Autor Wątek: Kotei Sezon 2008  (Przeczytany 5278 razy)

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #20 dnia: 2008-04-04, 12:17 »
Dobrze powiedziane: po erracie Adeiko Scorpy straciły rozgrywającego :P

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #21 dnia: 2008-04-05, 09:32 »
Cytat: "Hanson"
...lionske HoA? :P
a dlaczego HoA miały by być nudne ? najbardzije uniwersalny domek z istniejących, i jak się nie składa decku tak że te 4 honoru na turę z HV jest potrzebne, to HoA jest idealne.

A to, że właściwie wszystkie Lwie talie wyglądają cholernie podobnie to jest wina DT, a nie jednego domku :P
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Klepek

• temptation Personality
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #22 dnia: 2008-04-05, 10:17 »
Mysle jednak ze lwie talie sa i tak duzo bardziej zroznicowane niz krabow/koni/mantow na EHP.
Co prawda w dynastii od poczatku SE to w taliach zmienily sie z 4 karty , za to fate to juz inna gadka . Niby w kazdej talii fundament jest podobny , jednak dodatki w kazdym decku sa inne. Oczywiscie zawsze wiesz ze mozesz dostac patyka/flankinka/rapida itp , jednak liony sa duzo bardziej nieprzewidywalne niz wspomniane konie czy kraby czy EHP;)
Pozatym jak widze po tym sezonie HoA odchodzi do lamusa i ustepuje pola VK , ktore mimo poczatkowych narzekan okazalo sie dobrym domkiem:P

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Kakita Aoshi

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #23 dnia: 2008-04-05, 18:14 »
Nie wiem moim zdaniem ta cała dyskusja o przegietych Scorpach była trochę bez sensu na wiekszości Kotei i tak decydowały losowe zdarzenia i indywidualne matchupy.

Mam nadzieję że nikt sie nie obrazi i tego co napiszę nie weźmie jakoś do siebie ale np. moim zdaniem gdyby nie zdarzenia losowe Scorp nie wygrał by Koteia u nas i Chile, natomiast wygrałby w Budapeszcie. Podobnie było zdaje się z jednym Kotei Crabów.

Z reszta to samo jest co roku zawsze wygrywa  ten kto ma najwiecej farta w losowaniu matchupów, bo można być super graczem, mieć najlepszy deck i w każdej grze super dojścia i dostac takich przeciwników że po chwili ma sie 0-3.

środowisko jest stosunkowo wyrównane trochę przed jest lion i może scorp trochę ale to ogólnie chyba każdy może przy odrobinie szczęścia z kazdym wygrać.
Kakita Aoshi
Crane Clan Samurai*Bounty Hunter
"Zniszczmy całe zło, nie będzie konkurencji"

Kakita Miyato

• Crane Clan
  • Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #24 dnia: 2008-04-05, 18:45 »
Hmm... wyciągnąłeś moim zdaniem troszkę ryzykowną hipotezę Aoshi. Po pierwsze losowe zdarzenia, losowymi zdarzeniami, ale jeżeli jakiś Klan tak mocno odskakuje od pozostałych, to coś w tym musi być. Statystycznie, np. Mantisowi lub Spiderowi też powinny przytrafiać się zajebiste match up'y. Z tego co widać raczej się nie trafiają.

Po drugie, to jeżeli wszystkie Klany są tak bardzo wyrównane, to o zwycięstwie powinno decydować doświadczenie, umiejętności i szczęście w kartach. Mówię to bez złośliwości, czy ironii, ale wiem, że niektorzy mieli więcej doświadczenia, niż obecny zwycięzca Koteia w Polsce. I powiesz mi, że przez trzy gry w topach chodziło tylko o szczęście?? Widzę tu również zasługę silnych kart na stole i na ręce.

miyato,

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #25 dnia: 2008-04-05, 19:18 »
Z całym szacunkiem dla przedmówców, którzy mają więcej doświadczenia high-turniejowego niż ja, pozwolę sobie przedstawić nieco odmienną hipotezę. Owszem, wiele osób uważa Skorpiona za przegiętego... IMO niesłusznie. Owszem, Scorp jest mocny, ale można go zjeść - na pewno nie jest to poziom ś.p. Spiecial-K (cyz jak się toto nazywało) czy patyczkowej chatki. Trudno się przeciw niemu gra - Skorp wyjątkowo okrutnie karze za błędy (które w innych taliach przechodza bardziej ulgowo). Ale... Scorp bardzo ładnie sobie radzi z Krabem, i całkiem nieźle z pozostałymi klanami, a z kolei Krab poza Skorpem i może Lwami nie musi się właściwie o nic martwić. W efekcie klan który nie jest superprzegięty (bo nie jest) zbiera winy nie tylko za siebie, ale i za inne klany - jeżeli Skorp i Crab dostaną się do pucharowych topów, to prawie na pewno wyjdzie z nich Scorp.

Dowcip polega na tym, że na pierwszy rzut oka widać 'dominację' Skorpa, która jest wygrywana ... krabowymi koksami. Nie zmieni tego (IMO) errata Adeiko, bo balans między klanami właściwie się nie zmieni (nie aż na tyle), i nadal będzie widać 'dominację' Skorpów która po prostu nie istnieje...

PS: Masked Black Pyjama Boyz - chłopaki, ten numer wam się naprawdę udał. Szacun :)

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #26 dnia: 2008-04-05, 19:25 »
Cytat: "sejmitar"

PS: Masked Black Pyjama Boyz - chłopaki, ten numer wam się naprawdę udał. Szacun :)

Robimy co mozemy :D PEACE

krzemian

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
    • www.uwolnij-orki.pl
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #27 dnia: 2008-04-05, 23:34 »
Cytat: "Klepek"
Mysle jednak ze lwie talie sa i tak duzo bardziej zroznicowane niz krabow/koni/
 domkiem:P

e tam ,nudzi ci sie . to sie sklada cos czego inni nie maja naprzyklad 9 typow w piechocie do konika ....i ludzie na turniejach robia wielkie oczy jak cos takiego pojawia ci sie na prowincjach  :D

Walec

• eternal Personality
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #28 dnia: 2008-04-06, 08:11 »
przytocze tylko zestawienie z akashy
CLAN               1º        2º           3º                 4º         liczba punktów
Lion                51 (4)  43 (5)   18 (3)        7 (2)                            119
Scorpion    63 (5)    18 (2)        10 (2)      18 (5)                         109
Crane             24 (2)  35 (4)   5(1)      9 (2)                              73
Unkorn            27 (2)     9 (1)           24 (4)      7 (2)                             67
Dragon            27 (2)     17 (2)   7 (1)     10 (3)                            61
Crab              26 (2)    9 (1)   17(3)        7(2)                               59
Fenix                 0        12 (1)    18 (2)        11 (2)                                40
Spider                0         9 (1)      9(2)    0                                  18
Mantis                 0         9 (1)      5 (1)   0                                  14
Walec

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #29 dnia: 2008-04-06, 12:05 »
Osobiście z założonymi rękoma czekam ażgame designerzy i rule masterzy zabiora sie za Lwa (po tym jak juzwbiją Scorpa w posadzke tak ze będzie wystawać tylko lewa ręka)

grajac Scropem to właśnie z Lwem mam najwieksze problemy, zresztą wiekszość klanów ma, poza tym teraz nagle Lew zaczął zbierać Koteie

poczekamy - zobaczymy

jestem pełen nadzieji a ta zawsze umiera ostatnia

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #30 dnia: 2008-04-06, 12:16 »
ech fenix nie jest ostatni w standingach... a do przedostatniego ma daleko ^^
jaki żal-krab 4ty od końca

pozdr
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)

Walec

• eternal Personality
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #31 dnia: 2008-04-06, 17:04 »
ale karty kazace liona sa brute force gaining momentum aki i jeszcze parę pare kart
Walec

Chemik

• Spider Clan
  • experienced Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #32 dnia: 2008-04-06, 18:54 »
Brute jest dobry ale nie uniwersalny, czytaj nie kazdy klan moze go dac do decku. Gaining momentum to jakis smiech na sali... Tak w sumie to karci kot followery i tyle. Aki tak jak Brute. Dobry ale gdzie sie zmiesci ? W dwuch deckach, no trzech liczac spidera...

Czekam na dalsze propozycje kart ktore bola liona :P.

Walec

• eternal Personality
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #33 dnia: 2008-04-06, 19:53 »
winter warfare
silence the future
Swift Counterattack
Justly Earned Victory

consume by 5 fires

i jeszcze trochę się znajdzie z lionem da się kazdym dekiem wygrywac tylko trzeba wiedzieć jak grać ( np mój bilans spiderem przeciwko lionowi to 4-1)

tak naprawde teraz jest wmiare wyrównane srodowisko jedne z najbardziej wyrównanych od dłuzszego czasu
Walec

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #34 dnia: 2008-04-06, 20:06 »
O, właśnie, w końcu ktoś to powiedział poza mną :P Lew nie jest straaaaszny, jeżeli gra się z nim ostrożnie i wie gdzie wsadzić kołek w tryby. Największa zaleta Lwa to nie Benika, Shigetoshi czy 3 Superiory na reku, tylko impet. Stopujesz impet i Lew przegrywa. Ale impet nie jest kartą i mety na to nie ma, trzeba wyczuć przeciwnika i wiedzieć CO i KIEDY zrobić...

Popieram stwierdzenie 'zbalansowanie jest naljepsze od dłuuugiego czasu'.

Gothmog

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Barlog's Commander
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #35 dnia: 2008-04-06, 21:08 »
Zgadzam sie z przedmowcami, Lew wcale nie jest przegiety. Jak sie gra rozwaznie i w odpowiednim momencie zada sie cios to wszystko sie sypie u Lwa i koniec z nim.

Zombi Damien

• Spider Clan
  • experienced Personality
  • *
  • Srogi Plugawiec
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #36 dnia: 2008-04-06, 21:41 »
co do lwa to się zgodzę, dlatego nie lubie skorpionów obecnych- z lwem moge swoją grą coś UGRAĆ na moją strone, jak skorp ma dobre rozdanie to tak jakbym nie miał postaci na stole, czekasz az przeciwnik powie ci ze przegrales :P
Spider Clan * Daimyo * Middle Finger of the Dark Lord * Shugenja * Shadowlands * Unique * Loyal

Lose 20 Honour.

Open/Battle: Umrzyj.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #37 dnia: 2008-04-06, 22:10 »
Ja bede patrzyl jednak na wyniki koteiow a nie na to, ze gdzies tam, ktos tam ma z kims tam jakis tam bilans...

A wyniki mowia jak bardzo lew i skorpion odstaja od reszty... i jak bardzo modliszka i spider sa z dupy.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #38 dnia: 2008-04-06, 23:16 »
Cytat: "Ertai"
Ja bede patrzyl jednak na wyniki koteiow a nie na to, ze gdzies tam, ktos tam ma z kims tam jakis tam bilans...

A wyniki mowia jak bardzo lew i skorpion odstaja od reszty... i jak bardzo modliszka i spider sa z dupy.

i fenix

pozdr
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Kotei Sezon 2008
« Odpowiedź #39 dnia: 2008-04-07, 10:15 »
no co ty teraz mientus i phoenix rzadza . dwie wygrane na sporych koteiach .
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.