Autor Wątek: Strongholdy IvE2 i inne niusy z Sheffield  (Przeczytany 4896 razy)

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
Odp: Strongholdy IvE2 i inne niusy z Sheffield
« Odpowiedź #60 dnia: 2014-10-18, 23:39 »

Tak, proclaimujesz, co nie zmienia faktu ze wg rulsów proclaim jest RAZ na turę i TYLKO z prowincji. Chałupa w żadnym miejscu nie dodaje do Praoclaim traita Repatable ani nie dorzuca dopisku w stylu Jiramu "You may use proclaim action one additional time per turn". Jedyne co robi to informuje Cię że możesz obejść rulsowe ograniczenie do tylko prowincji.
Czy ja mam takie wrażenie czy logika już nie tylko tfurców ale i graczy zaczyna zawodzić?
Proclaim w IE nie jest akcją, tylko modyfikatorem recruita. Recruit jest repeatable.
Karta nie mówi o tym, że "you may proclaim him as he was recruited from province", które to zaznaczałoby że ignorujemy wymóg o kupowaniu z prowincji, tylko że "you may proclaim him", które mówi, że po prostu mogę go proclaimować.
Ja wiem, jaki był pomysł na ten stronghold, ale rulebook, framework i layout kart jest po to, żeby nie było wątpliwości, jak co działa. To jest znowu karta na którą patrzę (I nie tylko ja) i widzę coś, co nie było intencją DT. I to jest problem.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 2014-10-19, 01:05 »

Tak, proclaimujesz, co nie zmienia faktu ze wg rulsów proclaim jest RAZ na turę i TYLKO z prowincji. Chałupa w żadnym miejscu nie dodaje do Praoclaim traita Repatable ani nie dorzuca dopisku w stylu Jiramu "You may use proclaim action one additional time per turn". Jedyne co robi to informuje Cię że możesz obejść rulsowe ograniczenie do tylko prowincji.
Czy ja mam takie wrażenie czy logika już nie tylko tfurców ale i graczy zaczyna zawodzić?
Proclaim w IE nie jest akcją, 'blabla'

Od kiedy - z tego co wiem jest od początku edycji reakcją na kupienie typa?
Shoju na prezydenta! :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 2014-10-19, 07:22 »

w EE bylo  reakcja, dlatego tak smigala taka ujowa courtierowa reakcja ;)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #63 dnia: 2014-10-19, 09:40 »

Cytat: IvE CR
Proclaiming: Once during his or her own turn, after a player announces a Recruit action or an action with Recruit as an effect, he or she may choose to Proclaim the Personality being recruited if he has the player’s Clan Alignment and is being Recruited from a Province. If Proclaiming is chosen by a player, add the Personality’s Personal Honor to the player’s Family Honor after he enters play.

Proclaiming gives the Proclaim keyword to the recruiting action. Honor gains from Proclaiming are from the rulebook Recruit action, or from the rulebook Recruit procedure if the action calling it was on a card.

Poza tym w IvE nie ma reakcji ;)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #64 dnia: 2014-10-19, 09:41 »

Cytat: IvE CR
Proclaiming: Once during his or her own turn, after a player announces a Recruit action or an action with Recruit as an effect, he or she may choose to Proclaim the Personality being recruited if he has the player’s Clan Alignment and is being Recruited from a Province. If Proclaiming is chosen by a player, add the Personality’s Personal Honor to the player’s Family Honor after he enters play.

Proclaiming gives the Proclaim keyword to the recruiting action. Honor gains from Proclaiming are from the rulebook Recruit action, or from the rulebook Recruit procedure if the action calling it was on a card.

Poza tym w IvE nie ma reakcji ;)

Ja bym się Centem nie przejmował. To ten typ gracza w L5R, który opanował wyłącznie odejmowanie. Niegroźny. :D
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 2014-10-19, 13:49 »
Zwał jak zwał, a wg definicji co sami wkleiliście jest reakcją na rekruta i ch...FFG....

Bondu

• Lion Clan
  • blank Personality
  • *
  • Samurai
« Odpowiedź #66 dnia: 2014-10-19, 21:30 »
"Lion: Remains the same, except the B side gets Tireless"
a nie prawda bo z tego co widze bedzie mozna dopalac tez samurajow z innych klanow a nie tak jak dotychczas tylko z klanu lwa.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #67 dnia: 2014-10-19, 21:32 »
"Lion: Remains the same, except the B side gets Tireless"
a nie prawda bo z tego co widze bedzie mozna dopalac tez samurajow z innych klanow a nie tak jak dotychczas tylko z klanu lwa.

Niesamowita zmiana. Już się nie moge doczekać żeby poczuć ten powiew świeżości.  :P
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Bondu

• Lion Clan
  • blank Personality
  • *
  • Samurai
« Odpowiedź #68 dnia: 2014-10-19, 21:34 »
Nowe możliwości. Patrząc na domek żurowy to militarny żuraw będzie grał na lionowym domku :D

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #69 dnia: 2014-10-20, 00:34 »
(...) Jedyne co robi to informuje Cię że możesz obejść rulsowe ograniczenie do tylko prowincji. (...)

Nieprawda. To o czym piszesz MIAŁO się znaleźć na karcie. Ale się nie znalazło (see above posts), bo ktoś postanowił zaoszczędzić miejsca. Efekt mówi "You may proclaim him", koniec kropka. Intencją oczywiście było ominięcie wymogu "z prowincji". Ale w tym samym bloku tekstu (czyli : jak działa proclaim) jest ograniczenie ilości, które dzięki magicznej formule "You may proclaim him" też jest (a właściwie byłoby) zniesione. Gdyby na domku nie było "target Phoenix", to domek mógłby proclaimować dowolny klan - bo zastrzeżenie o proclaimowaniu postaci z klanu jest tak samo "ważne" jak zastrzeżenie o pochodzeniu z prowincji.

Tak czy siak - napisali tekst na karcie, która już jest w końcowych przygotowaniach do druku. I DOPIERO TERAZ zaczynają dopasowywać rulzy tak, aby odpowiednio działały, zamiast pracować nad setem i kartami równolegle (tak jak się to powinno robić). Wówczas mogliby dojść do prostego rozwiązania :
Domek z akcją : kup postać z trupiarni. Wycinamy text o proclaimie.
Proclaim w rulebooku : raz na turę, jak rekrutujesz postać ze swojego klanu w swojej turze, dostań honor. Wycinamy text o tym, że z prowincji.
Tadaa! Mniej tekstu na karcie, mniej tekstu w rulebooku, mniej tekstu w comprehensive. Jak się pojawi później możliwość zrekrutowania czegoś spoza prowincji, dla której nie chce się proclaima - dodaje się tam zakaz proclaimowania i już. Takie rozwiązanie (mniej tekstu i awaryjny text na karcie) funkcjonuje obecnie dla ringów. I działa, nie trzeba kombinować - fudo ringi mają na sobie zakaz, wystawianie ringa z ręki ma na sobie zakaz, ruelbook na ten temat jest króciutki, comprehensive na ten temat jest króciutkie. Rekrutowanie postaci spoza prowki jest równie rzadkie (IIRC w Ivory tylko jeden Pająk to potrafi), możliwości zrobienia na tym comba są też razcej skromne ...

Niesamowita zmiana. Już się nie moge doczekać żeby poczuć ten powiew świeżości.  :P

Może jakieś unalignedy/roniny zaczną u Lwa biegać. Choćby te przywabione przez Suzune.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 2014-10-20, 08:54 »
Suzune Ronin wielkiego F nie zrobi z tego. Co innego Starszy Brat (który w ogóle nie jest złą postacią do Liona, a z pewnością jednym z najlepszych Uniqów ^^) - ten to może się napakować.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 2014-10-20, 12:40 »

2 sezon edycji.
Kempy, lepiej juz było :P  (od CE juz sie nauczylem ze na druga odslone edycji warto miec zapasowy klan/bezklanowcow bo skladanie kiciusiow przypomina kopanie sie z mułem- a raczej osłami z AEG)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 2014-10-20, 12:43 »
Ktoś gdzieś coś zebrał w "kupę" (wyjątkowo nie chodzi o tą brązową i śmierdzącą) jakie formaty będą grane?
Pewnie słaby jestem ale nadal nie kumam co będzie legalne a co nie...

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 2014-10-20, 12:48 »
Ktoś gdzieś coś zebrał w "kupę" (wyjątkowo nie chodzi o tą brązową i śmierdzącą) jakie formaty będą grane?
a to troche wyjdzie w praniu- czy AEG nie wymysli jakiegos cisniecia w ktorys z formatów.
Generalnie nadal obowiazuje zestaw Coilsy i dalej (czyli cały blok).
Do tego jest Strict (czyli karty z "ciemno niebieskim" kleksem- czyli na dzisiaj odpadnie CoM i GoC)

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 2014-10-20, 12:49 »
Aha czyli wiadomo, że nic nie wiadomo, supcio.
(np. czy kupić teraz jak już jest taniej niektóre kartony czy nie... supcio w ch...FFG...)

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #75 dnia: 2014-10-20, 13:09 »
Aha czyli wiadomo, że nic nie wiadomo, supcio.

gdzies juz to pisalem.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #76 dnia: 2014-10-20, 13:29 »

Zależy który format będą próbować przepchnąć generalnie.

Po wyjściu IvE2 (i tych domków) będzie tak:

Strict Czyli IvE2 i wszystko co po nim (karty z datą 2015 generalnie)

Arc, czyli Wszystko co ma Niebieskiego kleksa (czyli kleksa z twierdzy nowej)

Extended, czyli wszystko co ma Niebieskiego lub Fioletowego kleksa (czyli kleksa twierdzy nowej i poprzedniej).

Strict na kotejach nie przejdzie, bo za mało kart, extended będzie broken, bo monki i twierdza smocza, więc grany będzie Arc, przynajmniej jakoś do genconu.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 2014-10-20, 13:36 »
Moja irytacja tylko rośnie jak to czytam...

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 2014-10-20, 13:59 »
Moja irytacja tylko rośnie jak to czytam...

jak na to spojrzec to kilku ujowych kart wyleci z obiegu- JPI, unsettling. Kensim zmieni sie zestaw klameczek.
niby podstawka ma przedrukowac pewna baze kart ale jednak to nie to samo.

od formatu bedzie tez zalezec grywalnosc koteiow. bo jezeli co roku koteie maja byc na "małej bazie kart" to troche z dupy- nic nie pokombinujesz bo i tak zabije cie F-ratio.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 2014-10-20, 14:13 »
Jeżeli nie zmienią polityki wydawania holdingów to i tak nic się nie zmieni - 1 słuszny schemat (same eRki oczywiście) i zapomnij o graniu czym innym...