Autor Wątek: Propozycja organizacji turniejów L5R w Warszawie  (Przeczytany 11138 razy)

Matsushiro

• temptation Personality
Mam propozycję ponieważ Głownie Zapaśnik zajmuje się organizacją turniejów i ich dokumentacją.
Żeby wszyscy byli zadowoleni można zrobić tak:
1sobota miesiąca turniej w Łorgejmerze
2sobota miesiąca turniej w Gralu
3sobota miesiąca turniej w Gryfie
4sobota miesiąca każdy sobie Rzepkę Skrobie
5sobota miesiąca ( zdarza się ) fajrant
Start turnieju 10:00 zapisy od 9:30 niezależnie od lokalizacji i sklepu. Dzięki temu popołudnie można spędzić z rodziną/komputerem/butelką wódki/książką/znajomymi, niepotrzebne skreślić.
Wjazd max booster na gracza za 15pln lub mniej + bonusy od sklepu
W tygodniu swobodne granie w sklepach bez turniejów.
Dzięki temu w tygodniu każdy będzie grał jak mu lepiej z lokalizacją, za to w łikend zepnie poślady i pojedzie na turniej tam gdzie on jest.
Koszt na miesiąc max 60 pln
Dzięki temu sklepy będą zadowolone bo raz miesiącu będą miały najazd 20 lub więcej graczy i czyli ponad 20 boosterów sprzedanych w ramach turnieju.
Do tego turniej Rzepkę Skrobię od 5 do 8 graczy czyli kolejne 10 boosterów.Czyli miesięcznie każdy sklep ma sprzedaż ponad 40 boosterów czyli całego boxa, liczę dodatkowe ewentualne kupno kart przez innych klientów zainteresowanych grą.
Pozwoli to też nowym graczom ,za niski koszt, bo 15 pln tygodniowo, zebrać potrzebne karty itp. Bo draft z 25 lub więcej boosterków to nie to samo co z 8 lub 10.
Potencjalny klient, który przyjdzie i zobaczy ile osób się zbiera oraz zobaczy pulę, z której się losuje karty będzie bardziej zainteresowany rozpoczęciem gry w tę karciankę, gdyż zebranie mu potrzebnych kart będzie łatwiejsze.W końcu draftujesz nie losowy booster, tylko to co ci potrzebne do gry dla danego klanu, dzięki dużej ilości kart oraz graczy.
Wnioski wszyscy zadowoleni Uśmiech

Można skopiować i wrzucić do innych wątków z turniejami w Warszawie.
Najgorsze oczywiście jest gdy jeden sklep będzie chciał się wyłamać, bo będzie uważać że jego turniej jest ważniejszy, może to spowodować sytuację, w której jesteśmy teraz czyli ja nikogo poza Łorgejmerem i Gralem nie znam. Sklepy tracą bo boosterki nie schodzą, ludzie są smutni, bo draftują karty z boosterków, w których jest mało kart, środowisko maleje przez to.i Wszyscy na tym tracimy i gracze i sklepy:(

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
Odp: Propozycja organizacji turniejów L5R w Warszawie
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-08-19, 14:00 »
Niestety to nie takie proste.
(pomijając fakt, że Zapaśnik się miga od miana organizatora)

Nie sądzę aby udało się zorganizować turniej 15 - 20 osobowy 3x w miesiącu.
Nie ma na to szans. Po pierwsze kasa (koszt 60 zł to jednak sporo).
Po drugie czas - wybacz nie wydaje mi się aby ktokolwiek znalazł 4 soboty wolne.
Są tacy co pracują, są z rodzinami, są  też tacy dla których to nie najważniejsze dzieła życia.

Myślę, że jeden duży turniej na miesiąc wystarczy (co miesiąc gdzie indziej).
Do tego przecież sklepy organizują jakieś mini eventy dla "swoich".
O tych miniturniejach tez powinno być info i każdy może sobie podjechać na ten czy tamten event.

Pozostaje kwestia nagród.
Jeden buster/eRka za 15 zeta to za mało.
Szczególnie dla tych słabszych (na razie) graczy. Oni w tym systemie dostają ochłapy z pańskiego stołu.
Nie oszukujmy się, Im się to po prostu nie opłaca. Mnie to nie dziwi. Trzeba by coś z tym zrobić.

Kiedyś za króla Ćwieczka było tak, że przypadało dwa bustery na gracza (ewentualnie półtora).
Draft był raz od góry do dołu, a potem z dołu do góry. To przynajmniej dawało możliwość wydrafotania dwóch średnich eRek.
Zamiast dwóch kompletnie niepotrzebnych kart. No może na wymianę, ale to też raczej rzadko.

Oczywiście koszt 30 zł za turniej jest nieakceptowalny, więc tu zaczyna się rola sklepu.
Jak już kiedyś pisałem, turniej to powinna być reklama a nie zarobek. Tylko czy sklepy to rozumieją?

Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

elendil

• Personality
  • suffer not the witch to live!
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-08-19, 14:14 »
owszem, mało kto będzie pojawiał się na każdym turnieju, ale rozłożenie turniejów czasowo tak by ze sobą nie kolidowały spowoduje, że i tak jest duża szansa, że pojawi się więcej osób na danym turnieju. Więc sklepy i gracze ciągle zyskują.

Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest fakt, że nawet jak Ci coś wypadnie to nadal masz dużą szansę by na jakimś turnieju w miesiącu zagrać. Przy jednym turnieju miesięcznie może się okazać, że się nie pojawisz i 3 miesiące z rzędu bo coś Ci wypadło...

Fakt, przy jednym turnieju miesięcznie może się sporo osób pojawić, ale robienie go co miesiąc w innym sklepie oznacza turniej w danym sklepie raz na 3 miesiące.. sklepy mogą nie być szczęśliwe... słabo z rozwojem strongholdów też myślę...

jak dla mnie pomysł Maćka jest ze wszech miar godny realizacji, chociaż Tara też ma sporo racji..
« Ostatnia zmiana: 2012-08-19, 14:19 by elendil »
Phoenix Clan Rocker * Grouser * Beerspeaker * Coca-Kolat
"I was Born To Ride" - Isawa Tsuke

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-08-19, 14:28 »
owszem, mało kto będzie pojawiał się na każdym turnieju, ale rozłożenie turniejów czasowo tak by ze sobą nie kolidowały spowoduje, że i tak jest duża szansa, że pojawi się więcej osób na danym turnieju. Więc sklepy i gracze ciągle zyskują.

Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest fakt, że nawet jak Ci coś wypadnie to nadal masz dużą szansę by na jakimś turnieju w miesiącu zagrać. Przy jednym turnieju miesięcznie może się okazać, że się nie pojawisz i 3 miesiące z rzędu bo coś Ci wypadło...
Jeden turniej miesięcznie , co miesiąc w innym sklepie oznacza turniej w danym sklepie raz na 3 miesiące.. sklepy mogą nie być szczęśliwe... słabo z rozwojem strongholdów też myślę...

jak dla mnie pomysł Maćka jest ze wszech miar godny realizacji, lepszego nie widzę...

Nie zapominaj, że sklepy i tak organizują swoje eventy (vide turniejowe czwartki  w Wargamerze).
Oczywiście można pomyśleć o zmniejszeniu przerwy do powiedzmy co trzy tygodnie.

Moim zdaniem przy propozycji Matsushiro za wiele się nie zmieni. Ani przy ilości ludzi, ani przy wielkości tych eventów. 
Z kolei ludzie nadal nie będą "wędrować" między sklepami. Ilu ludzi z Graal było na turnieju w Wargamerze?
Ile osób z Wargamera było na turnieju w Graalu? Odpowiedź jest prosta. Dlaczego? Bo eventów jest tyle, że nie ma co się porywać na inne lokale.

Hitomi Monroouke

elendil

• Personality
  • suffer not the witch to live!
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-08-19, 15:44 »
nie sądzę aby sklepy zrezygnowały z częstych turniejów Tara - zawsze to sposób na dodatkową sprzedaż boosterków i promowanie karcianki, więc większa sprzedaż. Owszem to też kwestia dogadania orgazmnizatorów, no ale jak widać z naszą warszawską społecznością może nie być najlepiej....

mamy zatem dwie koncepcje:
- jeden wielki turniej w miesiącu bez żadnych innych
- turniej co tydzień w innym sklepie

wypowiedzieć się muszą głównie orgazmnizatorzy i sklepy...
my sobie możemy co najwyżej podywagować...
« Ostatnia zmiana: 2012-08-19, 15:55 by elendil »
Phoenix Clan Rocker * Grouser * Beerspeaker * Coca-Kolat
"I was Born To Ride" - Isawa Tsuke

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-08-19, 15:55 »
my sobie możemy co najwyżej podywagować...

Toć właśnie to czynimy.
A nóż, widelec ktoś z ważnych zajrzy i coś tam dla siebie weźmie.
Pewne jest jedno, jest źle. Coś zrobić trzeba.
« Ostatnia zmiana: 2012-08-19, 15:59 by Hitomi Monroouke »
Hitomi Monroouke

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-08-19, 16:44 »
Powiem tak: słyszałem już opinie, że i taki zwykły turniej co 2 tygodnie to "za często". Moim zdaniem wcale nie za często, szczególnie przy prędkości pojawiania się nowych dodatków w obecnym arcu. Raptem zdąży się zagrać 5 turniejów i wchodzi kolejny set. Natomiast co tydzień, to już byłby problem, z obu powodów, które wymienił Tara - kasa i, przede wszystkim, frekwencja. Wiadomo, sobota, rodzina, znajomi.

Cytat: Matsushiro
Dzięki temu sklepy będą zadowolone bo raz miesiącu będą miały najazd 20 lub więcej graczy i czyli ponad 20 boosterów sprzedanych w ramach turnieju.
Myślę, że to projekt na "dojrzałą" ilościowo i jakościowo społeczność - na chwilę obecną w Wawce byłoby to pewnie przy założeniu turniejów co tydzień, 5-6 graczy.

Przyznaję się do jednego, obecny "codwutygoniowy" schemat zaczyna z lekka nawalać, szczególnie jak wejdzie nam w grafik czwarty SH, czy to w postaci księgarni Prusa, czy Moriona. Turniej w danym sklepie co 2 miechy to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej.

Wg mnie wyjście z sytuacji jest takie: utrzymać obecne tempo constructów i dorzucić więcej eventów w innych formatach (ale takich, żeby początkujący mieli fun). Wtedy można by grać co 2 tygodnie construct, co alternatywne 2 inne eventy. O szczegółach i sensie rozwiązania poniżej.

Cytat: Hitomi Monroouke
Kiedyś za króla Ćwieczka było tak, że przypadało dwa bustery na gracza (ewentualnie półtora).
Wczoraj też było półtora. Wg mnie problem polega tu na czym innym, co sam stwierdziłeś 2 tygodnie temu w Wargamerze - środowisko (przychodzące na turnieje) jest nasycone stuffem z boosterów od BtD poczynając, na EoW kończąc. Nawet z TSE ogromna większość ma już to, co ją interesuje. Imho rozgraniczyłbym dwie rzeczy: turnieje w obecnym kształcie i pozyskiwanie nowych członków. To jest woda i ogień. Z definicji na turniejach grają ludzie, którzy z niejednego oniacza kotlet jedli, a ci, którzy zastanawiają się, czy wydać 100 zł na pierwszy w życiu starter i co to znaczy "bow", to jest zupełnie inna bajka. Im są potrzebne trzy rzeczy: granie, granie, i zapomniałem o najważniejszym - granie. Nie turniejowe - zwyczajne, nauka zasad, deckbuildingu, ogrania się z własnym deckiem, etc.

Pozostaje pytanie o Pustkę, jak połączyć ogień i wodę... myślę, że jest to zadanie wspólnie dla nas i dla sklepów. Patrz powyżej "wyjście z sytuacji". Promocja musiałaby wychodzić mocno poza turnieje constructy i działać na zasadzie albo pre / booster draftów i innych imprez służących nauce gry i lekkiej rozrywce, albo / i na zasadzie "masz IA i przyprowadzasz 2-3 nowych graczy którzy robią zakupy na sumę X, = któryś z nich dostaje starter, a ty promki", etc. Wałów bym się nie bał, środowisko bądź co bądź nie jest duże i myślę, że nikomu z nas do głowy nie strzelą kretyńskie pomysły (przestrzegę też od razu sklepy przed wyznaczaniem astronomicznych X, do promocji trzeba nierzadko dołożyć. Kwestia, czy chcemy). Poza tym do urwania jest spora część znudzonych magic'owców, którzy z reguły widząc L5R wykazują żywe zainteresowanie, można powiedzieć, że są "przywiezieni wprost pod drzwi", bo siedzą w sklepie na ogół dłużej niż my. Dodatkowo oczywiście każdy ma jakichś znajomych, którzy by chętnie zagrali w coś nowego. Sam też jestem za wprowadzeniem - i to jak najbardziej może być co sobota w sklepach (o promocyjnym efekcie dla tych ostatnich nie wspomnę) - jakiejś "szkółki sobotniej" dla początkujących. Są obecnie "tygodniowe pogrywy", ale jakoś mam wrażenie, że środowiska zamykają się coraz bardziej wewnątrz, zamiast wciągać nowych.

Cytat: elendil
Ilu ludzi z Graal było na turnieju w Wargamerze?
Ile osób z Wargamera było na turnieju w Graalu? Odpowiedź jest prosta. Dlaczego? Bo eventów jest tyle, że nie ma co się porywać na inne lokale.
Dokładnie. Na obecną liczebność społeczności jest ich mnóstwo, ale tylko, jeśli mówimy o constructach. Tego, co rozpędza kulę śniegową (czyli całej reszty), nie ma u nas w ogóle. I nie czarujmy się - sklepy tego nie zrobią, bo są zielone w temacie, musimy to zrobić sami. Oczywiście w sklepach i z ich pomocą, ale warstwa "techniczna" musi wyjść od nas.

Co do wielkich turniejów typu redrafty setów, etc - biorąc pod uwagę to, co wyżej, jestem za jednym na miesiąc.

Cytat: Hitomi
(pomijając fakt, że Zapaśnik się miga od miana organizatora)
Nie migam się, ciągle stoję na posterunku, ale z pewnego niezależnego ode mnie nadchodzącego powodu (a dokładniej dwóch podobnych do siebie powodów) nie wiem, jak długo jeszcze ustoję. :-)
« Ostatnia zmiana: 2012-08-19, 16:48 by Zapasnik »
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Ledóch

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-08-19, 20:34 »
Przeczytałem, odpiszę później dokładniej, ale tak na szybko rzucę kilka myśli:
- nie sugerujcie się bardzo frekwencją w obecnym czasie bo są wakacje, a - niezależnie jak to dziwnie zabrzmi - uważam, że wbrew pozorom to nie jest dobry czas na granie, bo ludzie siedzący w tej karciance wyjeżdżają z rodzinami na urlopy. Ja dla przykładu właśnie z tego powodu nie pojawiłem się w sobotę na turnieju, mimo że byłem jednym z 3 orgów - bo już w piątek nie było mnie w Wawie. I z tego powodu także najbliższym terminem, w którym pojawię się na graniu, będzie 7 września.
- turnieje regularne w formule wędrującej - toż to właśnie staramy się robić od paru miesięcy (po to m.in. założyliśmy Scenę). Był Graal, Gryf, Wargamer, Crux. Jeśli chcecie tę formułę utrwalić, to ja na pewno to poprę
- do tej pory staraliśmy sie trzymać formuły 2 tygodniowej - co 2 tygodnie turniej w innym sklepie w określonym cyklu. Turniej co tydzień to już duże obciążenie czasu. Nie ma dla mnie problemu, żeby 1-2 soboty w miesiącu przeznaczyć na ten cel, ale każda sobota to już odpada - niby kiedy miałbym wyjechać z żoną i dzieciakami na jakiś wspólny odpoczynek? Mam na granie zarezerwowany każdy piątek, bo to mało inwazyjny termin. Sobota to już coś ekstra jednak
- odnośnie dużych turniejów - do kalendarza trzeba jeszcze doliczyć turnieje pre. Do tego za chwilę - czyli pewnie na samym początku października, robimy w Graalu turniej storyliniowy z cyklu The Hunt for the Dark Naga, byc może połączony z czymś jeszcze.
Zmieniłem nicka, bo ponoć Fealedhrel ciężko wymówić, hihi :)

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-08-22, 21:15 »
To jest woda i ogień. Z definicji na turniejach grają ludzie, którzy z niejednego oniacza kotlet jedli, a ci, którzy zastanawiają się, czy wydać 100 zł na pierwszy w życiu starter i co to znaczy "bow", to jest zupełnie inna bajka. Im są potrzebne trzy rzeczy: granie, granie, i zapomniałem o najważniejszym - granie. Nie turniejowe - zwyczajne, nauka zasad, deckbuildingu, ogrania się z własnym deckiem, etc.
zaraz ale to znaczy ,że jeżeli ktoś nie ma stałej grupy z którymi gra to włączenie się w gre na tym etapie zaawansowania edycji jest praktycznie nie możliwe . Nawet jakby gdzieś paru ziutków faktycznie zaczęło grać , to jak bez chodzenia na turnieje [gdzie mogą spotkać tych "nasyconych"kartami gości bez których nie złożą decków] mają oni kiedykolwiek dogonić reszte , no chyba że im zwisa .
Z magicowacmi to interesujące kiedyś to jak się im mówiło ,że nie da się grać bez promo setów to zabijali lolami . Fajnie ,że to się zmieniło . Dobry rozwój dla Warszawy.
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2012-08-22, 22:29 »
To jest woda i ogień. Z definicji na turniejach grają ludzie, którzy z niejednego oniacza kotlet jedli, a ci, którzy zastanawiają się, czy wydać 100 zł na pierwszy w życiu starter i co to znaczy "bow", to jest zupełnie inna bajka. Im są potrzebne trzy rzeczy: granie, granie, i zapomniałem o najważniejszym - granie. Nie turniejowe - zwyczajne, nauka zasad, deckbuildingu, ogrania się z własnym deckiem, etc.
zaraz ale to znaczy ,że jeżeli ktoś nie ma stałej grupy z którymi gra to włączenie się w gre na tym etapie zaawansowania edycji jest praktycznie nie możliwe . Nawet jakby gdzieś paru ziutków faktycznie zaczęło grać , to jak bez chodzenia na turnieje [gdzie mogą spotkać tych "nasyconych"kartami gości bez których nie złożą decków] mają oni kiedykolwiek dogonić reszte , no chyba że im zwisa .
Dlatego właśnie potrzebne są im drafty, pre i inne dziwne formaty plus constructy. Na pre kupią sobie starter, na draftach nauczą się niestandardowo kminić, na constructach zobaczą jak grać normalnym deckiem, do tego dociągną sobie TSE, albo, co bardziej przydatne w edycji, FL (prawdodpodobnie na początku października). Poza tym w obecnej chwili większe eventy środowiskowe to 100% nacisku na constructy i powinniśmy coś wrzucić choćby dla zwykłego zróżnicowania. Proponuję zagrać jakiegoś nie-constructa 15-go.
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Niktam-san

• blank Personality
« Odpowiedź #10 dnia: 2012-08-22, 23:57 »
Jako jeden z "początkujących" przyglądałem się na razie tej dyskusji, ale wtrącę słówko.

Hitomi podał bardzo dobry system draftowania, który z pewnością "świeżakom" by się spodobał. Nie powiem, kolejność w dziobaniu jest wynikiem naszej gry na turnieju i konstrukcji decku i to rozumiem, ale jednak frustrujące jest jak gracz przed tobą zbiera Rkę która pasowałaby Ci do decku (tylko dlatego, że "chodzi po xx "dołków") i wiesz, że on z niej nie skorzysta a Tobie zostaną jakieś karty do niczego niepotrzebne.

Co do sobót powiem krótko. Ja byłbym rzadko. Na dłuższe granie w L5R mam zarezerwowane czwartki i to się raczej nie zmieni. Zbyt dużo mam innych zajęć.

Poruszę jeszcze kwestię proxów. Jak już tu wspomniano, gracze doświadczeni mają karty praktycznie ze wszystkich dodatków i sobie montują decki jak chcą. Początkujący ma małe szanse na podjęcie równej walki grające jedynie starterem więc musi zacząć "inwestować" ale ja sam wiem, że deck zmieniam właściwie co grę i nadal nie jest dobrze. Starałem się grać tym co mam, ale jak na ostatnim turnieju po raz kolejny stłukł mnie ktoś za pomocą domowo drukowanej Wyrmbone katana to pomyślałem sobie, że chyba jednak będę musiał sobie pograć czarno-białymi kartami z drukareczki, żeby mieć jakiekolwiek szanse i dzięki temu trafić coś fajnego w dziobaniu. Może to też kwestia mojego niedoświadczenia ale przyznacie, że oprócz umiejętności karty do gry się jednak przydają. To swoją drogą ciekawe, że w grze w której w sezonie jest 1300 kart (i wciąż przybywa), ciągle w deckach widzę podobne sety i większość z nich pochodzi z promo packa sprzed roku (sic!). Zatem proponuję jasno określać, czy proxy są legalne na danym turnieju.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2012-08-23, 00:08 »
jak na ostatnim turnieju po raz kolejny stłukł mnie ktoś za pomocą domowo drukowanej Wyrmbone katana to pomyślałem sobie, że chyba jednak będę musiał sobie pograć czarno-białymi kartami z drukareczki, żeby mieć jakiekolwiek szanse i dzięki temu trafić coś fajnego w dziobaniu. (...) Zatem proponuję jasno określać, czy proxy są legalne na danym turnieju.
Wiem, że nasze turnieje to zwykłe locale, ale (choć z mieszanymi uczuciami) jestem przeciw legalności proxów, przynajmniej na tych "sobotnio-scenowych" eventach. Sam chciałbym stestować czasem jakiś deck nie zdobywając oryginalnych kart (jak nie kasy szkoda, to czasu, by szukać / sprowadzać). Z drugiej strony, każdy ze sklepów organizuje pogrywy w tygodniu, i tam imho jak najbardziej dla proxies jest miejsce, a więc jest okazja, by nimi pograć. Turniej to turniej, liczy się deckbuilding, rozgrywka, ale też to, czy gracz zadał sobie trud zdobycia kart, którymi gra. Rozumiem dylemat szanownego przedmówcy - bo kiedy oryginały mają "się różnić" od proxów? Raz na kwartał na redrafcie factory seta, albo w Barsie? Trochę mało.

P.S. Sobota to chyba optymalny dzień na turniej dla większości (choć jasne jest, że nie wszystkich). Dla wielu z nas jakikolwiek dzień w tygodniu odpada (może z wyjątkiem piątku wieczór, ale zrobiliśmy kiedyś turniej w piątek i zaowocował paroma late entry'sami, czyt. ogólnym miszmaszem. "Nieturniejowe" pogrywanie w piątek to co innego, "kiedy kto przyjdzie, wtedy będzie"). Niedziela z kolei dzień rodzinny (a paru z nas pewnie pracuje w domu, żeby w poniedziałek być na bieżąco).
« Ostatnia zmiana: 2012-08-23, 00:13 by Zapasnik »

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2012-08-23, 00:13 »
To swoją drogą ciekawe, że w grze w której w sezonie jest 1300 kart (i wciąż przybywa), ciągle w deckach widzę podobne sety i większość z nich pochodzi z promo packa sprzed roku (sic!).

Ten problem jest adresowany do AEG po wielokroć. Oni najwyraźniej nie rozumieją. I wolą abyś ich za to nienawidził.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Assur

• blank Personality
« Odpowiedź #13 dnia: 2012-08-23, 01:10 »
Dorzucę 2 myśli z perspektywy osoby mało z L5R obeznanej:

1.
2 turnieje na miesiąc to jak na Warszawę moim zdaniem optymalnie. Więcej nie trzeba. Grywam turniejowo w bitewnego warhammera, który w Wawie ma dużo większą bazę graczy niż scena L5R, w tym trochę ludzi jeżdżących na zagraniczne turnieje czyli mocno turniejami zainteresowanych (mi też się zdarzało). I w tymże batlu 2 turnieje na miesiąc absolutnie wystarczą, powyżej kuleje już frekwencja i się ich zwyczajnie robić nie opłaca, zresztą zdecydowana większość graczy na turniejach bywa max 1 w miesiącu albo jeszcze rzadziej (ja np ok 10 w roku).

Dobrym czynnikiem motywacyjnym w dłuższej perspektywie będzie za to zorganizowanie ligi. W batlu wejściówka na turniej to ok 15zł, nagród nie ma żadnych, a dzięki temu że działa ogólnopolska liga zawsze jest o kilka osób więcej którym na tych punktach do ligowego rankingu zależy.

Oprócz tego przydałoby się rozwinąć trochę luźne granie. Paradox ma się podobno przenieść na róg Andersa i Anielewicza - świetna miejscówka do spotkań.

2.
Co do tego jak widzę granie turniejowe w L5R - mnie jako początkującego najbardziej interesowałyby turnieje typu prerelease plus okazjonalnie jakieś z promkami (ale to w znacznie mniejszym zakresie).  Płacenie X złotych za to żeby ktoś bardziej doświadczony wygrał turniej i zgarnął lepsze karty w redrafcie jest dla mnie pozbawione sensu i to nie jest formuła która przyciągnie kogoś nowego, premiuje tych którzy już są lepsi i mają karty kosztem tych którzy dopiero wchodzą w grę.

Od dopuszczenia proxów też raczej uciec się nie da - inaczej początkujący znowu nie ma czego szukać na turnieju bo jakieś stare promki, karty z FL itp są dla niego raczej nieosiągalne z uwagi na absurdalne ceny. A niestety AEG ma taką politykę że bez tych trudno osiągalnych kart ani rusz. I znowu nowy gracz na starcie ma pod górkę. Turniej rozumiem jako imprezę na której każdy na starcie ma równe szanse. Nie mam nic przeciwko przegraniu z kimś kto gra lepiej, ale przegrywanie tylko z tego powodu że ktoś ma lepsze karty to nie jest coś co mnie może przyciągnąć. Jak proxy są estetyczne (tj kolorowe wydruki) i w rozsądnej proporcji do reszty kart (15-20%?) to jak dla mnie mogą być. To nie Kotei gdzie się gra o boxy boosterów i prawo stworzenia karty, tam można i należy stawiać wyższe wymagania.

PS
i jeszcze 3 sprawa z innego warszawskiego tematu który gdzieś mi zaginął - żadne listy mailingowe!, forum internetowe to obecnie najlepsze medium do porozumiewania się, praktycznie wszystkie inne karcianki/bitewniaki właśnie w oparciu o fora śmigają. Lista mailowa z założenia jest zamknięta, na forum przez google może trafić każdy (ja tak trafiłem).

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 2012-08-23, 01:13 by Assur »

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2012-08-23, 11:35 »
2 turnieje na miesiąc to jak na Warszawę moim zdaniem optymalnie. Więcej nie trzeba. Grywam turniejowo w bitewnego warhammera, który w Wawie ma dużo większą bazę graczy niż scena L5R, w tym trochę ludzi jeżdżących na zagraniczne turnieje czyli mocno turniejami zainteresowanych (mi też się zdarzało). I w tymże batlu 2 turnieje na miesiąc absolutnie wystarczązynników - głównie doświadczenia regularnych turniejowych bywalców - moim zdaniem niewystarczającym), a pre, dwugłowe oniacze czy unique forma, powyżej kuleje już frekwencja i się ich zwyczajnie robić nie opłaca, zresztą zdecydowana większość graczy na turniejach bywa max 1 w miesiącu albo jeszcze rzadziej (ja np ok 10 w roku).
Zgadzam się, stąd proponowana przeze mnie formuła constructów co 2 tygodnie, a w pozostałe soboty lżejszych eventów. Constructy z definicji przyciągać będą głównie weteranów (zmiana sposobu redrafta jest dobrym pomysłem, ale niewystarczającym wobec innych czynników - głównie doświadczenia i umiejętności deckbuildingu decków "weteranów"), a inne formaty pozwolą pograć "lżej" i wciągnąć się także początkującym. Taki jest zamysł ogólny przynajmniej :-) Nie chodzi o to, żeby "każdy był co sobota", tylko żeby przychodził na to, co mu podpasuje w zależności od jego motywacji, stopnia zaawansowania, i oczywiście możliwości czasowych.

Dobrym czynnikiem motywacyjnym w dłuższej perspektywie będzie za to zorganizowanie ligi. W batlu wejściówka na turniej to ok 15zł, nagród nie ma żadnych, a dzięki temu że działa ogólnopolska liga zawsze jest o kilka osób więcej którym na tych punktach do ligowego rankingu zależy.
Ligę trzeba zmontować - poszukiwania chętnego, który się tym zajmie :)

Oprócz tego przydałoby się rozwinąć trochę luźne granie. Paradox ma się podobno przenieść na róg Andersa i Anielewicza - świetna miejscówka do spotkań.
Luźne, tzn? :P Z tego, co wiem, w strongholdach całkiem luźno można pograć w tygodniu (czw - sob). Browarka się wypić co prawda nie da, ale obok Wargamera (next door) jest lokal, w którym da się i pograć i napić (w BC też są takie kluby, choć daleko im do klimatu Paradoxu). Liczba miejscówek do grania w Wawce w obecnej chwili nie jest problemem, mamy 2 w mniej lub bardziej ścisłym centrum Wawy i jedną w równie dobrym komunikacyjnie miejscu. Wyzwaniem jest natomiast struktura środowiska. P.S. To już chyba trzecia lokalizacja Paradoxu, skaczą jak konik polny. :P

Co do tego jak widzę granie turniejowe w L5R - mnie jako początkującego najbardziej interesowałyby turnieje typu prerelease plus okazjonalnie jakieś z promkami (ale to w znacznie mniejszym zakresie).  Płacenie X złotych za to żeby ktoś bardziej doświadczony wygrał turniej i zgarnął lepsze karty w redrafcie jest dla mnie pozbawione sensu i to nie jest formuła która przyciągnie kogoś nowego, premiuje tych którzy już są lepsi i mają karty kosztem tych którzy dopiero wchodzą w grę.
Zgadzam się w pełni, jak dla mnie wystarczą "normalne" redrafty przy setach i tyle, reszta nagród z eventów powinna być ustawiona pod nowych graczy. Jeśli chodzi o nagrody dla najlepszych, też powinny być - ale w moim odczuciu nie najlepszych w danym turnieju, tylko jednorazowo "po sezonie", pod koniec kwartału / półrocza czy edycji. Można do tego wykorzystać np. rating Elo czy wyniki ligowe, np startery nowego arca czy promki dla pierwszych 3 miejsc, itp.

Od dopuszczenia proxów też raczej uciec się nie da - inaczej początkujący znowu nie ma czego szukać na turnieju bo jakieś stare promki, karty z FL itp są dla niego raczej nieosiągalne z uwagi na absurdalne ceny. A niestety AEG ma taką politykę że bez tych trudno osiągalnych kart ani rusz. I znowu nowy gracz na starcie ma pod górkę. Turniej rozumiem jako imprezę na której każdy na starcie ma równe szanse. Nie mam nic przeciwko przegraniu z kimś kto gra lepiej, ale przegrywanie tylko z tego powodu że ktoś ma lepsze karty to nie jest coś co mnie może przyciągnąć. Jak proxy są estetyczne (tj kolorowe wydruki) i w rozsądnej proporcji do reszty kart (15-20%?) to jak dla mnie mogą być. To nie Kotei gdzie się gra o boxy boosterów i prawo stworzenia karty, tam można i należy stawiać wyższe wymagania.
No tu mam zdanie odmienne, z paru powodów. Kilka opisałem wcześniej, do tego dochodzi jeszcze te "uznaniowe" 15-20%. Przyjdzie na turniej totalnie zielony gracz, nie czytający tego forum, i nie wstawi do decka ani jednego proxa, bo nie będzie wiedział, że to dozwolone. Ty wstawisz 15%, ktoś inny 20%, i to zdecydowanie nie będą równe szanse. Z drugiej strony, siedzieć i liczyć, czy ktoś ma 6 albo mniej proxów w decku, to trochę głupiego robota. Natomiast, jeśli ma być redraft nagród wg odwrotnego porządku z tabeli (pod czym podpisuję się ręcami i nogami), to to nam załatwia sprawę "nienasycenia" kartami początkujących graczy. Nie zapominajmy też o innych eventach, "skrojonych" pod nowych graczy - booster drafty, pre, etc.
P.S. Redrafta FL też zagramy, nie przegap :P
« Ostatnia zmiana: 2012-08-23, 11:41 by Zapasnik »

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #15 dnia: 2012-08-23, 11:40 »
Myślę, że to są dwa bardzo ważne głosy których nie możemy/ nie powinniśmy zignorować:

Hitomi podał bardzo dobry system draftowania, który z pewnością "świeżakom" by się spodobał. Nie powiem, kolejność w dziobaniu jest wynikiem naszej gry na turnieju i konstrukcji decku i to rozumiem, ale jednak frustrujące jest jak gracz przed tobą zbiera Rkę która pasowałaby Ci do decku (tylko dlatego, że "chodzi po xx "dołków") i wiesz, że on z niej nie skorzysta a Tobie zostaną jakieś karty do niczego niepotrzebne.

oraz

Zdanie ludzi w miarę nowych w kanciarce.
Jeśli chcemy przyciągnąć na turnieje Im podobnych (sorry chłopaki) to musimy to uwzględnić przy organizacji eventów.

i jeszcze 3 sprawa z innego warszawskiego tematu który gdzieś mi zaginął - żadne listy mailingowe!, forum internetowe to obecnie najlepsze medium do porozumiewania się, praktycznie wszystkie inne karcianki/bitewniaki właśnie w oparciu o fora śmigają. Lista mailowa z założenia jest zamknięta, na forum przez google może trafić każdy (ja tak trafiłem).

Co do listy mailingowej to po pierwsze będzie umieszczona (mam nadzieję) na FB Warszwskiej sceny L5R.
Po drugie też można znaleźć ją na googlach. Po trzecie najważniejsze widzę ją jako okres przejściowy.
Potrzebujemy tego do integracji tego środowiska które jest, potem pomyślimy o rozroście.
Hitomi Monroouke

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2012-08-23, 11:46 »
Myślę, że to są dwa bardzo ważne głosy których nie możemy/ nie powinniśmy zignorować:
Popieram oba zacytowane fragmenty :-)

Niktam-san

• blank Personality
« Odpowiedź #17 dnia: 2012-08-23, 12:04 »
Będzie krótko, bo z pracy piszę :P

Gracze warszawskiej sceny Veto! zorganizowali to w taki sposób, że oprócz punktacji ligi (letniej i zimowej) liczyła się frekwencja na turniejach i do wejściówki doliczana była niewielka kwota (tam była słownie złotówka) która potem (po zakończeniu ligi) była składana na zakup boxa kart z którego po sezonie każdy spełniający warunki ligi (głównie frekwencyjne, ale chyba wystarczyło być min. na połowie turniejów) mógł dziobać. Wg mnie to świetny pomysł bo można by z takiej składki kupić np boxa wchodzącego dodatku (albo FL albo innych TSE, w zależności od uzbieranej kwoty) więc każdy gracz miałby potencjalnie możliwość zdobycia nowych, interesujących go kart. Jaki widzę problem to potrzeba JEDNEGO człowieka, któremu wszyscy zaufają i który zbierze te pieniądze od organizatorów turniejów, żeby kupić boxa i dogadanie jednego dnia, kiedy zrobić dziobanie. Ale to wg mnie już szczegóły.

Zgadzam się i się nie zgadzam. Może raczej kwestia innych formatów turnieju? Ciekawe jak by wyglądała gra na turnieju constructed tylko z uncommonów i commonów?

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2012-08-23, 12:06 »
dorzuce 3 grosze- ale jako ze nie grywam w wawie to takie wolne spostrzezenia.

1)prox. w zasadzie problemem pozostaje FL. a raczej tylko kilka kart z tego dodatku. o ile postacie sa na rynku do dostania o tyle karty typu GoD/Border exp/CO itp sa trudne do zdobycia. ba-kilka singli jest w cenie calego FL.
cena dodatku nie rozpieszcza, ale tez bez dostepu do tych kart ciezko poskladac deck.

reszta kart- R/U z pozostalych dodatkow sa w mniejszej/wiekszej ilosci na rynku. kwestia checi dostania.
mozna testowac nowe pomysly/proxy itp ale jezeli na turniejach bedzie laba i KE to zapanuje "ograniczenie wydatkow". i o ile we wlasnym grajdziolku sobie pogracie o tyle w szerszej perspektywie martwa strefa.
bo deck ograny, checi sa ale na WC/koteiach proxami nie zagrasz. wiec frekwencja zerowa.

2)czestosc grania turniejow.
najlepiej sie zmobilizowac grajac stale terminy. np kazda sroda, duzy turniej co 2sobote itp. nigdy wszystkim nie dogodzisz, zawsze komus cos wypadnie. ale latwiej sobie zorganizowac czas.
lepiej zrobic 2 wieksze turnieje niz 4 ale z mala liczba graczy. i na wiekszy turniej jest wieksza mobilizacja do grania.

3)format.
tak naprawde najlepszy jest constructed. bo to najczestsza forma grania.
jezeli ktos chce sie nauczyc zasad/pograc zabawowo/premiowac rowne szanse to polecam ashigaru (tylko C/U i karty ze startera klanowego; bez FL/TSE/promek).
wiekszosc watpliwosci budzi idea draftu.
dla osob ktore porzadnie wgryzly sie w gre zorganizowanie decka to nie problem. w zasadzie ma sie komplet kart w momencie wyjscia dodatku.  draft=karty na wymiane/sprzedarz.
dla osob nowych- to mozliwosc dostania jakiejs karty, budowanie bazy kart na wymiane/sprzedaz. ale tutaj rodzi sie pewien problem- u nas zdazylo sie ze na 3 kolejnych turniejach we wszystkich boosterkach "na nagrody" byl szrot.

pare przyzwoitych opcji juz padlo-> draft od gory a potem od dolu; przy puli 2-boosterkowej jest opcja ze jeden dostajesz a jeden idzie do puli. itd.

4)najwazniejsze- aktywni gracze w zalodze sklepow. bez tego ciezko o nowa krew.
widac to w mojej okolicy- graczy nowych brak.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #19 dnia: 2012-08-23, 12:08 »
W sprawie proxow. Ile znacie aktywnych karcianek w ktorych oficjalnie, na sankcjonowanych turniejach, mozecie uzywac proxow. I dlaczego?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe