Autor Wątek: Ivory Edition Design Diaries  (Przeczytany 8673 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Ivory Edition Design Diaries
« Odpowiedź #20 dnia: 2013-07-15, 17:57 »
O, tak, tak się gra w USA. I wszystko zawsze podchodzi, i nawet Akodo Kobi w ancestorowym decku dobrze działa :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #21 dnia: 2013-07-15, 18:02 »
A to ci dopiero psikus.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #22 dnia: 2013-07-15, 19:10 »
Tak naprawde o nic nie chodzi, bo nikt nie narzeka tutaj na obecny gold scheme liona, ktory moim osobistym zdaniem po wyjsciu bk exp 2 jest najlepszy w historii tej karcianki odkad ja gram.
Walec chyba odniosl sie do biadolenia niektorych z innych tematow, w kazdym razie Quas narzeka na przyszly gold scheme liona przynajmniej jego mglisty zarys i ja sie z nim w 100 % zgadzam.

Skoro uciekamy sie do matematyki to tak: wezmy 2 warianty optymistyczny (wyjdzie w Ivory wiecej niz 1 holding za 1 lub 0) i pesymistyczny (wyjdzie max 1 holding za 1 lub 0) to mamy tak :
Obecnie dobre podejscie w srednim klanie vs lion wyglada tak:
1 tura - Lion - 2 razy holding klanowy- a wiec wystawiamy 6 golda w 1 turze.
Inny klan - 2 razy holding klanowy = rowniez 6 golda w 1 turze, z tym ze z domku o jeden wiecej co pozwala grac lepsze holdingi i drozsze typy, za cene bycia drugim (przynajmniej w teori)
Teraz jak to bedzie w Ivory:
1. Wariant pesymistyczny:
Dobre podejscie lion wystawia maxymalnie jeden holding klanowy =  3golda
DObre podejscie innego klanu = 2 holdingi klanowe = 6 golda.
Roznica jest diametralna prawda?
Co wiecej ci co graja dluzej wiedza ze kazdy zmarnowany gold w turze boli, przy zalozeniu ze nie bedzie holdingow za 1 lion w kazdej swojej pierwszej turze nie wykorzystuje 1 golda, podczas gdy pozostale klany przy srednim podejsciu wykorzystuja w pelni 4 golda.
2. Wariant optymistyczny:
Jedyna nadzieja lwa to, wypuszczenie co najmniej 2 holdingow za 1 golda.
Da to jakies szanse, jednak jeszcze bardziej ukruci pule mozliwych do grania holdingow.

Nie znamy kart, nie wiemy dokladnie jeszcze jak to bedzie dzialac, ale wstepne zalozenia wydaja sie niecekawe.
Widze narazie kilka ratunkow:
1. Holdingi za 0- jesli sie opamietaja to ich nie wypuszcza bo znowu zepsuja rozgrywke.
2. Holdingi za 1 - pytanie czy beda jakkolwiek sensowne, nie wydaje mi sie to jednak prawdopodobne
3. Super dopalka do holdingow za 3 golda - w stylu zeby byly w stanie wyprodukowac 4 gc, co jest malo prawdopodobne
4. Postacie do lwa za 4/5 zwykla, za 6 uniq,z tym ze jak chca zwolnic gre to watpie zeby poszli w ta strone.
« Ostatnia zmiana: 2013-07-15, 19:14 by Klepek »

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2013-07-15, 19:22 »
Walec-> ja psioczę bardzo na hajs w klanie.
na chwile obecna farma 5/5 i bk exp 2 sprawil ze gra płynnie (fajnie ze w erze holdingow 5/6 bylo to powszechne od początku edycji)
jeżeli będzie tak ze generujesz pule kasy po czym nia płacisz to ja widze tutaj wielkie dymanko. ja z domowym 3 hajsu nie kupie 2 holdingow, a nawet kupno 2/3 jest niczym specjalnym.
dostrzegam tutaj problem.
btw, nielubienie wnioskuje z rarytasow "dedykowanych dla klanu" jakimi DT obdarza: skarb od jaszczurek, honor klanowy...podrożenie gc postaci o 1 przy zachowaniu produkcji na twierdzy (a tłumaczenie-bo to koszt zaczynania bym przyjol gdyby regularnie nie pojawialy się wyjątki)

edit-klepek to nawet pięknie opisuje.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #24 dnia: 2013-07-15, 19:25 »
Jest jeszcze szansa, że lew dostanie czwórkę na domku, ale jakoś w to wątpię
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2013-07-15, 19:43 »
Wystarczy, że holdingi za 3g będą wypasione. Przy nowym sposobie płacenia, mało kto z produkcją 4g na domku będzie grał trojkowe holdingi, wlasnie dlatego, że zal bedzie pieniazka marnowac (przynajmniej w pierwszych turach, bo potem to 1 i tak bedzie mozna wydac na cos innego)
Przy naprawdę dobrych holdingach za 3g, sytuacja bedzie taka, ze lion bedzie je gral bo nie bedzie mial wysjacia, a reszta bedzie je mogla grac ale dodatkowym kosztem dla nich bedzie nieoptymalny gold scheme(potencjalne zmarnowanie 1g). Do tego z punktu widzenia statystyki, łatwiej o 1 holding na starcie niz o 2, więc byłaby kolejna zaleta trojkowych holdingow.

Inna sprawa, że przy wprowadzeniu dwustronnych  domków, DT moze spokojnie dac lwom 4G na strongholdzie, a kwestie wywazenia tego, ze lew zawsze zaczyna rozwiazać wlasnie lepszymi zasadami po drugiej stronie domków. (co prawda wprowadzilo by to niezły balagan w open formacie, ale w to i tak nikt nie gra :P)

Na koniec reflkekcja, że te nasze forumowe Lwy to strasznie mięciutkie... kotki, żyjące w permamentnym strachu o ten swój gold. Wieczne narzekanie, że będzie za mało, a jakoś zawsze da się dobry deck złożyć.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2013-07-15, 19:57 »
A ja wręcz przeciwnie. Idą czasy wielkiej prostoty i otwarcia na nowych graczy. Skoro nowi gracze mają taki problem z płaceniem goldkosztów po kolei i tak strasznie mylący jest dla nich goldkoszt postaci który jest +2-2 (HR/clan discount), to jak im wytłumaczyć to, że jeden klan ma aż 5, a inny tylko 3 golda na domku...

BR zawsze miał swoją wizję L%R. Niestety dla mnie (co mi pokazał CE) jego wizja nie jest moją wizją. Teraz jednak postanowił sięgnąć za horyzont... co bardzo źle wróży moim odczuciom dotyczącym Ivory L5R.

Tak w ogóle - nie jestem bardzo na bieżąco z innymi długodystansowymi karciankami, ale mam dziwne wrażenie, że w mechanice L5R grzebią najbardziej. Co przekłada się m.in. na to, że format Legacy jest dla masochistów.

@Mirumo (a także @Klepek) : najlepszy schemat golda jaki znam to były Lwy na holdingach za 0 + Gambling House. To było w czasach przed Legacy. Jak kupowało się holdingi płacąc koszt "na raz", to różnica 3G a 4G nie była aż tak widoczna... A jak bardzo te 3G produkcji z holdingów jest potrzebne to niech pokażą schematy golda z EE gdzie trzymało się 3xCopper i 3xBigFarm, bo inaczej tych gości za 7 nie było jak wystawiać, a gości za 6 nie było. Jeżeli przeskakujemy z systemu płacenia na raz na pulę kasy, to nieważne jak mocne będą holdingi, ten kto ma na domku więcej jest do przodu. Bo po prostu ma więcej kasy, czyli większą elastyczność zakupów. Czy to przełoży się na większą gamę holdingów, czy postaci - tak czy siak masz z górki.

A propos narzekania - ja narzekam, że żeby mieć jakiekolwiek szanse w obecnej edycji to muszę grać tak, jak sobie durny dezajn tim wymyślił. Czyli goście z manią bushido i etykietą najlepszych teoretyków pola walki biorą bandę taniego szitu i importują gobosy z krain cienia, bo tak jest skuteczniej. Sorry, L5R to gra w której liczy się fluff, jak taki patenty mają być stałe (a są coraz bardziej normalne) to ja dziękuję.

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #27 dnia: 2013-07-15, 20:14 »
Wysłuchałem tych wypocin i po raz kolejny odniosłem efekt jakby czytał z kartki. Co świadczy o tym ze nic nie wie, albo nic nie chce zdradzić.
Jeżeli facet mówi, że gra w IE i EE to mam nadzieję, że jest na tyle inteligenty by zobaczyć różnice 3/4/5 w nowym wydaniu.
Z drugiej strony jak BK i BH xp przejdą w nie zmienionej formie, to holding dający 2g za 0g => me like this :) hello gangbang/swarm deck :D
Na razie mam mieszane uczucia, ale różny rodzaj kasy na pałacu miał swój smak koń zazwyczaj miał 5, lion 3, i czasami jakiś klan dostał coś w bonusie np tower of the asako. Ale to miało swój klimat. no cóż miejmy nadzieję, że aż tak bardzo nie zepsują.
W najgorszym wypadku karcianka się posypie i sami będą sobie winni :P

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2013-07-16, 09:25 »
A ja wręcz przeciwnie. Idą czasy wielkiej prostoty i otwarcia na nowych graczy. Skoro nowi gracze mają taki problem z płaceniem goldkosztów po kolei i tak strasznie mylący jest dla nich goldkoszt postaci który jest +2-2 (HR/clan discount), to jak im wytłumaczyć to, że jeden klan ma aż 5, a inny tylko 3 golda na domku...

Well...
No nie wiem, może wystarczy pokazać im namalowaną na żółtym kółku cyfrę? Tego nie trzeba wyjaśniać za bardzo, zaś  HR / clan discount owszem.

Każdej regule warto się przyjrzeć i sprawdzić jak duże jest value added z nią związane. Jeśli jest marginalna, da się ją uprościć, albo wręcz usunąć, jak tutaj, to po cholerę mam strzępić język przy tłumaczeniu gry nowemu koledze? Ile jest karcianek, w której cyfra kosztu na typku w 90% przypadków NIE JEST ilością pieniążka, jaką trzeba zabulić?

Nadal nie wiem, czy to spowoduje jakiś szalony influx nowych graczy.
Wiem natomiast, że coś muszą robić, bo jak nic nie będą robić, to długo nie pogramy :)
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #29 dnia: 2013-07-16, 09:46 »
MI tak najbardziej to nie odpowiada opcja sumowania pieniążków.
No chyba, że chcą tak zrobić, że sumowanie będzie tylko z holdingów,  ale to komplikacja znowu, nie zaś z pałacu. Na obcych forach ludzie wypowiadają się, że invest ma głównie być w lwach, spiderach i scorpach, zaś druga strona pałacu będzie dawać boost w postaci golda na te reakcja. Czyli może się okazać, że obecny scorpowy magistrat z investem jest całkiem w porządku. bo będzie można go wystawić łatwiej jako kloca :)
To by miało sens, np fenix przy zaczynaniu z drugiej pozycji dostałby kaskę na spell potrzebny do obrony przed pierwszym atakiem. Co patrząc co mówił Brian ma sens i może działać. To samo z kensaija kaska na klamki, mantis na folowerki, crab może jakies zbroje.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2013-07-16, 10:06 »
Na koniec reflkekcja, że te nasze forumowe Lwy to strasznie mięciutkie... kotki, żyjące w permamentnym strachu o ten swój gold. Wieczne narzekanie, że będzie za mało, a jakoś zawsze da się dobry deck złożyć.
przez cała EE w Lwie najbardziej zacinajacy sie deck to paragoni. 7gc na praktycznie kazdej postaci bylo swoistym masochizmem.
wystarczyl BKexp2 i way zaczol calkiem fajnie smigac (nawet z opcja na duze att).
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
« Odpowiedź #31 dnia: 2013-07-16, 10:37 »
Mnie się tam zmiany bardzo podobają, trochę mnie martwi brak zasady Blood Money, ciekawe czy będzie jakaś alternatywa, a może akcje do dyshonoru będą miały adnotacje taką jak domek Skorpioński... inaczej będzie się ciężko grało z dyshonorem, ale może to i fajniej :)
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2013-07-16, 10:37 »
a moze wystarcza holdingi, ktore beda kosztowac 1 mniej dla lewka.

zgadzam sie z Chmielem - pozyjemy, zobaczymy. poki co nie ma co rozdzierac szat.

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2013-07-16, 11:54 »
Najbardziej mi będzie brakowało kombinowania jak tu zrobić z goldem, żeby kupić to co chcę...
Jeśli faktycznie będzie: Zsumuj produkcję to trochę głębi gra straci.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2013-07-16, 12:12 »
a moze wystarcza holdingi, ktore beda kosztowac 1 mniej dla lewka.

zgadzam sie z Chmielem - pozyjemy, zobaczymy. poki co nie ma co rozdzierac szat.

zgadza sie.
narazie sa zapowiedzi i spojrzenie z obecnego punktu widzenia.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #35 dnia: 2013-07-16, 12:23 »
Najbardziej mi będzie brakowało kombinowania jak tu zrobić z goldem, żeby kupić to co chcę...
Jeśli faktycznie będzie: Zsumuj produkcję to trochę głębi gra straci.
Zgadzam się, chociaż jak patrzę jak czasami Rafciu ma z tym problemy, to może to ułatwienie takie głupie nie jest :P
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2013-07-16, 12:46 »
To teraz będzie miał problemy z dodawaniem :D
Teraz trzeba dodać do powiedzmy 7.
A w IE będzie... produkuję 23 golda, te postaci kosztują... 26. Czekaj ile to produkowałem?
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2013-07-16, 13:09 »
Pomysł z Goldem uważam za wyjątkowo nieudany oraz wyjątkowo głupio uzasadniony. IMO ktoś usiłuje zrobić ukłon w kierunku gości, którzy się na enginie MtG wychowali. Naprawdę, tak ciężko jest zapamiętać, że płacisz jeden koszt na raz i przepłacona kasa przepada? Efektem tej zmiany będzie totalny bałagan w mechanice, bo całe fafnastoletnie doświadczenie dotyczące zachowania golda można posłać do kubła, i drogi DT będzie musiał się uczyć wszystkiego od nowa. I trochę potrwa, zanim wszystko ładnie zbalansują. A ile banów będzie...

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2013-07-16, 13:17 »
teoretyczna zabawa-ile pieniedzy wygenerowalby KL wg nowych standardow finansowych :P

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2013-07-16, 13:33 »
A holdingi w stylu: Bow: 3G or 5G if paying for Jade card?