Autor Wątek: Gliwice - 01 / 12 / 2012 - Treasures of the Oracles: Air  (Przeczytany 25761 razy)

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Gliwice - 01 / 12 / 2012 - Treasures of the Oracles: Air
« Odpowiedź #100 dnia: 2012-12-02, 10:57 »
Gratulacje. Z checia przeczytam raport i ogladne deck liste.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #101 dnia: 2012-12-02, 11:01 »

To będzie coś podobnego do tego tylko z małymi zmianami jak 2-3x Moksha Patam, Blade of Champions, Moto Xiao exp i Moto Taigo.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

N0RMAN

• Scorpion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 2012-12-02, 11:12 »
:) co mogę powiedzieć?
Dzięki wszystkim za przyjazd - za wypas turniej i mega przyjemne gry bez żadnej spiny :)
Gratki dla organizatorów - oby więcej takich imprez.
Teraz muszę się dowiedzieć co tak właściwie mogę wybrać za ten turniej ;) bo jakoś tak jak jechałem na turniej to nie zawracałem sobie tym głowy - spytajcie Rashida i Kazia jak biadoliłem w drodze do Gliwic ;)
Postaram się w niedługim czasie napisać jakiś raporcik i pewnie wrzucę decklistę.
Dzięki raz jeszcze!

W pierwszym poscie w info jest notka jaki jest Winners Choice.

Fotki z turnieju:

https://picasaweb.google.com/roman.sadownik/TreasuresOfTheOraclesAirGliwice01122012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCL62r5qlqs_BIg&feat=directlink
« Ostatnia zmiana: 2012-12-02, 11:14 by N0RMAN »

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #103 dnia: 2012-12-02, 11:44 »
Jeszcze dodam, że szkiełka pierwsza klasa i wielka szkoda, że się takiego nie ugrało. ;/

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 2012-12-02, 11:59 »
Dzięki wszystkim za przybycie, dzięki wam turniej udał się powyżej naszych oczekiwań. Dzięki dla Romana za sprawne i bez żadnych zgrzytów obsłużenie reportera i pilnowanie czasu :).
Gratulacje dla Kozia, nie spodziewałem się tak dobrego wyniku ze strony konia, ale to może dlatego że nie mamy w pobliżu żadnego gracza unicorna.

Pozdro

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #105 dnia: 2012-12-02, 12:00 »
All Hail Moksha Patam!

oj to prawda.
Kagako z 13F to nie w kij pierdzial-> szkoda ze dostala od jakiejs konskiej dupci RA 15 z sily paragona
Sorano z 10F zebrala heir wratha.
IMO najlepsza meta na honor na ten moment. na tyle grozna ze trzeba wlozyc znowu jakies niszczenie att. :/

Jeszcze dodam, że szkiełka pierwsza klasa i wielka szkoda, że się takiego nie ugrało. ;/

w szafce wyglada rewelacyjnie :)

no i oczywiscie gratki dla zwyciezcy.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

N0RMAN

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 2012-12-02, 12:16 »
Dziękujemy wszystkim za liczne przybycie ( choc liczylismy na wyzsza frekwencje Bielsko ? / Ruda Slaska - daleko nie bylo :P )

Qwal - dzieki za wielka pomoc w organizacji i wozenie mojej dupy wszedzie gdzie bylo to konieczne :)

Santos - dzieki za ekstra Token Bagi - mala rzecz a jak cieszy :D

Atmosfera byla super, zero zgrzytow czy sporow. Szkoda ze z racji charakteru obiektu w ktorym gralismy niemozna bylo sie raczyc zlotym trunkiem jednak pominiecie kosztow wynajmu sali pozwolilo zakupic takie fajne szklane "kapsle" :D

Zdravim
N0RMAN

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 2012-12-02, 12:21 »

To będzie coś podobnego do tego tylko z małymi zmianami jak 2-3x Moksha Patam, Blade of Champions, Moto Xiao exp i Moto Taigo.

Kempy ma rację. Dużo zmian nie było ale dobrze zrobiły deckowi.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 2012-12-02, 12:32 »
choc liczylismy na wyzsza frekwencje Bielsko ? / Ruda Slaska - daleko nie bylo :P

Właśnie ! Shame w szczególności na Bielsko do którego regularnie jeździmy na zwykłe turnieje a od nich nikomu nie chciało się ruszyć nawet na storyline który był jednym z 6 takich na świecie.
Kraków również zawiódł. Marecky nie myśl że uniknąłeś swego losu, na następnym evencie masz grać niebieskimi piżamami.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #109 dnia: 2012-12-02, 13:15 »
Tak sobie myślę, skoro Pionek to impreza która na kalendarzu pojawia się raz po raz, to czemu nie pomyśleć o zorganizowaniu w jej ramach turnieju o randze Mistrzostwa Śląska, Południowej Polski etc. Gdyby się udało to jeszcze z namaszczeniem AEG (Portal). Naprawdę w tą sobotę grało się bardzo dobrze, organizator radził sobie ze wszystkim a i szkolna sala nie przeskadzała pomimo, że była obwieszona rysunkami przedstawiającymi najkoszmarniejsze z koszmarów Jigoku.

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 2012-12-02, 13:18 »
Tak sobie myślę, skoro Pionek to impreza która na kalendarzu pojawia się raz po raz, to czemu nie pomyśleć o zorganizowaniu w jej ramach turnieju o randze Mistrzostwa Śląska, Południowej Polski etc. Gdyby się udało to jeszcze z namaszczeniem AEG (Portal). Naprawdę w tą sobotę grało się bardzo dobrze, organizator radził sobie ze wszystkim a i szkolna sala nie przeskadzała pomimo, że była obwieszona rysunkami przedstawiającymi najkoszmarniejsze z koszmarów Jigoku.

Zgadza się, Pionek pojawia się regularnie (o ile kojarzę to co pół roku) więc można pomyśleć nad jakimś cyklicznym turniejem. Pogadam z Romanem we wtorek w robocie.

N0RMAN

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 2012-12-02, 13:29 »
Pionek jako duza impreza dwudniowa odbywa sie w czerwcu i grudniu.  Dodatkowo odbywaja sie dwa mini-pionki w okolicach marca oraz wrzesnia.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #112 dnia: 2012-12-02, 13:53 »
Ja powiem tak...
Tragiczny turniej, dramatyczny event, po prostu koszmar, chyba najgorszy w jakim brałem udział....

... oczywiście piszę tu o swoim "występie"  ;D
Pojechałem maksymalnie po bandzie, w trakcie nieco narzekałem na deck, ale prawda jest taka, że grałem jak  .....
(myślę, że jest to ewidentny dowód na to, iż pije się na turnieju, a nie przed, w trakcie trzeźwiejąc)

Mam tez ogromne zastrzeżenia do organizatorów, jak można było dwukrotnie sparować mnie z Ninjami ??
Ja na tym evencie potrafiłem pociąć się sam, po co mi tak wydatnie pomagać, bardzo nieładnie, bardzo ;)

Co do imprezy... jak zwykle rewelacja, oczywiście wolałbym dwudniówkę, ale... kto mi kazał wyjeżdżać.
Brawa za organizacje, brawa za pomysł na nagrody, nawet głupi wisior jest rewelacyjny (czyli wcale nie taki głupi)

Jeszcze raz, dzięki Panowie Organizatory.

Graczy i atmosfery nie chwalę, była taka jak zwykle - czytaj zajebis.... po prostu super.

Gratulacje dla Winera, który chyba sam nie dowierzał w swoje sukcesy...

Pionek jako duża impreza dwudniowa odbywa sie w czerwcu i grudniu.  Dodatkowo odbywają się dwa mini-pionki w okolicach marca oraz września.

Moim zdaniem Pionek mógłby zostać takim zamykającym rok L5R turniejem.
Fajna sprawa, takie karciane ostatki - jak dla mnie bomba. Szczególnie, że ....
... liczę na powtórne :  "Wakacje w siodle dla młodych Unicornów" - Zbrosławice/Gliwice
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

N0RMAN

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 2012-12-02, 14:13 »
Moim zdaniem Pionek mógłby zostać takim zamykającym rok L5R turniejem.
Fajna sprawa, takie karciane ostatki - jak dla mnie bomba. Szczególnie, że ....

Z checia wpiszemy grudniowy Pionek w staly kalendarz imprez L5R :)

Kurga

• Crab Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 2012-12-02, 15:07 »
Gratulacje dla Kozia :)

Wielkie dzięki dla Organizatorów za "organizacje" i klimatyczne fanty :)

Podziękowania za miłe gry dla przeciwników (przepraszam że nowych dla mnie osób z ksywki nie podam ale za to podwójna przyjemność gry - nowy człek, nowy deck) - idąc od końca:

T4: Jaca - pierwsza gra była na 33% (na 3 karty musiałbym wywalić duty ale nie trafiłem), Top Crap dla mnie a w Finale Crab Jacka - mi pasuje :)
T8: Raven (tak on żyje) - podeszły zerówki i się udało

Swiss:
Jar Jar - ładnie się podpuściłem że to kolejne Croni i zacząłem grać jak miał 20 honoru - ale nawet 5 prowincja nie pomogła - fajna gra :)
Fior, Amadeusz - blitz berki  - tu chyba brak ogrania z deckiem mi pomógł
Durczak, Maciej - nie mógł się zdecydować co zagrać i to 2 raz - ale mocny deck
Wodynski, Krzysztof - ciekawy deck z braku czasu kości zostały rzucone - najmniej przyjemna wygrana :(
Qwal - szukałem 3 oczek forca gdzie się da i nie znalazłem
Preiss Przemek - jedyny "normalny" deck w swiss-ie (reszta to turbo honor albo blitz) było ciężko ale się udało

no i taka mała "nie"oficjalna propozycja - gdyby znów nie było unaligned to proponuję kategorie TOP Kowalczyk :)

dzięki wszystkim za przybycie i stworzenie fajnej atmosfery

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 2012-12-02, 17:56 »
Z informacją dla wszystkich by uniknąć tego typu pytań: tak żyję i mam się dobrze

turniej całkiem przyjemny no może poza jednym momentem fajne nagrody i dobrze było was wszystkich razem zobaczyć po tak długiej przerwie
Koziu (gratulacje chłopie) ma naprawdę dobry deck grałem z nim parę razy i dosłownie nie miałem nic do powiedzenia, połączenie moksha + chryzantema niszczy mój deck

Swiss nie pamiętam nazwisk, przepraszam:

crab scout (kolega mił jakieś kwiatki w nazwisku) - szybka gra przeciwnik miał dużo reakcji na engage ja miałem zabicie i deny wystarczyło 1:0

Durczak, Maciej (Croni na Ki) - na początku myślałem ze będzie asahina i dostanę w trąbę ale po zobaczeniu pierwszego Oni iluzja prysła, ściągnąłem do -20 przeciwnik zrobił wjazd w trzy po 14F na każda na wyciągnąłem na jednej 15 PS 2:0

Quas (lion Ancestor) - rozczarowanie,w sytuacji gdy skończył się czas przeciwnik nie miał pomysłu na wygranie gry pomimo że ja miałem i to parę, wymusił rzut kostką, rzucił więcej, klasa, koniec historii 2:1

Tu też nie pamiętam nazwiska (Crane dualing superfriends) - była szybka postać z dużym mieczem miałem zabicie w bitwie, wyszła druga postać oberwała w Heir'a i wylądował na -20 3:1

I'atz'ek (Crab siege) - z Jackiem ogólnie mi się dobrze gra natomiast w tej grze dostał dwie babeczki robiące honor z powietrza i to wystarczyło pomimo efektownego ściągnięcia go o 11 honoru w turze 3:2

Jamek (Thunder (Top) Mantis) - gdy zobaczyłem u niego pierwszoturowego guidanca myślałem że jest po grze jednak dzięki spokojnej grze i dobrym decyzjom udało mi się przechylić szale na swoją stronę 4:2

X-2:

Walec (spider Ninja) - Szczerze mówiąc początkowo nie miałem pojęcia jak mam zagrać przeciwko temu deckowi żeby wygrać, pomógł mi bardzo Jacek który wygrał z Walcem gdy obserwowałem tą gre, usiadłem do stolika dostałem atolle dostałem presencless mete i szefa który znacznie przyśpieszył grę, i udało się wygrać myślałem że Walec się wpieni ale ku mojemu zaskoczeniu przyjął to na spokojnie i jeszcze długo potem komentowaliśmy tą gre, jakaś zmiana zaszła w bnaszym Walcu ;)

Top 8

Kurga (crab kyuden hida xp) - wystawił mi na początku czarownika który ściąga wszystkie honor lossy ładowane przez niego do 0 (nawet nie wiedziałem że taki jest) potem podeszły mu postacie z 0 PH natomiast całą grę załatwił Osote i jedno indecision zabrakło mi akcji z ręki i wtopa

z występu jestem zadowolony po tak długiej przerwie wrócić i dostać się do Top 8 niestety JNQ mnie wyprzedził na Top klanu o 2 pozycje, nie szkodzi możne następnym razem

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 2012-12-02, 19:44 »
Treasure of the Oracles: Air - A storyline tournament to determine which Clan will discover the location of, and obtain, the Shakuhachi of Air.

1 gra: Kazimierz Bik - Dragon: Dragon's Breath Castle - Semi-Faceless Honor

Tradycji stało się zadość i na turnieju musiałem trafić na kogoś z mojego miasta. Przed samym turniejem sporo ogrywaliśmy razem jego Semi-Facelessa i wygrywałem ok 80-90% gier - powiedzmy zatem, że obaj nie byliśmy szczęśliwi - ale Kazik bardziej.
Tymniemniej realia turniejowe są takie, że zawsze może zdarzyć się coś nieprzewidzianego - i była to jedna z najbardziej niepewnych gier jakie rozegraliśmy. Pierwszy atak został odparty, Kaziowi podchodziły Well Tended Farmy - ale wiedziałem, że będzie jeszcze czas podczas gdy kart do obrony będzie mu ubywało. Prowincje padały po jednej - głównie dzięki Ancient Feud, dopałkom i Know No Fear. Ostatnia prowincja została zdobyta przy ponad 40 honoru u Kazika (zwykle ta liczba nie przekraczała 30).

1-0, MVP: Ancient Feud

2 gra: Marcin Janoszek - Law of Darkness Dojo - Battle Dishonor

Trafiliśmy na siebie również na poprzednim turnieju, na którym byłem (w BB) i zwycięstwo tam poszło łatwo. Generalnie dyshonor dla BMek jest dobrym match-upem. Dwie Utaku Ji-Yun w tym jedna z Moksha Patam skutecznie rozbiły pierwsze dwie prowincje. Potem pojawiały się kolejne BMki i wspomagały ataki.
W całej grze był jeden moment kiedy to obraz gry mógł ulec zmianie: W bitwie 2 Utaku Ji-Yun vs Courtier i jakiś token dostałem 2x Game of Sincerity + Ring of Fire, na szczęście na ręce były dwa Iron Wille - i udało się wygrać bitwę (jedna Ji-Yun poległa, prowincja wytrzymała).

2-0, MVP: Iron Will + Utaku Ji-Yun

3 gra: Rashid Fahie - Spider: The Shadow's Lair - Ninja

Ninje zawsze są nieobliczalne a ich stronghold jest bardzo trudny do obejścia. Zaczęło się standardowo - złoto u mnie i Rashida, potem jakieś postaci. Nie zaatakowałem przy pierwszej okazji bo brakowało F a na ręce miałem The Perfect Moment. Dołożyłem postaci i dałem się zaatakować. Wymieniliśmy się prowincjami po mojej kontrze. Widząc układ stołu (u mnie parę BMek - u Rashida trzech Ninja w tym dwóch z itemami (o ile mnie pamięć nie myli)). Atak byłby bardzo ryzykowny - mogłęm naciąć się na Retrybucję a honor szedł nieźle - podjąłem decyzję, że będę próbował doczłapać ;). Oddałem kolejną prowincję i przy stanie 3 prowincje u Rashida, 2 u mnie - nabijałem z wolna honor.
Decydujący okazał się atak Rashida na jedną prowincję podczas gdy miałem 33 honoru. Broniłem głównie nieatakowanej prowincji - na zaatakowanej zostawiając dwie postaci - aby zagrywać akcje. I tak poszedł Gratefull Reward (35), Paragon's Strength (37) i The Compassion of the Unicorn na jedną z postaci Rashida (39). Bitwa zakończyła się zniszczeniem prowincji ale druga była bezpieczna w w niej już bez opozycji zagrałem drugie The Compassion of the Unicorn zdobywając magiczne 40 honoru.
Jak okazało się po grze... Mogła ona wyglądać zupełnie inaczej bowiem Rashid nie zagrał Retrybucji po moim Perfect Momencie - nadal nie wiemy dlaczego myślał, że nie może ;)

3-0, MVP: The Perfect Moment + Switch jako opcja dla BMek - militarnie nie udałoby się tej gry wygrać

4 gra: Łukasz Gładysz - Lion: Shamate Keep - Ancestor Honor

No i honorówka - zagrana standardowo z mojej strony: trochę złota a potem postaci postaci i jeszcze raz postaci! Moksha patam na malutką Sung-Ki szybko przekształciło ją w bestię z 15F :). Dzięki temu, że BMki to sama kawaleria zniszczyłem pierwszą prowincję bez przeciwnika, po czym w kolejnej turze znisczyłem dwie. Łukasz robił honor jak szalony i nie mogłem sobie dać jednej tury na dozbieranie postaci. Musiałem zaatakować wszystkim (bodaj 5 postaci) na ostatnią prowincję. Udało się na szczęście bez większych problemów. Z ciekawostek: Łukasz również grał Moksha Patam i jego mała shugenja z 1F miała 12 tokenów = 13F. Dostała RA 15 z Paragon's Strength od Sung-Ki.

4-0, MVP: Moksha Patam

5 gra: Paweł Janoszek - Crane: Shiden Asahina - Turbo Honor

Znowu honor i znowu kawaleria okazała się kluczem do zwycięstwa. Złoto w pierwszej turze, później sypałem postaci kiedy tylko była okazja. Paweł robił honor błyskawicznie a na dodatek w drugiej turze pojawiło się Benefices of the Emperor i okazało się, że muszę zniszczyć 5 prowincji (nie miałem na ręce karty o Fate=1). W pierwszym ataku zaatakowałem 3 prowincje ale zniszczyłem dwie. Kiedy patrzyłem na swoją rękę widziałem, że zniszczenie tych 3 prowincji, które zostały będzie bardzo trudne. Na szczęście Paweł miał 2 karty na ręce i była duża szansa, że nie zagra mi niczego przykrego. Zaczął odsłaniać swoje prowincje i tu niespodzianka: na ostatniej prowincji ukazało się Naoharu's Gift. Jako prezent dostałem Face of Ninube :) i pierwszy raz w życiu przyjąłem go, bo nie było już wątpliwości, że 40 honoru pęknie bez problemu.
Dzięki Face of Ninube wymieniłem rękę, która by mi nie pomogła nic a nic wymieniłem na między innymi: Ancient Feud, Know no Fear, Murderous Intent i jeszcze jakieś przydatne kartki :)
Atak na 3 prowincje i generalnie musiałem tylko skasować Favor (Know no Fear) - udało się ;)

5-0, MVP ciężko powiedzieć - pewnie Know no Fear - zatrzymało dwa razy Favor

6 gra: Tomasz Gala - Crane (Tak jasne...): Shinden Asahina - Large Oni
Zaczynam, odsłaniam prowincje i widzę 4 postaci. Spoko - mam BK. Tym razem jeden holding 2 za 2, region i jakieś postaci. Spoko - mam drugi BK. No i stało się :/ - Chikako, Holding 2 za 2, Imperial Gift i jeszcze jedna postać, której nie mogłem wystawić. Wstawiam holding. Spoko - gramy na luzie - i tak prawdopodobnie mamy topy bez potrzeby gry w X-2. Czuję się trochę jakby moja dynastia mnie oszukała ;) ale Tomka oszukał z kolei Fate. Okazuje się, że z zepsutą dynastią można jeszcze zagrać - efektywnie to trochę tak jakbym po prostu nie zaczynał. Gra była nieco przydługawa jak na gry które rozegraliśmy ze sobą (więcej o tym w przy okazji Top 4) ale dzięki głównie The Perfect Moment udało mi się wybrnąć z ciężkiego początku.

6-0, MVP The Perfect Moment i Heart of Darkness

Top 8 (To 1 Victory):
Maciej Durczak - Crane (Tak jasne...): Shinden Asahina - Small Oni Swarm

Gramy do jednej wygranej więc nie można popełnić błędu. Zaczynam - złoto i całkiem przyzwoita ręka, szczególnie cieszy The Perfect Moment i fakt, że prowincje Maćka mają po 6PS. Na ręce też Broken Alliance więc po drugiej turze (dwie postaci) zostawiam 2G na ewentualne I Give You My Name. Maciek tymczasem zrzucił jedno - byłem prawie pewny, że będzie dobrze. Zagrał drugie I Give You My Name z ręki (zniszczone z Broken Alliance) ale okazało się, że miał na ręce trzecie. Pojawia się Ki no Oni, jego klon i atakują prowincję. Nie bronię a Ki no Oni rozpadają się na 6 małych oni po 2F a oryginał wraca do domu z Feign Death. Gram Perfect Moment i jesteśmy obaj na 3 prowincjach. W swojej turze rozbijam kolejną prowincję i dostawiam koników. W międzyczasie robię BK dla Fate i dochodzi drugi Perfect Moment. Postanawiam zatem wpuścić kolejny atak spadając do dwóch prowincji -> Perfect Moment i gramy dwie na jedną. W mojej turze wjeżdżam wszystkim i przebijam się mając rękę pełną battle akcji i jednego Ki no Oni za przeciwnika.

1-0, MVP The Perfect Moment (Który to już raz? Tak już chyba jest z militarkami)

Top 4 (2 wins - Palmer):
Tomasz Gala - Crane (Tak jasne...): Shinden Asahina - Large Oni

Z Tomkiem grałem na koniec Swissa więc obaj wiedzieliśmy mniej więcej czego się spodziewać.

Gra 1: Strasznie mnie oszukała dynastia. Bardzo krótka gra, chyba nie trwała 10 minut. Mogłem jeszcze zaryzykować i zostawić złoto na zniszczenie I Give You My Name, które miało się pojawić z niemal 100% pewnością. Niestety nie zrobiłem tego i gra się skończyła nim się jeszcze zaczęła.
0-1

Gra 2: Znowu obaj mieliśmy kiepskie podejście - ale gra też była szybka. Szczegółów przyznaję, że nie pamiętam ale siadł Perfect Moment, wgrałem jakąś bitwę przy użyciu Heart of Darkness.
1-1

Gra 3: Początek jakiś niemrawy, wymieniamy się prowincjami, wygrywam jakąś bitwę w obornie, przegrywam w ataku - generalnie honor powoli zwiększa się a obaj stoimy na dwóch prowincjach. Chikako po męsku robi honor a szczęście sprzyja - robię proclaim co turę pomimo 2 prowincji, a w końcu i jednej. Kiedy Tomek widzi, że będzie musiał zaatakować, bo honor choć powoli - to rośnie. U mnie przekierowanie, jakiś Iron Will, odesłanie i po bitwie wygranej o 1 czy tam 2F (dzięki Murderous Intent) zbliżam się do 40 honoru. Stoję na 1 prowincji, Tomek wystawia Raido no Oni, robi 2 kopie i atakuje -> cóż gołe potworki nie stanowiły zagrożenia. Wygrywam bitwę i przekraczam 40 honoru.
2-1

Final (2 wins - Palmer):
Jacek Jachymowski - Crab: Carpenter Castle - Siege / Range

W końcu Crab - było ich 5 na turnieju i wypadało się w końcu z którymś zmierzyć. Dobrze, że w finale bo w testach wychodziło mi, że Crab to jeden z gorszych dla mnie match-upów.

Gra 1: Bardzo mocna ręka, Iron Will, Gratefull, Morderus Intent, Moksha Patam, Cast Aside and Paragon's Strength (jeśli dobrze pamiętam) i całkiem niezła dynastia. U Jacka dynastia też wyglądała nieźle. W 3 turze nie miałem dość siły żeby przebić prowkę, Jacek zniszczył ponadto Blessed Mantle of the Greensnakes więc wystawiam kolejne postaci i złoto. Jacek atakuje trzema taktykami (w tym jeden z RA). Staję do bitwy (Mai w odwodzie z opcją dojazdu / kontry, w ręce pojawił się Perfect Moment). Bitwa układa się po mojej myśli, dopalam Ji-Yun do 10F, co sprawia, że jest poza zasięgiem strzałów, sam zabijam dwie postaci. Ostatecznie tracę jedną postać, dojadę Mai i wygrywam bitwę. Nie ma dość Force do skutecznego Perfect Momentu ale gra od tej bitwy układa się po mojej myśli. Na stół wchodzi Chikako, jakieś Moksha Patamy, ręka się odbudowywuje Pedlerem. Chikako w Limited maluje paznokcie i przy dużej mojej przewadze na stole po kolejnym flipie u Jacka z jedną postacią - poddaje grę.
Decydująca była pierwsza bitwa, gdzie Jacek jak sam powiedział - nie wie co do końca poszło nie tak.
1-0

Gra 2: Dobry początek ze złotem a potem postaciami. Znowu mam za mało żeby pocisnąć prowincję w trzeciej turze, ale gram praktycznie od początku z Blessed Mantle co znacznie ułatwia ustawienie ręki. Oddaję prowincję bez obrony -> Perfect Moment i jesteśmy na 3 prowincjach.
Potem w swojej atakuję i tu trochę urywa mi się pamięć (było grubo po 21). Jacek atakuje po jednej postaci na moje 3 prowincje, staję i wybraniam jedną zgarniając trochę honoru. Na pozostałych dostaję po Duty of the Crab. Zostaję na jednej prowincji, mamy po 5 postaci a u mnie jest Chikako (która po męsku maluje paznokcie robiąc nieco honoru) i z prowincji wchodzi Moto Naleesh. Mam ponad 20 honoru więc postanawiam się switchnąć. Tym bardziej, że Jackowi kiepsko idzie dynastia i ciągle wspomina fakt, że zostawił na ręce Sneak Attack zamiast Game of Dice, które zrzucił w pierwszej turze. Mam lepszy draw dzięki Mantle, które ciągle leży na małej Sung-Ki. W końcu Jacek atakuje (chyba 5 postaci, góra 6) - ma RA4, RA6 i RA5 z domku do dyspozycji. Ja na stole mam 2x Moksha Patam (albo jedno już nie pamiętam) i Moto Naleesh. Z ręki dogrywam dwa Gratefull Rewards i mam 4 karty na ręce. Jacek też coś koło tego. Wymieniamy się po paru killach (tu znowu pamięć nieco szwankuje). Akcja Naleesh zostaje przekierowana w Ronina token, ja też zużywam dwa przekierowania (Bentens Blessing i Chugo Seido). Zostają mi dwie karty na ręce, Jackowi jedna. Przegrywam o 1F. Taktyczę Naleesh akcją klanową i wygrywam o 2. Jacek rzuca wszystko na jedną kartę ;) i taktyczy Sundering Strikiem. Na szczęście moja ostatnia karta to Heart of Darkness. Za bitwę zgarniam coś koło 10 honoru i czyszczę Jackowi stół zachowując Championkę i dopakowaną z Moksha Patam Ji-Yun. Jacek poddaje grę.
2-0

Reasumując muszę powiedzieć, że matchupy na które trafiłem nie były dla mnie nie do przejścia. Przed turniejem obawiałem się, że trafię na duelistów (z którymi sobie radzę co najwyżej kiepsko), Mantisa, czy też walczących Yasukich. Szczęście dopisało i choć czasami dynastia się na mnie wypinała (W zasadzie zrobiła to dwa razy - obie gry z Galim) to nie zawiodła. Poniżej prezentuję decklistę - minimalne zmiany do zrobienia w dynastii. Fate przynajmniej na razie nie powinien się zmieniać - działał super.

Raz jeszcze dziękuję wszystkim za turniej - rewelacyjne uczucie zagrać w finałach i ostatecznie wygrać w tak licznym i zacnym gronie :)

Jeżeli chodzi o wybór fabularny to na poszukiwania Nemuranai wybierze się Utaku Mai. Chciałbym jeszcze dowiedzieć się od TO, które przedmioty są do wyboru. Skłaniam się, ku Yumi of Fire albo Shakuhachi of Air.

No i obiecana decklista:

1 Plains of the Maiden

# Dynasty (40)

# Events (1)
1 Imperial Gift

# Celestials (2)
1 Benten's Blessing
1 Ryoshun's Guidance

# Regions (2)
2 Natural Aviary

# Holdings (13)
3 Stables
3 Silk Works
2 Ageless Shrine
1 Traveling Peddler
1 Chugo Seido
3 Second City Dojo

# Personalities (22)
1 Moto Naleesh
3 Utaku Ji-Yun
1 Utaku Liu Xeung - exp
3 Utaku Mai
3 Utaku Sung-Ki
2 Utaku Ryoko
3 Utaku Lishan
3 Utaku Chikako
1 Moto Xiao - exp
1 Moto Taigo
1 Fudo - exp

# Fate (40)

# Strategies (35)
3 A Paragon's Strength
3 Grateful Reward
2 The Compassion of the Unicorn
3 The Perfect Moment
3 Sundering Strike
3 Cast Aside the Weak
1 Creating Order
2 Effortless Counterattack
3 Iron Will
3 Murderous Intent
2 Ancient Feud
2 Heart of Darkness
2 Broken Alliance
2 Know No Fear
1 Serenity in Air

# Items (5)
1 The Blessed Mantle of the Greensnakes
3 Moksha Patam
1 Blade of Champions
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #117 dnia: 2012-12-02, 19:55 »
Generalnie dyshonor dla BMek jest dobrym match-upem.
Zawsze myślałem, że jest właśnie odwrotnie, ale co ja tam wiem ;)

Gratulacje dla zwycięzcy, szkoda, że mnie nie było, no ale niestety, nie zawsze można być na każdym turnieju :(
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 2012-12-02, 20:33 »
Jeżeli chodzi o wybór fabularny to na poszukiwania Nemuranai wybierze się Utaku Mai. Chciałbym jeszcze dowiedzieć się od TO, które przedmioty są do wyboru. Skłaniam się, ku Yumi of Fire albo Shakuhachi of Air.

Jak wskazuje nazwa turnieju Treasures of Oracles: Air, niestety nie ma do wyboru itemu, na nasz turniej przypadało Shakuhachi of Air.

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 2012-12-02, 22:22 »
No to nie widzę problemu :)
Shakuhachi of Air it is :)