Autor Wątek: Daidoji Gempachi vs Daigotsu  (Przeczytany 5350 razy)

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
Daidoji Gempachi vs Daigotsu
« dnia: 2007-11-25, 17:27 »
Ot ciekawy problem jaki wyniknal niedawno jak gralem z gaijinem na gempukku:

Gempachi (3PH):

Reaction: After Cavalry Maneuvers: Raise Gempachi's Force, and the Force of another target Personality in his army, to the Force of a target card opposing them.

Daigotsu (7F):

Personalities opposing Daigotsu have a Force penalty equal to their Personal Honor.

Pytanie:

Ile F bedzie mial gempachi?
Time is precious. Waste it wisely.

Krzychu

• Crab Clan
  • experienced Personality
  • *
    • www.ancalentari.com
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-11-25, 17:53 »
7-3=4

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-11-25, 18:17 »
Ja tez tak myslalem, ale gaijin stwierdzil (i byc moze mial w tym troche racji), ze przeciez dostaje penalty od razu (ma 0) a potem sobie dodaje (do 7) - czyli lacznie z penalty ma 10.
Time is precious. Waste it wisely.

Krzychu

• Crab Clan
  • *
    • www.ancalentari.com
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-11-25, 18:20 »
Przecież zdolność Daigotsu jest pasywna i działa cały czas, a nie odpala się jak jest to w przypadku Gempachiego :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-11-25, 18:20 »
A nie jest tak, że w takim przypadku o kolejności dawania bonuses/penalties decyduje gracz aktywny?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Vol

• Spider Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-11-25, 19:00 »
I tak nie ma różnicy. Jeśli postać ma 0F i dostanie -3F to dalej ma zero, ale na potrzeby kolejnych foce bonusów/penalty liczy się jak by miała -3.

Poza tym, jak pisano. To jest zdolnosc pasywna i dziala w kazdym momencie. Zarowno przed force bonusem jak i po. Czyli tak czy siak dziala. To jest roznica miedzy Daetsu-ba a Daigotsu.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-11-25, 20:47 »
Cytat: "Volrath"
I tak nie ma różnicy. Jeśli postać ma 0F i dostanie -3F to dalej ma zero, ale na potrzeby kolejnych foce bonusów/penalty liczy się jak by miała -3.

Poza tym, jak pisano. To jest zdolnosc pasywna i dziala w kazdym momencie. Zarowno przed force bonusem jak i po. Czyli tak czy siak dziala. To jest roznica miedzy Daetsu-ba a Daigotsu.

To nie jest zdolność tylko trait. To po pierwsze. Po drugie zadam zaraz pytanie na oficjalnym forum i wszystko będzie jasne :)

katsa

« Odpowiedź #7 dnia: 2007-11-25, 22:34 »

Jest różnica. W przypadku kiedy penalty od Daigotsu wchodzi pierwsze Gempachi będzie miał 0f (Nie -3 tylko 0), potem zagra swoją reakcje i dostanie 7f bonusa (żeby się wyrównać z Daigotsu). Drugi raz Daigotsu mu nie zabierze, więc będzie już miał 7.

Jeżeli pierwszy wchodzi Gempachi, to będzie miał 7, straci 3 i będzie miał 4.

A, o ile obaj przydzielali się w infantry maneuvers, pierwszy wchodzi trait Daigotsu. (Gempachi wykorzystuje reakcje dopiero po cavalry maneuvers, a trait Daigotsu wchodzi jak tylko są opposing).

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2007-11-25, 23:05 »
Cytat: "katsa"

Jest różnica. W przypadku kiedy penalty od Daigotsu wchodzi pierwsze Gempachi będzie miał 0f (Nie -3 tylko 0), potem zagra swoją reakcje i dostanie 7f bonusa (żeby się wyrównać z Daigotsu). Drugi raz Daigotsu mu nie zabierze, więc będzie już miał 7.

Jeżeli pierwszy wchodzi Gempachi, to będzie miał 7, straci 3 i będzie miał 4.

A, o ile obaj przydzielali się w infantry maneuvers, pierwszy wchodzi trait Daigotsu. (Gempachi wykorzystuje reakcje dopiero po cavalry maneuvers, a trait Daigotsu wchodzi jak tylko są opposing).

Dokładnie mój tok myślenia. Zobaczymy co powiedzą ziomkowie na AEGu. Ale wydaje mi się, że podobnie zrulowali w przypadku Obsidian Dragona.

Vol

• Spider Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2007-11-26, 00:38 »
(Nie -3 tylko 0)

OGOLNIE MA 0, ALE NA POTRZEBE NASTEPNYCH FORCE PENALTY/FORCE BONUSOW MA -3!!!

To pytanie jest przeciez stare jak FAQ z diamonda :P Tak czy siak nie ma różnicy w grze (patrz wyzej!)

Zobrazuje to najjaskrawiej jak sie da.

Postać ma 0Forca, odejme jej miliard forca i dalej ma zero, ale musiałaby dostać miliard i jeden force bonusa zeby miec jeden force'a.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2007-11-26, 02:22 »
Volrath ma racje tylko zastanawiem sie na tym

Raise Gempachi's Force, and the Force of another target Personality in his army, to the Force of a target card opposing them.

czyli jak gempachi dostaje penalty czyli ma 0 F  (w domyśle -3F) to i tak po swojej reakcji podnosi swojego forca do forca daigotsu czyli dostaje w sumie tyle żeby mieć 7F

dobrze kombinuje?[/b]

Vol

• Spider Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2007-11-26, 16:16 »
To pytanie jest dobre. Jak dla mnie trait dziala zawsze na akutalnego force'a i powinno sie go rozpatrywac po kazdej zmianie ale tutaj akurat moge sie mylic. Jak dla mnie ma 7-PH.

Inaczej mowiac wedlug mnie dostaje te siedem, ale po otrzymaniu 7 blyskawicznie odejmujemy jego PH (jako ze trait działa all the time a nie jest 'jednorozowo rozpatrywany').

Krzychu

• Crab Clan
  • *
    • www.ancalentari.com
« Odpowiedź #12 dnia: 2007-11-26, 17:04 »
To pytanie jest dobre. Jak dla mnie trait dziala zawsze na akutalnego force'a i powinno sie go rozpatrywac po kazdej zmianie ale tutaj akurat moge sie mylic. Jak dla mnie ma 7-PH.

Właśnie trait z czymś takim mi się kojarzy, więc jestem tego samego zdania.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2007-11-26, 21:49 »

Inaczej mowiac wedlug mnie dostaje te siedem, ale po otrzymaniu 7 blyskawicznie odejmujemy jego PH (jako ze trait działa all the time a nie jest 'jednorozowo rozpatrywany').

To w takim wypadku oznaczałoby że penalty działa dwa razy (raz wcześniej i raz po zmianie) i naprawdę nie wiem skąd miałoby się to drugie penalty brać, bo na karcie tego nie widzę..Gempachi po podniesieniu ma -3F z traita daigotsu i +7F ze swojej umiejętności. Czemu chcesz mu odejmować raz jeszcze?To w takim razie jak nagle Daigostu zginie chciałbyś mu dodać +6?

Póki co odpowiedzi oficjalnej jeszcze brak.

Krzychu

• Crab Clan
  • *
    • www.ancalentari.com
« Odpowiedź #14 dnia: 2007-11-26, 22:06 »
A może nie należy tego rozpatrywać jak oddzielne dwa penalty, tylko jako jeden efekt trwający dopoty, dopóki postac jest opposed wobec Daigotsu?

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2007-11-26, 22:10 »
Cytat: "Krzychu"
A może nie należy tego rozpatrywać jak oddzielne dwa penalty, tylko jako jeden efekt trwający dopoty, dopóki postac jest opposed wobec Daigotsu?

No przecież właśnie się zgodziłeś z Volrathem że powinno się odejmować 2 razy :roll:

Krzychu

• Crab Clan
  • *
    • www.ancalentari.com
« Odpowiedź #16 dnia: 2007-11-26, 22:23 »
Zgodziłem się do tego co cytowałem, a więc o co loko?

Rozpatrywanie po każdej zmianie = trwały efekt.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2007-11-26, 23:07 »
Cytat: "Krzychu"
Zgodziłem się do tego co cytowałem, a więc o co loko?

Rozpatrywanie po każdej zmianie = trwały efekt.

Skoro coś rozpatrujesz, po każdej zmianie to to nie jest trwały efekt, nie sądzisz? Jeśli chcesz odjąć Gempachiemu po tym jak się zasygnował Daigotsu, to gdzie tu trwałość, jeśli chcesz mu potem odjąć jeszcze raz?

Innymi słowy: Gempachi ma 3F, asygnuje się, potem asygnuje sięDaigotsu i Gempachi ma 0F (dostał karę -3F), potem korzysta ze swojej zdolności jadąc do 7F. Ty chcesz żeby miał teraz 4F, czyli dostał kolejną karę -3F. Podsumowując, na Gempachiego działają w tym momencie 2 kary po -3F i jeden bonus +7. Tylko skąd te dwie kary? Trwałość = rozmnożenie :) ?

Vol

• Spider Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2007-11-26, 23:13 »
To tak jak byś na stałe ten minus doczepił do forca. Wyobraź sobie, że na twojej karcie w lewym górnym rogu jest napisane X-PH. A ty zmieniasz jedynie X.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2007-11-26, 23:20 »
To tak jak byś na stałe ten minus doczepił do forca. Wyobraź sobie, że na twojej karcie w lewym górnym rogu jest napisane X-PH. A ty zmieniasz jedynie X.

Mylisz się. Nie zmieniasz X. F Gempachiego (a o nim mowa w reakcji a nie o jakimś X, równym F + penalty) jest równy 0 i to właśnie ten F jest przez jego zdolność modyfikowany (raise Gempachi's Force).