Autor Wątek: Evil combo of M&M  (Przeczytany 10700 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Evil combo of M&M
« Odpowiedź #60 dnia: 2013-03-20, 21:48 »
A daj linka, bo o spelach też myślałem w pierwszej chwili, ale po przeczytaniu EQUIPa - ten ruling IMO na spele nie wpływa...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 2013-03-20, 22:21 »
Link jest kempowy. Może nie ma problemu i tylko jakiś noob coś przebąknął - nie wiem tylko pobieżnie przeleciałem wzrokiem.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 2013-03-20, 22:44 »
http://www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=58&t=102467#p1347057

Mamoru wkleja koty,
Znaczy RT zrobił kawał dobrej roboty.
(niniejszym dosłużyłem się keyworda "Poet").

Widocznie playtesterzy nawalili teraz z ogrywaniem ringów... chyba, że to tak miało działać, i tyle.

Zastanawia mnie, czemu rozwiązali to na poziomie rulebooka, a nie erraty do karty.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 2013-03-20, 22:51 »
Bo nie chcieli robić erraty do karty, tylko załatać potencjalną dziurę i dlatego zrobili to systemowo (Tak pisał B.M., podobnie mówił Reese jak brał na klatę). B.M. napisał mi, że RT był świadom "Ring issue", ale że zgodnie z Comprehensowym "common sense"  taką kartę da się zagrać. Posłąłem mu kontrargumentację, ciekawe co odpowie.

Ktoś może wymienić przykłady kart/comb, które nagle działały inaczej, bo ktoś je (lub rulzy) uważnie przeczytał i potem trzeba było coś erratować technicznie albo całościowo ? Był trójskok z Doji Saori, był mistrz wordingu od Unexpected Intimidation, była wpadka z Complex Maneuvers (które po prostu nie zadziałały tak jak DT myślał)... coś jeszcze?

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
« Odpowiedź #64 dnia: 2013-03-20, 23:05 »
Super. Jak dobrze rozumiem to co wypocili specjaliści a AEG, to właśnie nie można odrzucić ringa aby użyć jego efektu, w myśl zasad oczywiście, nie według zdrowego rozsądku. Dodatkowo pojawia się problem z equip'em... choć niby to ostatnie zostało wyjaśnione...
Na Moc Sigmara Młotodzierżcy, rule team powinien za karciankę Ben10 się brać najwyżej a nie za  legendarne krążki w liczbie pięciu, bo jedno rozwiązanie rodzi 10 problemów.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 2013-03-20, 23:09 »
O co wam chodzi z tym EQUIPem, zmiany w rulzach dotyczą sytuacji, w której odpalasz akcję z karty, która jest poza grą i face down. Wtedy kartonik, na którym jest napisana akcja, wystawia się to tempzone etc. Equip nic takiego nie robi, po prostu manipuluje kartę w ręku, więc pod nowe rulzy się nie łapie.

Co do Ringów - patrz wyżej i Kempy postanowił mnie sprawdzić :D

B.M. pisał to :

We're aware of the Ring thingy. Honestly, we don't think nobody is going to go that technical, but this would be a case of Cardinal Rule. If it's simply not possible to pay such a cost because the rules leave you unable to do it, then it must be waived by common sense.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #66 dnia: 2013-03-21, 02:32 »
Co do Ringów - patrz wyżej i Kempy postanowił mnie sprawdzić :D

Bo nie za bardzo mi się to widziało. Ale teraz wszystko dla mnie jasne i odrzucać ringi w koszcie można.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 2013-03-21, 11:15 »
Czyli, innymi słowy, wchodzimy w etap "tekst na karcie nie znaczy tego, co po nim widać".
Mam nadzieję, że dla czystej higieny zastąpią ten "discard it from your hand" po prostu "discard it".
« Ostatnia zmiana: 2013-03-21, 11:25 by Zapasnik »
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 2013-03-21, 12:39 »
Nie zastąpią. Przynajmniej nie wg. BM. Obecny zestaw rulzów powoduje, że karty zachowują się tak samo (z wyjątkiem Ring of Fire vs Iron Will) jak są wydrukowane. Dzieki czemu unika się fafnastu errat/banów i wszystko działa as intended.

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 2013-03-22, 14:54 »
ech ja nie do końca to wszystko rozumiem ;D
jak działaja teraz te nagowe itemki co sie zrzuca
ten equip (spelli/broni dla FK ?) da sie teraz discardowac Entrechet Position i No time for Games ?
do konca nie wiem czy iron will  na ring of fire bedzie go doskardowac czy jednak myslimy i nie diskardujemy ?
« Ostatnia zmiana: 2013-03-22, 14:57 by Nimrod »
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 2013-03-22, 15:34 »
ech ja nie do końca to wszystko rozumiem ;D
jak działaja teraz te nagowe itemki co sie zrzuca
ten equip (spelli/broni dla FK ?) da sie teraz discardowac Entrechet Position i No time for Games ?
do konca nie wiem czy iron will  na ring of fire bedzie go doskardowac czy jednak myslimy i nie diskardujemy ?

"jak działaja teraz te nagowe itemki co sie zrzuca" - ponieważ nie jest to "jak działaja teraz te nagowe itemki ktore sie zrzuca" albo "jak działaja teraz te nagowe itemki co sie je zrzuca", to pytasz o to co się zrzuca przy nagowych itemach. A teraz dedukcja, o co właściwie pytasz... To było tylko o pierwszym zdaniu (?).

To jest ostatnie ostrzeżenie do wszystkich. Używać interpunkcji i poświęcić chwilę na sformułowanie myśli. W przeciwnym wypadku - sami nie rozumiecie własnych postów.

Po dedukcji ...

W skrócie - jak zadeklarujesz akcję z karty którą masz na ręku, to rozpatrzeniu ostatniego efektu jak ci karta została na ręku to ją zrzucasz.

Czyli Ringi i "nagowe" itemy działają tak jak do tej pory. Jest to nieco inaczej rozwiązane technicznie, ale dla gracza żadna różnica. Wyjątek : Iron Will vs Ring of Fire - RoF wyląduje w discardzie. Ponieważ RoF po skontrowaniu IW zostanie na ręku po rozstrzygnięciu swoich efektów, nowy ruling go zrzuci.

Equip działa tak jak do tej pory. Nauczcie się czytać, bo ogłoszone właśnie zmiany Comprehensive w żaden sposób na Equipa nie wpływają. Czyli Entrenched Posiotion czy No Time for Games psują akcję Equip, ale nic nie wlatuje do discarda.

Maska działa normalnie, ale po swojej akcji jest albo przyklejona do kogoś na stole, albo ląduje w discardzie.

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 2013-03-26, 11:48 »
dzięki za odpowiedź sejmi 
dokładnie pisąłem posta w pośpoiechu (ja tam zrozumiem na pewno co miałem na mysli) Powinienem napisac "itemki, które sie zrzuca"
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"