Autor Wątek: Ivory Edition Design Diaries  (Przeczytany 8741 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: Ivory Edition Design Diaries
« Odpowiedź #160 dnia: 2013-10-15, 12:17 »
Nic nie powiedzieli o pojedynkach  :(

Zeby nie zawracac sobie glowy jakimis focusami pewnie trzeba bedzie dodawac do Duel Stat ilosc odrzuconych kart z reki, hehe.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #161 dnia: 2013-10-15, 12:22 »
Duele będą jak gra w wojne. Kto odkryje wyższy focus wygrywa.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #162 dnia: 2013-10-15, 19:44 »
I jak widać w 4:22, będzie 372 kart w basic IvE.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #163 dnia: 2013-10-21, 03:04 »
Podczas EC John Zinser, Mark Walton i Nicolas Boingu odpowiadali na konferencji prasowej na pytania związane z Ivory.

Premiera : planowana na luty 2014.
Strongholdy: strongholdy dla 9 klanów. W Ivory Basic Set nie będzie żadnego "unaligned" strongholdu, jak ktoś chce grać - to ma The False Path, które jest legalne w Ivory (dzięki zwycięstwi nad madnessami). Odrwotne strony strongholdó będą dawały odyfikacje statystyk (np. siły prowincji) i/lub abilitki. N.B. stwierdził, że może - ale tylko MOŻE - pokażą strongholdy w styczniu 2014. Nie będzie poważnych zmian do cyfr (honor, złoto, prowincja) na strongholdach. Produkcja złota będzie "tradycyjnie" związana z klanem . IMO: oznacza złoto na domkach postaci Lion:3, Kuc:5, reszta:4.
Sensei : w Ivory Basic Set będzie 1 sensei dla każdego klanu. Potem będą pojawiać się inni sensei, raczej w niewielkich ilościach. Nowi sensei będą i pod jeden klan, i pod kilka, i pod wszystkie.
Wsparcie dla keywordów: spirit, ancestor, berserker, paragon. Karty wykorzystujące takie keywordy będą się pojawiały, jak będzie to konieczne, korzystne (i kilka innych przymiotników). Czyli jak będa, to będą. IMO: na nich będą oparte niektóre sensei/
Czy Shadowlands będą bardziej istotną częścią historii: M.W. stwierdził, że w trakcie historii L5R różne klany czy frakcje są obecne cały czas, ale tylko przez pewną chwilę przebywają w pełnym świetle reflektorów. To, że o Shadsach nie słychać ani ich nie widać, to wcale nie znaczy, że ich nie ma. Wręcz przeciwnie - właśnie wtedy powinniśmy się bać najbardziej...  bo AEG szykuje coś, coś dużego, w tym temacie.
Zmiany w Naval, Cavalry: będą, ale nie powiedzą jakie.
Oświecenie i kręgi: będą. Będzie można się oświecić w Ivory, będą krążki wydrukowane od razu. Będzie to trudne, choćby ze względu na pulę kart. Nie ulegną (większym) zmianom abilitki kręgów, ale zmieni się sposób wystawiania niektórych z nich - tak, że gracze "oświeceniowi" będą musieli znaleźć nowe metody gry.
Honor i dyshonor: będzie proclaim, będzie dyshonor i będzie honorówka. Nie ulegną zmianie cyfry honoru (czyli nadal od -20 do +40). Na pytanie czy ktoś poza Skorpionami będzie miał wsparcie do dyshonoru M.W. odpowiedział, że Skorpion, ze swojej natury, powinien móc łatwiej zdyshonorować przeciwnika. IMO: Dyshonor będzie głównie z ręki, ale Skorpion będzie miał kilka postaci ułatwiających sprawę.
Polityka promek: J.Z. stwierdził, że strasznie dali ciała z polityką promek i są w trakcie naprawiania tego. Podjęli kilka decyzji, które są (w krótkiej perspektywie czasowej) finansowo niekorzystne dla firmy, ale powinny uzdrowić sytuację związaną z promo. Intensywnie myślą też nad wzbogaceniem oferty promek o alternate arty czy inne tego rodzaju rzeczy, aby nowych graczy nie odstraszały przegrane z promkami których nie mają szansy zdobyć. W odpowiedzi skupiono się na dostępności i ogólnikach, starannie omijano problem ceny i sprzedaży promek w AEGstore. IMO: oznacza ograniczenie ssania pieniędzy z graczy przez sprzedawanie "koniecznych" promek w AEGstore .
Polityka rarów: M.W. stwierdził, że jest to jeden z tzw. balancing issues. Z jednej strony chcą, by rar w boosterze  wywoływał reakcję "WOW", ale z drugiej strony, by był w miarę dostępny. Desygnowanie która karta jest o jakim rarity jest w gestii designu (czyli B.R.), ale nie jest prowadzona żadna akcja wydawania uberrarów. Na pytanie wprost, dlaczego rarami są rzeczy konieczne do gry w każdym klanie, czyli uniwersalne holdingi, udzielono raczej wymijającej odpowiedzi. J.Z. zapowiedział zmiany w cenach raró w koku orderach. Aby bardziej chodliwe rzeczy nie były wyprzedawane na pniu, będą one droższe. Będzie też więcej, znacznie więcej, wydrukowanych kart.
Imperial Assembly: Przechodzi na wersję zdigitalizowaną. Nie będzie już papierowego Heralda, będą artykuły i informacje online, tak aby te informacje były na bieżąco - a nie sprzed 3 meisięcy. Rozruch nowej platformy zajął im jednak znacznie więcej czasu niż przypuszczano, dlatego jest taka obsuwa w "wysyłaniu" Heraldów. Członkowstwo w Assembly nadal będzie miało swoje korzyści "materialne" - firma będzie wysyłała gadżety w postaci (np.) promek czy plakatów dla ludzi z IA. IMO: w połączeniu z uzdrawianiem polityki promek oznacza to mniej promek za Heraldy,
Formaty turniejów: będą w gestii TO. Na 30 dni przed imprezą TO ma obowiązek ogłosić format, w jakim będzie rozgrywany turniej.

Piszę z głowy, ale chyba o niczym ważnym nie zapomniałem. Całość była filmowana - później (jak chłopaki obrobią) będzie dostępna na Jutubie.

PS : Kempy, jestem naprawdę rozczarowany tym, że ja musiałem to pisać. Relację z meczów w topach zdawałeś live, a tu co :) ?
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 2013-10-21, 03:05 »
PSS : Jak ktoś ma jeszcze jakieś pytanie, to niech pisze, możliwe, że padło - a ja po prostu nie wpisałem tu odpowiedzi.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #165 dnia: 2013-10-21, 10:09 »
swoja droga cala polityka rarow/dostepnosci jest odgornie spieprzona zaraz na poczatku.
karta : holding za 4 majacy 3produkcji i dajacy karte wogole nic a nic nie bedzie chodliwy i jego zdobywalnosc bedzie rzadna :/ (bo i dodatek nie bedzie "koteiowy")

i imo w koku order nie chodzi o cene kart tylko o ich dostepnosc. niby zawsze sa jakies karty tylko ze najczesciej sa to gnioty. chodliwe karty mozna kupic raczej tylko w dniu pojawienia sie w sklepiku. spokojnie bywalo tak ze juz po paru godzinach bylo "out of stock"

bylo jeszcze pytanie o nowych graczy, jaka polityke bedzie prowadzila firma: odpowiedz byla tak mglista ze zadowolilaby nawet Antka Macierewicza.

aha, i jezeli ktos chce to moze napisac maila  by przystapic do playtesterow....i albo bedzie aplikacja przyjeta albo nie. LOL, to by tak posrednio oznaczalo ze ktos tym sie wogole zajmowal.

z calej tej grupki  sensownie gadal Nicolas, reszta to pasztet....a John mniej wiecej pokazal swoj stosunek do odbiorcow
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #166 dnia: 2013-10-21, 10:56 »
Piszę z głowy, ale chyba o niczym ważnym nie zapomniałem. Całość była filmowana - później (jak chłopaki obrobią) będzie dostępna na Jutubie.

Dzięki Ci za to podsumowanie Sejmitarze.
Musiałeś znieść to całe bla,bla, bla, a to nie było łatwe.

Gold in IvE

Od siebie dodam, że testy gold IvE przeprowadzone w trakcie draftu wzbudziły jeszcze więcej kontrowersji niż wcześniej.
Bardzo dziwnie się tak gra. Na pewno nie można powiedzieć, że odpada faza planowania. Jest, ale zupełnie inna.
Owszem wygląda na to, że kasa a raczej jej ilosć jest bardzo ważna i może być tak, że schematy gola będą wyglądały tak samo.
Jednakże fakt, że pula kasy tworzy się 'per phase' zmusza do kombinowania w doborze attchmentów czy akcji z kosztem.

Pocieszające jest to, że przy kasie 'per phase' nie ma wielkich problemów z "twórcami dodatkowych zasobów", jest to dość czytelne.
Więc nasze największe obawy chyba nie znajdą potwierdzenia w faktach. Gorzej z domkami i ich produkcją.
Różnica pomiędzy Unicornem a Lionem mnie zadziwia. No chyba, że kolejne postaci naprawdę zaczną tę różnicę uwzględniać.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #167 dnia: 2013-10-21, 11:06 »
Cytat: sejmitar

PS : Kempy, jestem naprawdę rozczarowany tym, że ja musiałem to pisać. Relację z meczów w topach zdawałeś live, a tu co :) ?

Nawet nie zdajesz sobie jaka gimnastyka była. :) Telefony od Horrora odbierałem m.in. jak wyciągałem mlodego ze szpitala. :D

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: 2013-10-21, 17:00 »
To cię wcale nie tłumaczy :) Było boty lepiej zaprogramować. BTW - gratulacje :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #169 dnia: 2013-10-22, 18:53 »
http://www.thelionclan.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=62

Cytat: AkodoNooksta
No limit of the tactical actions a tactician can perform.

"will no longer have tactical - tactical will no longer be a cost" Bryan Reese. around the 44min mark of the podcast.

???

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 2013-10-22, 19:22 »
To ktoś nie zrozumiał. Reesowi chodziło o to, że nie będzie akcji dedykowanych dla taktyków (jak i innych keywordów).
Że Lew ma taktyków tylko na unikalnych postaciach? Ot, tak to ma teraz działać, że prypcie nie będą się dopalać.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #171 dnia: 2013-10-22, 21:28 »
Idzie w tym o to, że jedyna "taktyczna" akcja jaka zostaje w IE, to tactical advantage, czyli dopałka za focus karty. A inne akcje dla taktyków nie będą akcjami "tactical", ale mogą dawać jakiś dodatkowy efekt taktykowi (jak ten dojazd do bitwy co dojeżdża i daje taktykowi +2). O to w tym chodzi. Ale dopałka dalej raz na postać.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #172 dnia: 2013-11-01, 18:10 »
http://www.youtube.com/watch?v=wsv_waqk1NA

Buch. Zaczyna się od tego, że inspirowali się applowskim iPadem i innym iStuffem. Ostro.

Kilka kart z ivory widać. Jakiś interupt na favora, battlowa odsyłka i dyshonor, jakiś market 2 za dwa, co odsłania prowkę po sobie(holding ofc RARE) i przedruk Incapacitated,

Nic sensownego tam poza tym nie było, dużo gadania o niczym, raz chyba coś o drafcie. Ale nie wiem, nie słuchałem.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: 2013-11-01, 18:40 »
idd, dużo gadania o niczym.
Najciekawsza pokazana karta to ten "Political Interrupt: Negate the effects of a Favor action, its player discards the Imperial Favor."
Możliwe, że Favor będzie miał akcje niewymagające zrzucania.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: 2013-11-01, 19:11 »
Dieter Rams Ten Principles of ?Good Design?

Good Design Is Innovative : The possibilities for innovation are not, by any means, exhausted. Technological development is always offering new opportunities for innovative design. But innovative design always develops in tandem with innovative technology, and can never be an end in itself.

Good Design Makes a Product Useful : A product is bought to be used. It has to satisfy certain criteria, not only functional but also psychological and aesthetic. Good design emphasizes the usefulness of a product while disregarding anything that could possibly detract from it.

Good Design Is Aesthetic : The aesthetic quality of a product is integral to its usefulness because products are used every day and have an effect on people and their well-being. Only well-executed objects can be beautiful.

Good Design Makes A Product Understandable : It clarifies the product?s structure. Better still, it can make the product clearly express its function by making use of the user?s intuition. At best, it is self-explanatory.

Good Design Is Unobtrusive : Products fulfilling a purpose are like tools. They are neither decorative objects nor works of art. Their design should therefore be both neutral and restrained, to leave room for the user?s self-expression.

Good Design Is Honest : It does not make a product more innovative, powerful or valuable than it really is. It does not attempt to manipulate the consumer with promises that cannot be kept

Good Design Is Long-lasting : It avoids being fashionable and therefore never appears antiquated. Unlike fashionable design, it lasts many years ? even in today?s throwaway society.

Good Design Is Thorough Down to the Last Detail : Nothing must be arbitrary or left to chance. Care and accuracy in the design process show respect towards the consumer.

Good Design Is Environmentally Friendly : Design makes an important contribution to the preservation of the environment. It conserves resources and minimises physical and visual pollution throughout the lifecycle of the product.

Good Design Is as Little Design as Possible : Less, but better ? because it concentrates on the essential aspects, and the products are not burdened with non-essentials. Back to purity, back to simplicity.

Naprawdę, Bryan, L5R łapie się na OSIEM z tych punktów? Ale wiesz, że bez Good Design Is Thorough Down to the Last Detail to właściwie musicie zaczynać od początku?

Co do treści - przy trzecim zaklęciu "Design" odechciało mi się śmiać. Naprawdę, albo gość uznaje widzów za idiotów, albo zakłada że nie widzieli CE i EE, wierzy, że magia skomputeryzowanego playtestu i przeczytanie paru podstawowych książek o designie (po ... 6ciu latach pracy jako lead? ) wszystko rozwiąże...

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: 2013-11-01, 19:31 »
Confusion at the Court (tutaj)
Political Interrupt: Negate the effect of a Favor action, it's player discards the Imperial Favor.
Perhaps, Seiken, but they were serving diligently until a particular untimely arrival threw the court into chaos."
FV: 2
STRATEGY - COMMON 296/372 ART: Jason Engle

Ramifications (tutaj)
Political Battle: Move home a target Personality with 0 Personal Honor and, as  he moves, his controller loses 2 Honor.
"Shibatsu, you know I have love in my heart for you, but you keep questionable company. Some might comment on how it reflects on you."
STRATEGY - UNCOMMON 335/372 ART: Jason Engle

Famous Bazaar (tutaj)
After you Recruit this Holding froma Province, refill the Province face-up.
: Produce 2 Gold.
"I enjoy coming here move than I should admit, dear friends. They have every fabric I could possibly want!"
HOLDING - RARE 19/372 ART: Iordanis Lazaridis

Incapacitated (tutaj)
Battle: Move home a target defending Personality.
"Perhaps now Mirumoto-san sees the disadvantage of begining the fight at that distance." - Tsuruchi Kosoko
STRATEGY - COMMON 319/372 ART: Jason Engle

Jakby komuś nie wskakiwały linki do klatek, to ostatnia liczba z adresu to sekunda w której pojawia się karta.

A propos akcji favora które nie zrzucają favora : w IE akcja favora nie będzie miała kosztu zrzucenia favora, ale efekt. Coś w stylu Political Favor Limited: If you control Imperial favor, discard a card to draw a card. Discard Imperial Favor. Dlatego CaC musi dodatkowo zrzucać favor w efektach.

Ciekawostka #1 : FB ma numer 19... w CE był 31. 12 numerków różnicy, a na pewno wylatują przecież tylko BH i BK... W CE samych eventó było 18.

Ciekawostka #2 : We flavorach wspomniany jest Seiken (Tamori Seiken?) i Tsuruchi Kosoko. Czyżby reprinty?

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #176 dnia: 2013-11-01, 19:40 »
Famous bazaar wraca, lubiłem ten holding :)
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #177 dnia: 2013-11-01, 19:50 »
Hmmm... a ja gdzies posialem swoje bazary...
Squeek

Aramasu

• Mantis Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: 2013-11-01, 22:32 »
Ciekawostka #2 : We flavorach wspomniany jest Seiken (Tamori Seiken?) i Tsuruchi Kosoko. Czyżby reprinty?

raczej to najstarszy syn cysorzowej co ma w Aftermath wyjść i pije do Shibatsu :P

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #179 dnia: 2013-11-01, 23:27 »
Witamy w nowym produkcie AEG: iL5R!