Autor Wątek: Sobota czyli Kto jest tatą Kangurzątka  (Przeczytany 4847 razy)

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
Sobota czyli Kto jest tatą Kangurzątka
« dnia: 2011-02-24, 10:58 »
W sobotę poza główną atrakcją jaką będzie niewątpliwie rozgrywka w turnieju głównym zaplanowaliśmy różne atrakcje. Część z nich może się nie odbyć w przypadku zbyt małego zainteresowania lub braku odpowiednich warunków atmosferycznych.

Pierwszą rzeczą jaką chcielibyśmy zaproponować jest format Legacy. W zeszłym roku zbyt nikłe zainteresowanie nie pozwoliło na rozegranie tego formatu, może w tym roku się uda. Minimalnie potrzebne są 4 osoby (wtedy rozegramy turniej każdy z każdym), lub jeśli osób będzie więcej postaramy się rozgrać mini turniej na oficjalnych zasadach turniejowych.

Drugim turniejem który chcielibyśmy zaproponować tego wieczora będzie Heroes of Szczecin?s Kotei (wariacja na temat formatu HoR). Zasady obowiązujące przy budowie deku do tego format są bardzo proste. Mianowicie tylko jedna taka sama karta w deku, zarówno w fejcie jak i dynastii (więc np. tylko jeden holding klanowy). Więc jeśli marzyłeś żeby zagrać kartami, które nigdy nie zobaczyły stołu to właśnie teraz nadarza się najlepsza okazja. Dodatkowym utrudnieniem będzie powrót starej zasady, która mówiła że tylko jeden Unique na stole, więc żeby wstawić swoją unikalną kartę trzeba się najpierw pozbyć tej przeciwnika(jeśli jest na stole).

Kolejną rzeczą, która miałaby mieć miejsce będzie ognisko. Potrzebne do tego przede wszystkim są odpowiednie warunki atmosferyczne. Kwiecień nie gwarantuje fantastycznej pogody i o ile nie będzie lało lub śnieżyło wzmiankowane wydarzenie powinno się odbyć.

Jeśli odbędzie się karaoke to też w sobotę. Ewentualnie również planowany jest top 16.

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
Odp: Sobota czyli Kto jest tatą Kangurzątka
« Odpowiedź #1 dnia: 2011-02-24, 12:02 »
Ognisko zajebisty pomysl :D

A ten HoR to 40/40 czy jakis inny, mniejszy, format? Osobiscie wolalbym 40/40 bo bedzie smieszniej :P
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2011-02-24, 12:33 »
Ognisko zajebisty pomysl :D

A ten HoR to 40/40 czy jakis inny, mniejszy, format? Osobiscie wolalbym 40/40 bo bedzie smieszniej :P

40/40 zeby bylo smieszniej :)

elendil

• Personality
  • suffer not the witch to live!
« Odpowiedź #3 dnia: 2011-02-24, 14:53 »
żeby było jeszcze śmieszniej zrób 80/80 :)
ognisko też dobra rzecz :]
Phoenix Clan Rocker * Grouser * Beerspeaker * Coca-Kolat
"I was Born To Ride" - Isawa Tsuke

Kurga

• Crab Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2011-02-24, 15:05 »
Pomysły bomba - zwłaszcza ognisko

Dodatkowym utrudnieniem będzie powrót starej zasady, która mówiła że tylko jeden Unique na stole, więc żeby wstawić swoją unikalną kartę trzeba się najpierw pozbyć tej przeciwnika(jeśli jest na stole).

Bamboo, BK??

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2011-02-24, 17:32 »

Dodatkowym utrudnieniem będzie powrót starej zasady, która mówiła że tylko jeden Unique na stole, więc żeby wstawić swoją unikalną kartę trzeba się najpierw pozbyć tej przeciwnika(jeśli jest na stole).

Bamboo, BK??

trzeba wylaczyc Border Keep z tej zasady , w przypadku bambusów nie ma znaczenia i tak 1 na stole.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2011-02-24, 19:27 »

Bamboo, BK??

trzeba wylaczyc Border Keep z tej zasady , w przypadku bambusów nie ma znaczenia i tak 1 na stole.

tzn na stole moze byc tylko 1 unikalna karta wogole (wersja hardcore) czy tez nie moga sie dublowac (np 2x Tamago?)
bo jezeli opcja pierwsza- to oznacza ze bambusy wylaczaja uniq dynastie.
BTW, Ashigaru tez moglby byc fajny :D, sporo ciekawych kart o power lvl mniejszym niz ich erkowe odpowiedniki.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #7 dnia: 2011-02-24, 20:45 »
HoSK jest zarabisty!!!!! mase kart mam po jednej sztuce wiec bedzie ladna jazda :D 40/40 z czego nie ma dwoch takich samych kart. zarabiste!
I can swim.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #8 dnia: 2011-02-25, 01:45 »
tzn na stole moze byc tylko 1 unikalna karta wogole (wersja hardcore) czy tez nie moga sie dublowac (np 2x Tamago?)
bo jezeli opcja pierwsza- to oznacza ze bambusy wylaczaja uniq dynastie.
Opcja taka ze w grze moze znajdowac sie tylko jedna karta o tej samej nazwie i jednoczesnie traitem "Unique", podobnie jak mialo to miejsce w poprzednich edycjach.
Czyt. dwoch Tamago nie moze byc gdyz maja trait Unique lecz np. dwoch Kasei'ow i owszem.

Zasada ta nie dotyczy holdingu startowego "Border Keep".

HAWK!

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

elendil

• Personality
« Odpowiedź #9 dnia: 2011-02-25, 14:55 »
problem z Legacy jest taki, że da się robić takie wałki, że sens gry w "opena" zanika.
jesli już sięgnąć po openowe karty to z paroma udziwnieniami, np:
Monsters of Rokugan: karty w dyniasty z minimalnym kosztem postaci to 10g, a holdingu 3g, dodatkowo każda postać unikalna - jak często sięgamy w openie po naszych ulubionych kloców, którzy jednak pomimo tego, że są zajebiści, to przy okazji tak drodzy, że z klasera nigdy nie wychodzą?

zresztą, czemu nie ma żadnych turniejów multipiplackowych? wciąż pamiętam multiplacki z pierwszego kotejca z zasadami z Wampira (predator i prey), które niezłych emocji jak widziałem dostarczały... przecież multi tak naprawdę dopiero odkrywa całą frajdę z tej gry... potzebne oczywiście jakieś sztuczne "przyśpieszacze" bo ludzie mają tendencje do kampienia, ale wszystko da się zrobić :)

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #10 dnia: 2011-02-25, 15:29 »
problem z Legacy jest taki, że da się robić takie wałki, że sens gry w "opena" zanika.
jesli już sięgnąć po openowe karty to z paroma udziwnieniami, np:
Monsters of Rokugan: karty w dyniasty z minimalnym kosztem postaci to 10g, a holdingu 3g, dodatkowo każda postać unikalna - jak często sięgamy w openie po naszych ulubionych kloców, którzy jednak pomimo tego, że są zajebiści, to przy okazji tak drodzy, że z klasera nigdy nie wychodzą?

zresztą, czemu nie ma żadnych turniejów multipiplackowych? wciąż pamiętam multiplacki z pierwszego kotejca z zasadami z Wampira (predator i prey), które niezłych emocji jak widziałem dostarczały... przecież multi tak naprawdę dopiero odkrywa całą frajdę z tej gry... potzebne oczywiście jakieś sztuczne "przyśpieszacze" bo ludzie mają tendencje do kampienia, ale wszystko da się zrobić :)

To zrob.

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #11 dnia: 2011-02-25, 18:11 »

Elendil - kiedy ostatnio grałeś jakiś turniej Legacy? Mnie też wszyscy straszyli że to bez sensu (bo zacząłem krążki pod koniec Lotusa), a miałem przyjemność grać na dwóch (z 3 lata temu w Krakowie i na koteiu w Pradze) oraz dopingować Klepkowi w Karlsruhe. I to wystarczyło, żeby mnie upewnić, iż taki format jest w porządku bo jest zajebiście zabawny. Owszem, zmiany zasad w CE zabiły prawdziwe blitze, ale wyszło to środowisku tylko na dobre.

http://ccg.webd.pl/index.php?topic=3811.0

Mnie Higlander CE za bardzo nie kręci, skłaniałbym się ku Legacy. Mogę jednak zaproponować coś pośredniego -> ShiroBigDeck.
« Ostatnia zmiana: 2011-02-25, 18:19 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

elendil

• Personality
« Odpowiedź #12 dnia: 2011-02-25, 20:32 »
orgiem nie jestem to nie zrobię :] jeśli orgi zastanowią się nad taką formą turnieju mogę im rzucić kilka pomysłów, które mogą placka przyśpieszyć... przypomniał mi się pewien towarzyski placek gdzie po każdej zabitej prowincji wszyscy atakujący musieli lufkę strzelić, za niezadeklarowanie ataku i niezaatakowanie prowincji zaś był karniak w postaci stawianej flaszki :) wszyscy garnęli się do ataku aż miło :) no ale o takim turnieju to nie ma co marzyć :)
może towarzysko w nocy hehehe

kempy - w format Legacy bodajże grałem ostatnio we Wrocku, ale głowy nie dam, równie dobrze mogło to być jeszcze dawniej :) ale jeśli po CE gra się w opena inaczej to chętnie zobaczę :]

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2011-02-26, 10:13 »
jako ze orgowie sa bardzo elastyczni, a wciąż chcielibyśmy wieczorem w sobotę zapewnić rozrywkę naszym miłym gościom to jesteśmy jak najbardziej otwarci na wszelkie sugestie. Jeśli znajdzie się odpowiednia ilość osób do multiplacka 666 to jestem za, jeśli będzie odpowiednia ilość do shirobigdeck to też nie ma sprawy, a jeśli osoby będą chciały grac w legacy to także nic nie szkodzi na przeszkodzi.

My wybraliśmy leagacy bo wiele starych kart się leży i kurzy w domu. Ludzie mają swoje ulubione decki ze starych czasów i fajnie by je było wyciągnąć i zagrać nimi jeszcze raz. Ileż to ja opowieści się nasłuchałem o Geherisie i innych mu podobnych. Więc myślę, że to najlepsza sposobność żeby wyciągnąć staroć z szafy i przyjść na turniej. Zagrać jak drzewiej bywało.

Chodzi tylko o to ze, możemy wybrać tylko jedna formę takich rozgrywek, a wybierzemy taką w którą będzie chciało grać najwięcej osób.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2011-02-26, 12:23 »
hardcorowy multik bylby ok...zwlaszcza ze pewnie bede korzystal z dobrodziejstwa PKP i poniedzialkowego urlopu  :)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2011-02-26, 15:39 »
Jak dla mnie zdecydowanie legacy : D  Z lub bez udziwnien, cokolwiek

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #16 dnia: 2011-03-24, 08:02 »
I już nikt się więcej nie określił? Highlandera nie chce mi się po prostu składać a biorę deck do Legacy, więc nawet jakby nie było turnieju to chętnie pogram z zainteresowanymi.

@pinkol: thhol jest zbanowany.
« Ostatnia zmiana: 2011-03-24, 08:13 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2011-03-24, 14:33 »
Wiem : (  Zmontuje cos innego : D

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2011-03-28, 21:28 »
No, moj deck juz potrafi do 3 tury dociagnac calego fate'a na reke. Teraz musze jeszcze opracowac victory condition ^^