Autor Wątek: Jeden klan zniknie z Rokuganu?  (Przeczytany 2963 razy)

Kakita Tatsuyoshi

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
Jeden klan zniknie z Rokuganu?
« Odpowiedź #20 dnia: 2008-02-26, 23:24 »
Ja gram dla klimatu  :lol:

Dlatego prawie nie gram wogóle.

Co się zaś tyczy żurawiofilstwa to nie jestem żurawiofilem, a przynajmniej nie w obecnej sytuacji storylina. Czy żur będzie czy nie różnicy wielkiej mi to nie zrobi. Jestem fanem RPG i to czasów przed skorpoinem dlatego napisałem co napisałem o modliszce. Nie mam nic do samego klanu tylko to że fajniej by było  gdyby był małym klanem tak jak u zarania dziejów. Według mnie bardziej by to pasowało do gry i tyle. Podobnie zreszta jak kolejna zimna woja żura i lwa a nie bratanie się. Ale to takie dywagacje. Jest jak jest. Jakoś strasznie źle może nie ma ale super dobrze tez nie jest. Ot taka średniawa gra zaczęła się robić. Tyle.

A wracając do tematu największe szanse na wywalnie w kosmos ma Feniks, Pająk (ani w rpg ani w karcianece niewiadomo jaki ma them jest taki nijaki) i modliszka/kuc (nie wiem co bardziej).

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #21 dnia: 2008-02-26, 23:58 »
Z feudalną Japonią przeciętnemu Amery... człowiekowi kojarzą sie dwie rzeczy. Samurajowie i ninja. Samurajów mamy wszędzie, na ninja skorpy mają (prawie) monopol. Skorpy zostaną. Chyba, że ninja, jak wesoły Aroru, w reakcji zmienią lokacje.

Lajony
- no nie, idea mężnych wojowników stawiających honor przede wszystkim jest zbyt chwytna, aby ją ot, tak zarzucić.

Żurawie
- choćbym nie wiem jak źle im życzył jako klanowi, to nie wierzę w ich rozwiązanie. Piękni artyści, którzy nawet zabijanie doprowadzili do rangi sztuki (vide dueling), sprytni politycy i tak dalej... W prawie każdym systemie fantasy są elfy, albo coś im podobne. Te takie ładne. W L5R tą rolę spełniają Żurawie. I spełniają ją na tyle dobrze, że nie wyobrażam sobie rychłego ich rozwiązania.

Kraby - jest już archetypiczny Piękny, to musi być też Silny. Krab jest ten Silny. Kropka. Silnych się tak łatwo nie pozbędą. Póki istnieją Krainy Cienia, puty Kraby będą stać na murze i bronić Cesarstwa.

Piękny, silny, brakuje tylko mądrego. I tu mamy Smoka i Feniksa jako reprezentantów mnichów i szugasów. Czyżby któryś z tych klanów? Może, ale nie przekonuje mnie to. I mnisi i shugenja są charakterystyczni i mają swoich zwolenników. Z drugiej strony Fenol bardzo cienko ostatnio przędze, więc...

Unicorn, Mantis. Pośród tych dwóch poszukiwałbym już kandydata do odstrzału. Unicorny jak już wcześniej wspomniano nie do końca pasują do samurajskiego otoczenia (Mongołowie bili się z Chińczykami, a nie Japończykami, rajt?), Mantisy... Dużą rolę mogą tu grać moje uprzedzenia, ale ostatnio jakoś nie widzę pomysłów DT na ten klan. Magistraci? Powiedzmy. Budocy?...

Spider (Clan). Ekhm. Słyszał ktoś o nich? Aaa... Że ukrywają się na bagnach i snują mroczne plany? Hmmm. Co dał nam nowego Spider Clan? Ładne arty i theme Dark Virtue? Ja jestem zdecydowanie za powrotem do dawnego Shadowlandowego Daigotsu.

Ktoś mi może zarzucić, że zanadto upraszczam, ale to po prostu mój sposób na tłumaczenie sobie pewnych spraw.
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

Togashi Yeti

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2008-02-27, 11:07 »
Cytat: "Sephirion"
Mongołowie bili się z Chińczykami, a nie Japończykami, rajt?

Nie rajt. Mongołowie rządzili Chinami (cała dynastia Kubilai Chana) i chcieli podbić Japonię, co im nie do końca wyszło.
Toshiro
Ronin*Samurai*Yojimbo*Storyteller*Poet*Tactician*Good Person

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2008-02-27, 11:20 »
Cytat: "Geralt_Bialy_Wilk"

Niestety, AEG zrobił się jakiś dziwny i pewnie wyleci klan przegrywający. Bez uzasadnienia fluffowego, albo z kompletnie durnym uzasadnieniem :/ Ostatnio poważnie zastanawiam się nad kupowaniem nowych kart. Czy to po prostu ma sens...

"Now, more than ever, your Clan needs to step up and fight. Win tournaments, play in the online competitions and wear your Clan garb. Whatever you do, do not let your Clan fail. For failure has a much greater cost than shame. One Clan, to be determined by your efforts, or lack thereof, will not survive the Race for the Throne. Though contrary to what many expect, it may not be the Clan in last place...."

no dobra... jedyna opcja polaczenia fenixow z dragonem... ale od dragona odlaczyla sie rodzina asako by pojsc do fenola... to co?shiba zdradzi isawe, asako wroci do draga a isawa zostanie sam i stwierdzi ze koniec tych przyjemnosci?
nie rozumiem...

pozdr
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2008-02-27, 11:28 »
no zeby zmiekczyc to wszystko to powiem tak . odpadnie ten kto bedzie w grupie ostanich  na liście puntków over all pod konic race'a . zobaczcie sobie kto jest na samym dole to sobie odpowiecie na te pytania .

co do tego
Though contrary to what many expect, it may not be the Clan in last place....

to odnosi sie to do vota[tajny clan council]  vel turnieju najgorszych[side event] jak beda wybierac  cesarza . policzcie sobie kto ma jaki fan base , kto mial przeciwko sobie ile glosów[np spójrzcie na wynik mientusów ].itd
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

Chemik

• Spider Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2008-02-27, 12:56 »
Super... Imo dla wiekszego szoku i balansu powinni ujebac klan ktory wygrywa najczescie :P Wtedy by sie dzialo - masowe demonstracje, bomby wybuchajace kolo siedzib AEG`u, publiczne palenie kolekcji kartonow za XXX dolcow...

Powiem tyle - jak chca sie bawic w kij i marchewke to niech najpierw zbalansuja srodowisko... Bo lekko nie fair jest ciagnac od graczy kase bo aby grac trzeba miec kartony z nowych dodatkow, a gracze nie sa pewni czy ich klan nie dostanie za jakis czas atomowka w odbyt...

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2008-02-27, 13:34 »
Cytat: "Radko"
Po prostu cały klan zjedzą duchy, zjadły dziadka - zjedzą i całego Scorpa  :D.

nieprawda :x

nikt nie zjdł dziadka...

on sie po prostu zgubił... zaraz go znajdziemy.. naprawde

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
« Odpowiedź #27 dnia: 2008-02-27, 14:19 »
dziadka porwało UFO i wszczepiło mu ziemniaka zamiast serca. teraz powróci , obieca w rokuganie cud gospodarczy, podniesie pensje dla wszystkich magistratów (znaczy się budżetówki) i wygra wybory na cesarza

Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2008-02-27, 15:12 »
nie ta bajka, klusek ;D

to znaczy mówię o tym "wybieraniu"... nie ten ustrój... reszta się zgadza... :P

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2008-02-27, 15:56 »
w sumie po zastanowieniu do themu typowego dla amerykanina potrzebny jest jeszcze taki nie wiadomo co w sumie razem z wszystkimi ale gdzies z boku - jednorożec, mantis ew połączenie obu tych klanów - przecież już była współpraca pod koniec poprzedniej edycji
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

Kakita Miyato

• Crane Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2008-02-28, 14:07 »
Ja tam powątpiewam w rozwiązanie Spidera. IMHO, to Spider jest nową zabawką AEG'a. Zbyt krótko ten "klan" jest na scenie, a zbyt długo AEG przygotowywał grunt pod ich przyjście, trzymał wszystko w tajemnicy, itp... Jeszcze dadzą szansę pajączkom

Najbardziej logiczna byłaby opcja z Mantisem lub Unicornem.
AEG nie kieruje się jednak logiką...

miyato,

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #31 dnia: 2008-02-28, 14:54 »
A tam robia sobie z nas jaja i zniknie Hare;)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2008-02-28, 20:02 »
Cytat: "Klepek"
A tam robia sobie z nas jaja i zniknie Hare;)

omfdż! :shock:  :shock:  :shock:
tylko nie to...

pozdr

Ageto

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Claimster - centrum umów
« Odpowiedź #33 dnia: 2008-02-28, 21:39 »
A nie pomyśleliście, że może chodzić o stratę statusu wielkiego klanu. I tylko o to :!:
Claimster - centrum umów

Brzana's HunterZ Team Member

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #34 dnia: 2008-02-28, 22:09 »
co z punktu widzenia i graczy, i AEGa oznacza wyrżnięcie części player base. W Stanach granica przejścia fazowego między klanami jest łagodniejsza niż u nas, i może tego nie rozumieją... ale u nas zniknięcie klanu często oznacza rezygnację z gry.

zresztą - całkowicie pomijając fakt tego, czy usunięcie istniejącego klanu odbędzie się łagodnie czy brutalnie, sam pomysł wywalania części działającego storyline i mechaniki do piachu - z jakiegokolwiek powodu - jest kiepskawy. Zresztą, tak samo jak dopisywanie na siłę nowych frakcji. Nie sprawdziło się to ani dla ś.p. nagasów czy szczurów, nie sprawdzi się i teraz. A nie daj kami okaże się, ze faktycznie któryś z klanów idzie do piachu - to dopiero będzie huk...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Pavcio

• blank Personality
  • "Why so Serious?"
« Odpowiedź #35 dnia: 2008-02-29, 00:32 »
To wywalą tą część storyline która kompletnie nie współgra z resztą>Fenek?:>

Daigotsu Pavcio
Spider Clan - Courtier - Berserker - Loyal - Inexperienced - FFG TCG paratrooper

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #36 dnia: 2008-02-29, 00:36 »
Nie mówiąc jakie może mieć to negatywne odbicie na nowych, zaczynających graczach. Tak, kup karty, przywiąż się do klanu a później brutalnie się z nim pożegnaj. Ja to miałem z Szczurami i było naprawdę blisko, żeby dać sobie siana z całą grą.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

krzemian

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
    • www.uwolnij-orki.pl
« Odpowiedź #37 dnia: 2008-02-29, 08:57 »
mnie to szczerze mowiac jebie , bedzie co bedzie .jak nie wytna konika to bedzie ok ,a jak wytna to i tak nigdy nie lubilem fioletowego ;]

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
« Odpowiedź #38 dnia: 2008-02-29, 10:19 »
naukowo dowiedziono, że fioletowy powoduje nerwowość

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2008-02-29, 11:21 »
Cytat: "krzemian"
mnie to szczerze mowiac jebie , bedzie co bedzie .jak nie wytna konika to bedzie ok ,a jak wytna to i tak nigdy nie lubilem fioletowego ;]

ale szybkiego chagatrona zawsze lubiłeś mieć :>

pozdr