Autor Wątek: Retribution  (Przeczytany 2090 razy)

szKRABig

• Crab Clan
  • experienced Personality
  • *
Retribution
« dnia: 2007-09-28, 12:20 »
Mam problem z tą kartą. Sytuacja jest taka:
Przeciwnik mnie atakował i jego posatć była w rezolucji, bowuje sie i jedzie do domu. Ja zagrywam w reakcji Retribution.

1) Czy mogę do ataku stworzonego przez retribution przydzielić moją postać która w obronie była w rezolucji?

2) CZy przeciwnik może użyć jakiejś karty dojeżdzającej i przyjechać posatcią która w tej turze atakowała i była w rezolucji?

retribution:  Reaction: After the end of an Attack Phase in which you were the Defender: Declare an additional Attack Phase against that phase’s Attacker, in which neither player can invite allies and you can only assign one unit. Give the Personality and each Follower in that unit +1F after it assigns.

Ageto

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Claimster - centrum umów
Retribution
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-09-28, 13:00 »
Tak i Tak. Ponieważ Retrybucja tworzy dodatkowy Attack Phase

A unit w obronie, który był w rezolucji może dosunąć się do innych bitew w obronie. Czyli jeden unit może być w 4 bitwach, gdy sie bronisz.
Claimster - centrum umów

Brzana's HunterZ Team Member

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
Retribution
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-09-28, 13:00 »
1) Tak

2) Tak

Postac nie moze pojsc do ATAKU tylko i wylacznie, jezeli w danej turze byla juz w rezolucji w ATAKUJACEJ armii.
Time is precious. Waste it wisely.

szKRABig

• Crab Clan
  • experienced Personality
  • *
Retribution
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-09-28, 13:14 »
Tak myślałem ale wolałem się upewnić :) dzięki!!

Ratman

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
Retribution
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-09-28, 17:27 »
Cytat: "Manit0u"
Postac nie moze pojsc do ATAKU tylko i wylacznie, jezeli w danej turze byla juz w rezolucji w ATAKUJACEJ armii.

No więc, nie. Możesz przydzielać (assign) postać do ataku nawet jeżeli była już w atakującej armii w danej turze (w tym wypadku byłby to 2gi atak phase), np. 2x Retribution na postać z Call of Thunder.
Zasady odnoszące się do movementu w danym attack phase (!= dana tura) - A Personality who has already been in an attacking army during battle resolution in that Attack Phase cannot move to a battlefield. -

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Retribution
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-09-28, 19:29 »
Cytat: "Ratman"
Cytat: "Manit0u"

No więc, nie. Możesz przydzielać (assign) postać do ataku nawet jeżeli była już w atakującej armii w danej turze (w tym wypadku byłby to 2gi atak phase), np. 2x Retribution na postać z Call of Thunder. Zasady odnoszą się jedynie do movementu - A Personality who has already been in an attacking army during battle resolution in that Attack Phase cannot move to a battlefield.
To co powiedziałeś było prawdziwe w lotusie, teraz już nie jest.

To co z kolei Ty mówisz nie ma znaczenia, ponieważ Retribution tworzy całkiem nowy attack phase. Więc możesz sobie dosyłać kogo chcesz. A o tym że nie można sięassignować w tym samych attack phasie nie trzeba pisać w instrukcji, bo trudno  przydzielić postać do ataku do dwóch prowincji naraz..

Wracając do pytań: tak i tak

Ratman

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
Retribution
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-09-28, 20:56 »
Odpowiadając odnosiłem się tylko do cytatu:

Założyłem, że 'pójść' (bo nie wiem do czego się odnosi) obejmuje zarówno assign jak i move. Cytowałem zasady żeby pokazać, że nie ma w nich nic co powstrzymywałoby przed assignem i movementem postaci po kilka razy w turze [co stoi w podkreślonej część cytatu] poza określonym przypadkiem [Rulebook].

Zedytuje posta, żeby nie było nieporozumień.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Retribution
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-09-29, 00:29 »
Spoko. Reasumujac:
- postać nie może movawac sie do bitew jesli była w rezolucji jakiejs bitwy w atakujacej armii w TYM ATAKU;
- moze sie assignowac w tym samym ataku (chociaż to fizycznie nie możliwe)
- może sie assignowac i movawac gdzie chce w innym ataku, nawet w tej samej turze, np. po zagraniu kolejnej, drugiej z rzędu retrybucji

kropka