Autor Wątek: Inne strony  (Przeczytany 57807 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: Inne strony
« Odpowiedź #240 dnia: 2010-06-02, 11:43 »
Nooby, jak brzmi podstawowa zasada kazdej karcianki?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #241 dnia: 2010-06-02, 11:46 »
Nie licz zlota?
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #242 dnia: 2010-06-02, 11:47 »
Rulebook nie mówi 'wyłącznie in play', tylko 'zwykle'. Rulebook także rzecze : Cardinal rule no.1 - Karta bije rulbuka. Aha, dla chętnych, są informacje mówiące o tym, że jeżeli z tekstu karty wynika, że może dotyczyć / być zagrana w sposób niestandardowy, to jak najbardziej może być zagrana w sposób niestandardowy.

Bo jak będziecie ciągnąć tą wyliczankę 'ale w rulzach pisze' to nagle się obudzicie z Obfuscation które nic nie robi...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #243 dnia: 2010-06-02, 12:58 »
"READ THE FUCKING CARDS!"

Dobrze?

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #244 dnia: 2010-06-02, 13:41 »
Dobrze chociaż powinna być jeszcze jedna przeczytaj Rulebook
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #245 dnia: 2010-06-02, 13:42 »

Dobrze?

RTFC? QFT!
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #246 dnia: 2010-06-02, 13:43 »
hmm...
czytanie rulebooka jest zbędne, naprawdę....

najistotniejsza jest jednak mantra buraka :)

Shoju na prezydenta! :)

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #247 dnia: 2010-06-02, 16:25 »
http://www.playccg.com/photo/playccg/file/51902/large/talismanofyumedo.jpg

To jest porąbane. Możesz sobie spojrzeć na "trzecią od góry w twoim facie" albo "tą z brzegu na twoim ręku", nie mówiąc już o ninjowaniu, albo sprawdzaniu czy idzie postać.

Tylko nie jestem tego do końca pewien, bo "Normally, cards must be in play to be legal targets.", jak rzecze rulebook, ale nie ma chyba przypadków (w CE) face-down card i play, więc można podglądać wszystko albo nic (a takiej karty by nie wydawali... prawda?).

Takie oto zdanie pisze na karteczce papieru dodanej do startera.

Talisman of Yume-do: You may use it, to look at any face-down card in any deck, any hand, any province, or any other area that holds face-down cards.
:o To można targetować karty out of play?!? Czy ktoś mi może przypomnieć, kiedy zmieniły się zasady, bo z cytatu powyżej wynika, że rulebook jest dość jednoznaczny..Czy może chodzi o to, że się zorientowali, że zrobili kartę do kupy. A przecież wystarczyło napisać "Look at any face-down card".

nie możnaale ta karta na to pozwala (golden rule)
To chyba masz inny internet. U mnie na tym obrazku pisze "Look at a taget face-down card", a nie np. "Look at a target face-down card at any location", więc sorry, ale karta na nic nie pozwala. Podobnie jak na kartach, które wracają postaci z grobu musi być napisane "bring him into play waiving costs" jeśli masz je wprowadzić za darmo, bo bez "waving costs" musisz zapłacić, niezależnie od tego, jak Twoim zdaniem karta ma działać. Więc RTFC yourselves (Raven, Sejmitar, etc.).

Aha, przykład z Obfuscation jest durny, ponieważ karta mówi "hand or discard pile", więc wyraźnie zezwala na targetowanie kart poza grą i wskazuje jakich obszarów dotyczy.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #248 dnia: 2010-06-02, 16:57 »
tylko misiaczku teraz wszystkie karty Face down są out of play ( nie wprowadza się już ninjy face down) prowincje też są out of play
Walec

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #249 dnia: 2010-06-02, 19:35 »
http://www.playccg.com/photo/playccg/file/51902/large/talismanofyumedo.jpg

To jest porąbane. Możesz sobie spojrzeć na "trzecią od góry w twoim facie" albo "tą z brzegu na twoim ręku", nie mówiąc już o ninjowaniu, albo sprawdzaniu czy idzie postać.

Tylko nie jestem tego do końca pewien, bo "Normally, cards must be in play to be legal targets.", jak rzecze rulebook, ale nie ma chyba przypadków (w CE) face-down card i play, więc można podglądać wszystko albo nic (a takiej karty by nie wydawali... prawda?).

Talisman of Yume-do: You may use it, to look at any face-down card in any deck, any hand, any province, or any other area that holds face-down cards.
:o To można targetować karty out of play?!? Czy ktoś mi może przypomnieć, kiedy zmieniły się zasady, bo z cytatu powyżej wynika, że rulebook jest dość jednoznaczny..Czy może chodzi o to, że się zorientowali, że zrobili kartę do kupy. A przecież wystarczyło napisać "Look at any face-down card".

nie możnaale ta karta na to pozwala (golden rule)
To chyba masz inny internet. U mnie na tym obrazku pisze "Look at a taget face-down card", a nie np. "Look at a target face-down card at any location", więc sorry, ale karta na nic nie pozwala. Podobnie jak na kartach, które wracają postaci z grobu musi być napisane "bring him into play waiving costs" jeśli masz je wprowadzić za darmo, bo bez "waving costs" musisz zapłacić, niezależnie od tego, jak Twoim zdaniem karta ma działać. Więc RTFC yourselves (Raven, Sejmitar, etc.).

Aha, przykład z Obfuscation jest durny, ponieważ karta mówi "hand or discard pile", więc wyraźnie zezwala na targetowanie kart poza grą i wskazuje jakich obszarów dotyczy.

tak tak na nic nie pozwala i mamy inne internety, ale mówiłem Ci ze ten Twój internet z dyskietki to pewnie demo

to z tego co rozumiem cytat z klaryfikacji z kartki dołączonej do starterów z TPW i ja sądzę że mówi prawde Ty oczywiście mozesz upierać sie ze jest inaczej i nic nie będę mógł na to poradzić.. ale mogę z tym zyć, ale umówmy sieja przeczytam tą kartę a Ty przeczytaj zasady ok? :)

« Ostatnia zmiana: 2010-06-02, 19:37 by Raven »

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #250 dnia: 2010-06-02, 20:38 »
A tak na marginesie, skoro jest spoiler - Jakubie, kiedy możemy spodziewać się nowej bazy do jajka ;) ?

Jak zroią XMLa bo nie mam siły siedzieć 2 dni w notatniku i pisać, pisać, pisać

Obrazki już mam gotowe od dawna :)
Datebase już jest na Kamisasori, Więc jak macie gotowe obrazki to słać na 0maciek0@gazeta.pl :)

Rise above.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #251 dnia: 2010-06-03, 10:58 »
Gaijin, nie rozumiesz stwierdzenia 'tekst karty implikuje'. Tekst karty targetującej facedowny implikuje to, że targety są poza grą, ponieważ wszystkie karty w grze są z automatu face up.

Przykład z obfuskacją służył do pokazania Cardinal Rule. Ponieważ gdyby nie Cardinal Rule #1 (które istnienie uparcie ignorujesz, cytując instrukcję jak mantrę), to obfuskacja zgodnie z twoją interpretacją by nie działała. Bo rulzy.

Łopatologia :
1) Rulzy nie stwierdzają kategorycznie, że NIE MOŻNA targetować celów poza grą. Stwierdzają, że ZWYKLE targetuje się cele w grze.
2) Interpretacje do rulzów by rules junta stwierdzają, że implikacje z karty dotyczące tego, że można ją zagrać w niestandardowych warunkach (z discarda, tatgetując cele poza grą etc) są konieczne, ale i wystarczające do tego by ominąć klauzulę 'normally' z rulebooka. W tym przypadku - ponieważ mechainka nie zezwala kartom w grze na bycie face down, implikuje to, że wszystkie potencjalne cele są poza grą.
3) Cardinal rule#1, tak na wszelki wypadek.
Te trzy rzeczy wystarczają do tego,  by Talisman działał na karty out of play.
Co do pytania 'od kiedy' - a od bardzo dawna gramy karty w ten sposób.

Gdybyś się jednak upierał przy rulzach, to proszę bardzo:
1) Rules sheet jest częścią rulzów, wszystkie zmiany i interpretacje tam napisane są traktowane jako comprehensive.
2) Rules sheet mówi, jak działa ta karta.
Co do pytania od kiedy - a od wyjścia starterka do TPW.

Zwróć uwagę, że kłócisz się z a) rulzami które b) zostały wydane dla durnych amerykanów które nie rozumieją jak działa performing.

Koniec i bomba, kto się nie zgodzi ten trąba.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.