Autor Wątek: Errata Mountain's Shadow Dojo  (Przeczytany 2846 razy)

Radko

• Personality
Errata Mountain's Shadow Dojo
« dnia: 2007-09-04, 11:56 »
http://www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=61235

Battle: Even if this Stronghold is bowed, target one of your Crane Clan Samurai at the current battlefield: Ranged 3 Attack. Move him home or to another battlefield.

Errata wchodzi 3go października.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-09-04, 13:03 »
Właściwie bez żadnej super zmiany. I tak logicznie rozumując grałem to w ten sposób.Ale różnie ludzie mogli rozumieć i wykorzystywac pierwszy wording  :?

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-09-04, 13:06 »
Właściwie bez żadnej super zmiany. I tak logicznie rozumując grałem to w ten sposób.Ale różnie ludzie mogli rozumieć i wykorzystywac pierwszy wording  :?

Radko

• Personality
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-09-04, 13:21 »
Zmiana jest i to spora, bo nie ma już Akagiego stukającego prowincję w drugiej turze :D.

Hanson

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-09-04, 13:43 »
Cała idea decku opartego na burni it down idzie w diabły.
Poprzez jedno uzupełnienie: "at the curent batlefield"
Od razu zaznaczam, że z tego co się orientuje to zmiana ta nie maila na celu jedynie ukrucenia pewnych zagrań, ale przedewszystkim wprowadzenie przejrzystości.
Zmiana ponoć ma na celu wprowadzenie pełnej jasności zasad bo dotychczas często ludzie nie mieli pojęcia co się dzieje.
Szkoda, bo tracimy naprawdę dobry i chyba nie tak "całkiem przegięty deck" jak to niektórzy twierdzili  :cry:

A z tym Akagim to bym nie przesadzał bo to chyba mit taki trochę. Jest to mozliwe do wykonania, ale jednak mało opłacalne - ten sam Akagi tak samo stuknie tą prowincje w 4 turze, a ekonomia nie będzie kulała ;)

Kakita Miyato

• Crane Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-09-04, 14:08 »
Imho, to jest to zwykła klaryfikacja. Tak też ten domek miał działać od początku. Właśnie tego nie lubiłem w Lotusie, że dawało się stworzyć comba, polegające na znalezieniu dziury w wordingu.

Z drugiej strony (mimo, że popieram tą "erratę"), uważam, że Żurawie nie były z tym domkiem jakieś przegięte, a przy obecnej tendencji, gdzie moim zdaniem power level (powoli, ale jednak)  idzie w górę, tym krytyczniej spojrzę na preview Żurawia z tego dodatku.

miyato,

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-09-04, 15:24 »
ten sam Akagi tak samo stuknie tą prowincje w 4 turze

W 4 turze to ja mam dwie postacie do obrony.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-09-04, 15:47 »
EEEEE jaka errata ja tak grałem od poczatku i Akagi i tak stuka prowincję w 2 turze. Choć nie jest to opłacalne.

Hanson

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2007-09-04, 16:19 »
Ertai napisał:
W 4 turze to ja mam dwie postacie do obrony.

To prawda, ale zagrywało się w następujący sposób:
Assinuje się do prowincji A, bitwe zaczynam w B (lub w C tam gdzie nie ma obrońców)
Strzelam z domku przy użyciu burn it downa (pozwala strzelać do curent batlefielda, a nie muszę być oposed do niej bo to nie karta)
Oczywiście nie spełniam presenca i locacji, ale po strzale następuje ruch i tym samym wymogi zostają spełnione.
Tym samym ląduje na prowincji gdzie nie ma obrońców, a której siła została zmniejszona (przy akagim wyrzucamy focus 4 po to, żeby stukał sam prowincje, zreszta nie jest on najlepszy do takiego ataku)

Matsuchiro napisał:
EEEEE jaka errata

Erata jest kolosalna jak widać. Teraz niemożliwy bedzie opisany wyżej sposób.

Radko

• Personality
« Odpowiedź #9 dnia: 2007-09-04, 16:31 »
Tak racja, najlepszy jest ziom co po strzale dostaje jeszcze 2F followera i w sumie ref się go nie chyta :(.

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #10 dnia: 2007-09-04, 16:32 »
Opcja z Akagim nadal działa nawet po erracie tyle, trzeba tylko odpowiednio dek złożyć i wszystko jest możliwe :twisted:
I w drugiej turze prowincja zjedzona może nawet w 3 też jak dobrze podejdzie :twisted:

Hanson

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2007-09-04, 17:06 »
Radko napisał:
Tak racja, najlepszy jest ziom co po strzale dostaje jeszcze 2F followera i w sumie ref się go nie chyta .

Daidoji Yachiro  :wink:

Matsuchiro napisał:
Opcja z Akagim nadal działa nawet po erracie tyle, trzeba tylko odpowiednio dek złożyć i wszystko jest możliwe

Ale jak zauważyłeś tylko przy odpowiednio zbudowanym decku. Musisz mieć jakąś możliwość powrotu do prownicji w którą strzeliłeś, ewentualnie zanegować movement. MSD nie daje możliwości ruchu, to jest niestety przymus.
 z Akagim można atakować szybko (tzn. dopóki nie ma postaci przeciwnika) - dajemy mu folowera, a strzelamy nie z domku tylko z Akagiego ( range atack 2 + focus4= 6), Akagi jest zbowowany, ale folower daje 2 forca i prowicje jemy. Tyle, że to już nie jest deck oparty na BID, tylko sztuczka, którą jedna postać tylko wykonać może.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 2007-09-05, 08:24 »
Ciekawe, że obcięli (?) ruling o RA - że karty performujące RA muszą być na bieżącym battlefieldzie. Weszło toto po tym, jak kilka lewków zaczęło się pytać o Rain of Death i taktyków siedzących w domu :) A rozwiązywałoby definitywnie sprawę Akagiego strzelającego ICBM'ami ;]
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2007-09-05, 15:05 »
podwojny post

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2007-09-05, 15:05 »
Errata jest znaczaca. Musieli ja wprowadzic bo nie mogli po prostu powiedziec ze SH nie dziala tak jak ludzie mowili ze powinien dzialac (zgodnie z tym co pisalo na karcie).

Errata byla potrzebna bo domek byl chyba troche zgiety (inni, np. Rixson, twierdza ze nawet bardzo).

Swiat dla zurawi sie nie zawalil i mysle ze dalej moze w dosyc ciekawy sposob wykorzystywac MSD, nie wywolujac zlosci u przeciwnika;)

Mysle ze damy rade.