Autor Wątek: problem kart promo, a zycie wewnetrzne bakterii coli  (Przeczytany 8931 razy)

elendil

• Personality
  • suffer not the witch to live!
Odp: problem kart promo, a zycie wewnetrzne bakterii coli
« Odpowiedź #20 dnia: 2012-08-31, 04:08 »
kempy na privie Ci odpowiem, nie chcę tutaj dostać banana od Sejmitara :)
Phoenix Clan Rocker * Grouser * Beerspeaker * Coca-Kolat
"I was Born To Ride" - Isawa Tsuke

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #21 dnia: 2012-08-31, 06:51 »
Elendil żeby grać turniejowo to neta musiasz kupić x3 czo dale koszt boxa przy tylko 113 wzorach kart w podstawce ( na kartach sa nawet oznaczenia ile ich jest w secie o1 do 3 szt)

ps. co ni zmienia tego że i tak zamierzaw w to grać bo mnie l5rmtg nie bawi już albo bawi coraz mniej
« Ostatnia zmiana: 2012-08-31, 08:01 by Walec »
Walec

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #22 dnia: 2012-08-31, 07:45 »
Pomijam już fakt, że cała radocha w tym, żeby sobie składać różne decki, na różne okazje.

To już zależy od widzimisię gracza. Znałem ludzi, którzy przez całą edycję potrafili grać na jednej, góra na dwóch taliach. I mieli z tego sporo frajdy bo lubli swoje decki o a one ich. =]

ps. co ni zmienia tego że i tak zamierzaw w to grać bo mnie l5rmtg nie bawi już albo bawi coraz mnie

A ja po przemyśleniu sprawy się z netem wstrzymuję. Okazało się, że na miejscu i tak nie mam z kim grać i nie mam też pewności, że np. w B-B stworzy się jakakolwiek scena. Może kiedyś tam, ale na tą chwilę daleki jestem od wydawania kasy na karciankę i to na dodatek taką do której nie mam chociaż jednego lokalnego współgracza.

I gra choć fajna mechanicznie, to jednak też trochę mnie mierzi obecna stylistyka oraz brak CP2020. I jestem naprawdę bardzo ciekaw co z zrobią z tą grą dwa pierwsze dodatki.
« Ostatnia zmiana: 2012-08-31, 07:53 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #23 dnia: 2012-08-31, 09:18 »
to jednak też trochę mnie mierzi obecna stylistyka oraz brak CP2020. I jestem naprawdę bardzo ciekaw co z zrobią z tą grą dwa pierwsze dodatki.
hmm no ja staram sie nasze gliwickie dziadki namówić a co do stylistyki ta mi sie akurat podoba bo po karciance cyberpunk 2020 miałem taka skaze że przez chyba 4-5 lat nie moglem patrzec na CP
Walec

elendil

• Personality
« Odpowiedź #24 dnia: 2012-08-31, 11:59 »
Walec - wydawało mi się, że gracze WH:Inwazji wybili im z głowy na stałe pomysły z drukowaniem zestawów z kartami po jednej sztuce... widzę, że znowu próbują jednak wyciągnąć pazerną łapę po kasiorę.

Nie przyglądałem się karciance, bazowałem z opinią na wcześniejszych ich produktach. nie wiem czy będą tam jakieś frakcje, ale jeśli będą to się możesz zamknąć nadal w cenie jednej podstawki - oddając karty kumplowi do innej, biorąc od niego do swojej :) jak nie będzie to tak super to już nie wygląda...

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #25 dnia: 2012-08-31, 12:53 »
Akurat ta karta ktora bedzie staple jest w jednej sztuce.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2012-08-31, 15:26 »
Akurat ta karta ktora bedzie staple jest w jednej sztuce.

ale to standard chyba w przypadku LCG. Podobnie masz w LoTR i aGoT - tam tez w zestawach core znajduja sie karty ktorych byloby mile miec 3 sztuki. w przypadku LOTR jako, ze nie gram na poziomie jakims turniejowym (jest cos takiego jak oficjalne turnieje?) to mnie to szczerze mowiac wali czy mam 3 szt czy 1 szt jakiejs karty. liczy sie fun. w przypadku aGoT kolega ktory w to gra z tego co pamietam dokupywal jakies zestawy podstawowe gdy mial zamiar wybierac sie do poznania na jakis oficjalny turniej

elendil

• Personality
« Odpowiedź #27 dnia: 2012-08-31, 16:00 »
bawiąc się w W:I podzieliłem się z dwoma innymi kumplami kartami - każdy gra jedną frakcją ,więc komplet potrzebnych kart z mieliśmy w cenie podstawki. potem już wszystkiego było po 3 sztuki w dodatkach (za wyjątkiem pierwszego cyklu), ale i tak kupowałem jeden dodatek na 3, które wychodziły i dzieliłem kartami z kumplami...

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2012-08-31, 17:18 »
Nic nie szkodzi na przeszkodzie zeby tak samo dzielic sie kartami w L5R. z kazdego dodatku potrzebujesz tak naprawde kilkanascie kart. wiekszosc jest wyspecjalizowana pod jakis way. nie ma co robic tragedii i dopoki nie jestes hardcorowym kolekcjonerem, a z tego co piszesz to sadze ze chyba nie, to nie musisz naprawde miec wszystkiego, zeby grac w te karcianke dla przyjemnosci ale tez na poziomie turniejowym. 

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2012-08-31, 18:00 »
Gotta Catch'em All ! :P

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #30 dnia: 2012-08-31, 18:12 »
Horror, dobrze wiesz, że w Legendzie masz pulę kart poszukiwanych przez wszystkich. Aby zbierać karcioszki tak jak mówisz, trzeba się zdecydować na konkretny deck i konkretną koncepcję i tego trzymać. Zbieranie pod klan wymusza na tobie znacznie szerszą bazę kart. W LCG inwestujesz 50zł miesięcznie i masz WSZYSTKO. Nie widzę możliwości, aby w L5R zgromadzić wszystko pod klan za sumę 150zł (zakładając pojawienie się boxa co 3 miesiące). Nawet wszystko pod deck za taką sumę może być problematyczne.

Relatywnie LCG jest znacznie tańsze niż CCG. Nawet na przykładzie L5R, które jest relatywnie tanie.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2012-08-31, 20:11 »
to ze karta jest poszukiwana nie znaczy ze nie mozna jej obejsc.
i nie do kazdego decka to potrzebujesz-> w zasadzie tylko GoD gosci we wszystkich moich taliach.

teraz jest kolejny dodatek, z dosyc ciekawymi kartami. kolejny kotei sezon jest poprzedzony jeszcze jednym dodatkiem, sadze ze bedzie wiele fajnych deckow w ktorych bedzie mozna FL zlac cieplym moczem.

ps. LCG jest po prostu tansze, nie ma co dyskutowac.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2012-08-31, 21:23 »
LCG jest tańsze, ale jednocześnie ma mniejszą bazę kart. Co więcej, FFG ma w zwyczaju zarzucać pewne mechanizmy wprowadzone do gry jakiś czas po ich wydaniu w danej serii dodatków. Tak przynajmniej jest w AGoT, nie wiem jak w pozostałych LCG.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2012-08-31, 21:28 »
Mechanizmy : Na pewno tak jest w Inwazji, i wydaje mi się że w LOTR też coś takiego widzę.

Baza kart : w CCGu jest morze kart, które są wypełniaczem i do żadnego decku nigdy nie trafiają.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2012-09-01, 00:06 »
tu sie zgadzam.
wiekszosc kart to raczej bezuzyteczny szrot. czasami mozna sie pobawic ale trafiasz na deck T1/T2 i pakujesz zabawki.

FFG mial zwyczaj nie dbania o zaplecze, tzn slabe wsparcie dla scen turniejowych. zreszta-trzeba sie troche nagimnastykowac by ciekawe nagrody zaproponowac w turniejach (gdzie karty same w sobie sa zadna nagroda).
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2012-09-01, 00:23 »
Sejmitar, w LCG też masz morze szrotu. To nie jest tak , że oni same zajebistości wydają. Dostajesz jak w każdej karciance karty dobre jak i karty które nigdy nei zobaczą gry a co najwyżej dno butelki od spodu.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2012-09-01, 01:04 »
Same nie, ale szrotu jest znacznie mniej. A przez to, że pula kart jest mniejsza, różne karty mają większą szanse zagrania, chociażby w fundeckach.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #37 dnia: 2012-09-01, 11:23 »
bawiąc się w W:I podzieliłem się z dwoma innymi kumplami kartami - każdy gra jedną frakcją ,więc komplet potrzebnych kart z mieliśmy w cenie podstawki. potem już wszystkiego było po 3 sztuki w dodatkach (za wyjątkiem pierwszego cyklu), ale i tak kupowałem jeden dodatek na 3, które wychodziły i dzieliłem kartami z kumplami...

W Legendzie "spółkowanie" jest przyjemne. Ja kupuje karty z Kurga i mamy wszystko co potrzebne i nie ma problemow z budowaniem deckow na turnieje. Po prostu teraz jest tyle mozliwosci ze glowa mala.

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2012-09-01, 11:28 »
Złudzenie, przynajmniej jesli chodzi o AGoT. Jak karta jest plewna to nie zobaczy gry i już. Ale AGoT ma troszkę większą baze kart niż taka Inwazja , wiec to pewnie dlatego. W LCG karty plewne grają na początku. Potem jest tak jak w każdej innej karciance. A w L5R też se mozesz fundecka złożyć, nikt ci nie zabrania.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #39 dnia: 2012-09-01, 12:38 »
A nie jest tak ze w LCG jest mniej frakcji i  archetypow niz w L5R i tym samym jest mniej deckow T1 czyli scena gra jest bardziej homogeniczna i przewidywalna? Tak pytam bo wiedza moja mala jest i tyle.