Autor Wątek: HV Previwew: Lion  (Przeczytany 11100 razy)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
HV Previwew: Lion
« Odpowiedź #20 dnia: 2008-01-07, 23:32 »
Spider nie gra na jednym strongholdzie.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #21 dnia: 2008-01-07, 23:34 »
Cytat: "kempy"
Cytat: "Volrath"
Gempuku blade - item cudowny dla spidera. Co druga postać będzie się u nas na to łapać ;p

Ale za pełny koszt...

The Ruined City

Your Spider Clan Personalities have the ability, "Battle: Bow a target unit with zero total Force or with the lowest non-zero total Force (including ties) among all units at the current battlefield."

Ugh, myslalem, ze tam jest 'printed abilities' :(
Time is precious. Waste it wisely.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 2008-01-08, 00:46 »
Karty dla Lwa : GÓWNO WARTE. Tego nie da się inaczej opisać. Idę spać, czekałem na previu przez 12 godzin pracy dzisiaj i okazało się, że najlepsza postać to GÓWNIANY gempukkowiec - bo pozostali albo się do niczego nie nadają, albo się totalnie do niczego nie nadają, albo się totalnie do niczego nie nadają i w dodatku są drodzy. A jako wisienka - 'lwie' karty z lwem nie działają (follower) albo są na niego najlepszą metą.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Kakita Tatsuyoshi

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2008-01-08, 01:21 »
Ja się na lwach nie znam ale bakin to cłakiem mocny koleś coś takiego powinien dostać feniks żeby sobie wszystkie czary i inne cuda wyprostować przy obronie. Z kolei nowy courtier-poeta to postać idelanie dla zurawia odsyła z bitwy za zrzucenie favora. reszta jakaś taka dziwna. No jest jeszcze kacja dopalająca o 3 forca bez opozycji świetna rzecz, czegoś takiego potrzebował krab albo wjazdowy żuraw żeby móc dopalić swoejgo bidnego force'a.

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2008-01-08, 09:48 »
szkoda ze wywalili tego tictaka za 6 golda . no ale przynajmniej bakin nie ma 10hr jak miał . lwy jak prawie zawsze slabe.
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2008-01-08, 12:55 »
Cytat: "Manit0u"
Kontratak tez nie jest zly. Counter ...strike combo,...

Akurat strike chain ona nie kontruje - to nie sa battle action, tylko reaction.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2008-01-08, 16:38 »
No. I jednak mantis może przestać być największym narzekaczem seta ;D

Mieczyk fajowy, zmieści się tu i ówdzie w dwóch sztukach. (I działa z quartermasterem nieźle!)

SWift Counter mnie boli...  mam nadzieję, że będzie tak drogi jak DI ><"

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2008-01-08, 20:41 »
wiesz Dty chce zebys grał na HM . wiec wiesz ... no jest anti DI karta . a meta na mete to nie za dobra karta . zyby mila chociaz jescze morczna akcje open/battle .
always +5 do lansu.
Something like :
6/4/3

Random dude:

Jager

• Personality
    • http://img49.imageshack.us/img4/3302/iambatman1ud7.gif
« Odpowiedź #28 dnia: 2008-01-08, 21:46 »
Cytat: "Geralt_Bialy_Wilk"
No. I jednak mantis może przestać być największym narzekaczem seta ;D
Ja bym się z tym kłócił. Raczej powinniśmy dołączyć się do narzekań braci lwów. Chociaż Ci szczęściarze dostali lepszą postać gempukku niż my...
Nawet gwiazdy płaczą razem z tym, kto płacze w nocy.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2008-01-08, 22:51 »
Zależy jak na to patrzeć. Mnie cieszą wszystkie postacie, które pasują do theme decków i jednocześnie nie jest to HM :p A kitsune ładnie pasują do scout albo shugenja (zabawa w mantisowych szugasów w SE mi się spodobała).

Kakita Tatsuyoshi

• Crane Clan
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2008-01-08, 23:33 »
Jak dla mnie modliszka dostała całkiem dobre karty. Połowe z nich to chciał bym mieć w żurawiu (yoyonagi na przykład).

Gempukowiec to ja powiem że całkiem dobry przynajmniej ma jakiegoś traita oprócz tego którego może dostać a lew ma tylko lion clan i to co dostanie przy wyjściu.

Ale i tak pewnie jutro się załamie cłakowicie jak zobaczę jakie kosiarskie karty dostanie krab.

No cóż sprawa wygląda dla mnie na prostą skorp cesarzem a shogunem modliszka lub krab. Wszystko ustalone z góry nawet nie ma po co sie męczyć.

Vol

• Spider Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2008-01-08, 23:53 »
Cytat: "Kakita Tatsuyoshi"
Połowe z nich to chciał bym mieć w żurawiu (yoyonagi na przykład).

Słaby argument. Jak spider dostanie courtierów którzy dają +5 honoru przy wchodzeniu do gry, to powiesz ze spider dostał genialne karty bo widzisz je w zurawiu? Kwestia jest tego czy karty DLA MODLISZKI pasują DO MODLISZKI...

Ale i tak pewnie jutro się załamie całkowicie jak zobaczę jakie kosiarskie karty dostanie krab.

To prawda. Zobaczymy czy DT jest w tej edycji dobry czy nie. Jeśli jest to kraby nie dostaną kolejnych przepaków, ale coś w stylu lwa.

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2008-01-09, 10:27 »
Połowe z nich to chciał bym mieć w żurawiu (yoyonagi na przykład)

:shock: ale wiesz ze ona koszuje 9golda ni jak nie wspiera militarki[a my nie mozemy grac honor militarki jak crane]. jedna postac unik nie powoduje ze oplaca sie grac na courtierskich akcjach[no powiedzmy ze dwie liczac sachike] . ja wiem ze postac z wbudowanym sendhomem to w cranach bylaby moc .tylko yoyo to slabsza yoyanagi . co smieszniejsze reese powiedział ze on wie ze ona za 9 golda powinna miec wiencej force,  ale poniwaz ma trait poet[super mocarny w mientusach] to nie mogli dac jej wiecej niz 2 F .

liony ssa bo kazda fajna postac do nich . pierwszy favor guy i tictak a 6 golda [no za 4 ale z 12hr] z akcja pod followery zostali wywaleni . i zoastaja slynne lionowe potworki za 8 golda itd . gempukowiec jest ok jak ktos chce na koteiu zagrac tematycznym deckiem . ale z drugiej strony jak masz duzy team to i tak dostaniesz punkty za tematycznosc .  :?
always +5 do lansu.
Something like :
6/4/3

Random dude:

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #33 dnia: 2008-01-09, 13:01 »
Cytat: THE Self-Appointed Prophet of Doom
Tylko yoyo to slabsza yoyanagi . co smieszniejsze reese powiedział ze on wie ze ona za 9 golda powinna miec wiencej force,  ale poniwaz ma trait poet[super mocarny w mientusach] to nie mogli dac jej wiecej niz 2 F .

:shock:  Nie wiedziałem, że trait Poet to taka moc, żeby z tego powodu F mniejsze dawać.  :shock:  Gdyby jeszcze miała Artisana to może, ale tak....  :?

Kakita Tatsuyoshi

• Crane Clan
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2008-01-09, 13:28 »
Może jestem niedoświadczony i nie znam się na legendzie jak inni wyjadacze ale według mnie w żurawiu nie istnieje coś takiego jak switch czy military honor. Uważam tak z prostego powodu postacie które dają honor mają za małego force'a żeby cokolwiek zdziałać w bitwie. Te które takiego forca mają to albo maja mało PH zazwyczaj 2 albo mało forc'a i jakąś umiejętność która może ale wcale nie musi być dobra. Obecnie z nieunikalnych kart tylko dwie postacie u żurawia mają 4 w sile tylko dwie inne mają 3 reszta to 2 i 1. Jak narazie z taką siłą to żuraw może sobie kataną po czole pojeździć jak będzie chciał robić switcha czy military honor jak maidenki. Postacie które dadza mu honor ni jak sie nie nadają do zjazdu natomista te natające sie do zjazdu ni jak honoru nie zrobią. Oczywiście można wsadzać yobanjin aliance strenhth in certanity oraz a noble end i próbowac grać w stylu ala kuc. Problemem jest jednak tutaj domek który nie daje jakoś bonusa do PH żeby łatwiej odpalać akcje tego typu tak samo cran nie jest kawalerią że uderzy tam gdzie nie ma opozycji i dostanie 8 honoru za event. Oczywiście jest trochę rangów. Trochę fajnych traitów. Trochę całkiem mocnych umiejętności. Jednakże nie żeby zrobić bitewną honorówkę czy tak zwanego switcha. Sprawa jest prosta z ludźmi dającymi mi honor i kartami w fejcie dającymi honor nie przetrwam bitwy z krabem (i tak czysta militarką w większości przypadków to sie nie udaje). Nie zjem wagonu modliszki i raczej nie zmasakruję dyshonorujacego skorpiona. Natomiast z deckiem czysto militarnym nie natrzepię honoru.

Nie uskarżam się na żurawia ogólnie (może tylko na ten dodatek) bo ma świetne dwa themy. Może trzepać honor. Może zrobić duela. Może zrobić pseudo dyshonor. I wszystko to będzie dizłać dobrze lub bardzo dobrze. Powoli klaruje się nam jakiś deck bitewny. Poza tym widze że DT wrzuca nam kolejny them na favorach (obecnie kompletnie poroniony). Jednak bitewnego honoru albo switcha to nie zrobisz żurem. Nie zrobisz żurawiowej honorówki która by miała trzepać ów honor w bitwie a przy okazji być w stanie zjeżdżać prowincję bronić się dobrze przed wjazdem i zjadać przeciwnikowi jednostki.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #35 dnia: 2008-01-09, 14:08 »
Cytat: "Kakita Tatsuyoshi"
Jednak bitewnego honoru albo switcha to nie zrobisz żurem.

Alez myk ze switchem wcale nie polega na robieniu tego honoru tylko w bitwie... Masz benihe np. co daje ci 3 honoru jak przeciwnik sie przydzieli do obrony, a prowincje zjadasz smialo i postacie takze karcisz. Dla przykladu taki yaichiro potworny z untested scoutami cisnie na jakas prowincje, przeciwnik broni a tu zonk: mountains of the phoenix ze scoutow, sneak attack, strzal, przeniesienie sie na inna prowincje, dodanie sobie followera, zniszczenie prowincji i wchodzi yobanjin.
Przy tego typu optymistycznych zalozeniach wlasnie zrobiles 11 honoru, zabiles przeciwnikowi 2 postacie i zjadles mu prowincje.

No kufa nic te zury nie moga...
Time is precious. Waste it wisely.

Hanson

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2008-01-09, 14:19 »
Kakita Tatsuyoshi napisał:
według mnie w żurawiu nie istnieje coś takiego jak switch czy military honor.

Nie masz do końca racji. Coś takiego jak switch w wykonaniu żurawi nie tylko istnieje, ale jest także najgrywalniejszym (moim zdaniem) typem decków jaki złożyć możemy.

Uważam tak z prostego powodu postacie które dają honor mają za małego force'a żeby cokolwiek zdziałać w bitwie. Te które takiego forca mają to albo maja mało PH zazwyczaj 2 albo mało forc'a

Zgadzam się, że nie mamy postaci z wysokim ph, które można by uzywać w takim decku (problem zbyt niskiego forca, nieprzydatnej abilitki – zreszta mało mamy wysoko honorowych postaci). Jest to poważna bolączka, zgłasza gdy grasz np. ze switchem liońskim – który przy samym wystawianiu postaci zrobi dużo więcej honoru (zresztą nie także zwykły lioński deck może Cię przegonic)

Oczywiście można wsadzać yobanjin aliance strenhth in certanity oraz a noble end i próbowac grać w stylu ala kuc.

Yobanjin alliance trzeba wrzucić ;)
Deck taki nie ma być podobny do batle maidenek – bo jak sam zauważyłeś ph jest za niskie do pewnych akcji (atachmenty zwiększające ph to nieporozumienie), nie ma też zasuwać z honorem tak jak deck defensywny (bo nie dasz rady wrzucić zbyt wielu kart dających ph). Siłą militarna takiego decku opiera się na szybkości i movemencie (masz go w domek wbudowany). Można wykorzystać wiele ciekawych zagrań (jak wspomniane w poscie powyżej Yachiro, mountains i movement) Opcja honoru jest dodatkiem, kiedy nie dasz rady zjeść przeciwnika. (można też na odwrót grać, ale jest to chyba gorsza opcja dla crane)

Oczywiście jest trochę rangów. Trochę fajnych traitów. Trochę całkiem mocnych umiejętności. Jednakże nie żeby zrobić bitewną honorówkę czy tak zwanego switcha.

A Hakuseki? 3/3/3 samurai z akcją dającą honor?
Zbroja klanowa? Też da honor, a abilitke ma bardzo przydatną?
A grając z użyciem dueli w bitwie można 3 miejsca w decku przeznaczyć na impromptu Duele. Idąc dalej w Duele jest fortun smiles.
W ostateczności jeżeli chcesz naprawdę przyspieszyć honor wrzuć 2 sztuki Benihy albo Noriko.

Niezależnie jaka siła tego decku będzie i z kim będzie wygywał a z kim przegrywał to i tak na ten moment jest skuteczniejszy od honorówki.

BTW Straszny offtop się porobił :D

Kakita Tatsuyoshi

• Crane Clan
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2008-01-09, 14:46 »
Według mnie włsnie beniha ze swoiom 1 siły czy noriko z zero siły i 2 chi nie nadaja sie do pojazdu. Wychodze z założenie że albo mam wygruywac bitwy albo trzepac honor. Jak bede chciał i jedno i drugie to ani jedno ani drugie nie będzie działać tak dobrze jak powinno. Za benihe lepiej włożyc kogoś kto ma te 3 siły jak choćby hakuseki albo dokuhito. Noriko natomiast w bitewnym decku całkowicie odpada. Patenty z ruchem sa całkiem fajne i chamskie z tym że nie pomagają w honorze. Próbowałem grać na scoutach i movmencie i szczerze powiedziawszy lew mnie zjadał tak samo modliszka tak samo kuc i tak samo krab. A to był czysto militarny deck. Znacznie lepiej spisuje sie duel obecnie (który podobno nie miał juz istnieć) albo defensywny honor szczególnie z nowym ekeiem i power of innocence niż pojazd/honor. Sam yobanjin nie da nam wielkiej przewagi honorowej nad bijacymi honor deckami albo deckami którym znaczne lepiej wychodzi swith (vide lewki). A mała siła postaci jeśli ędziemy bawić sie w rekompensowanie strat honoru postaciami które nam go robią vide noriko i beniha nie zapewni wygranej z dopakowanymi militarnymi deckami jak krab czy modliszka albo kuc na ToD.

Hanson

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2008-01-09, 15:14 »
Według mnie włsnie beniha ze swoiom 1 siły czy noriko z zero siły i 2 chi nie nadaja sie do pojazdu.

Bo się nie nadaje. Ale one mają jedynie honor dać. Zauważ, że napisałem w ostatecznośic. Nie są one auto includem w switchu.
Z lwem faktycznie są problemy (ale nie jest to auto lose), reszte da się jakoś pokonać. Honorówka masz auto losa ze skorpionem i prawie, że pewna wtope z militarką, której podejdzie desperatka.

Ageto

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Claimster - centrum umów
« Odpowiedź #39 dnia: 2008-01-09, 15:18 »
Proszę modów o przesunięcie tej rozmowy do innego pod forum 'Strategia'
Claimster - centrum umów

Brzana's HunterZ Team Member