Autor Wątek: Jeden klan zniknie z Rokuganu?  (Przeczytany 2940 razy)

Hanson

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
Jeden klan zniknie z Rokuganu?
« dnia: 2008-02-26, 15:28 »
W książeczce dostarczanej na koteje zanjduje się następujące wprowadzenie:

"Now, more than ever, your Clan needs to step up and fight. Win tournaments, play in the online competitions and wear your Clan garb. Whatever you do, do not let your Clan fail. For failure has a much greater cost than shame. One Clan, to be determined by your efforts, or lack thereof, will not survive the Race for the Throne. Though contrary to what many expect, it may not be the Clan in last place...."

Wygląda na to, że pożeganmy się z jednym z klanów. Na forum aldraca ludzie snują domysły, który z klanów może to spotkać.
Co myślicie? Są jakieś klany, które bez żalu pożegnalibyscie z Rokuganu?
A może to tylko takie robienie szumu i nic się nie zmieni?
Mogę się mylić, ale zwycięsca jakiegoś turnieju miał zadecydować czy będziemy mieli lotos czy dark lotos (tego nie jestem peweine ale w przypadku wyboru dl, którys z klanów miał zniknąć). Czyżby próba wprowadzenia dawnych pomysłów?

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-02-26, 15:32 »
Dark Lotos wprowadzili juz na sile nie zaleznie od wynikow... upadla dynastia Toturi, zgineli kolesie od oswiecenia, mamy burdel w cesarstwie, Daigotsu zalozyl wielki klan... no jezeli to nie jest Dark Lotos to ja chcialbym wiedziec co by sie wydarzylo podczas takowego.

Co do klanu to imo wielki szum o nic ALE jakbym mial typowac to:

1. Jednorozec -> bo nie pasuje klimatem do samurai dramy
2. Lew -> bo nie maja pomyslow na ten klan
3. Mantis -> jak obydwa powyżej
4. Pajak -> bo wogole z dupy klan wziety
5. Krab -> bo okaze sie ze nie ma juz czego bronic

zreszta whtv... zobaczymy co bedzie.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-02-26, 15:35 »
zgadzam się ertajem chociaż może dojść jeszcze mantis bo gdzieś popłyną
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

MotoChagatai

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-02-26, 15:42 »
coraz bardziej na to wygląda że co jakiś czas bedziemy sie żegać z jakims klanem aż w końcu zostaną trzy [samurajowie, shugenji i courtiers.. great....

na moje najwieksze szanszą na wylecenie mają jednorożce albo pająki
Unicorn clan Samurai* Tactician* Cavalry* Uniq* Loyal*
'Who can stop me?" only The Khan could stop himself...

kunoichi

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-02-26, 16:13 »
Feniks - jakiś czas temu kilka osób postulowało za rozwiązaniem tego klanu i propozycja przyjęta została bez większych sprzeciwów .. zobaczymy. Ale myślę, że raczej rozwalą Pająka, znowu zrobią hordę i jakoś wszytsko wygłaszczą, żeby przygotowac cesarstwo na przybycie zioma, przy którym Fu-leng to pała do lania...

kto wogóle pisze im scenario?

aaaa a właśnie. Możliwe, że powróci Shinjo i zabierze kuca znów na piaski - to też jest możliwe.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-02-26, 16:37 »
Ertai, dopisz Modliszkę obok Lwa :/

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-02-26, 16:37 »
Znając moje szczęście będzie to Krab. Ja przezyłem już zniknięcie Toturi's Army i Brotherhood w goldzie, myszy przed chwilą i Chaos Dwarfów w WHFB  :roll:
Squeek

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-02-26, 16:52 »
no fakt shinjo dawno nie wracała - to jest duża możliwość
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #8 dnia: 2008-02-26, 16:52 »
No tak wlasnie bedzie;) Krab w kolejnych dodatkach dostanie karty w stylu : target a crab , destroy a target card i bedzie wszystko wygrywac , dostanie hate i nikt nie bedzie chcial z nim grac ( tak jak kiedys nikt nie chcial grac z szczurami:P) , potem za murem pojawi sie jakis mega mroczny przeciwnik i kraby rusza ku przeznaczeniu;)
Nastepnie konie pojada w wycieczke dookola swiata , lwy beda ich gonic bo w koncu maja sie zemscic , mantis dopadnie wielki sztorm ktory zatopi wszystkie ich statki zabierajac  caly klan na dno , smoki zostana zaatakowane przez duchy gor , zjawi sie fenol ktory posiadzie niesamowita moc i niechcacy zniszczy caly klan , daigotsu stwierdzi ze nie ma juz kogo (poza skorpem i cranem ) zabijac wiec pojedzie na zasluzone wakacje , a w ROKUGANIE zostana crany i skorpiony:)To bedzie dopiero gra:)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2008-02-26, 17:00 »
innymi słowy oni chyba znowu chcą porzegnać dużą część graczy

Kakita Tatsuyoshi

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2008-02-26, 17:02 »
No czy ja wiem ? Mi to wygląda na to że największe sznase na destrukcję ma Żuraw i Feniks. Ten pierwszy za całokształt. Ten drugi za ostatnie miejsce w wyścigu o tron.

A najbardziej to bym chciał żeby pożegnano pająka bo to co teraz się dzieje jest poprostu chore i bardziej wolę zwykłą horde krain cienia oraz modliszkę. Mogła by w końcu powrócić do korzeni i ponownie stać sie małym klanem wyspiarzy którzy nie powinni wtykac nosa tam gdzie dorośli się bawią.

Radko

• Personality
« Odpowiedź #11 dnia: 2008-02-26, 17:19 »
Po prostu cały klan zjedzą duchy, zjadły dziadka - zjedzą i całego Scorpa  :D.

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
« Odpowiedź #12 dnia: 2008-02-26, 17:45 »
NIE WAŻNE ŻE ZNISZCZĄ MÓJ KLAN- WAŻNE ŻEBY WYGRAĆ GRĘ

Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2008-02-26, 18:30 »
Cytat: "Kakita Tatsuyoshi"
[...] oraz modliszkę. Mogła by w końcu powrócić do korzeni i ponownie stać sie małym klanem wyspiarzy którzy nie powinni wtykac nosa tam gdzie dorośli się bawią.

Bagger off, albo odrobinę szacunku dla osiągnięć DA MAN'A...

Modliszka samurajowa mi się nie podoba. Competetive wygląda jak słabasza wersja kraba (FMJ) albo jak stary Lew (horda followerów). Magistraci mi jakoś nie wychodzą (dziwne... brakuje mi tylko kart po 25-35USD  :roll:), domek strzelaczy nie będzie działał w tym środowisku lepiej. Budoka theme? Fajny pomysł, ale IMO nie zdąży się rozwinąć, bo tempo ma jeszcze gorsze od strzelaczy i zaczął się później.

To jest dopiero klan, z którym nie wiadomo co zrobić :/

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 2008-02-26, 22:26 »
Cytat: "Geralt_Bialy_Wilk"
Cytat: "Kakita Tatsuyoshi"
[...] oraz modliszkę. Mogła by w końcu powrócić do korzeni i ponownie stać sie małym klanem wyspiarzy którzy nie powinni wtykac nosa tam gdzie dorośli się bawią.

Bagger off, albo odrobinę szacunku dla osiągnięć DA MAN'A...

Bagger off, albo morze szacunku dla Fuhrera, zwanego Wujem (lub Wujem Zza Wielkiej Wody). Do ciebie mówię, Geralt - K.T. jest niereformowalnym tsurufilem:) Można nie lubić Miętusów, ale - jakem Lew - chylę czoło przed dokonaniami politycznymi i militarnymi wielkiego Y. Zagrał najlepiej jak umiał ze swoją ręką, i to w dodatku robią kilka(naście?)  nowych combosów ...

Co do eliminacji - pomijając fakt, że każdy klan może wylecieć (bo diabli wiedzą, co im w głowie siedzi), można pokusić się o eliminację negatywną.

Na 100.0% zostaje Feniks. Bo to shugasi, spele i całe kami-jutsu. Wywalenie Fenola doprowadziłoby do upadku shugenjizmu w karciance, a to byłby szok którego gra by nie wytrzymała.

Na 100.0% zostaje Żur lub Skorp. Najprawdopodobniej oba - Żur jako ten dobry i szlachetny, Skorp jako ci dyżurni źli. Wariantem bardzo ryzykownym jest podstawienie Spidera jako Skorpa, ale wtedy odpada cały motyw ninjowy - czyli odpada kawałek flavora. Nierealne.

Na 100.0% zostaną dwa (trzy?) klany militarne - czyli coś z zestawu Krab, Kuc, Lew, Mantis. Najprawdopodobniej wyprofiluje się to na heavy force i swarm, ewentualnie heavy force, swarm i battle mayhem.

W tym momencie kandydatami do odstrzału są Dragon lub Spider.

Gdybając stricte flavorowo, do rozwałki jest miętus (powrót do czasów 7miu klanów) i przemianowanie Spidera na nowego 'tego złego', albo odstrzelenie Spidera - przy pozostawieniu Shadsów takich jak obecnie - co nawet nie byłoby złym pomysłem.

Osobiście optowałbym za wywaleniem Spidera, który jest klanem ni w pięć, ni w dziewięć, albo (to nie jest clan hate) Kuca. Żaden z tych klanów nie trzyma się flavorowej kupy - Spider wypadł Daigotsu spod ogona i właściwie nie wiadomo jakim cudem jeszcze żyje, Kuc w założeniu miał być inny i ta inność z edycji na edycję staje się coraz bardziej wyraźna.

PS: A potem się okaze, że wylecą Żurawie...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2008-02-26, 22:31 »
skonczy sie pewnie na feniksie, jak ktos wspominal za ostatnie miejsce...
wypierdolczo..
bo kto se wyobraza rokugan bez crane i skorpa...

pozdr
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #16 dnia: 2008-02-26, 22:52 »
Feniks -> shugenja
Dragon -> monk
Lew -> samurai
Żuraw -> courtier
Skorpion -> ninja

Jakos reszty nie widac do samurai dramy. W mechanice:

Feniks -> shugenja
Dragon -> kiho
Lew -> taktyk
Żuraw -> honor
Skorpion -> dyshonor
Jednorożec -> kawaleria
Modliszka -> Naval i Ranged Attack

To co jes takie same:

Krab, Shadsy, Spider -> wszystko to bazuje na duzym F i niczym wiecej, kiedys shadsy to byl Chi death i gralo sie jakos inaczej = fajniej, tak samo tym klanom trudno jakis archetyp przypisac pasujacy do samurai dramy.

Jak znikna Shadsy to nie ma po co istniec Krab. Jak zniknie spider to shadsy tez znikaja bo jest domek wydany na zasadzie hare clan.

Realne wyjscia (pseudo):

Lew laczy sie z zurawiem i mamy klan mantikory :) (ich armia + nasze wplywy i kasa...)

Jednorozec odchodzi -> Shinjo kami zabiera chlopakow

Spider rozpada sie -> umiera Daigotsu, Shahai ucieka z synem gdzies tam hen daleko

Smok -> stwierdza ze ma wszystko w glebokim powazaniu = przestaje byc grywalna frakcja

Shadsy -> wyginely

Innych pomyslow nie mam.
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 2008-02-26, 23:02 »
Mantis : die Naval, RA wracają do czasów JE (kiedy naprawdę coś znaczyły, a nie były na połowie postaci klanu), Miętusy wracają do minor clanu.

Lew : jakie taktyczenie : co roku DT ma pogadankę n.t. 'co by tu zrobić z tym cholernym taktyczeniem', bez efektów. Zniknięcie taktyków byłoby miodne... tylko że to jest zamach na zasady wywodzące się z zarania dziejów, więc to ryzykowne. Rozwałka Miętusa czy Spidera nie jest tak straszna, żeby było śmieszniej - Skorpa też da się usunąć motywując 'powrotem do korzeni'.

Szkoda, że znowu powraca temat 'kogo by wywalić', 9 klanów to akurat na stabilizację. Owszem, 7 dobrych + 1 zły łatwiej się dzieli , ale czy naprawdę do wszystkiego trzeba stosować Ockhama ?
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2008-02-26, 23:10 »
Cytat: "sejmitar"

Bagger off, albo morze szacunku dla Fuhrera, zwanego Wujem (lub Wujem Zza Wielkiej Wody). Do ciebie mówię, Geralt - K.T. jest niereformowalnym tsurufilem:) Można nie lubić Miętusów, ale - jakem Lew - chylę czoło przed dokonaniami politycznymi i militarnymi wielkiego Y. Zagrał najlepiej jak umiał ze swoją ręką, i to w dodatku robią kilka(naście?)  nowych combosów ...

Żem się zbulwersił po prostu, jako, że KT nie znam, ani jego fetyszy  :roll: Bo co jak co, ale ci WIELCY stali, a prawdziwie wielki Y poszedł sam zrobić to, co należało zrobić. I za to zostali jego potomkowie nagrodzeni. Ale o tym chyba wszyscy wiedzą...

Co do zresetowania Miętusa i powrotu do mniejszego klanu, byłoby to rozniesienie jednego z fajniejszych playerbase'ów w Sieci. A i tak uparcie by walczyli o swoje miejsce spowrotem. Co jak co, ale nikt się tak łatwo wygryźć nie da. Szczury też, głęboko w to wierzę. A kraby już miały jedną okazję na wylotkę więc...

Niestety, AEG zrobił się jakiś dziwny i pewnie wyleci klan przegrywający. Bez uzasadnienia fluffowego, albo z kompletnie durnym uzasadnieniem :/ Ostatnio poważnie zastanawiam się nad kupowaniem nowych kart. Czy to po prostu ma sens...

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #19 dnia: 2008-02-26, 23:12 »
Czy to po prostu ma sens...

A to ty grasz dla klimatu? :)