Autor Wątek: Determined Challenge  (Przeczytany 5750 razy)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Determined Challenge
« Odpowiedź #20 dnia: 2014-01-08, 13:02 »
Ale wówczas obrona nie miała żadnego sensu, więc zmuszanie do niej wytrącało przeciwnika z równowagi. Teraz na obronie da się decki składać.

lew generalnie nie dziala bez rozpierducha
wiec przywleczenie jakiegos leszcza otwiera duzo mozliwosci (a to tez nie jest edycja ktora wymaga jak najszybszego pozbycia sie przeciwniak z bitwy)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 2014-01-08, 13:19 »
O, keyword się przyjmuje :D ?

Jakby pojawił się jeszcze jeden harpun, to można by bardziej na to zrobić decka. Np. na battle honor...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2014-01-08, 13:33 »

Jakby pojawił się jeszcze jeden harpun, to można by bardziej na to zrobić decka. Np. na battle honor...
taka wjazdowa honorowka rodem z SE :P
tyle ze potrzeba jeszcze honorowej nagrody za zjezdzanie prowincji
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2014-01-08, 14:23 »
Niekoniecznie, teraz w bitwie się więcej dostaje za rezolucję - jakoś więcej tych gości / kart jest.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #24 dnia: 2014-01-08, 15:29 »
Chwilowo może nie, ale w niedalekiej przyszłości może kocur będzie śmigał z Dairuko, Aimi i generalnie kolesiami z 3ph (najlepiej tiktakami) i się switchował bitewnie. Zbroja też mu w tym będzie pomagać: idziemy do bitwy, ściągamy przeciwnika czy chce czy nie chce, zabijamy mu ludków, rozjeżdżamy prowincję i przy okazji trzepiemy fefnaście honoru (taki mokry sen trochę).
Time is precious. Waste it wisely.

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #25 dnia: 2014-01-08, 15:32 »
rzebyniebyo to daję instrukcję dla faflona.

Sejmi, najpierw oceniasz przeciwnika po domku itd. itp. jak zamierza cię zjechać, jeśli honorocokolwiek to earth najlepiej, jak wjazdówka to może być nawet fire, tak dla świętego spokoju(Jeśli nie jesteś pewien czy przeciwnik aby nie jest wjazdówką, to wybierz eartha). Na początku gry dokopujesz się do voida i go wrzucasz. Potem napindalasz sie faworkami, byleby wszedł air.(te dwie czynności można w sumie w byle jakiej kolejności uczynić). Jeśli ktokolwiek wciska to water jest czystą formalnością, wrzucić dwa terenki pod rząd i wsjo. Jeśli na początku wybrałeś eartha, to wjeżdżasz, harpunujesz i ciosasz djuelę i masz fire, dzień dobry-dobranoc kończysz grę. Jeśli na początku wybrałeś fire, to przeciwnik wjeżdża w końcu w ciebie, ty się dzielnie bronisz i fiu, świecisz się na tęczowo.

I nie pytaj mnie o inne klany niż Dragon, bo będę ci kazał spytać aeguf jak się oświecić krabem, albo innym mrokiem, typu mantis czy #@!$ wie co.
I can swim.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2014-01-08, 16:07 »
Mlody:
1) poczytaj warunki wystawiania ringow.
2)potem spokojnie przeczytaj tekst tej karty.

3)przemysl sprawe. ewentualnie powtorz operacje z punktu 1 i 2.

4) rozwin mysl- "karta do oswiecenia"

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2014-01-08, 16:07 »
Młody :
(cytat) Dlaczego potrzebna? Cóż, napisałeś, że nareszcze wiadomo jak się świecić... Czyli uważasz, że bez tej karty tego wiadomo nie było, ergo - że jest do tego potrzebna.

Twój post nie jest odpowiedzią na moje pytanie. Wcześniej nie zastrzegałeś tego, że oświecać ma się Smok  (i to wjazodowo/duelowy, jak wynika z kolejnego postu). Dlatego - sorry, ale nie powiedziałeś NIC na temat tego, dlaczego ta karta jest potrzebna oświeceniu - za wyjątkiem pewnego konrketnego decku który opisałeś.

Opisana przez ciebie sytuacja, w której pewien konkretny deck wciąga obrońcę do bitwy jest cokolwiek dziwna. Z jednej strony potrzebujesz dociągnąć obrońcę do tego, by wystawić RoFire, z drugiej strony RoWater wystawiasz ... bo cię pasywny przeciwnik (do którego potrzebujesz harpunu na RoF) zaatakował !? Chyba, że do RoW jednak stukasz te prowincje. Jeżeli masz deck, który stuka prowincję przeciwnikowi, bo ten się boi stanąć byś nie wystawił RoF - to nie potrzebujesz Determined Challenge. Przeciwnik straci prowincje i będzie MUSIAŁ stanąć na ostatniej - a wtedy możesz albo go dobić, albo się oświecić (nomen omen) Ogniem.  Chyba, że projektujesz deck, który jest w stanie walnąć tylko jedną prowincję albo co gorsza wygrać tylko jedną rezolucję w ataku przez całą grę - i ma się oświecać.

W skrócie - DC nie jest opisywanemu przez ciebie deckowi do niczego potrzebne. Nie opisałeś, do czego potrzebne jest DC w innych deckach. Bez DC da się oświecić (zwłaszcza w opisanym przez ciebie przypadku), a budowanie oświecenia wokół DC jest po prostu nieefektywne - jeden jedyny obrońca może zrobić coś głupiego i nie dać ci zagrać tego duelu, choćby Thoughtless Sacrifice czy False Route.

A propos świecenia na tęczowo - widzę, że masz 4 ringi w stole i brakuje ci ziemii, gram wjazdówką (bo przecież tak mnie zidentyfikowałeś na początku). Zatem - siedzę w domu i generuję armię i honor. Masz mniej prowinjci niż ja, więc sypiesz się wolniej, nie jesteś w stanie pojechać do mnie i urwać moich prowek, bo zabije cię moja kontra - mam większą armię i bardziej przystosowany do tego deck. Do tego jak wyjątkowo źle pojedziesz to dasz mi honor za rezolucję. Jak gram Lwem/Żurem/Feniksem to jeszcze mogę wygrać na honor po prostu siedząc w domu. Świecisz na tęczowo? Jasne.

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #28 dnia: 2014-01-08, 16:13 »
;__;
I can swim.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2014-01-08, 16:15 »
Ja czekam.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #30 dnia: 2014-01-08, 16:19 »
;__;

Ja czekam.

A odcyfrowałeś znaki? Może to są 3 strony maszynopisu w nowomowie. Ja się na tym nie wyznaję.  ;)
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #31 dnia: 2014-01-08, 16:28 »
bo jak się nie broni do fire'a to go harpunujesz no.

Twoje zdolności niszczące entuzjazm są zadziwiające Sejmi. ;__;

Hitomi, pozdro za rozkminę. ;)
I can swim.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #32 dnia: 2014-01-08, 17:02 »
Ja bym wygrał militarnie, jak się nie broni. Ot, takie tam.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2014-01-08, 17:42 »

Jak się nie broni do Fire to rozwalasz prowkę. Stanie na ostatniej. Jak nie jesteś w stanie zagrozić prowincji, to nie jesteś w stanie wystawić Watera, bo - jak sam stwierdziłeś - nie broni do Fire. Deck który musi dociągnąć obrońcę do tego by wystawić i Fire i Water (bo nie potrafi zagrozić prowce by wystawić Water za zniszczenie prowincji) to deck na przegrywanie, a nie oświecenie.

Niezależnie od tego, dociąganie obrońcy do tego by wystawić RoF/RoW nie jest konieczne w ogóle, można to załatwić w inny sposób. Today We Die,opcja na honor i intensywną obronę, co od razu eliminuje problem "ja cię atakuję a ty jednak staniesz i rozwalisz/odeślesz/kiwniesz mi gościa który ma wygrać duel". Wspomniana przez ciebie wjazdowo/duelowa smocza hybryda powinna być w stanie stuknąć prowki, jeżeli nie - to nie poradzi sobie nie tylko z deckami pasywnymi, ale z jakąkolwiek inną militarką, która po prostu ją zjedzie forcem.

Dlatego po raz kolejny pytam - dlaczego "wiadomo jak się świecić"? Bez DC było wiadomo, DC daje opcję dociągu (która dla oświecenia - z opisanych powyżej powodów - jest chuxxwa) i całkowicie (ponownie, z opisanych wyżej powodów) zbędna. Dlatego oświeć mnie, o co chodzi z "wiadomo jak się świecić" ? Ta karta w oświeceniu jest równie przydatna co Slanderer.

Twoje zdolności niszczące entuzjazm są zadziwiające Sejmi. ;__;

Młody, już to kiedyś przerabialiśmy, przy twoich deckach. NIE CZYTASZ, ani kart, ani cudzych postów. PISZESZ BEZ ZASTANOWIENIA. A potem się obrażasz, że inni ci to wytykają. Entuzjazmuj się do woli, ale rozsądnie.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2014-01-08, 22:06 »

taka wjazdowa honorowka rodem z SE :P
tyle ze potrzeba jeszcze honorowej nagrody za zjezdzanie prowincji
Mówisz masz. Elfiver podaje Military Alliance ^^
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2014-01-08, 23:23 »