Autor Wątek: Jimen exp i dostawanie honoru w battle resolution  (Przeczytany 1515 razy)

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
Jimen
Political Battle: Dishonor a target enemy Personality. Negate all rehonoring until this battle ends.

moje pytanie jest takie:

przeciwnik mnie atakuje, ja bronie Jimenem i dishonoruje mu postać z jego zasady. Następnie obaj pasujemy i przegrywam bitwę na force'a.
Czy przeciwnik dostanie 2 honoru za zniszcenie mojego Jimena czy też będzie musiał się zrehonorować i rehonor zostanie znegowany??

Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Jimen exp i dostawanie honoru w battle resolution
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-02-21, 11:40 »
Jeżeli zdishonorowana postać uczestniczy *) w honor gainie, honor gain jest negowany a postać (postacie) są rehonorowane, bez względu na życzenie gracza (nie można powiedzieć 'to ja wezme honor a nie rehonora'). Jeżeli rehonor zostanie zanegowany w jakikolwiek sposób, honor gain nadal 'zużył' się na rehonorowanie. Czyli : nie, nic nie dostanie.

Dla porównania : załóżmy, że Jimen ma ciut inną zdolność : 'zdishonoruj gościa. Zaneguj _jego_ rehonorowanie do końca tury'. Gdyby atakowały cię 2 unity, jeden zdishonorowany z Jimen'a a drugi 'konwencjonalnie', nadal mógłby (musiałby!) zrehonorować się ten drugi.

*) kto się rehonorouje po jakim honor gainie :

* Before a player gains Honor from an action or trait that targeted, came from, or was performed by one or more of his or her dishonorable Personalities, the Personality is rehonored and the Honor is not gained.
    * Before a player gains Honor from attaching a card to one of his or her dishonorable Personalities, the Personality is rehonored and the Honor is not gained.
    * Before a player with one or more dishonorable Personalities in his or her army gains Honor from allying with that army (see Invite Allies) or from destroying opposing cards in battle resolution, all such dishonorable Personalities are rehonored and the Honor is not gained. In a tied battle, all dishonorable Personalities in an army are rehonored before being destroyed, and their army’s leader gains no Honor.

[EDIT : Błąd w zdolności Sh. Jimen]
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-02-21, 13:58 »
Gdyby atakowały cię 2 unity, jeden zdishonorowany z Jimen'a a drugi 'konwencjonalnie', nadal mógłby (musiałby!) zrehonorować się ten drugi.

tylko że na jimenie pisze, że po odpaleniu swojej akcji neguje wszystkie rehonory.

I jeszcze mam pytanie :

co się dzieje jeżeli po odpaleniu akcji z jimena przeciwnik chciałby w bitwie popełnić postacią sepuku- pytam bo sepuku rehonoruje postać.

Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-02-21, 14:17 »
nie zrehonorujesz sie czyli sepuku ci nic nie da...
umiera zdyshonorowany czyli traci honoru tyle ile wynika z ph
Shoju na prezydenta! :)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-02-21, 14:29 »
Cytat: "klusek"
Gdyby atakowały cię 2 unity, jeden zdishonorowany z Jimen'a a drugi 'konwencjonalnie', nadal mógłby (musiałby!) zrehonorować się ten drugi.

tylko że na jimenie pisze, że po odpaleniu swojej akcji neguje wszystkie rehonory.

I jeszcze mam pytanie :

co się dzieje jeżeli po odpaleniu akcji z jimena przeciwnik chciałby w bitwie popełnić postacią sepuku- pytam bo sepuku rehonoruje postać.

Jimen : Ops, mój błąd. Wydawało mi się, że on tylko 'swojego' neguje.

Efekty kill i rehonor seppuku nie mogą być negowane (rulebook) - czyli sam Jimen nie wystarczy (ale Jimen z Determinacją AFAIR już tak). Akcja 'sepuknij postać' nie jest performowane przez postać, więc rzeczy w stylu Unexp Betrayal też nie pomagają.

Centurion : przeczytaj instrukcję.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-02-21, 14:31 »
spoko czytałem:D

tylko ze za duzo w niej wyjatkow zeby zapamietac all

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-02-21, 15:34 »
Wystarczy pamiętać to, co jest najbardziej istotne dla twojej talii. Np - jak działa sepuku gdy gra się skorpem :P

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-02-21, 15:43 »
trafiony zatopiony :wink: