Autor Wątek: Togashi Shao  (Przeczytany 3928 razy)

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
Odp: Togashi Shao
« Odpowiedź #20 dnia: 2014-07-25, 11:47 »
No proszę, czyli nawet jest lepszy od Gempachiego... ale ja durny jestem...  ::)
Jeśli byśmy brali pod uwagę TYLKO printed force, to tak, byłby lepszy, ale tak nie jest, bo pierwszy lepszy weapon zwiększa wartość gempachiego, a tego ziomka nie ;)
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2014-07-25, 11:54 »
No proszę, czyli nawet jest lepszy od Gempachiego... ale ja durny jestem...  ::)
Jeśli byśmy brali pod uwagę TYLKO printed force, to tak, byłby lepszy, ale tak nie jest, bo pierwszy lepszy weapon zwiększa wartość gempachiego, a tego ziomka nie ;)

thank you, Captain Obvious. :P

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2014-07-25, 12:24 »
podsumowując, shao nie ma
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #23 dnia: 2014-07-25, 12:25 »
Jak dla mnie właśnie jest :D
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #24 dnia: 2014-07-25, 12:36 »
Jak dla mnie właśnie jest :D

Wystarczy jedynie poprosić przeciwnika, by nie grał klamek i napierał Ogrami. TaaDaam!  8)
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2014-07-25, 13:00 »
Nie trzeba prosić, wystarczy pojechać na kotei, a nie doroczny zjazd kensaiowych fanboy'ów.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #26 dnia: 2014-07-25, 13:01 »
To nie jest tak, że jak przeciwnik gra klamki to gościu nagle nie działa :D
Jak przeciwnik ma postać z 3f printed to gościu robi w sumie 4f za 6g, jak przeciwnik ma postać z 4F printed to gościu robi w sumie 6F za 6g i to bez konieczności tracenia tempa w bitwie ;) A jak przypadkiem przeciwnik wystawi coś grubszego (ajkiegoś unique np) to jeszcze lepiej :D
Twoja stara, to Fosuta!

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #27 dnia: 2014-07-25, 13:27 »
Jak przeciwnik ma postać z 3f printed to gościu robi w sumie 4f za 6g, jak przeciwnik ma postać z 4F printed to gościu robi w sumie 6F za 6g i to bez konieczności tracenia tempa w bitwie ;) A jak przypadkiem przeciwnik wystawi coś grubszego (ajkiegoś unique np) to jeszcze lepiej :D

Wybacz Paku, aby zrozumieć co napisałeś musiałbym najpierw pojechać na Kotei.
Takie zawiłości są niedostępne dla nas maluczkich, bawiących się bardziej w wojnę niż prawdziwe L5R. 
Dobrze, że przynajmniej na forum mogę zetknąć się z prawdziwymi ekspertami. Bez tego do dziś grałbym zielonym na przód.  ::)
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2014-07-25, 14:25 »

hola hola. spieramy się nie o to, czy shao coś robi, tylko czy wypada go porównywać z gempachim. moim zdaniem w rozdawaniu kar do force'a jest jakiś potencjał (łatwiej ustrzelić i wystraszyć), ale gempachi podnosi force'a nie tylko sobie i to jest jego nad shao przewaga (gemp częściej niż shao będzie robił ten huge bonus, o którym mówił chord; gemp karze przeciwnika za składanie wielkich krów - shao nie wymusza na nim żadnej zmiany w podejściu do naszego decku). jasne, że chord ma rację z naszą skrzywioną kensaiperspektywą i właściwymi jej lękami, ale...

Nie trzeba prosić, wystarczy pojechać na kotei, a nie doroczny zjazd kensaiowych fanboy'ów.

wbrew temu, co sugerujesz, jeszcze nie wszyscy zrezygnowali z grania weaponów (mam na myśli topowe decki z forum AEGa). oczywiście, jest ich w deckach mniej niż dawniej, ale nie uważam, żeby nasza ocena shao i gempachiego dawała się uzasadnić jedynie zaściankowością środowiska warszawsko-krakowskiego. ja biorę też pod uwagę, że obaj będą legalni po rotacji, kiedy, idę o zakład, ludzie zaczną grać te wszystkie fajne klamki, których teraz się boją wkładać do decków przez unsettlinga. gempachi (o ile oczywiście skautowy way będzie grany) będzie wtedy jeszcze lepszy od shao.

reasumując: shao jest dobry, choć przyjdzie mu poczekać na swoją godzinę. gempachi jest lepszy.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2014-07-25, 18:16 »
A moim zdaniem dupa nie lepszy. Gempachi zdecydowanie lepiej się sprawdza w starciu z gośćmi obłożonymi weaponami, ale gorzej wypada w starciu 1 vs 1 oraz odrobinę gorzej, gdy nie ma pod ręką kogoś z mały forcem (od 0 do 2) do pompowania (bo wtedy jego akcja robi zwyczajnie mniej F). Dalej Shao jest tańszy, ma - HRa, 0ph (co jest zdecydowanie lepsze niż 3 przy graniu militarką) i jeden więcej Chi. Jak dodaję dwa do dwóch to mi wychodzi, że powerlevel jest taki sam.

edit.
I jeszcze ma Resilienta skubany ^^ Jakoś mi to umknęło.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.