Autor Wątek: Phoenix - Keepers of Harmony  (Przeczytany 4225 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Tyrek

• Crane Clan
  • blank Personality
  • *
  • Bla Bla Bla
Odp: Phoenix - Keepers of Harmony
« Odpowiedź #1 dnia: 2017-07-27, 13:06 »
No kurczaki jak na razie podobają mi się najbardziej. Ciekawy pomysł na powiązanie klanu z Ringami, ciekawe jak to się sprawdzi w praktyce. Albo będą totalnie posysać na starcie przy puli kart z Core Set, albo totalnie zamiatać podwórko.

Mam wrażenie, że rola spelli jednak została trochę spłaszczona w stosunku do CCG'a. Wrzucenie do jednego worka z resztą attachy zabiło trochę klimat jak dla mnie, ale pewnie wyjdzie z korzyścią dla nowych użytkowników. Nie wiem czy dobrze zauważyłem, ale keyword spell pojawił się również na Evencie.

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2017-07-27, 13:36 »
Póki co więcej spelli pokazali które sa eventami (Display of Power, Supernatural Storm, Know the World) niż takich co są attachmentami (Cloud the Mind, Grasp of Earth).

Z Phoenixem zawszy był taki problem w CCG albo nie robili nic albo wymiatali, nie było nic pomiędzy.

elendil

• Personality
  • suffer not the witch to live!
« Odpowiedź #3 dnia: 2017-07-27, 19:18 »
Może mechanicznie fajnie wyglądają, ale fluffowo to fenoli orżneli :(. Gdzie elemental masterzy? Bez nich feniks to nie feniks...
Phoenix Clan Rocker * Grouser * Beerspeaker * Coca-Kolat
"I was Born To Ride" - Isawa Tsuke

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #4 dnia: 2017-07-27, 19:43 »
Gdzie elemental masterzy?

Niby brakuje jeszcze niepokazanej postaci z numerem 86 w koszcie 2, ale nie liczyłbym na niespodziankę.

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2017-07-27, 20:07 »
Może mechanicznie fajnie wyglądają, ale fluffowo to fenoli orżneli :(. Gdzie elemental masterzy? Bez nich feniks to nie feniks...

Za mało kart w core secie żeby upchnąć jeszcze masterów. Będą wychodzić pewnie po 1 na cykl, także za 2,5 roku powinien być komplet

Maniek

• Phoenix Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2017-07-27, 23:11 »
Przecież wiadomo, że nie mogą wydać wszystkiego od razu w Core Setcie :)
Pytanie, czy będą ich wprowadzać pojedynczo, czy będzie np. dodatek Fenolowy o masterach.
Co do mechaniki na kartonikach. Podoba mi się. Chcę!

elendil

• Personality
  • suffer not the witch to live!
« Odpowiedź #7 dnia: 2017-07-28, 13:30 »
AEG mogło. Co prawda wyszło tylko 3 w IE, ale byli, razem z clan champem (Ujimitsu).

Tak więc orżnięty fenol ze swojej unikalności nie przedstawia dla mnie aktualnie zbytniej atrakcyjności. :'(

Phoenix Clan Rocker * Grouser * Beerspeaker * Coca-Kolat
"I was Born To Ride" - Isawa Tsuke

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2017-07-28, 15:14 »
Licząc od Golda liczba elementalnych masterów wydawanych w base setach przedstawia się następująco:

gold 3
diamond   1
lotus   1
samurai 2
celestial 1
Emperor 2
ivory    1
20f 0

W Samuraiu i 20F nie było dodatkowo wydanego championa. Czyli tak, zazwyczaj AEG potrafiło wydać oprócz Championa jeszcze średnio 1,3 elementalnego mastera na edycje. Wliczając championa to wypuszczali średnio po 2,1 kluczowej postaci w każdej edycji. Problem jest w tym że edycje miały średnio po 440 wzorów kart a Core Set LCG będzie miał trochę ponad 200. Po prostu nie mogą zmieścić wszystkiego choćby z perspektywy balansu, nie mogą dać za dużo drogich postaci od startu.

Nie ma co płakać na pewno będą elementalni masterzy wychodzić w małych dodatkach i na 100% się jacyś pojawią w deluxe setach.

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2017-07-28, 16:44 »

Przecie są. Chyba nie czytałeś sobie historyjki
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #10 dnia: 2017-07-28, 17:04 »
@Qwal

Tutaj chodzi o pierwszy set bazowy głównie (początek gry). I tak w Imperial base jest pięcioro Elemental Master (Kaede, Tadaka, Tomo, Tsuke i Uona), którzy nazwani byli wtedy Master of NazwaŻywiołu.  I to wszystko przy o wiele mniejszej bazie postaci tj. 9 Feniksów. Dla porównania, w LCG Feniks ma w Core Set 13-ście postaci w Dynasty.

Po prostu inaczej rozłożone są akcenty. W wersji AEG Elemental Masters byli na tyle kluczowi dla opisania charakteru klanu, że wrzucono ich wszystkich na karty. FFG z kolei zostawiło ich w opowiadaniu a do druku - zgodnie z designem ich LCG'ów - posłano armię bezimiennych statystów.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #11 dnia: 2017-07-28, 17:41 »
ale, że co?.... spodziewaliście się, że wejdzie tu Elendil i napisze: - o jak super, ale fajne..... eeee, no chyba coś się Wam w obwodach poprzepalało ;)

Ja nadal kompletnie nie mam pojęcia co z czym, ale Fenole strasznie mi się podobają, a powiązanie z elementami jest wręcz rewelacyjne....

... a czy będzie działać? nie mam pojęcia najmniejszego. Pożyjemy zobaczymy
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

bigrat

• Ronin
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2017-07-28, 21:50 »
Warto dodać jeszcze iż Elementarni Majstrzy nie są tylko feniksowi - Wielkie Majstry to Naka Kuro (ex feniks, później Toturi), Naka Tokei (ex Ox) i Naka Mahatsu (Ronin).