Autor Wątek: Followers - Karty  (Przeczytany 3888 razy)

Eldar

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
Followers - Karty
« dnia: 2007-08-24, 00:10 »
Pytanie może oczywiste ale wolałbym wiedzieć na pewno

W SE tokeny nie licza sie jako karty - jak jest natomiast np. z followerami tworzonymi przez Benike (Limited: Pay 2 gold: Target one or two of your Personalities. Create and attach a 1 Force Nonhuman, Cat Follower to each one.)
czy te Cat Follower licza sie jako karty czy nie?

Wcześniej było jasne bo na kartach pisało np: Create 1F Follower token.

Chodzi mi czy te followerki chronia np. przed spellem Consumed by Five Fires
Fire Battle: Bow this Spell: Destroy a target unit in the enemy army with fewer cards than this unit.

i czy dostaje sie za nie honor bo bitwie.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-08-24, 00:23 »
Mało co w SE tworzy tokeny postaci, followerów czy czegokolwiek innego. Po prostu tworzy followerów czy postacie. Więc to chyba nie tokeny...

ja mam podobne pytanie - czy np. item stworzony przez Anvil of Despiar można uratować przed zniszczeniem używając reakcji z Fortified Camp?

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-08-24, 00:30 »
Cytat: "Geralt_Bialy_Wilk"

ja mam podobne pytanie - czy np. item stworzony przez Anvil of Despiar można uratować przed zniszczeniem używając reakcji z Fortified Camp?

Nie moze. Wszystko co jest tworzone po zniszczeniu ulega annihilacji i laduje poza gra , tylko karty Fate lub Dynastii trafiaja do discardu i stamtad je mozna cofnac np FC do gry.

Co do pierwszego pytania , jesli nie pisze wyraznie, ze tworzy sie token to zazwyczaj chodzi o karte. Obecnie tokeny to raczej jakies dopalki lub ujemne modyfikatory a nie karty.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-08-24, 00:47 »
Nawet gdzieś w zasadach jest napisane, że tokeny nie są kartami.

No tak, FC nie neguje zniszczenia, tylko attachuje ponownie. Więc zakładam, że w ten sam sposób nie będzie tutaj działać Clan Heirloom.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-08-24, 01:00 »
Nawet gdzieś w zasadach jest napisane, że tokeny nie są kartami.

No tak, FC nie neguje zniszczenia, tylko attachuje ponownie. Więc zakładam, że w ten sam sposób nie będzie tutaj działać Clan Heirloom.

Wydaje mi sie ze tak powinno zostac to zrulowane. Idea jest wrecz identyczna.

Vol

• Spider Clan
  • Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-08-24, 01:30 »
Nie jestem pewien tego rullignu ale na pewno bylo tak w diamondzie - jak jest teraz nie wiem - Jesli coś jest typem karty to staje się też kartą= follower token =
1)follower
2)token
3)karta
4)attachment
5)ma traita follower
6) ma 0 gold costu
7)etc...

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-08-24, 01:40 »
Cytat: "Volrath"
Nie jestem pewien tego rullignu ale na pewno bylo tak w diamondzie - jak jest teraz nie wiem - Jesli coś jest typem karty to staje się też kartą= follower token =
1)follower
2)token
3)karta
4)attachment
5)ma traita follower
6) ma 0 gold costu
7)etc...

teraz nigdzie w SE nie widziałem "follower token" tylko "follower" przy tworzeniu. Tokeny nie są już kartami. Jeśli nie są kartami, nie dostajesz za nie honoru przy niszczeniu ich w rezolucji. Nie są przez to też attachmentami.

A co to jest w ogóle trait follower? xD

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Followers - Karty
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-08-24, 05:07 »
Grumble 1 : czytać aktualne karty. Dlaczego uważacie, że jak coś (np. follower Beniki) zostaje stworzony, to jest automatycznie tokenem :) ? Bo KIEDYŚ był? A ktoś zwrócił uwagę na 'drobne' zmiany w ring of fire ? Czy kilku(dziesięciu) innych kartach ? Zwracam uwagę, że tworzone niegdyś follower / item TOKENy były WYRAŹNIE opisane jako 'create/put/give Follower/Item TOKEN' (co na szczęście ktoś zauważył zadając pytanie) np : Reinforcements Arrive, stara Benika, stare Farmlands, rzeczy tworzące ratlingowe followersy, rzeczy tworzące weaponowe tokeny - dammit, właściwie WSZYSTKO, z wyjątkie tworzonych personalek. W SE rzeczy te zmieniły wording na 'create follower/item' - wystarczy czytać uważnie i wyciągać wnioski.

Grumble 2 : czytać instrukcję. Jak miło wiedzieć, że nikt nie czyta instrukcji :P Poczytajcie sobie w rulebooku co to jest TOKEN ,  a co CREATED CARD. Zgadza się, w SE token NIE jest kartą. W żadnym przypadku. Ale stwierdzenie 'token nie jest kartą' odnosi się do LE, DE, JE i prawdopodobnie IE - tam też tokeny nie byly kartami. Jako karta liczyl sie token o konkretnych wlasciwosciach (początkowo Follower token, potem także tokeny które miały traita takiego samego jak nazwa typu karty). I jeżeli nawet nie przeczytało się karty dokladnie i komuś umknęło, że Benikowe followery NIE są tokenami w SE (i implikacje tego faktu), to powinien zwrócić uwagę na to, że w zasadach dotyczących tokena w SE pisze o tym czym jest token ('marker kładziony na karcie / polu gry do zaznaczenia jakiś zmian'), a czym created card.

Grumble 3 : po przeczytaniu warto się zastanowić. Tak, karcianki często są nielogiczne. Ale wbrew pozorom nie, nie ma w nich aż takich dziur.

Odpowiedź właściwa :

Oczywiście, że utworzony card effectem follower/item/spell (takich chyba jeszcze nie ma), jako Created Card - attachment (nie token!) jest traktowany jako karta. Pod każdym względem. K A Ż D Y M. Można go transferować, destroyować, kiwać (przypominam, że tylko CARD IN PLAY może być kiwane i prostowane - wasz token tego nie potrafi :P), nawet removnąć z gry...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #8 dnia: 2007-08-24, 09:23 »
Cytat: "sejmitar"
(przypominam, że tylko CARD IN PLAY może być kiwane i prostowane - wasz token tego nie potrafi :P)

Kurde! Popsułeś cały mój plan zniszczenia świata! >P  Gdyby tylko moje tokeny potrafiły... ;p

Ale tak na serio.

Cytat: "sejmitar"
Można go transferować, destroyować, kiwać (...)nawet removnąć z gry...

Ale mimo to - z tego co mówi Horror, wynika, że nie mogę go uratować przed zniszczeniem (tego stworzonego attachmentu), bo jak ginie personalka - attachment "zwisa w powietrzu" :P a potem jest niszczony. A gdy niszczony jest attachment - ląduje on w discardzie. Stworzone KARTY zaś, usuwanę są z gry. Mam rację? Nie jest to najważniejsze pytanie tego tematu, ale wolę się upewnić.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #9 dnia: 2007-08-24, 11:34 »
a co pisze w instrukcji pod 'created cards' ? "When a created card leaves palyu, remove it from the game'. Więc nawet nie potrzeba do tego horrora, bez niego cc tez beda usuwane z gry po zniszczeniu :)

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #10 dnia: 2007-08-24, 12:21 »
No wiem, że są usuwane. Cały czas tylko zachodzę w głowę, co to ma do ratowania takiego attachmentu z FC? Bo to przecież nie wyciąga z discardu :P

No ale mogę przyjąć, że "po prostu tak jest". Już do tego w L5R przywykłem ;p

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #11 dnia: 2007-08-24, 12:38 »
FC : po tym jak attachment zostaje zniszczony, weż go do rączki i attachnij znowu.

created card attachment : po tym jak zostaje zniszczony, przestaje istnieć.

czyli, w momencie w którym chcesz użyć FC na cca, tego ostatniego już nie ma. nie istnieje. gone. ceases to exit.

uprzedzając pytanie - ponieważ jest to Rulebook effect (zanik istnienia), nie zdążysz 'złapać' cca tuż po zniszczeniu, ale przed zniknięciem za pomocą reakcji.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #12 dnia: 2007-08-24, 13:06 »
Rozumiem.

To teraz inny bajer - ratowanie attachmentu, wg. tego co mówisz, to dołączanie z ręki? >P Czy po prostu użyłeś takiego zwrotu? ;p

Prosty przykład - kiedy Brothers in Arms wchodzą do gry z ręki, szukasz kolejnych w decku lub później w discardzie i wkładasz sobie do łapki.

Eldar

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #13 dnia: 2007-08-24, 13:09 »
Skoro tak jest to dla mnie bomba :)

Ale nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanie - skad rozróżnienie na Benice i Benice exp

Benika:
Benika has +1F for each Nonhuman card at her battlefield.

Benika exp:
Benika has +1F for each Nonhuman at her battlefield. (i tutaj juz nie mamy "card")

Jeżeli jest tak jak mam nadzieje że jest :) to koty tworzone przez benike dają bonus i tej zwyklej i tej exp?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #14 dnia: 2007-08-24, 13:35 »
Rozumiem.

To teraz inny bajer - ratowanie attachmentu, wg. tego co mówisz, to dołączanie z ręki? >P Czy po prostu użyłeś takiego zwrotu? ;p

To teraz inny bajer : przeczytaj Fortified Camp.

Eldar : bo Benia exp jest z LE jeszcze, a tam niektóre rzeczy miały inne wordingi. Oczywiście, jeżeli znajdziesz nonhuman terrain albo non-card token, to mozemy pogłaskać dużą benię po głowie i zadumać się nad jej potęgą :P

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #15 dnia: 2007-08-24, 17:13 »
No właśnie. A itemy są nonhuman? >P I nie robię sobie jaj. Serio pytam. Chodzi o Hidden Warrens ;P

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Followers - Karty
« Odpowiedź #16 dnia: 2007-08-24, 17:25 »
A przeczytaj sobie, co z definicji jest nonhuman w SE.