Autor Wątek: kilka wątpliwości ...  (Przeczytany 5050 razy)

mihau

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
kilka wątpliwości ...
« dnia: 2007-09-13, 14:25 »
1) A Soldier's Spirit

"Battle: Target one of your opposed Samurai Personalities: Rehonor him if he is dishonorable. He gains a Force bonus equal to his Personal Honor. If you are a Dragon Clan player, gain 3 Honor."

???  jak moj ludek nie jest dishonor to on dostaje boosta ze swego PH ? i dalej idąc tym topem czy jak on jest Dragon dostaje 3 honoru ?

2) Restoring Order

"Political Battle: Target one of your unbowed Magistrates: Move home a target Personality oppossing him with Personal Honor less than your Magistrate's Chi. Bow the Personality if he moved. Destroy the Pesonality if he is dishonorable."

?? Czy jak zapodam tę akcje to koleś sie rusza. Jeśli sie ruszy to sie kładzie. I jeśli jest DisHonor to ginie -> czyli jak dostanie A Test of Courage to sie i nie bowuje i nie ginie jesli jest DisHon ? -> co bezsprzecznie pociaga za sobą pytanie -> czy jak zapodam ROUT "Battle: Move home a target unit: Destroy one of its attachments (if any)." a dostane testem to nie niszcze attacha ??

3) Test of Courage

"Reaction: Before an action moves one of your target Personalities home from a battlefield: Negate the movement. You can not target the Personality with actions or bow him to pay costs (until the turn ends)."

?? czy koleś może odpalić swoja akcje Battle na sobie co ją ma ? Czy może odpalić np: A'm Ready (załóżmy że Odział) ? Czy może odpalić duela z reki ? Czy może zrobić akcje z fallowera / Itema co ma go na sobie ?

4) Ring

Czy moge odpalić Ring of Air "After you successfully resolve your third or later Spell or Kiho action in one trn from cards with different titles: You may put this card in play from your hand.
Battle/Open: Bow this card or discard it from your hand: Straighten a target Personality." na prostego kolesia - nie bow ?

5) Moto Moto Chagetai (4)

" Unicorn Clan • Clan Champion • The Khan • Samurai • Cavalry • Tactician • Experienced 4 • Unique • Loyal
Other player's actions cannot move Unicorn Clan Personalities in Chagatai's army.
Battle: Even if Chagatai is bowed or has been in a battle resolution this turn: Move him to the current battlefield. If he is now opposed, straighten him."

Czy ja wogule moge zapodać np Bloka na jego armie ? czyli czy moge rzucic tę kartę a ona nie działą czy nie moge jej wogóle rzucać ? dalej czy ona sie bedzie liczyc do Void'a czy Wather'a ?

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-09-13, 14:43 »
??? jak moj ludek nie jest dishonor to on dostaje boosta ze swego PH ? i dalej idąc tym topem czy jak on jest Dragon dostaje 3 honoru ?

Tak i tak, bo to sa osobne efekty po kropce.

. I jeśli jest DisHonor to ginie -> czyli jak dostanie A Test of Courage to sie i nie bowuje i nie ginie jesli jest DisHon ? ->

Jezeli koles dostanie z testa a byl zdyshonorowany to sie niszczy... to samo co powyzej, niszczenie jest osobnym efektem.

dostane testem to nie niszcze attacha ??

Niszczysz.

?? czy koleś może odpalić swoja akcje Battle na sobie co ją ma ? Czy może odpalić np: A'm Ready (załóżmy że Odział) ? Czy może odpalić duela z reki ? Czy może zrobić akcje z fallowera / Itema co ma go na sobie ?

Jezeli zadna z tych rzeczy go nie targetuje to moze... jak targetuje to nie moze... zaleznie od danej karty.

na prostego kolesia - nie bow ?

Tak. Wyprostowanie jest efektem akcji a nie jej kosztem wiec mozesz.

Czy ja wogule moge zapodać np Bloka na jego armie ? czyli czy moge rzucic tę kartę a ona nie działą czy nie moge jej wogóle rzucać ? dalej czy ona sie bedzie liczyc do Void'a czy Wather'a ?

Wydaje mi sie (!), ze nie mozesz jej wogole zagrac (ktos kiedys mowil o zasadzie "grania w dobrej wierze" czyli musisz wiedziec ze akcja przed jej podjeciem bedzie legalna). Analogicznie, jak nie zagrasz karty to nie liczy si eona do voida czy water.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Re: kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-09-13, 14:58 »
Cytat: "mihau"
1) A Soldier's Spirit

"Battle: Target one of your opposed Samurai Personalities: Rehonor him if he is dishonorable. He gains a Force bonus equal to his Personal Honor. If you are a Dragon Clan player, gain 3 Honor."

???  jak moj ludek nie jest dishonor to on dostaje boosta ze swego PH ? i dalej idąc tym topem czy jak on jest Dragon dostaje 3 honoru ?

Tak, tak (jeśli twoje "dostaje" oznacza "dostaję" - Ty dostajesz)

2) Restoring Order

"Political Battle: Target one of your unbowed Magistrates: Move home a target Personality oppossing him with Personal Honor less than your Magistrate's Chi. Bow the Personality if he moved. Destroy the Pesonality if he is dishonorable."

?? Czy jak zapodam tę akcje to koleś sie rusza. Jeśli sie ruszy to sie kładzie. I jeśli jest DisHonor to ginie -> czyli jak dostanie A Test of Courage to sie i nie bowuje i nie ginie jesli jest DisHon ? -> co bezsprzecznie pociaga za sobą pytanie -> czy jak zapodam ROUT "Battle: Move home a target unit: Destroy one of its attachments (if any)." a dostane testem to nie niszcze attacha ??

Efekty sa oddzielne, wiec robisz to co pisze na karcie nie patrzac na inne rzeczy, CHYBA ŻE karta karze Ci patrzeć np. "If he moved, bow him". Wiec w tym przypadku postac nie odjedzie, nie polozy sie ale zginie jak jest zdyshonorowana.
Na Routa nie odpowiem bo cos mi sie wydaje ze pochrzaniles dwukropki a ona sa BARDZO wazne. Ale jesli nie pochrzaniles to wynikaloby z tego ze odeslanie jest kosztem, wiec jesli sie nie ruszy to nie zaplacisz kosztu i nie mozesz wykonac akcji.

3) Test of Courage

"Reaction: Before an action moves one of your target Personalities home from a battlefield: Negate the movement. You can not target the Personality with actions or bow him to pay costs (until the turn ends)."

Przeczytaj kazda interesujaca Cie akcje. Jesli pisze na niej gdziekolwiek "target" (i chodzi o postac na ktora zagrano AToC) to nie moze. Jeśli pisze "bow" (w kosztach), podobnie.

4) Ring

Czy moge odpalić Ring of Air "After you successfully resolve your third or later Spell or Kiho action in one trn from cards with different titles: You may put this card in play from your hand.
Battle/Open: Bow this card or discard it from your hand: Straighten a target Personality." na prostego kolesia - nie bow ?

Tak

5) Moto Moto Chagetai (4)

" Unicorn Clan • Clan Champion • The Khan • Samurai • Cavalry • Tactician • Experienced 4 • Unique • Loyal
Other player's actions cannot move Unicorn Clan Personalities in Chagatai's army.
Battle: Even if Chagatai is bowed or has been in a battle resolution this turn: Move him to the current battlefield. If he is now opposed, straighten him."

Co to Blok?Jesli block supply lines, to:
- mozesz zagrac karte, tylko ze jesli stargetujez Unicorn Clan Personality to efekt zostanie zanegowany (bo jak bedzie mial w armii np. Dragon Clan Duelist to nic nie stoi na przeszkodzie)
Co do liczenia się do ringów to..hmmm..nie moge tego znalezc w nowych rulesach ale wydaje mi sie ze zeby akcja byla "successfully resolved" to musi chociaz jeden efekt zaistniec a w tym przypadku wszystko sie neguje (movement) albo nie wydarza (bow). Jesli ktos znajdzie odpowiedni ustep to niech wspomoze :wink:

EDIT: Znalazlem cos takiego w instrukcji:
Resolve: To apply effects of an action, trait or Event; also, to determine the winner of a duel or battle. An action begins to resolve after its costs have been paid. It stops resolving when the last effect (apart from delayed effects) has been applied. If costs or other requirements of a legally announced action are interfered with so that its effects never happen, the action does not resolve; it only ends. See “Action Phase,” p. 28.

Tu jest napisane co sie dzieje gdy zaden efekt akcji nie ma miejsca, ale nie z powodu ich negacji tylko z powodu niezaplacenia kosztow albo niespotkania :wink: wymagan..wiec w sumie dalej nie jestem do konca pewien..

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-09-13, 15:02 »
Cytat: "Ertai"

Wydaje mi sie (!), ze nie mozesz jej wogole zagrac (ktos kiedys mowil o zasadzie "grania w dobrej wierze" czyli musisz wiedziec ze akcja przed jej podjeciem bedzie legalna). Analogicznie, jak nie zagrasz karty to nie liczy si eona do voida czy water.

Nie, to nie to. Znaczy po części:) Nie mozesz zagrac akcji jesli nie masz na przyklad Courtiera, a karta mowi np: "Target a Courtier you control"

HOWEVER

When a rule or card text needs to know what an action does or will do, it only takes into account the current text of the action. It does not consider any continuous, ongoing or triggered effects that change or negate the action's own function.
Example 1: "Search your deck for an Action card with a challenge as one of its effects." Even if the condition "Challenges cannot be issued" is in effect, you may search your deck for such a card because of the blind cards rule.
Example 2: Exceptions to the Rule of Location follow the blind cards rule, so that for example, it is still legal to take a Battle action that says it can move a target unit to the current battlefield, even if that movement is blocked by an ongoing negation effect.

mihau

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-09-13, 16:53 »
thx, a co do tego test to chodzi mi o to ze:

1) koles nie jedzie do domu bo dostał testa
2) czy może podjąc swoją akcje ??

np: MOTO SUERN - Battle: If Suren is opposed: Target a Personality at any battlefield. Bow him or destroy one of his attachments.

3) Ona ma na sobie - czy może go użyć ??

np: Oni-Daikyu : Battle: Bow this card: Ranged 3 Attack.
Battle: Destroy this card: Destroy a target Follower, or Personality without Followers, opposing this Personality and with greater Force than
his.

4) I ma fallowera, może go użyć  do Chłopów ? czy może go prostować ??

Wandering Scout - Battle: Even if this card is bowed: Straighten it.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-09-13, 17:31 »
Cytat: "mihau"
thx, a co do tego test to chodzi mi o to ze:

1) koles nie jedzie do domu bo dostał testa
2) czy może podjąc swoją akcje ??

np: MOTO SUERN - Battle: If Suren is opposed: Target a Personality at any battlefield. Bow him or destroy one of his attachments.

3) Ona ma na sobie - czy może go użyć ??

np: Oni-Daikyu : Battle: Bow this card: Ranged 3 Attack.
Battle: Destroy this card: Destroy a target Follower, or Personality without Followers, opposing this Personality and with greater Force than
his.

4) I ma fallowera, może go użyć  do Chłopów ? czy może go prostować ??

Wandering Scout - Battle: Even if this card is bowed: Straighten it.

Stary, proszę Cię. I ja i Ertai napisaliśmy Ci jak działa A Test of Courage. Przeczytałeś?Nie zrozum mnie źle, nie chodzi o to że nie lubię jak ludzie zadają pytania. Chodzi o to, że jeżeli ja traktuje Cię poważnie i staram się odpowiedzieć, to chciałbym żebyś i ty mnie traktował poważnie i przeczytał moją (i Ertaia) odpowiedź. Tam wszystko jest napisane.

Ageto

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Claimster - centrum umów
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-09-13, 23:46 »
Mozesz uzyć akcji po  Teście jeżeli ta akcja nie targetuje personalki, na którą został on użyty np. 2go Testa nie użyjesz
Claimster - centrum umów

Brzana's HunterZ Team Member

H'arr'y

• blank Personality
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-09-14, 00:37 »
odnosnie 2) jesli przy raucie zagrasz testa to nie niszczysz attacha - poniewaz odeslanie do domu jest kosztem rauta - bez zaplaconego kosztu nie ma efektu
iektóre dziewczyny są bezcenne, za wszystkie inne zapłacisz kartą MasterCard.

Ageto

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Claimster - centrum umów
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #8 dnia: 2007-09-14, 02:15 »
odnosnie 2) jesli przy raucie zagrasz testa to nie niszczysz attacha - poniewaz odeslanie do domu jest kosztem rauta - bez zaplaconego kosztu nie ma efektu

Z tego co wiem to nawet jak nie odeślesz to niszczysz attach. Moze ktos to potwierdzić
Claimster - centrum umów

Brzana's HunterZ Team Member

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #9 dnia: 2007-09-14, 02:45 »
Odeslanie jest kosztem. Jezeli nie zaplaciles kosztow to nie mozesz miec efektow akcji (czyli wyzej napisalem bzdure).
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #10 dnia: 2007-09-14, 02:58 »
Battle: Move home a target unit: Destroy one of its attachments (if any).

Tekst z routa tak dla jasnosci. Lotusowy rout mial kropke zamiast dwukropka po 'move home a target unit' i stad pewnie ta konfuzja :P
Time is precious. Waste it wisely.

Ratman

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #11 dnia: 2007-09-14, 15:00 »
Na l5rsearch jest błąd właściwy tekst Routa to:
Battle: Move home a target unit. Destroy one of its attachments (if any).

Jeżeli movement zostanie zanegowany, nadal masz prawo do zniszczenia attachmentu.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #12 dnia: 2007-09-14, 15:02 »
Ja wale... chyba wstane od kompa i to sprawdze...XD

Ratman

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #13 dnia: 2007-09-14, 15:09 »
Sprawdź, sprawdź :wink: To nie żart. Karta leży przede mną (zresztą, spójrz na skan na l5rsearch). 6 osób się dało nabrać :lol:

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #14 dnia: 2007-09-14, 16:53 »
Kosztem jest w takim razie Target. Czy tak?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #15 dnia: 2007-09-14, 17:27 »
Rout 'ma kropkę' i kosztem jest 1G.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #16 dnia: 2007-09-14, 22:36 »
Rozumiem.

A jeśli jest np. "Draw Your Blade", to kosztem jest stargetowanie wtedy? Czy wtedy ta akcja nie ma w ogóle kosztu?

To taki niuans... z ciekawości, nie jest mi to do niczego konkretnego potrzebne... Ale kiedyś może się przydać xD

Brogan

• blank Personality
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #17 dnia: 2007-09-14, 23:10 »
Pierwsza abilitka ma chyba tylko efekt, w drugiej kosztem jest dyshonor Twojej personalki.
b]Dragon Clan * Beerseeker * Drunken Master * Monk[/b]
Brogan's abilities may be play any number of times per turn, by any player.
Battle: destroy target Beer card: give Brogan +3F. Straighten Brogan.
Battle: destroy target Hangover card: bow Brogan.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #18 dnia: 2007-09-15, 08:06 »
Koszt karty = suma poniższych :

1) cyferka w złotym kółku - Gold cost.  Karta z zerem NADAL ma gold cost, równy zero - można go zapłacić (Secluded Waystation) czy zwiększyć (niektóre efekty)

2) to co występuje między dwukropkami w tekście ability i jest zmianą stanu gry (see below). W poniższym przykładzie boldface = keywords, underline = constraintment block (CB), italic = effects.

Tactical Battle: Target and bow one of your tacticians: Target up to three enemy players. Kill them.

Wszystko to co jest w constraintment block'u I jest zmianą stanu gry (kiwnij, zdishonoruj, zniszcz, zapłać, odeślij, etc, etc, etc) jest kosztem. Wbrew częstej opinii, targetowanie nie jest i nie może być kosztem - targety które są w CB są tzw. required targeting.

Wracając do sprawy - draw your blade, druga abilitka ma koszt 'zdishonoruj sobie postać'.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
kilka wątpliwości ...
« Odpowiedź #19 dnia: 2007-09-15, 16:56 »
Chodziło mi o akcje takiego typu właśnie jak pierwsza ablitika z "Draw your Blade". Czyli te akcje, mają tylko jeden koszt - koszt w złocie, równy zero?