Autor Wątek: Lion Mempo  (Przeczytany 1538 razy)

szyszko

• blank Personality
Lion Mempo
« dnia: 2008-03-20, 17:07 »
Przeniosłem z dziełu dla noobów bo mnie tam  zdyscyplinowali że powinno być tutaj.
Wrzuciłem do decku lion mempo, ale przeczytałem tekst jeszcze raz i zastanawiam się jak działa.

opis
Reaction : After a Personality in this battle is destroyed: This Personality copies a Battle action on the destroyed card (until the turn ends) and may take an additional battle action to perform it.

1. kopiuje jedną battle action z personki i może ją odpalić
2. kopiuje wszystkie B z personki i odpala jedną
3. kopiuje jedną B z dowolnej karty z unitu i może ją odpalić
4. kopiuje wszystkie B z jednej z kart z unitu i może ją odpalić.

rozumiem że jeśli B można odpalić wiecej niż raz to kopiuję, odpalam z dodatkowej akcji a potem w trakcie bitwy mogę odpalić ją ponownie.

Jest napisane że reakcji używam po zniszczeniu personality, a kopiuję B ze zniszczonej karty ale tu już nie jest wskazana zniszczona pers tylko ogólnie zniszczona karta.
Pewnie mieszam ale chcę być pewny.

TooS

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • In your base, smashing your statues.
Lion Mempo
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-03-20, 22:31 »
No to chyba jest tak, ze:

Masz w bitwie 2 personalki np Hida Ziutek z mempo i Kaiu Taru dajmy na to z chuda hankyu.
 Ubijaja ci typka z itemem i z reakcji mempo albo kopjujesz akcje z Taru albo z Chuda Hankyu. I mozesz zagrac odrazu ta akcje, a potem swoja normalna akcje.

Akcje z zalozenia sa once per turn takze nie mozesz jej odpalic z tej dodatkowje a potem kjeszcze raz.

Olo

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
Lion Mempo
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-03-20, 23:57 »
Jemu chodzilo o to ze jak postac ktora ginie ma dwa abile oba sa battle to czy moze skopiowac je oba i jesli moze to czy jeden z nich odpala jak dodatkowa akcje a pozniej moze jeszcze z normalnej akcji odpalic drugiego battla

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Re: Lion Mempo
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-03-21, 00:42 »
Cytat: "szyszko"
Przeniosłem z dziełu dla noobów bo mnie tam  zdyscyplinowali że powinno być tutaj.
Wrzuciłem do decku lion mempo, ale przeczytałem tekst jeszcze raz i zastanawiam się jak działa.

opis
Reaction : After a Personality in this battle is destroyed: This Personality copies a Battle action on the destroyed card (until the turn ends) and may take an additional battle action to perform it.

1. kopiuje jedną battle action z personki i może ją odpalić
2. kopiuje wszystkie B z personki i odpala jedną
3. kopiuje jedną B z dowolnej karty z unitu i może ją odpalić
4. kopiuje wszystkie B z jednej z kart z unitu i może ją odpalić.

rozumiem że jeśli B można odpalić wiecej niż raz to kopiuję, odpalam z dodatkowej akcji a potem w trakcie bitwy mogę odpalić ją ponownie.

Jest napisane że reakcji używam po zniszczeniu personality, a kopiuję B ze zniszczonej karty ale tu już nie jest wskazana zniszczona pers tylko ogólnie zniszczona karta.
Pewnie mieszam ale chcę być pewny.

No więc tak:
1. Odpoweidź 1. jest prawidłowa.
2. Tekst dla Angola jest jasny, a Polak musiał uważać na lekcji o przedimkach: na karcie pisze: "this personality copies a battle action [więc możesz skopiować dowolną, ale jedną Battle Action] on the destroyed card [a więc kopiujesz ze zniszczonej karty o której już byłą mowa, a mowa była o personalce - "after a Personality is destoryed" - a nie o np. karcie z jej unitu, bo wtedy znowu byłoby "a" a nie "the"]
3. Żadnej akcji nie można odpalić więcej niż raz na turę, chyba że jest tak napisane, ale na szczęście każda kopia danej akcji jest oddzielną akcją, więc OPT rule nie ma tu zastosowania.

szyszko

• blank Personality
Lion Mempo
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-03-21, 01:07 »
Dzięki za wyjaśnienie, chodziło mi głównie o to czy battle mogę skopiować z dowolnej karty z Unitu czy ze zniszczonej personalities, teraz wszystko jasne.

Co do użycia skopiowanej battle w dodatkowej kacji i potem a trakcie tury to chodziło mi o akcję w której jest napisane że może być użyta więcej niż raz w turze.