Autor Wątek: Kotei Sezon 2008  (Przeczytany 5255 razy)

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
Kotei Sezon 2008
« dnia: 2008-04-02, 15:26 »
Mamy już za sobą dokładnie jedną trzecią sezonu. Można się pokusić o pierwsze podsumowania, statystyki oraz komentarze.

Kilka pierwszych wniosków:
Scorpiony - Przed sezonem wyszła tona mety na dyshonor. I jak widać nikt się tym za bardzo nie przejął bo panowie w czarnych piżamkach robią wszystkim dookoła z d... garaż. A było tyle narzekania ze strony Scorpów "tyle mety...", "Jak my mamy grać teraz". Szkoda tylko że zamiast masowego metowania się graczy na dyshonor Scorp zebrał w twarz erratami.
Crab - Tyle krzyku było że przegięty i co? I nico? Jakoś nie widać wilekiej dominacji Craba.
Lion - Tu była mowa że jest silny i jak widać jest silny. Może nie dominują sezonu kompletnie ale zdecydowanie wybijają się na +. Jak na razie... A tak płakali że słabe karty dostają.

Taki mały rzut oka na to jaki klan ile Koteiów wygrał:

Lista edytowana 26.06.2008

Crane...........5
Dragon.........5
Spider..........2
Phoenix........3
Unicorn.........10
Lion..............10
Scorpion.......10
Mantis...........4
Crab.............5

Rozegranych Koteiów: 54
Koteiów do rozegrania: 0
« Ostatnia zmiana: 2008-06-26, 21:36 by Jar Jar »

krzemian

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
    • www.uwolnij-orki.pl
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-04-02, 15:53 »
skorpy wiecej wygrac kotei to juz ni wygraja ( dwa dni temu weszla errata adeiko ) . teraz bedzie mozna ja w pierwszej pierdolnac z bruta albo ruthlessa i sie skonczy dzien dziecka .reszte koteiow moim zdaniem przetrzepie lion , az do konca sie dziwie czemu na wegrzech wygral czlowiek zmija a nie ten jebniety lion ( kreci honor szybcniej niz honorowka i jeszcze lyka prowincje ).

Chemik

• Spider Clan
  • experienced Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-04-02, 16:36 »
Imo placz Skorpow to jakis ninja trick i zaslona dymna :P

Ale na powaznie mysle, ze nie za bardzo ludzie chcieli metowac sie na skorpa z jeszcze jednej przyczyny. Poprostu karty meta na skorpa ni jak maja sie do walki z innymi deckami. Fakt jeszcze Crane ma jakies decki ktore teoretycznie moga zdyschonorowac ale to i tak za malo skoro 80% meta stanowia decki naporowe... Wiec wiekszosc graczy doszla do tego samego wniosku co i ja: ze skorpem mam i tak slabo, to po grzyba wkladac do decku mete na dyshonor kiedy moze mi to przegrac inne gry ? Z drugiej strony nastawiajac sie na walke z militarka automatycznie mozna zauwazyc ze duzo mniej kart boli Liona niz Craba. Tam gdzie refu, draw, furia, flanking, dissent robi gre z Crabem, juz przy Lionie zaczyna byc slabo... Crab ma moze kill z domu i mocne postacie ale tak naprawde kazdy grajacy z miesniakami wie dobrze co moze dostac w danym momencie i jakie jest na to prawdopodobienstwo...
A z Lionem jest duzo slabiej pod tym wzgledem - superior to kazda karta w decku, followerzy wyskakuja od tak i lion ma na swoich postaciach ich zawsze... I nie musi stukac prowincji w pierwszym wjezdzie, wystarczy ze stuknie postacie oppowi... Grajac z Lionem mam wielki dyskomfort bo wiem ze to ja sie bede musial bronic, co przy sile prowincji 6 (gram fenolem) i przy totalnym braku attachow na moich postaciach (no jeden follower 0 f) w 80% podstawienie postaci rowna sie ich ubiciem natomiast nie podstawienie postaci = prowincja w plecy...
Tak czy siak w turze w ktorej ja mam opcje jechac przewaznie albo nie mam postaci i 4 prowincje albo mam 3 prowincje a lion jeszcze ma sie czym bronic...
Z Crabem jest o niebo latwiej...

Aha i crab raczej poza wjazdowkami wszelakiej masci nic wiecej nie wymysli... Lion za to ma switcha ktory jak wiesc niesie wciska w ziemie i morduje...

Imo nic juz nie zmieni wyniku i Lion wygra kotei sezon. Oczywiscie jestem rad ze Fenole cos tam pokazuja w top 4 w poszczegonych koteiach. Moze nam klanu nie skasuja lol...

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-04-02, 16:56 »
Ale my słaaabe kartyy mamy :( [ :D ]
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Zombi Damien

• Spider Clan
  • *
  • Srogi Plugawiec
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-04-02, 17:49 »
ja sie zastanawiam czy pająki wygrają coś do wrzesnia :D

byłoby miło w sumie, taki fun kotejowy raz usłyszeć chociaż :D

walić power granie i lvl kart to tam wbite mam, ale jakieś story picki bym chciał zobaczyć spiderowe...
 jednak większość pająków story czyta/lubi a nie mamy wpływu praktycznie na nic, można tylko dyskusje na forach prowadzić godzinami i i tak lipa :D
Spider Clan * Daimyo * Middle Finger of the Dark Lord * Shugenja * Shadowlands * Unique * Loyal

Lose 20 Honour.

Open/Battle: Umrzyj.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-04-03, 00:40 »
Mogę się z Tobą, Damien, pobratać, jeśli o to chodzi _^_"

Zresztą i tak wszyscy wiedzą, że Mantisowi lepiej, jak kotejów nie wygrywa. Bo jak już coś wygra, to pojawia się karta która jest dla nich... albo raczej na nich... Albo jest równie grywalna co outer walls w lionie ><'

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-04-03, 01:21 »
Cytat: "sejmitar"

Może i nie są słabe, ale jest ich mało. Rzygam już całym tym HoA middle-game-tactician-based-military-napieprzaczem. Nuda.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-04-03, 01:24 »
Cytat: "kempy"
Rzygam już całym tym HoA middle-game-tactician-based-military-napieprzaczem. Nuda.

Smieszne jest to, ze u nas graczy jak na lekarstwo a lion wygral ze spiderem tylko jak sie taliami zamienilismy ostatnio (sorry eldar, nie chcialem ale tak karty podeszly).
Time is precious. Waste it wisely.

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #8 dnia: 2008-04-03, 09:29 »
nie liczy się deck - liczy się kierowca... :lol:

Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #9 dnia: 2008-04-03, 13:57 »

Może i nie są słabe, ale jest ich mało. Rzygam już całym tym HoA middle-game-tactician-based-military-napieprzaczem. Nuda.

A ty myślisz, że ja tak bardzo kocham EHP? ><"

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #10 dnia: 2008-04-03, 15:33 »
Cytat: "Geralt_Bialy_Wilk"

A ty myślisz, że ja tak bardzo kocham EHP? ><"

To graj na KA shugenja/scout :) I koniecznie wkladaj 3x purge the weak do talii
Time is precious. Waste it wisely.

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #11 dnia: 2008-04-03, 17:02 »
To graj na KA shugenja/scout Smile I koniecznie wkladaj 3x purge the weak do talii

tak róznica tylko jest taka. lion zyga i wygrywa a mantis , zyga i wygrac nie moze [w ogóle ma problemy z top 8 i to u graczy co w latach wczesniej wygrywali koteie] . jak zrobisz sobie fun deck scorpionów albo crabów to moze nie wygrasz ale masz przynajmniej zabawe . jak zrobisz scout deck mantisówy[albo shugasowy] to czujesz sie jak dragon w imperialu. nic nie działa wszystko jest malo optymalne i do tego jest o ture 2 za wolne albo jak deck shugosowy , fajnie ze zabija ale taki deck phonixowy to moze jeszcze cos kutnąc militarnie albo honorowo , minetus nie moze zrobic nic .
to samo ma deck na KA i HM, zrzucach tony kart z reki [bo mientusy jakos ssa z akcjami na postaciach] a potem grzecznie odbijasz sie o prowincji , bo DT zdecudowało ze co jak co , ale mientus moze miec 1 rodzaj zwyciestwa .
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #12 dnia: 2008-04-03, 17:24 »
Cytat: "THE Self-Appointed Prophet of Doom"
DT zdecudowało ze co jak co , ale mientus moze miec 1 rodzaj zwyciestwa .

Dobrze ze spidery, kraby i konie tak nie maja.
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

Zombi Damien

• Spider Clan
  • *
  • Srogi Plugawiec
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #13 dnia: 2008-04-03, 17:49 »
spider ma całkiem niezły, 4 tury za wolny honor, działa dobrze, szczególnie daigotsu saya i daigotsu beniha, więc wypraszam sobie to z jednym rodzajem zwycięstwa :D
Spider Clan * Daimyo * Middle Finger of the Dark Lord * Shugenja * Shadowlands * Unique * Loyal

Lose 20 Honour.

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #14 dnia: 2008-04-03, 18:03 »
Cytat: "Damien"
(pitu, pitu)...daigotsu saya...(bla ,bla, bla)
Veto. Do Tsimaru prawie już przywykłem ale takich herezji nie puszcze płazem. Odnóża precz od Saya'i!

Ciekawy jestem, jak będą wyglądać skorpy po erracie. Czy nadal będziemy jakoś wygrywać , czy bez Adeiko nie damy rady i w ogóle bida....
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #15 dnia: 2008-04-03, 19:10 »
IMO errata Adeiko to trochę za mało, niespecjalnie jest się czym podniecać :/

Self-Appointed Prophet of Doom, ale jest ponoć deck na HM honorowy i działa tylko o 1-2 tury za wolno xD

Manit0u - dek szugasowy z trzema purgami działa tak średnio (jest dobry, ale dopiero jak się rozpędzi, a jest za wolny), a Ty mi tu o wpychaniu 3x purga do KA... no sory... Nie wiem, czy zauważyłeś, ale połowa RA mantisa ma nie zabijać... jaki w tym jest sens? Jak dek nie usuwa presensa, to nie wygrywa. Proste. Nawet cran ma gości, co strzelają za 6-7...

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #16 dnia: 2008-04-03, 20:52 »
Cytat: "pinokyo"
Cytat: "THE Self-Appointed Prophet of Doom"
DT zdecudowało ze co jak co , ale mientus moze miec 1 rodzaj zwyciestwa .

Dobrze ze spidery, kraby i konie tak nie maja.

tak tylko unixy i kraby dostaja dobre karty i maja dobre decki[stary jak bym mial 1 tier 1 deck mantisowy to bym sobie znalazl cos innego do marudzenia] a spidery maja kilka decków które byc moze nie sa super , ale sa fajne w graniu . EHP jest jedynym deckim mantisowym ktory cos tam robi , przyjrzyj sie karta które sa podstawą tych decków . wiekszosc z nich nawet nie wyszla w SE . rownie dobrze mogłby to byc deck orochich [tylko orochi mialy niezle akcje na sobie i followerach] , jezeli nie wydadza jakis mantis only attachementów [ a powiem ci ze tego nie zrobia] to nie wiele moze sie zmienic .
A co do spiderów .  nie wygrali nic a story time maja . my mielismy wygrane leg militarny 2 razy pod rzad ecomomy . story time 0 . nawet nasze picki jakos stay sie historiami o dragonach , cranach , crabach , scorpionach .
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

Zombi Damien

• Spider Clan
  • *
  • Srogi Plugawiec
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #17 dnia: 2008-04-03, 22:44 »
akurat przyznam sie ze nie wiem jak wy to widzicie ale sie przyznam  fikcje mantisowe to dla mnie było to najczęściej:

"eeee...booooooring"

a ostatnie dwie mi sie podobaly bardzo, az sam sie dziwiłem :D  może dlatego ze Naizen rzuca zajebiste onelinery i kitsune sa spoko :D ( moze nie jak Kitsune :D , ale zawsze :D  )

ale odmówić wam tego że was mało nie odmówie acz to bardziej jest tak ze niektorych klanow typu krejn,krab,skorp,dragon jest w kazdej fikcji ZAWSZE pelno na zasadzie chocby wzmianki wiec takie wrazenie sie robi ze innych jest mało, w rzeczywistości aż takim pesymista bym nie był...

Lose 20 Honour.

Klepek

• temptation Personality
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #18 dnia: 2008-04-04, 10:36 »
Z mantisami to chyba za bardzo nie wiedza co zrobic. Mi sie w LE strasznie podobali piraci i orochi , moze nie pasowalo to do konca do klimatow legendy , ale przynajmniej nadawalo smak Modliszce. Dzieki temu wydawala sie oryginalna i wyjatkowa.
Teraz mantisy to jest niewiadomo co , decki na strzelaczy to maja juz lepsze chyba crany i skorpiony , a deck na attachmentach ma duzo attachmentow a zwykle za malo akcji do uzycia zeby dalo sie tym jakos sensownie pograc;)
Pozatym odnosze wrazenie ze jest nudny jak ....

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Hanson

• Scorpion Clan
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #19 dnia: 2008-04-04, 11:10 »
...lionske HoA? :P

Faktycznie aktualne karty do Mantisa są tylko po to żeby być.
Co do piratów i orochi - pasowali i nie pasowali za razem - ale uroku odmówić im nie można.

Co do eraty Adeiko - dużo się zmieni, to w końcu jedna z rozgrywających postaci u skorpiona. Ich starte skorpiony odczują duzo bardziej niż "mega" cuda w stylu Darling of the seson.