Autor Wątek: To nie żart - Prezydent nie żyje  (Przeczytany 4615 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: To nie żart - Prezydent nie żyje
« Odpowiedź #20 dnia: 2010-04-11, 22:44 »
Według mnie to pechowy zbieg okoliczności. Stary samolot, kiepskie lotnisko, fatalna pogoda, i presja nad pilotem. Nikt nie musiał mu włazić do kabiny i mówić, żeby lądował... Siedzisz za sterami i wiesz, że za ścianą masz swojego szefa, jego szefa, i ich szefa. Niby nikt nic nie mówi, ale presja jest...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #21 dnia: 2010-04-11, 23:12 »
I tu sie zgodze. Do tego jeszcze moim zdaniem doszlo przekwalifikowanie pilota... po prostu byl za dobry do tej roboty i uznal ze da rade, no bo sry ale kto by 4 razy podchodzil do ladowania? Za drugim razem jakby sie nie udalo zbierasz dupe i lecisz dalej...
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Gurney

• Unicorn Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2010-04-11, 23:13 »
nom, pewnie pilot byl pod niezla presja, ale mnie brzydzi co sie dzieje w mediach... jak to niby kwiat naszej polityki zginal... jesli dobrze pamietam, to na wiekszosci z nich wszyscy rowno wieszali psy... a teraz ich gloryfikuja... czyli jak zawsze. W sumie mnie najbardziej ciekawi, czy jutro na gieldzie bedzie sie cos dzialo... Sama klasa polityczna pojedzie dalej bez problemu - pewnie niektorzy beda mieli come backi... zal jedynie, ze po takiej czystce nie ma ludzi inteligentnych, ktorzy by te miejsca mogli zajac

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #23 dnia: 2010-04-11, 23:14 »
Nom bedzie sie dzialo, a juz WIG stabilnie sie osiadl na 2500... teraz bedzie moim zdaniem ostra korekta w dol.
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2010-04-11, 23:33 »
Te 4 podchodzenia do lądowania to na razie wytwór medialny jest. "Ludzie widzieli, że ..." - że krążył nad lotniskiem, ot co. 4 okrążenia lotniska, zwłaszcza starego lotniska w kiepskich warunkach pogodowych to tyle co nic, a na pewno nie 4 podejścia, ale plotka poszła w świat i trzyma się dobrze. Plotę dementował np. były dowódca 36 SPLT.

gokish

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2010-04-12, 00:16 »
Ta plota to przesada , Ertai dobrze napisał  i różni kapitanowie w TV mówili  2 podejścia , nie da rady to lecimy dalej.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2010-04-12, 02:06 »
Podejście = podejście. Okrążenie lotniska = okrążenie lotniska. Nie mylcie jednego z drugim. Eksperci (a konkretniej jeden szeroko cytowany ekspert, pracownik uczelni) twierdzi, że po drugim podejściu powinno się zmienić plan. Inny ekspert (kapitan lotnictwa cywilnego) twierdzi, że wielokrotne podejścia to w ich branży norma. Media trąbią o 3-4 podejściach... Ale wszystkie informacje o ilości podejść i kołowaniach pochodzą z gorącego czasu tuż po katastrofie, kiedy się pytało kogokolwiek kto był pod ręką, kontroler lotów czy przypadkowy gap. Wybaczcie, ale jak dla mnie w tym okresie ci, którzy wiedzieli najwięcej byli najbardziej zajęci swoją robotą, i mieli najmniej czasu na dzielenie się swoją wiedzą z dziennikarzami. Same media zresztą sobie przeczą, w sąsiednich niusach podając informacje o tym, że 'samolot podchodził czterokrotnie do lądowania' oraz 'samolot zdecydował się na pierwsze podejście pomimo ostrzeżeń kontroli lotów, po czym piloci lecieli za nisko i zawadzili skrzydłem o drzewo'.
Fakty poznamy za jakiś czas, kiedy opadnie gorączka i skończy się zapożyczanie 'sprawdzonych informacji' z serwisów konkurencji, a zacznie się rzetelne sprawdzanie co się tam w ogóle wydarzyło. Ponieważ do sprawy dopuszczeni są Polacy, wątpię w jakieś manipulacje danymi, wszystkim będzie zależało na tym, by sprawę jak najdokładniej wyjaśnić...
Dla porównania - pierwsze doniesienia mówiły o 137 ofiarach śmiertelnych, dopiero po jakimś czasie zaczęły się sprostowania.

Mechanizm rozchodzenia się 'informacji', a właściwie faktu medialnego, można było zaobserwować w trakcie niedawnych zamachów w metrze moskiewskim, kiedy ruski oficjel podaje ile osób zginęło a ile zostało rannych w obu zamachach, a potem przez 3 godziny na paskach polskich serwisów lecą zupełnie inne liczby - które w końcu zostają zmienione na te podane przez oficjela.
« Ostatnia zmiana: 2010-04-12, 02:39 by Seppun Admin »

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2010-04-12, 11:59 »
Akurat co do liczby ofiar - rosjanie mówili, że na pokładzie było 130+ osób, zaś polski rząd mówił o ~90 pasażerach. Nie wiem skąd takie różnice, ale to akurat chyba nie jest bezpośrednia wina mediów.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2010-04-12, 12:20 »
Media dają nagłówki '130 w katastrofie', bo ładniej wygląda niż 'prawie 90'.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #29 dnia: 2010-04-12, 12:26 »
Jak sprawdzalem w 30 minut post factum na CNN to oni podawali 130 ofiar... tez mnie to troche zdziwilo, bo polskie media podawaly "pojemnosc" samolotu na okolo 110 osob :)

Feroz

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • ??????? ??????? ???????
« Odpowiedź #30 dnia: 2010-04-12, 23:34 »
Ależ się Tomasz Lis musiał spocić, jak usłyszał o katastrofie... Cóż, ozór da się w sumie przyszyć :P
+5 do lansu (by Sephirion)

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #31 dnia: 2010-04-13, 17:02 »
O matko!
Slyszeliscie, ze chca Kaczora pochowac na Wawelu? Na WAWELU?!
Mind is blown.

Paranoja siega zenitu.
Time is precious. Waste it wisely.

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
« Odpowiedź #32 dnia: 2010-04-13, 17:25 »
O matko!
Slyszeliscie, ze chca Kaczora pochowac na Wawelu? Na WAWELU?!
Mind is blown.

Paranoja siega zenitu.

Podobno mają wykopać Piłsudskiego żeby zrobić mu miejsce

Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2010-04-13, 17:32 »
Żal.ru

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2010-04-13, 17:55 »
+1

gokish

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2010-04-13, 21:10 »
Ktoś to dobrze na jakimś portalu news'owym określił. Pochówek na Wawelu ma być  zadość uczynienem wobec szykan , obrażania i ogólnych przytyków wobec L. Kaczyńskiego za jego życia . Myślę , że to może być jeden z powodów. Ogólnie to nie zrobił nawet w 50% tego co zrobił Piłsudski obok którego ma leżeć.

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
« Odpowiedź #36 dnia: 2010-04-13, 21:29 »
Ja mysle ze z tym pochowkiem na Wawelu to jest tak jak bylo z pokojowym Noblem dla Obamy - na zachete, zeby duzo zrobil!

Oh, wait.
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2010-04-13, 21:40 »
To jest gruba przesada. To że zginął nie uzasadnia żeby chowali go na Wawelu. Nie zrobił nic żeby na to zasłużyć.

Flint

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2010-04-13, 21:57 »
A ja bym jednakowoż się sugerował odpierniczyć. Co by o nim nie mówić, i jakkolwiek patetycznie to nie zabrzmi, poświęcił życie Ojczyźnie. Takiej, jaką ją rozumiał. I zginął w tej właśnie służbie. Za co należy mu się szacunek, a nie jakieś podśmiechujki.
Crab Clan • Lion Clan • Scorpion Clan • Spider Clan • Shadowlands • House Greyjoy • AGOT Paratrooper • Inexperienced • Unique
Hokus-pokus, nie masz buta, Twoja stara to Fosuta!

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2010-04-13, 22:01 »
szacunek to tu raczej kazdy ma, ale zeby od razu na Wawelu? ja tam nie wiem czy np. p.pr. gabriela narutowicza tez pochowali na wawelu? a tez zginal tragicznie
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper