący środowiska da nam dokładnie takie wyniki jak w tabelce (np. Lion deck uber), nie oznacza że to jedyne rozwiązanie. I mogą istnieć inne. Czego przykładem jest sytuacja o której dyskutujemy - większość ludzi _uważa_, że Lion jest broken i dlatego wyniki są takie jakie są. Ja uważam, że większość ludzi tylko tak uważa, a Lew jest co najwyżej trochę mocniejszy niż reszta klanów... a całą resztę wyników napędza bandwagoning, czyli zwiększona populacja ludzi, którzy mniej lub bardziej umieją grać, a grają jednym klanem - bo uważają, że jest nim łatwiej wygrać niż innymi.

gregu

• inexperienced Personality
« Odpowiedź #49 dnia: 2010-02-17, 09:36 »
wrozenie z dupy
wygląda na niszę rynkową do zagospodarowania, ale potencjalnie dużo złych matchupów  :-\
Twoje posty nie wnosza nic do dyskusji a tylko robia burdel. Ale nie przejmuj sie za bardzo tym, duzo osob pisze tutaj bez sensu, takze sam w tym nie jestes :D

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #50 dnia: 2010-02-17, 10:41 »
Z jednej strony, bez odwoływania się do mety i istniejącego card settingu, bez problemu rozbierasz pewien zestaw cyferek (table 0) na części.

Poniewaz rozmawiamy z ludzmi rozumnymi, ktorzy orientuja sie jak ta gra wyglada, nie bede wiec wymienial oczywistych faktow i robil spisow deckow T1 wszystkich klanow... a zreszta staralem sie to robic ale w innym topicu. Rozegralem mnostwo partii przeciwko lwowi i kilka lwem (przy moim 0 skillu grania tym klanem). Skladanie lwich deckow jest proste, granie nim jest proste, wygrywanie nim jest proste. Podales rzad liczb, ktore wedlug mojej opinii jedynie potwierdzaja to ze lew jest przegiety. Teraz robisz jakies uniki w bok podajac fake dane i piszac, ze moja interpretacja moze byc bledna i nie jestem wyrocznia ostateczna... coz nie jestem, coz moze byc bledna.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 2010-02-17, 11:34 »
(...) Rozegralem mnostwo partii przeciwko lwowi i kilka lwem (przy moim 0 skillu grania tym klanem). (...) Podales rzad liczb, ktore wedlug mojej opinii jedynie potwierdzaja to ze lew jest przegiety.

Podałem wyniki tabelkowe, aby zawalczyć z opinią 'lew jest uberbroken'. Nie twierdziłem, że jest słaby, tylko, że nie jest megabrokiem (bo gdyby był to by brał wszystko co sie da). Owszem, nie spodziewałem się że przewaga będzie wyraźna, sprawę cyferek podkręciło 8 drugich miejsc Lwa. Żbey było śmieszniej, jak się wywali turnieje z października 2009 to Lew sux - bo tam nastukał większość punktów.

Ertai, przeczytaj swoje wypowiedzi z tego topica dot. tabelki. W ŻADNEJ nie opierałeś swoich analiz na swoich doświadczeniach. Miałeś już założoną pewną tezę, i fakty tabelkowe zinterpretowałeś pod gotową tezę... ale na podstawie samych cyferek. Kiedy dałem ci dane takiego samego formatu, ale bez gotowej tezy, zacząłeś robić problemy, że się nie da, że nie ma kontekstu etc. Jeżeli twoja metoda analizowania jest dobra, to nieważne jakie dane dostaniesz, powinieneś być w stanie wnioskować na podobne tematy. Stwierdzenie 'ale dane są niekompletne' (bo nie ma mety i nie rozegrałeś miliona partii i cardset jest jakiś hipotetyczny) to nie jest argument za olaniem fejków, tylko za tym że twoja analiza wyników jest naciągana i pod konkretną tezę.  ('kto nie widzi z tych tabelek że Lion jest broken jest ślepy') W ten sposób, na podstawie tej samej argumentacji i tych samych wyników udowodnisz, że broken jest krab i broken jest feniks...

Że aż posłużę się argumentem, którego ani razu nie użyłem wcześniej (choć zdążyłeś mnie już z niego dwa razy rozliczyć) : gdyby Lew był taki broken, to mielibyśmy powtórkę z Khol Walla. Banalny do grania, banalny do wygrywania... To jakim cudem ugrał tylko tyle? Morze banwagonerstwa grającego Lwem, nie ma (jak stwierdziłeś) decku który go zatrzymuje, gry i finały powinny być totalnie zdominowanie przez Lwa. A nie są, różnice mieszczą się w bandwagonerskim rozrzucie.

'Uniki w bok' ? Podałem wcześniej swoją interpretację danych, ty podałeś swoją, kiedy się nie zgodziłem i chciałem przetestować twoją metodę analizy, kto zaczął robić uniki?

Masz gotową tezę i pod nią naciągasz interpretację. Gdyby tezą było 'feniks dobry' też zdołałbyś to udowodnić. Tak samo tezę 'ronin zły'. Dowcip polega na tym, że wyniki tabelkowe potwierdzają obie te tezy, a playtesting - tylko jedną. Ze względów które opisałem wcześniej - wyników tabelkowych nie da się analizować sensownie w tej postaci, potrzeba do nich więcej danych, głównie dotyczących frekwencji. Analiza na zasadzie 'wiem jak to wygląda, więc zinterpretuję tę cyferkę w taki sposób' ... no sorry.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #52 dnia: 2010-02-17, 11:57 »
Uno
Ty kazales patrzec na dane. Podales dane w postaci tabelek, z ktorych wynika ze lew jest the best. Teraz mowisz ze the best nie znaczy broken. Ja widze po tych tabelkach ze jest inaczej.

Dos
To ze nie napisalem czym sie kieruje w swojej pierwszej analizie nie oznacza ze kieruje sie suchymi danymi. Dlatego sprostowalem to w np tutaj

Nie ma miarodajnych wynikow? Zbudowalem sobie baze deckow T1 dla kazdego klanu (nie wazne czy klan jest T1 czy nie). Ogralismy te decki w kilka osob. Ten lew na fallowerach wgniatal wszystko co przeciwko niemu wystawilem. A i tak da sie zrobic deck na lwie, ktory wygrywa szybciej i bardziej sprawnie.

Albo tutaj

Nadmienie to jeszcze raz. Przegietosc definiuje sie wedlug OBECNEJ edycji, wedlug OBECNEJ mety, wedlug OBECNYCH warunkow

I tutaj

Moje metody analizy wliczaja jeszcze:

1. testowanie empiryczne (czego przy podawaniu danych z dupy nie ma i byc nie moze, chyba ze napiszesz mi 1120 kartowy setting ktory bedzie mogl wytlumaczyc podane przez ciebie wyniki).

2. mete

Jezeli nie zauwazyles chociaz jednego z tych wpisow to niestety, ale proponuje przejrzec topic od samego poczatku i czytac ze zrozumieniem.

Jeżeli twoja metoda analizowania jest dobra, to nieważne jakie dane dostaniesz, powinieneś być w stanie wnioskować na podobne tematy.
Moja metoda analizy jest dobra. Moja metoda analizy wymaga:

1. Tabelki
2. Mety
3. Mojego empirycznego przetestowania tezy

Jezeli ktos inaczej weryfikuje swoje teorie niz na podstawie danych ze srodowiska, wlasnych obserwacji i logiki to go serdecznie z tego miejsce chce pozdrowic. Jezeli implikujesz ze nie piszac NA SAMYM wstepie ze korzystam z tych 3 rzeczy przy interpretacji oznacza to ze z nich nie korzystam, to chyba rozminelismy sie z pogladami kto do kogo pisze, bo ja nie lubie wypisac rzeczy oczywistych wytluszczonym drukiem.

Jezeli wszystkie czynniki wskazuja za poprawnoscia tezy to ja bede jej bronil (ale dalej pozostaje teza, bo tylko czas przyniesie jej potwierdzenie albo obalenie). Jezeli chcesz kwestionowac metody analizy to prosze bardzo, ale rob to rzeczowo a nie piszac "nie napisales na poczatku z czego korzystasz wiec pobite gary = myslisz sie"... nie, wyszedlem z zalozenia ze nie musze pisac bo pisze do inteligentnego czlowieka, ktory wie jak takie analizy sie przeprowadza.... i dlatego tez przy fake tabelkach zaznaczylem, ze bez mety, deckow, carde base i ogrania to jest czyste wrozenie z dupy. Mam nadzieje, ze teraz to zrozumiales.

Podałem wcześniej swoją interpretację danych, ty podałeś swoją, kiedy się nie zgodziłem i chciałem przetestować twoją metodę analizy, kto zaczął robić uniki?

Jezeli za unik uznajesz pytanie "po co" to ok zrobilem unik. Tylko co z odpowiedzia "zabaw mnie"? Mam lepsze rzeczy do roboty...

Masz gotową tezę i pod nią naciągasz interpretację.

Witamy w swiecie naukowym... stawiasz teze, sprawdzasz wyniki, jezeli potrafisz dopasowac wyniki do tezy i rzeczowo to uargumentowac, wtedy wszystko gra. Jezeli nie, zmieniasz teze. Prosilbym tylko o wytluszczenie gdzie ja naciagam ta interpretacje, bo na razie rzucasz mocne slowa na wiatr.

wyników tabelkowych nie da się analizować sensownie w tej postaci

Przeczysz sam sobie. Najpierw piszesz "spojrzcie na dane". Dostajesz interpretacja ktora ci sie nie podoba. I teraz jest "nie mozna analizowac tych danych, ktorych podalem"... ook.

Analiza na zasadzie 'wiem jak to wygląda, więc zinterpretuję tę cyferkę w taki sposób' ... no sorry.

Slucham kontr przykladu analizy? Analiza w stylu, macie tu rzad cyferek, ktory potwierdza ze lew nie jest broken ale nie wyjasnie wam dlaczego, rownie slabo do mnie przemawia.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 2010-02-17, 12:37 »
Uno : podałem wyniki tabelkowe, które są do interpretacji. Ty masz swoją metodę, idącą dość daleko, ja inną, nie galopującą tak daleko. Jakiś deck (czyli : klan) zawsze będzie 'best' bo cudów nie ma, alternatywą jest rozkład każdy (w domyśle dobry) deck vs każdy deck 50%, co jest nierealne. Ale best nie znaczy broken. Fenol i Krab są best than rest, czy są broken ?

Duo :

Jezeli wedlug tej tabelki lew nie wciska wszystkiego i wszystkich to my chyba inaczej na te liczby patrzymy.

I miejsce mialy 5 razy. Kraby mialo o JEDNO zwyciestwo wiecej. Inne klany? o 2 zwyciestwa mniej (w najlepszym razie niz lew). Ale idzmy dalej. Drugie miejsca: 8? Absolutnie i totalnie dominuja w takim razie w finalach. Chyba klan, ktory dochodzi do finalu, zajmuje albo 1 albo 2 miejsce i jest tylko jedno oczko za krabami, ktore mialy 6 winow, po dodatku, ktory totalnie przyspiesza lwa i bije kraba po paluchach, jest zgiety nie? Teraz te 8 drugich miejsc spokojnie stanie sie pierwszymi i tabelka bedzie wygladala tak, ze drugi klan w kolejnosci po lwach bedzie mial dwa razy mniej winow.
(...)

(...)
Przy najbardziej stronniczym liczeniu Lew zrobi 27% całości winów i więcej niż jakiekolwiek 2 inne klany razem wzięte. Woow, to faktycznie dominacja... Normalnie prawie 30%, to właściwe 1/3. Wziąć 1/3 zwycięstw! A jak się jeszcze doda to z drugiego miejsca i awansuje na pierwsze to dopiero szok!

Dokladnie, my na to mowimy dominacja. Jezeli jakis klan jest na 1 miejscu, a drugi klan w tym zestawieniu ma 2 razy mniej winow to jest to w fachowym slowniku internetowej populacji 12 latkow = pure ownage. To ze jest to 1/3... jezeli porownujemy do roku ktory nie powinien miec miejsca i zwyciestwie unixow... ok moze faktycznie nie jest to AZ takie przegiecie, ale co z tego skoro drugi najlepszy klan bedzie 2 razy gorszy niz lew? Liczy sie obecna meta a nie porownywanie wszystkich do wszystkiego i wysnuwanie wnioskow  ze nie jest przegiety bo jednorozec kiedys byl bardziej przegiety... taki argument wogole nie ma sensu.

(... tabelka ...)
Lew 1 miejsce

(... tabelka ...)
Lew 1 miejsce

(... tabelka ...)
Lew 1 miejsce.
(...)

... plus wpisy "grałem na/z tym i to jest mocne.

Jak dla mnie cały twój wywód zaczyna się od przekonania (tezy), że jest Lew jest broken. Następnie dane z tabelki, które mogą to poprzeć bierzeż pod uwagę - żeby nie powiedzieć dosadniej ('te 8 drugich to będzie wkrótce 8 winów, a to świadczy o tym że jest br0ken'). Dane lub argumenty które nie pasują ignorujesz (kraby, fenole, ronini) lub stwierdzasz, że wcale tak nie działają. Kontekst danych (rozkład klanów na turniejach, fakt, że dane są z top4 a nie całych finałów, co przy systemie gier legendy może mieć znaczenie i tak dalej) - po prostu ignorujesz. Często posługujesz się argumentem 'ponieważ jest broken, to zadziała w ten sposób, wtedy osiągniemy taki wynik, patrzcie jakie to jest broken.' *) No ja cię przepraszam... to jest naukowa metoda? W ten sposób prawie wszystko udowodnisz.

Przy alternatywnych tabelkach dało radę wysnuć jakieś wnioski. Stwierdziłeś, że bez (w skrócie) empiryki dane są guzik warte. No to do cholery weź się zdecyduj - albo można zobaczyć w tabelce że lew jest broken (bez empiryki, bo to przecież tylko potwierdzenie z innego źródła czegoś, co sam przetestowałeś - czyli SAME SUCHE DANE powinny wystarczyć, by cię doprowadzić do takiego wniosku), albo nie. Jeżeli mozna brokeństwo lwa zobaczyć od razu w tabelce, to można też spojrzeć na inne warianty tabelki i też pewne rzeczy też od razu zobaczyć. Np. mozna spojrzeć na tabelkę 'CE+GotE only' i zobaczyć 30% winów Mantisa - omfg Mantis br000ken. Po to były fejkowe tabelki. Ale jeżeli nie można 'rzucić okiem na tabelkę', to próbuj za jej pomocą udowadniać gotowej tezy - bo nie tędy droga.

Sam sobie przeczę? Moja teza to 'lew nie jest przegięty, wy antylwi faszyści, bo odchyłka w lwich winach napędzana jest bandwagoningiem'. Opinia 'lew jest broken' nie jest równoważna faktowi 'lew jest broken'. A wiele osób to myli. Na podstawie danych tabelarycznych wysnułem pewne wnioski (są wyżej). Byłem ostrożny w formułowaniu, dlaczego - też napisałem. Wnioski potwierdzają moją tezę, więc dlaczego miałbym sobie przeczyć? Bo ci fejka sprzedałem? Moja analiza do fejków jest taka sama jak do table0 - niewiele można powiedzieć, ale można pogdybać że. I moje gdybanie do tych wyników jest znacznie bliższe temu co tam się działo niż twoja analiza, niestety.

Kontranaliza - powyżej była.

Sorki, muszę lecieć. Tak w ogóle, jeżeli twoja analiza jest słuszna, to lew przejedzie przez cały sezon kotejowy. Jaki wynik kotejowy cię przekona, że lew nie jest broken?

*) Tak, znowu się czepiam tych 8miu drugich miejsc, ale nie tylko.

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #54 dnia: 2010-02-17, 12:50 »
Inaczej. Wyłączając Wasze zabawne tabelki (ho ho ho) jest jeszcze jedna rzecz. Testy. Bawiliśmy się różnymi T1, nie T1, deckami wszystkich klanów, bo dobry trening przedkotejowy jednak wymaga tego, by mieć pojęcie na co możesz wpaść i jak z tym grać. I drogi Sejmitarze, może błądzimy przez to, ale jak po wielu testach, stwierdzamy, że de facto Lew ma półtora złego matchupu, z czego tym głównym złym jest mirror, no to coś jednak podpowiada nam, że something went wrong. I testujemy dalej, bo może znajdziemy w końcu lukę w planie i będziemy wiedzieć jak ugryźć Lwa, tylko ciężko, naprawdę. Ja po testach z lwem nawet totalnie stechowanym na niego żurawiem miałem wyniki rzędu 5-5 przy dziesięciu grach testowych. Militarką nie miałem jak go ugryźć bo statystycznie budziłem się z jedną prowką mniej na start. No to coś jest chyba nie tak. Oczywiście zawsze możesz zarzucić, że jestem ujowym graczem i nie potrafiłbym wygrać z niczym, ale to nie zmienia faktu, że jak zamieniliśmy się deckami i ja grałem Lwem to było podobnie.

Więc ok, Lew nie jest Broken, ale i tak będzie wygrywał, chociaż nie jest Broken, a jak zdominuje sezon to nadal nie będzie Broken, no bo przecież nie może być Broken.

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
« Odpowiedź #55 dnia: 2010-02-17, 12:56 »
Poniewaz widze ze ten temat stal sie analiza wykresow i tabelek, to przy okazji prosilbym o przeanalizowanie dla mnie tego oto wykresu kursu urugwajskiego pesos. Zastanawialem sie czy pesos nie staje sie broken i czy nie czas w nie zainwestowac. Z gory dziekuje.

Tak dzieci, to jest sarkazm
« Ostatnia zmiana: 2010-02-17, 12:57 by pinokyo »
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #56 dnia: 2010-02-17, 13:09 »
Dane lub argumenty które nie pasują ignorujesz (kraby, fenole, ronini) lub stwierdzasz, że wcale tak nie działają.

Do tego miejsca zgadzam sie w 100% z tym co napisales. Tutaj niestety nie wiem jakie dane ignoruje.

Kontekst danych (rozkład klanów na turniejach, fakt, że dane są z top4 a nie całych finałów, co przy systemie gier legendy może mieć znaczenie i tak dalej) - po prostu ignorujesz.

Rozklad klanow to niestety ty ignorujesz juz po raz 3 to co ja napisalem. Wyjasnilem dlaczego nie ma to praktycznie zadnego znaczenia. A jezeli DALEJ uwazasz ze ma znaczenie to prosze bardzo zrobmy turniej we Wroclawiu (na proksach a co). Kazdy z zawodnikow gra roninami (na tym nowym domku). Ja gram swoim zurawiem, bardzo chetnie zobacze czy turniej wygra ronin czy zuraw.
Top 4 to nie finaly? Bo tego tez niestety nie rozumiem.

Często posługujesz się argumentem 'ponieważ jest broken, to zadziała w ten sposób, wtedy osiągniemy taki wynik, patrzcie jakie to jest broken.' *

Tutaj bede potrzebowal cytatow zywo wyjetych z moich wypowiedzi bo nie rozumiem.

No to do cholery weź się zdecyduj - albo można zobaczyć w tabelce że lew jest broken (bez empiryki, bo to przecież tylko potwierdzenie z innego źródła czegoś, co sam przetestowałeś - czyli SAME SUCHE DANE powinny wystarczyć, by cię doprowadzić do takiego wniosku), albo nie.

DECYZJA, ktora jest taka sama od poczatku mojej interpretacji: NIE DA SIE POWIEDZIEC NIC NA PODSTAWIE SAMEJ TABELKI, ALBO SAMEJ METY, ALBO SAMEGO OGRANIA (chociaz tutaj nie wiele brakuje do poprawnego wrozenia). Jezeli jednak polaczysz to w jedna calosc to powstaje kapitan planeta i mozesz juz stawiac jakas teorie. Nie wiem dlaczego uparles sie ze cokolwiek, gdzie kolwiek bylo robione w oparciu o SAMA tabelke.

Ale jeżeli nie można 'rzucić okiem na tabelkę', to próbuj za jej pomocą udowadniać gotowej tezy - bo nie tędy droga.

Nigdzie nie probuje udowadniac czegos na samej tabelce. Napisalem oprocz tabelki (ktora moze byc tylko potwierdzeniem tezy) dlaczego lew jest przegiety (w 5 bodajrze punktach). Ciekawe ze te rzeczy ci umykaja.

Twoja analiza rozumiem wyglada tak: Lew jest najmocniejszym klanem obecnie, ale nie jest przegiety. Fluktuacje w tabelce spowodowane sa naplywem ilosci graczy. Wedlug Ciebie im wiecej graczy z danego klanu na turniejach tym wiecej ten klan powinien wygrywac. Stad gdyby np tylko polowa graczy lwa bylaby dopuszczana do turniejow (przy zalozeniu liniowosc tej zaleznosci) to lew mialby o 50% mniej winow.

Ja uwazam, ze jest to nie prawda, ze ilosc graczy z danego klanu moze jedynie wplynac na lepsze wyniki graczy innego klanu, ktorzy maja zmetowane decki na ten jeden konkretny klan. Uwazam, tez ze zaden klan nie ma tak mocnego decka jak lew (tu sie mozemy zgadzac). Tyle, ze ja uwazam oprocz tego, ze decki lwa sa zgiete (z powodu tego, ze radza sobie ze wszystkim, poza odpowiednio wywazonym i dopieszczonym zurawiem, w proporcjach 8:2, czyli 8 winow lwa na 10 gier) z doswiadczen empirycznych, tego ze przed dodatkiem ktory je ostro dopakowuje maja znaczaca przewage nad reszta klanow (z wylaczeniem kraba, tutaj na razie fakt, ale jak napisalem wczesniej, krab leci w dol po tym dodatku a lew do gory) - dane z tabelki, oraz wydrukowanie kart, ktore pozwalaja lwu nie tracic tempa (card base) i braku sensownej przeciw wagi dla deckow lionskich (meta).

Tak w ogóle, jeżeli twoja analiza jest słuszna, to lew przejedzie przez cały sezon kotejowy. Jaki wynik kotejowy cię przekona, że lew nie jest broken?

Tak przejedzie (na stan obecny, bez przyszlych errat celujacych w lwa). Moze przez dopelnienie odpowiem na ostatnie pytanie. Lew bedzie broken dla mnie w sezonie koteiowym jezeli:

1. Wezmie 50% winow (albo wiecej) +/- 1 kotei.
2. Nastepny klan po lwie bedzie mial kotei winow minimum 2 razy mniej. Pod warunkiem, ze lew wezmie nie mniej niz 30% kotei winow.

EDIT:

Analiza kursu pesosa.
Rozumiem ze chodzi ci o analize techniczna poniewaz raz ze tylko taka potrafie (gdzie potrafie to eufemizm na chcialbym umiec) zrobic, a dwa ze mnie Forex nie interesuje zeby robic analize fundamentalna. Jako ze nie dostarczyles wykresow swiecowych, z ktorych najbardziej lubie robic analize techniczna (widac skrzywienie japonskie :P) to dzialamy z tym co mamy. Po trendzie wzrostowym trwajacym od listopada widac, ze peso natrafil na opor na poziomie 0,15. Dwa razy testowal ten poziom i jak widac nie utrzymal sie. Teraz znow mamy testowanie oporou na 0,15. Bez danych z obrotow nie jestem w stanie ci powiedziec czy jest to tylko chwilowy skok czy tez proba ataku ze strony bykow. Mimo wszystko nie widac tu zadnych ciekawych i jednoznacznych formacji, nie dostrzegam tutaj glowy i ramion wiec powiedzialbym ze raczej kurs utrzyma sie na poziomie 0,14-0,15, utworza nam sie choragiewki i bedziemy mieli trend kontynuacyjny.
« Ostatnia zmiana: 2010-02-17, 13:15 by Ertai »

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #57 dnia: 2010-02-17, 13:10 »
Poniewaz widze ze ten temat stal sie analiza wykresow i tabelek, to przy okazji prosilbym o przeanalizowanie dla mnie tego oto wykresu kursu urugwajskiego pesos. Zastanawialem sie czy pesos nie staje sie broken i czy nie czas w nie zainwestowac. Z gory dziekuje.

Tak dzieci, to jest sarkazm

Stary, dopiero TO jest broken...
Time is precious. Waste it wisely.

gregu

• inexperienced Personality
« Odpowiedź #58 dnia: 2010-02-17, 13:12 »
może spróbować sił na NewConnecie niektóre spółki miały 600% up

HA! a może zróbcie zakład czy będzie tyle winów lwów co obstawiacie... ktoś wchodzi ?

?
« Ostatnia zmiana: 2010-02-17, 13:15 by gregu »
Twoje posty nie wnosza nic do dyskusji a tylko robia burdel. Ale nie przejmuj sie za bardzo tym, duzo osob pisze tutaj bez sensu, takze sam w tym nie jestes :D

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #59 dnia: 2010-02-17, 13:19 »
może spróbować sił na NewConnecie niektóre spółki miały 600% up

Jak juz to wina ;) Ponadto wbrew pozorom GPW jest bardzo atrakcyjna gielda. Szkoda ze jak byl na wig20 na poziomie 1800 to nie mialem wolnych 5k zl :) bo po 4 miesiacach zrobilbym z tego minimum 8 k zl inwestujac w sam wig20 (np KGHM).

HA! a może zróbcie zakład czy będzie tyle winów lwów co obstawiacie... ktoś wchodzi ?

Z checia bym obstawil ALE:

1. AEG walnie erratami i co wtedy z zakladami?
2. Kto bedzie egzekwowal zaklady?

?

Wszystkich kotei winow to 100%. Polowa z tego to 50%. Np jezeli koteiow jest 20 to jezeli lew wygra 10 to jest broken. Jezeli wygra 9 tez jest broken (bo to jest to 50% - 1 kotei).