Autor Wątek: [TPW] Dragon  (Przeczytany 7956 razy)

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Odp: [TPW] Dragon
« Odpowiedź #20 dnia: 2010-05-29, 01:54 »
to kiho to lekka przesada, niedługo po pierwszej akcji monków przeciwnik będzie składał decka i oglądał co z nim robią, mało interaktywne si to robi ;)

Remember me?

ja pierdziele, to jest wciąż legalne?  ;D

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2010-05-29, 07:41 »
Bardzo ładne preview, kensaje dostały fajne rzeczy, zwłaszcza Hundred-Fold Cut mi się podoba

Rise above.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #22 dnia: 2010-05-29, 08:23 »

taaa, meta na jeden typ decku a tak to praktycznie blank karta ;) ale masz rację jest odpowiedzią na te chore łańcuszki
jeszcze fenola liona mantisa i pewnie jeszcze by się ktoś znalazł
monk jest zajebisty bo robi to czego nam brakuje czyli force'a
akurat tu sięmylisz na całej rozciągłości
dragon nie potrzebuje wiecej forsa potrzebuje postaci które mają zdolności które coś robią przeciwnikowi a nioe wymagają zaangażowania w to ręki
« Ostatnia zmiana: 2010-05-29, 08:25 by Walec »
Walec

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2010-05-29, 10:12 »
@walec- wybacz ale nie zgadzam sie z Toba, jedyne decki z ktorymi mam problem to honorowki bo wiecznie nie wyrabiam sie przebijac przez wysoka sile prowki po tym jak moich 2 najwiekszych zostalo odeslanych/zabitych (to czesciej). battle akcji jakos dziwnie mi nie brakuje. zapytaj jacy co sadza jego scouci o moich mnichach i o ich battle akcjach

a jak tak koniecznie brakuje Ci battle akcji to wrzuc sobie shiori zamiast sho, jest naprawde niezla. im dluzej gram tym mniej podoba mi sie shintaro i z checia zobacze kogos kto robi fire tokeny
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #24 dnia: 2010-05-29, 10:43 »
wiesz co Breaker ja michami nie mam problemu z LSC czy inną honorówką (chociaż fenol mocno się stawia)
Honorówki teraz rzadko zabijają (zwłaszcza te szybkie) a odesłanie dla monków nie jest tak bolesne

to samo jest z goblinami co z tego że mają wiecej forsa skoro jedyne akcje pochodzą z

ale jak np z jacą po paru bitwach nie mam ręki a on zrzucił może z dwie karty to robi się smutno

i wskazujesz daremną postać za kupe kasy Shiori nie nadaje się poprostu do mnichów

Hmm kurcze zaczynam powoli myśleć jak gali że deck bez 3 sanzo jest do dupy:)
Walec

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2010-05-29, 10:56 »
moze to specyfika builda, mnie shiori nawet pasuje (tylko jest o 1 za droga w sumie) ale force'a to po prostu nie jestem w stanie wyciskac tyle zeby przebic sie przez lsc a nawet czasami przez SD. niby gram na chasingach i dance of flames ale ten deck jest jakis taki wolny i zacina sie. a teraz przerobie sobie na wiecej mnichow za 7 i mysle ze to scierwo zacznie w koncu dzialac

z tym sanzo to moze i masz racje, nie testowalem w mnichach, zreszta nie lubie tej karty
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2010-05-29, 11:03 »
@walec- wybacz ale nie zgadzam sie z Toba, jedyne decki z ktorymi mam problem to honorowki bo wiecznie nie wyrabiam sie przebijac przez wysoka sile prowki po tym jak moich 2 najwiekszych zostalo odeslanych/zabitych (to czesciej). battle akcji jakos dziwnie mi nie brakuje. zapytaj jacy co sadza jego scouci o moich mnichach i o ich battle akcjach

a jak tak koniecznie brakuje Ci battle akcji to wrzuc sobie shiori zamiast sho, jest naprawde niezla. im dluzej gram tym mniej podoba mi sie shintaro i z checia zobacze kogos kto robi fire tokeny

najwiekszym problemem monka bylo to ze czyscisz sie z lapy i nic ci juz na stole nie zostaje, bo chlopki fizycznie nic nie maja. jak ci brakuje forsa to wrzuc chasingi i masz juz przyzwoita ilosc. drugim najwiekszym problemem monka jest to ze gina jak muchy bo biegaja na golasa. jak sie przyjrzysz postaciom monkowym to zauwazysz ze :

z wszystkich monkow AŻ pieciu ma battle akcje z czego 2 sa dobre ,z czego 1 z nich jest nadrukowana na unikalnej postaci.

ilez to razy w bitwie na pytanie co robia twoje postaci , odpowiadalem NIC. bo nie bylo tam fizycznie zadnej zdolnosci na chlopakach.

co mi po kolesiu, ktory ma 5F w pierwszym pocisku i nadal nic nie robi w bitwie? kiha sa swietne dla monka , czasami robia sie takie lancuszki ze nie ma co zbierac z przeciwnika ale co z tego skoro po pierwszej bitwie zostaje ci 1-2 karty na reku. jak nie ma satsu z klanowka to jest do dupy ze sie tak wyraze. jak wygrac najprosciej z monkiem ? nie jechac dwoma postaciami do bitwy tylko 4-5 i bitwa wygrana.

Co do kart pozostalych. panna z 5Chi niewiele wnosi do deku, jak sie postawi do bitwy to lepiej zagrac z niej wall of honor niz odsylac 1 jednostke bo w kazdej militarce jest albo wrzucanie albo height of courage ( wtedy nie ma honoru nawet)  , a koles ktory jedzie jednym typem do bitwy na LSD az prosi sie o przegrana, wiec  sadze ze jest tam zbedna bo poprawiac matchapu z militarka nie poprawia, gdyby cos robila honorowce to moznaby ja wcisna a tak to niestety nie.

kensai za 8 jest niestety  moim zdaniem za drogi , aczkolwiek zmiesci sie do kensai jak najbardziej , wywali sie jakiegos glupka ktory nic nie robi (typ od wrzucania) i wejdzie w jego miejsce. jak za 8 to moglby miec jakis inny uzyteczny trait hero/tactician albo 5F bo niestety jak kupisz secluda w pierwszej i dolaczysz do niego jakis atacz to w dalszym ciagu nie lamie prowincji ( moglby miec takie cos jak Satobe). w dalszym ciagu kensaiom brakuje forsa bo zeby stuknac provke militarce potrzebuja zainwestowania dwoch broni co niestety wypacza ekonomie i zubaza fate bo trzeba wkladac wiecej broni nic czerwonych karteczek.

natomiast duelista jest fajny. wnosi duzo do Swiatelka i to jest olbrzymi plus dla niego. poza tym mozna zastanawiac sie nad lekkim obnizeniem focusa w duelingu bo z tym kolesiem mozna wygrywac kazdy duel praktycznie.

kiho jak juz mowilem mogloby zabijac , 1 zabicie w deku niestety nie wystarcza , przydaloby sie jeszcze jedno.  mozna bylo zrobic kondycyjne zabicie np jako dodatowa akcja ale co tam, jak ktos woli +2F to co poradzic.

najlepsza karta w zestawie - mój kensai nie zginie. bardzo dobrze robi temu dekowi , bo jak juz zainwestujesz 15-16 golda w typa to dobrze by bylo gdyby nie ginal  od razu. bo takich jednostek mozesz co najwyzej kilka wystawic ( gora 5 przy zajebistym dojsciu i debilizmie przeciwnika) w calej grze , a jak ci sprzatna wieze duelem czy oni daikyu to mozna sie juz smialo zwijac.

co do iajitsu wszyscy sie zgadzaja wiec nie ma co dywagowac.

pnp

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2010-05-29, 11:31 »
ilez to razy w bitwie na pytanie co robia twoje postaci , odpowiadalem NIC. bo nie bylo tam fizycznie zadnej zdolnosci na chlopakach.
no to akurat prawda, ale bedzie jeszcze jeden monk- moze tamten bedzie cos robil

kiha sa swietne dla monka , czasami robia sie takie lancuszki ze nie ma co zbierac z przeciwnika ale co z tego skoro po pierwszej bitwie zostaje ci 1-2 karty na reku. jak nie ma satsu z klanowka to jest do dupy ze sie tak wyraze.
nie uzywasz scout armorow? ja od kiedy je wsadzilem jestem z nich bardzo zadowolony, mnostwo zastosowan

nie jechac dwoma postaciami do bitwy tylko 4-5 i bitwa wygrana.
a myslisz ze iloma jezdze? staram sie nie atakowac w 3ciej na pale tylko wyczekac ture do 4tej i dopiero wjazd 4ema, ale ch...AEG... honorowki czesto juz w openie mi kogos wylaczaja, potem odeslanie, odeslanie/kill i zostaje mi 1. jak nie mam chasinga ktorego zagram na tego odeslanego to nie dam rady, koniec gry. tylko ze taka taktyka czesto rozbija sie o to ze nie zdaze za chiny rozwalic ostatniej bo koles konczy na 40tu w np. 5 turze kiedy jest na 3 prowkach a mnisi sie przez tyle za cholere nie przebija

panna z 5Chi niewiele wnosi do deku, jak sie postawi do bitwy to lepiej zagrac z niej wall of honor niz odsylac 1 jednostke bo w kazdej militarce jest albo wrzucanie albo height of courage ( wtedy nie ma honoru nawet)  , a koles ktory jedzie jednym typem do bitwy na LSD az prosi sie o przegrana, wiec  sadze ze jest tam zbedna bo poprawiac matchapu z militarka nie poprawia, gdyby cos robila honorowce to moznaby ja wcisna a tak to niestety nie.
a mnie super pasuje bo uzywam defensive nature i czasem nie moge kogos siegnac, zreszta odeslanie oniacza albo innego klocka (a te sie teraz pojawia) nie jest calkiem do bani.

kensai za 8 jest niestety  moim zdaniem za drogi , aczkolwiek zmiesci sie do kensai jak najbardziej , wywali sie jakiegos glupka ktory nic nie robi (typ od wrzucania) i wejdzie w jego miejsce. jak za 8 to moglby miec jakis inny uzyteczny trait hero/tactician albo 5F bo niestety jak kupisz secluda w pierwszej i dolaczysz do niego jakis atacz to w dalszym ciagu nie lamie prowincji ( moglby miec takie cos jak Satobe). w dalszym ciagu kensaiom brakuje forsa bo zeby stuknac provke militarce potrzebuja zainwestowania dwoch broni co niestety wypacza ekonomie i zubaza fate bo trzeba wkladac wiecej broni nic czerwonych karteczek.
mnie sie wydaje ze o kensaiach i ich efektywnosci bedize mozna zaczac gadac jak wyjdzie do nich stronghold, bo TKM to sobie mozna najwyzej dupe podetrzec. i mysle ze nowy stronghold moze byc tak skonstuowany zeby bylo wiecej miejsca na akcje zamiast pakowanie miliona weaponow zeby cokolwiek dzialalo. ale to sie zobaczy. a tak btw to uwazam ze secluded outpost strasznie obcina opcje, jest to super karta jak masz same wielkie kloce za ktore placisz do 8g, ale powoduje ona ze nie wystawiasz wiecej niz jednego typa przez dlugi czas. a to moze przeszkadzac i jeszcze bardziej oslabia nas przeciwko mechanice ktore boli najbardizej czyli masowemu odsylaniu.

natomiast duelista jest fajny. wnosi duzo do Swiatelka i to jest olbrzymi plus dla niego. poza tym mozna zastanawiac sie nad lekkim obnizeniem focusa w duelingu bo z tym kolesiem mozna wygrywac kazdy duel praktycznie.
wg mnie duelista to detale, nie robi w ogole. ale faktycznie jest ok

kiho jak juz mowilem mogloby zabijac , 1 zabicie w deku niestety nie wystarcza , przydaloby sie jeszcze jedno.  mozna bylo zrobic kondycyjne zabicie np jako dodatowa akcja ale co tam, jak ktos woli +2F to co poradzic.
masz 2 dobre kille w decku- owtf i kami. a ta karta pozwala szybciej sie dokopac do dodatkowych kopii tych 2

najlepsza karta w zestawie - mój kensai nie zginie. bardzo dobrze robi temu dekowi , bo jak juz zainwestujesz 15-16 golda w typa to dobrze by bylo gdyby nie ginal  od razu. bo takich jednostek mozesz co najwyzej kilka wystawic ( gora 5 przy zajebistym dojsciu i debilizmie przeciwnika) w calej grze , a jak ci sprzatna wieze duelem czy oni daikyu to mozna sie juz smialo zwijac.
pewnie, najlepsza karta karta w SE w kensaiach to bylo masters of steel, a to jest pod pewnymi wzgledami nawet lepsze od niego

tak btw to bardzo fajnie ze ktos w koncu pisze co mysli, taka wymiana pogladow jest zawsze ciekawa.
« Ostatnia zmiana: 2010-05-29, 11:42 by Breaker »
Mirumoto Breaker

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2010-05-29, 12:08 »
pisalem o wygrywaniu Z mnichami. jak pojedziesz dwoma postaciami na monka albo bronisz dwoma postaciami- to prawie na 100 procent zadna z twoich postaci nie wroci do domu.

scout armor - pewnie ze fajne , meta na bow i takie tam , gralem przez chwile, ale okazalo sie, ze wole o wiele bardziej cos co jest czerwona karteczka i ma napisane battle - bo jak dobieram w bitwie albo na koniec tury SA to potem najczesciej moge przeciwnikowi powiedziec tylko pass (bo na postaciach nie ma nic).

5Chi Magi - generalnie nie polozysz duzej ilosci konikow i lewkow z Celestialem, ale powiedzmy ze dla jednej karty oplaca sie ja trzymac w deku ( moim zdaniem DN nie jest najlepsza karta w tym deku). Oniacze maja duza ilosc wrzucania sie albo graja na Height of Courage, jak postawisz sie jedna postacia na prowincji, a w LSD nie ma ich zbyt wiele do stawiania sie to nie ma sensu grac z niej odeslania ale raczej odsylac sie z WoH. bo zobaczysz heighta a potem killa i tyle bylo twojego magistra. w ogole bardziej podoba mi sie  koncepcja Magich na wpierdol - i do takich chcialbym zobaczyc support ale to bajka na inny arc.  Co mnie przekonuje jako tako jeszcze to 11 sily prowincji.

Jesli chodzi o kensaie to nie grac na secludach jest ciezko bo po pierwsze goły kensai nic nie robi, wiec w obronie mozesz co najwyzej sobie postac takim panem a po drugie siadzie ci ekonomia tak czy siak gdy bedziesz musial przed atakiem wyrzygac 7-10 zlota zeby moc w ogole pocisnac prowincje. 

Kami jest dobrym killem jak obnizysz forsa i masz kolesia bez followera bo inaczej bedziesz strzelal do followerow swoim monkiem, ktory ma od 3-5F. W tej chwili w zasadzie tylko Scouty, Mantisy i Lewki graja followerow ale po tym dodatku dojdzie jeszcze Unicorn i naprawde Kami bedzie coraz slabsze. Jesli masz followerow przed soba to zostaje ci tylko jedno zabicie co czesto jest za malo zeby wygrac.

pnp

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #29 dnia: 2010-05-29, 12:15 »
nie jechac dwoma postaciami do bitwy tylko 4-5 i bitwa wygrana.
a myslisz ze iloma jezdze? staram sie nie atakowac w 3ciej na pale tylko wyczekac ture do 4tej i dopiero wjazd 4ema, ale ch...AEG... honorowki czesto juz w openie mi kogos wylaczaja, potem odeslanie, odeslanie/kill i zostaje mi 1. jak nie mam chasinga ktorego zagram na tego odeslanego to nie dam rady, koniec gry. tylko ze taka taktyka czesto rozbija sie o to ze nie zdaze za chiny rozwalic ostatniej bo koles konczy na 40tu w np. 5 turze kiedy jest na 3 prowkach a mnisi sie przez tyle za cholere nie przebija
no u tu jest duża różnica na wypluwam w drugiej z honorówkami 3-4 postacie i tak robię do końca ( no chyba ze casem wypluwam 2 a potem napewno mogę spokojnie wypluwać 4
na siłe prov determindy sprawdzaja się super a z tym całym obniżaniem f to i RA 2 jest zabójczy

na send home są heighty, belowedy (czasami) i Falling Leaf Strike i water którego nie tak cieżko wystawić a nawet jak odeślą to chasing jest super

Walec

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2010-05-29, 14:38 »
no u tu jest duża różnica na wypluwam w drugiej z honorówkami 3-4 postacie i tak robię do końca ( no chyba ze casem wypluwam 2 a potem napewno mogę spokojnie wypluwać 4
na siłe prov determindy sprawdzaja się super a z tym całym obniżaniem f to i RA 2 jest zabójczy

na send home są heighty, belowedy (czasami) i Falling Leaf Strike i water którego nie tak cieżko wystawić a nawet jak odeślą to chasing jest super

no ok, jak widze to kwestia builda. ja uzywam tylko fallinga bo uwazam ze ruch niewiele robi. za to mam napakowane 15 kart do killa i kolejne chyba z 8 bowow wiec jakos nie brakuje mi battle akcji. no nic, zobaczy sie jak beda wygladaly buildy po plague warze. teraz to juz gadanie o starych czasach
Mirumoto Breaker

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2010-05-29, 20:37 »
bardzo fajne to prev

Postacie z sensem ale brak akcji na monkach
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem