Autor Wątek: [SoD] Learning (Strategy)  (Przeczytany 3982 razy)

Matsushiro

• temptation Personality
[SoD] Learning (Strategy)
« dnia: 2012-08-18, 15:19 »
Learning
0GC
Battle: Choose your performing Personality and a Battle Strategy in another player's discard pile: Its abilities may be used an additional time this turn. Your Personality copies a keyword on an enemy Personality. You may take an additional action to play the Strategy for one of its actions. After it resolves, remove it from the game.
"Nice trick." - Yoritomo Akukiho
2FV

http://i18.photobucket.com/albums/b127/demon_wings21/Gencon%202012/DSCF0865.jpg

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: [SoD] Learning (Strategy)
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-08-18, 15:22 »
Warunkowe, ale niezmiernie śmiechowe. Kto kataną wojuje...
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-08-19, 00:48 »
Wygląda tak megafajnie, że potestuję.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-08-19, 13:14 »
Można trzepnąć wroga jego własnym Coved and Defeated !
Jest ot tak fajne że aż zacznę to kminić.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-08-19, 14:50 »
Czy mi się wydaje, czy możesz dzięki temu skopiować paragona i zagrać od przeciwnika z discarda cast aside?
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-08-19, 14:51 »
Jak najbardziej.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-08-19, 19:41 »
Uuuu... coś mi się widzi, że ta karta trochę stołów zobaczy. Meta na większość decktypów.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-08-19, 19:52 »
Nie mogę się doczekać, jak ktoś będzie chciał zagrać to przeciw mojemu deckowi... skopiowałeś Paragona? To teraz znajdź w mojej armii kogoś kto ma mniejsze/równe PH do twojego :D A attache za 0-1 G możesz niszczyć Castem.

Karta owszem śmiechowa... ale zbyt nieprzewidywalna, do rzetelnego grania. Przeciwnik musi mieć coś fajnego do zagrania w discardzie i to tego musi to pasować do bieżącej sytuacji... Rzucanie Strategic Strike w krabowych skautów na Kyuden Hida (mają followerów a ty nie masz recona) trochę bez sensu jest.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-08-19, 21:11 »
tez mi sie wydaje, ze karta jest zajebista... dopoki jej sie rzeczywiscie nie zagra... bo wtedy moze sie nagle bieda zrobic - zagranie karty z fate'a pasywnego dyshonoru srednio pomoze militarce... poza tym jest to zagranie karty z reki dla jakiejs akcji... aktualnie wole zamiast tego miec swoja karte na rece niz miec nadzieje, ze przeciwnik bedzie mial cos fajnego w discardzie - moze do ringowki fajna, bo jednak daje dwie rozne battle akcje i faktycznie jest jakis zysk

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #9 dnia: 2012-08-19, 21:28 »
W ringowce raczej nie ma za duzo miejsca na batle akcje;)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2012-08-19, 21:59 »
ale tu masz zysk taki, ze masz dwie battle akcje za jedna karte, wiec mozna rozwazyc

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2012-08-19, 22:06 »
Wiadomo, że ta część z keywordem jest mocno losowa / warunkowa (choć np. Skorpowi paragoni to już inna bajka. Z Lwimi fakt, co innego, i kopiowałbym raczej tacticiana niż paragona, o ile takowy by był. Miałem na myśli raczej Navale, Elite, Conquerory...) A kopiowanie abilki... weźmy dowolną dojeżdżarkę / prostowarkę / killa / negację, nie mówiąc o np. Brave'ach. Samo to jest imho warte slota - karta w decku się nie zmarnuje.

P.S. Pytanie - co dokładnie oznacza "abilities of Battle Strategy"? Czy jeśli karta ma "Battle" i "Reaction", kopiuje się obie?
« Ostatnia zmiana: 2012-08-19, 22:16 by Zapasnik »
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2012-08-19, 22:15 »
Niech żyją negacje i Inexorable na Battle Strategy! Hm, zaraz zaraz...

W oświeceniu (czyli : łamigłówce logicznej z elementami losowymi) granie akcji, która wymaga by a) przeciwnik zagrał jakąś kartę z ręki b) była to strategia i c) dało się ją zagrać przeciwko niemu - to tak dla samobójców.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2012-08-19, 22:17 »
No właśnie wyedytowałem posta powyżej, Inexorable odpada. Zastanawia mnie jednak liczba mnoga "abilities". Jeśli skopiować obie, to taki HFC już by się łapał. Teoretycznie, bo sensu kopiowania HFC ogólnie raczej nie ma (no chyba że grają monksaie vs smoczy kensaie, lub coś w tym stylu).
« Ostatnia zmiana: 2012-08-19, 22:20 by Zapasnik »

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2012-08-19, 22:24 »
Większość Światła które widziałem zakłada, że przeciwnika w bitwie to raczej nie będzie. Bo (na przykład) Flood, Mantisowy domek czy cokolwiek innego z Navala/Sneaka w tym Ambushu... Liczenie na to, że przeciwnik będzie na tyle uprzemy by mieć w discardzie Battle które nie wymaga enemy card - nie opłaca się.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2012-08-19, 23:45 »
w takiej ringowce na wygrywanie to nie ma miejsca...a jezli nawet to po co?
tam przeciwnik musi byc tylko przez momencik-RoE. do calej reszty postacie przeciwnika sa zwykle elementem nieporzadanym.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #16 dnia: 2012-08-20, 01:17 »
Ale takie sunderingi czy brokeny to wszędzie biegają, także jednak może nie być aż tak trudno z tym kopiowaniem, z drugiej strony karta za bardzo losowa
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2012-08-20, 09:54 »
Learning
0GC
Battle: Choose your performing Personality and a Battle Strategy in another player's discard pile: Its abilities may be used an additional time this turn. (...) You may take an additional action to play the Strategy for one of its actions.
Najważniejsze: jeśli nie wykorzystam additionala i nie użyję akcji od razu, czy może jej użyć przeciwnik? W końcu fizycznie kopii nikt nie dostaje, więc i discard z ręki jako koszt zagrania Strategii odpada. A discard Learning'a powinien być zaraz po jego użyciu.
« Ostatnia zmiana: 2012-08-20, 09:56 by Zapasnik »

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2012-08-20, 10:10 »
Rulzy : aby zagrać strategię, zagrywasz ją z ręki (i taki mały hint : wrzucenie karty do discarda nie jest kosztem jej zagrania, tylko etapem procesu zagrywania karty). Nie można zagrywać kart strategii z discarda - nie bez dodatkowych efektów.

Efekt : Abilitki wybranej karty (z discarda) mogą być użyte po raz kolejny - nieważne przez kogo (efekt nie określa).

Efekt : osoba zagrywająca Learning może - w tym i tylko w ty momencie - zagrać wybraną kartę z discarda. Efekt nie rozciąga się na inne osoby.

Czyli jak przeciwnik nie ma Unshakable albo Czikita the Ratling (oba EE illegal), to nie ma problemu.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2012-08-21, 23:54 »
Swoją drogą nie widzę przeszkód by zagrywać sobie z tej karty limitedy i openy (o ile pochodzą ze strategii z jakąś Battle akcją), więc albo bulel do szybkiej erraty, albo...
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.