Autor Wątek: Misdirection a Ring of Water  (Przeczytany 1608 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Misdirection a Ring of Water
« dnia: 2008-02-17, 12:57 »
Mieliśmy na turnieju taką sytuację:

Unit A atakuje i jest opposed. Unit B siedzi w domu. Ogłaszam, że będę chciał dojechać z ROW do bitwy oddziałem B ale w tym momencie dostaję z Misdirection i przeciwnik chce mi odesłać z ROW Unit A do domu. Może to zrobić?

Misdirection

Political Gozoku Reaction: Before another player would choose targets for one of his action’s effects during a battle, target one of your Courtier or Gozoku Personalities: You choose the targets instead.

RoW

Battle: Bow this card or discard it from your hand: Move one of your target units home or to a battlefield with one or more enemy units. If the unit moved, straighten it.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-02-17, 13:03 »
może wybrać jedynie który oddział będzie przyciagniety zamiast oddziału B

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-02-17, 17:36 »
Misdirecter wybiera target - dowolnie. Resztę efektów określasz ty.

Nota : Misdirection nie ma  klauzuli 'wybierasz cele, ale zgodnie z intencjami zagrywającego akcję' ani 'rozpatrz efekty jakbyś ty je zagrywał'. WYŁĄCZNIE wybiera cel (cele). Nic więcej. Ten wybór celów może , ale nie musi mieć wpływ na efekty akcji, ze względu na legalność podejmowania akcji i wording konkretnych efektów : target personality. bow it - kiwnie 'nowy' cel, ale target card. bow or straighten it  najprawdopodobniej nic nie zrobi, bo właściciel akcji nie ma obowiązku kiwać karty (nie wynika to z tekstu).

EDIT : zapomniałem dopisać : w tym przypadku, po zMisdirectowaniu Ring of Water z unitu w domu na unit w bitwie, właściciel ma pełne prawo wybrać 'dojazd do bieżącej bitwy' (czyli : 'zostań'). NIE MUSI odjeżdżać unitem do domu, nie musi też uciekać do innej opposed bitwy - chociaż ma do dyspozycji każdą z tych opcji.

Dla porównania - gdyby na battlefieldzie było po 1 unicie, i i Ring został zMisdirectowany na unit poza bitwą, właściciel RoW _musiałby_ wybrać opcję dojazd do bieżącej bitwy - tylko w takim przypadku akcja byłaby legalna (Rule of Location).
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

mihau

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-02-17, 19:00 »
jesli moge - to co bedzie jak ja mam 3 Unity w Bitwie i zginam Seikitsu Montains (Battle: Bow this card: Move home one or more of your target Personalities.) i wskazuje 1 unit i jade nim do domu - czy jak dostane misdirekcja to przeciwnik moze wskazac wiecej ni z 1unit ? np wszystkie 3 unity ? Bo mam wraznie ze wkacja powinna byc -> BOW SM - wybor celu (1unit) - jedzie dom / jak dostane misdirekcje -> BOW SM -> moj wybor 1Unit -> misdirekcja -> on wybiera 1 Unit -> ten unit jedzie? mam racje ?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-02-17, 19:20 »
Całe targetowanie robi Misdirection. Tak, może wskazać więcej.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-02-17, 20:12 »
Nie wydaje mi sie zebys mogl wskazac wiecej. Zgodnie z karta:

Political Gozoku Reaction: Before another player would choose targets for one of his action’s effects during a battle, target one of your Courtier or Gozoku Personalities: You choose the targets instead.

You choose the targets instead oznacza, ze ty wybierasz cele, ale nie ilosc celi.. jezeli cele sa 2 (dwie postacie odsylam z seikitsu) to moge te dwa cele przekierowac, ale nie moge wybrac sobie 3 celi (bo nie pisze, ze moge zmienic ich ilosc nigdzie na tej karcie).

Jezeli jest inaczej to czemu?
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-02-17, 20:20 »
Cytat: "Ertai"
Nie wydaje mi sie zebys mogl wskazac wiecej. Zgodnie z karta:

You choose the targets instead oznacza, ze ty wybierasz cele, ale nie ilosc celi.. jezeli cele sa 2 (dwie postacie odsylam z seikitsu) to moge te dwa cele przekierowac, ale nie moge wybrac sobie 3 celi (bo nie pisze, ze moge zmienic ich ilosc nigdzie na tej karcie).

Jezeli jest inaczej to czemu?

Dlatego, że Misdirection wchodzi "before you would choose tagets..". A więc w tym konkretnym przypadku gracz grający Misdirection nie zmienia ilości celi, bo gracz zagrywający oryginalną akcję (tu: Seikitsu Mountains) nigdy sam niczego nie wybrał (nie zdążył, bo przeciwnik zagrał Misdirection).

Poza tym "instead" oznacza, że wybierasz "ty" zamiast przeciwnika, a nie że wybierasz swoje cele, zamiast celów, które wybrał on (bo on, jak już pisałem, niczego nie zdążył wybrać).

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-02-17, 20:21 »
Misdirection NIE ROBI retargetu. Misdirection pozwala ci wybrać cele zamiast właściciela akcji. Dotyczy to także ilości - wybór ilości celów nadal zawiera się w targetowaniu.

EDIT : ops, copy post. Ale oba w sumie odpowiadają na to samo.