Autor Wątek: Wesolych zbanowanych świąt  (Przeczytany 2389 razy)

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
Odp: Wesolych zbanowanych świąt
« Odpowiedź #40 dnia: 2012-12-26, 13:40 »
ja też nie wiem skąd te teksty o leceniu na kasę... oczywiście każdy stara się zarabiać, ale chociażby takie drobne zmiany jak nowe pudełeczka do Legendy świadczą o tym, że nie do końca jest tak, że zależy im wyłącznie na kasie. Nawet jeśli to mały wydatek to jednak koszt produkcji na pewno delikatnie wzrósł i chyba najistotniejsza zmiana to nowe rarity gdzie teraz nie ma już tych erek które trafiają się jedna na 3-4 boxy :) To moim zdaniem kluczowa zmiana.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

Epik

• Mantis Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 2012-12-26, 14:29 »
Też uważam że wcale nie ma żadnego skoku na kasę.. TSE? Osobiście kupiłem je na pół łącznie z clan packiem za 285zł; potem odsprzedałem zbędne rzeczy i byłem 130zł do przodu.. i miałem wszystko co chciałem i jeszcze więcej. Czyli za 155zł mam wszystko co chcę + karty na wymianę, a teraz porównajmy to do PRE które zazwyczaj kosztuje 100zł~ i z czego mam 8 Rek. Jak się ma dobry Stronghold to promek absolutnie też nie brakuje.. I jeszcze zobaczcie heralda którego już chyba prawie rok nie było..? Mylę się? Jakby wydawali je regularnie to by mieli więcej kasy :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 2012-12-26, 19:56 »
mnie tez TSE skubnol tyle samo co normalny dodatek. fajne pudlo do przodu.

dla mnie ban niefortunny o tyle ze "w drodze z Hameryki" Kii sie zdelegalizowala. i LiOni poszli sie kochac :/
ale jezeli bedzie dobre redemption (ot byle nie koku na koncie) i sama gra bedzie ciekawsza w kotei sezonie to nich im bedzie
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #43 dnia: 2012-12-27, 12:17 »
Kiedyś nie było setów promek dostępnych "wyłącznei w AEG", a dodatek który sprzedawało się z pominięciem normalnej sieci dystrybucji (TSE) nie istniał. W CE i SE zbierałem playset i było mnie na niego stać, razem z wyjazdami na imprezy. W EE po prostu nie nadążam, bo co chwilę jest coś do kupienia. Skur... wobec sklepikarzy jakim był TSE też się wcześniej nie zdarzało.

A owszem, wydane EE było ładnie. Tylko to było rok temu, od tego czasu nic nowego fajnego nie zrobili . Kolorowe boxy są starsze o 3 dodatki od EE... Zapowiadano produkt "premium", wyszło tak tylko z EE basic.

Pojedyncze bany się zdarzały, ale teraz po raz pierwszy w historii jest banlista. Jeżeli to się utrzyma, to będzie oznaczało, że w końcu będzie jakiś czynnik balansujący debili z DT. Tylko nad banlistą trzeba pracować na bieżąco, a nie np. wsadzać na nią Czagatrona na miesiąc przed końcem legalności. Albo erratować WoL po tym jak kuce wygrają wszystko co było do wygrania :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #44 dnia: 2012-12-27, 12:54 »
Sejmi ale temat TSE i był już poruszany i było powiedziane, że można go było wydać w ten sposób, albo nie wydawać wcale. Moim zdaniem została podjęta jedyna słuszna decyzja.
To samo z wydawaniem EE, to nie było tak że dali fajne pudełeczka i z nich zrezygnowali zaraz, ale nadal je wydają :)

Co do banlisty natomiast to zgadzam się, że powinni sobie darować już teksty na zasadzie "my nie banujemy" i po prostu przyznać, że czasem trzeba coś zbanować dla dobra nas wszystkich.
Mi to osobiście w ogóle nie przeszkadza i prawdę powiedziawszy zawsze mnie dziwią teksty w stylu "jak oni mogli tego nie przewidzieć?" to też są ludzie, a jednak L5R nie jest karcianką easymode, gdzie wszystko jest łatwe do przewidzenia a comba wiadome z góry... ile ludzi tyle pomysłów i raz za czas jakiś szalony pomysł zadziała, jakieś fajne combo się pojawi.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #45 dnia: 2012-12-27, 13:36 »
Kiedyś nie było setów promek dostępnych "wyłącznei w AEG"

o jakie promki ci chodzi?
bo kiedyś np genconowych promek wogóle nie dal osie dostac nie wydając majątku na ebayu
Walec

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 2012-12-27, 20:39 »
TSE : Sorry, ale tłumaczenie "a bo chcieliśmy żeby to wszystko było legalne na WC", do mnie nie trafia. Zwłaszcza po tym, jak zrobili Kolat Edition na początku EE. Można było rozwiązać sprawę TSE na kilka sposobów (kolat, równoległe wydanie dwóch dodatków, przesunięcie kolejnego dodatku, wydanie TSE później, taka lub inna legalizacja). Wybrano taki sposób, który był niemiłym zaskoczeniem dla sklepikarzy (patrz : komentarze na forum AEG i te pod nosem) i który jednocześnie powodowął przepływ całości przychodu ze sprzedaży dodatku do kiesy AEG.

Promki : i nie znam  innych firm, w których promki się sprzedaje w sklepie macierzystym. I to nie na sztuki, ale dla jednej karty musisz kupić całą paczkę (a potem i tak Ki no Oni banują :D) Tak czy siak, z promkami AEG stara się żyłować jak może, stąd mocne promki które pojawiają się na eventach (czyli - albo jeżdzisz na eventy, albo kupujesz w naszym sklepie). Są inne kanały dytrybucji , choćby koku redemption, kto zabroni wrzucić tam promki? Raz Sasumatę wrzucili, a potem jeszcze jakieś 2 czy 3 inne karty, i klops. W innych karciankach jakoś dobrze sprawdzają się foile/alternate arty, ale AEG uparcie stara się i na tym zwinąć kasę.

Nie wiem czy to planowe, czy po prostu nie mają innej wizji, ale firma po prostu żyłuje tych klientów, którzy chcą grać - i każe im dopłacać za ten przywilej w swoim sklepie. Kilka innych gier karcianych grałem, wszystko co było mi potrzebne było do kupienia lub wygrania w lokalnym sklepie.  W AEGu muszę mieć jeszcze ważny paszport i wizę do USA albo kilka razy do roku wpłacić firmie 50$+ na konto i jeszcze dopłacić pocztowcom. Sorry, widzę jak robią inni i jak robi AEG - dla mnie jest to pazerność na kasę.

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #47 dnia: 2012-12-27, 23:45 »
TSE było jednym z najgłupszych pomysłów AEG od dłuższego czasu ... bo za szybko po poprzednim dodatku ... bo do kolejnego czas był liczony od poprzedniego dodatku. I nie miał nic wspólnego z setami typu KyoD czy kolejnymi kończąc na FL - był to dodatek wrzucony na siłę strasznym rzutem na kasę.

Jeśli chodzi o promki mon backed które były na starcie, karty z odmienną obwódką etc były bardzo klimatyczne bo dawały zabawę kolekcjonerom a jednocześnie można było podmienić kartę w decku.

Krap który jest dawany jako wsparcie turniejowe (no z pojedynczymi perełkami, które pompują power level edycji) to inny temat - na turnieje zawsze szedł krap i taki widocznie jest ich pomysł na wsparcie sklepów.

Porzuciłem "magica" bo pewne sytuacje mi się nie podobały ale w międzyczasie każda z tych rzeczy dotknęła też legend. Nie wspominając już o tym co strasznie nie podoba mi się w EE => pomysły na kreowanie sztywnego środowiska bez zbyt wielu opcji na ruch w ramach decktypów wymyślonych i ograniczeń nałożonych w tych ramach. Nie podobały mi się opcje które aktualnie banują ale były to nieliczne opcje poza ten sztywny system decktypów.

Każda z karcianek to drogi biznes a CCG już jest najdroższą opcją ... co prawda w obecnej edycji można skupić się na pojedynczym decktypie i liczyć że będzie rozwijany co bardzo mocno ogranicza pulę kart do zebrania, ale jest to kosztem usztywnienia decktypów. Nie wiem czy taniość okupiona takim ograniczeniem jest SUPER.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #48 dnia: 2013-01-30, 00:55 »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 2013-01-30, 07:20 »
wybrali najslabsza opcje :/
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 2013-01-30, 08:01 »
I jeszcze trzeba wysłać do 24 lutego, dobry kawał :)

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #51 dnia: 2013-01-30, 08:11 »
Żal nad żale, aż mi się wysyłać nie chce...
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 2013-01-30, 09:08 »
No... mówiłem, że koku będzie za to.
W skrócie: promek na pewno nie wyślę. A nuż uwidzi mi się zagrać tym sobie w domu...
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 2013-01-30, 10:46 »
Żenada.