Autor Wątek: Daidoji Gempachi vs Daigotsu  (Przeczytany 5342 razy)

Vol

• Spider Clan
  • Personality
  • *
Daidoji Gempachi vs Daigotsu
« Odpowiedź #20 dnia: 2007-11-26, 23:24 »
Dla mnie znowu oczywiste jest, że jeśli efekt ma być stały i ma zmieniać o daną wartość to do wzoru trzeba dodać zmienną czyli: f[modyfikowane]=f[aktualne]-ph.

Inaczej ten force penalty po prostu znika. A jaki to wtedy stały efekt?

EDIT:

Według Ciebie:
f[aktualne]=f[aktualne]-ph.

Wg. mnie:
f[modyfikowane]=f[aktualne]-ph. <=> Daigotsu jest w grze

Tylko ze wedlug Ciebie to jest jednorazowy minus a nie stały efekt. W takim razie czym się różni Daetsu-ba od Daigotsu?

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2007-11-26, 23:41 »
Cytat: "Volrath"
Dla mnie znowu oczywiste jest, że jeśli efekt ma być stały i ma zmieniać o daną wartość to do wzoru trzeba dodać zmienną czyli: f[modyfikowane]=f[aktualne]-ph.

Inaczej ten force penalty po prostu znika. A jaki to wtedy stały efekt?

No właśnie nie znika. Tylko, że, wydaje mi się, zapominasz o jednej rzeczy: Gempachi taki sobie daje bonus do siły, żeby zrównała się ona z F przeciewnika. Może to być 2,5,150, 100000001. Wszystko jedno. I nieważne ile działa na niego penalties. Ważne żeby pamiętać, że nie aplikuje się 2 raz kar, które już działają.

Według Ciebie:
f[aktualne]=f[aktualne]-ph.

Coooo?Wg mnie F aktualne to printed F + wszystkie bonusy i penalties. I tyle.

Wg. mnie:
f[modyfikowane]=f[aktualne]-ph. <=> Daigotsu jest w grze

Gdyby tak było, to nie postępowałbyś zgodnie z reguałami. Masz modyfikować bieżący Force a nie bieżący F - ph (bo niby czemu jeszcze raz sobie doliczać penalty; a zreztą nie ma to znaczenia bo i tak Gempachi ustawi swój F na 7)

Tylko ze wedlug Ciebie to jest jednorazowy minus a nie stały efekt. W takim razie czym się różni Daetsu-ba od Daigotsu?

Kolejnością. Asygnuję Gempachiego, ty asygnujesz Datsue-ba. Mój Force zostaje jak był, bo sobie nie podniose do 2 (mam 3). Ty zagrywasz akcje wiedźmy i mój force spada do 0. Proste. Daigotsu działałby jak mówiesz, gdyby jego trait wskakiwał PO mojej rekacji (tzn. miałbym wtedy rzeczywiście 4F)

Vol

• Spider Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2007-11-26, 23:47 »
Jak dla nie nalezaloby zapytac kogos 'z gory' bo w sumie oba rozumowania wydaja mi sie logiczne...

Ale podajmy podobna sytuacje:

Jest sobie domotai oraz pan X i jada razem. Jesli pan X setuje swój force powiedzmy do '5' (taką ma akcje) to ile teraz wynosi jego force? 5 czy 5+ph?

Ratman

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2007-11-27, 00:25 »
Odnosząc się do dyskusji, to popieram gaijina w 200%. Nie aplikuje się 2 razy tego samego traitu. Ten efekt jest stały dlatego, że we wszystkich obliczeniach musisz go uwzględniać, a nie ponownie aplikować.
Ale rozważmy oba przypadki (częściowo przepisuję za gaijinem): G. i D. assignują się przeciw sobie. D. daje G. F penalty równe ph tegoż: 3-3=0. G. podnosi swój F o różnicę między F celu a swoim aktualnym F, tak, aby osiągnąć F celu: 7-0=7 => +7F, G. ma F=7.
Teoria 1. mówi, że F G. pozostanie 7, bo D. już zaaplikował karę i nie może tego zrobić ponownie. G. ma F=7.
Teoria 2. mówi, że pierwotna kara do F od D. wygasa i jest ponownie aplikowana po rozpatrzeniu wzrostu F G. W takim wypadku G. mający 7F otrzymuje bonus F=ph=+3, F G.=10, po czym kara od D. jest aplikowana ponownie, 10-3=7. G. F=7.
Efekt końcowy taki sam.
Cały sposób liczenia był opisywany chyba z milion razy przy różnych okazjach. Polecam przejrzeć posty o Obsidian Dragonie i Ku'cheku.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #24 dnia: 2007-11-27, 11:29 »
Oatatnio miałem taką samą sytuację z Gempachim i Daigotsu. I szczerze powiedziawszy rozpatrzyliśmy to w sposób jaki opisuje Gaijin, tak że wydaje mi się on być prawidłowym. Ale poczekajmy co "góra" powie.

Volrath -> jeśli chodzi o Doji Domotai i pana X to wg. mnie pan X będzię mial printed_F+bonus_from_Domotai i dopiero potem wchodzi jego reakcja z setowaniem się na 5. Logiczne?

Walec

• eternal Personality
Walec

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #26 dnia: 2007-11-27, 12:31 »
No i mamy jasnosc :P
Time is precious. Waste it wisely.