Autor Wątek: Immobile Stance  (Przeczytany 8893 razy)

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Immobile Stance
« Odpowiedź #20 dnia: 2006-11-10, 15:38 »
zabija zawsze albo card effect albo rule book ......albo sędzia (ale to żadko).

Nie psioczcie na zena on ma teraz urwanie głowy , bo coś się spierdoliło i jest zajęty , a pozatym jak kogoś zna i wie ,że jaj sobie dany człowiek nie robi to zawsze kulturalnie odopowiada.
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Immobile Stance
« Odpowiedź #21 dnia: 2006-11-10, 15:39 »
Cytat: "sejmitar"
co do dueli : gaijin, a przyjęcie pojedynku którego nie można odmówić jest efektem, triggerem (reakcyjnym) czy jeszcze czym innym :) ? bo co do pojedynków to jest znacznie wątpliwości i arbitralnych rulingów niż co do bitew ;]

Hmmm.. NA PWNO jest triggerem reakcyjnym (vide Shinjo Shono exp3 czy "Accept with Honor"). Co do "czy jeszcze czymś innym":)), to w instukcji napisane jest że reakcje triggerują się gdy pojawia się jakiś konkretny "occurance", więc możesz  sobie to i tak nazywać:))

Czy akceptacja jest efektem?Hmmm..Na pewno nie jest efektm danej akcji, jeśli akceptacja nie jest na niej wypisana. Skłanaiłbym się do twierdzenia że generalnie jet efektem. W instrukcji napisane jest coś takiego:
"An effect can be negated specifically or by being prohibited from occuring"

Jeśli więc weźmiemy Kakitę Toshimoko exp to zobaczymy że on "may not refuse a duel". Czyli stosując powyższy zapis instrukcji do tej karty okaże się, że odmówienie jest efektem, który jest zabroniony i nie może się pojawić. Dlatego postać musi duel zaakceptować. Nie mogę obie przypomnieć przykładu z przyjmowaniem duelu nieodmawialnego, ale jeśli np. istaniała by karta na której byłoby napisane że Twoja posatać/postaci nie mogą przyjmować dueli "even if illegal" to całkiem nieźle by tu pasowała:))

Podsumowując, trigger reakcyjny względnie occurance - tak. efekt - PRAWDOPODOBNIE też tak.

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Immobile Stance
« Odpowiedź #22 dnia: 2006-11-10, 15:41 »
była taka kart nazywała się kuro sensei.
always +5 do lansu.
Something like :
6/4/3

Random dude:

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Immobile Stance
« Odpowiedź #23 dnia: 2006-11-10, 15:56 »
Właśnie ją przeczytałem. Szkoda, że tam nie ma napisane że "can't accept challenges" bo już by było idealnie (akceptacja jako efekt - jeśli to efekt - byłaby zabroniona)..

Najlepiej spytać Zena..ummmm..znaczy może lepiej kogoś innego:))

Ageto

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Claimster - centrum umów
Immobile Stance
« Odpowiedź #24 dnia: 2006-11-10, 19:27 »
No nie zgodzę się z drugim stwierdzeniem. Wyzwanie na pojedynek również może być efektem (zapewne najczęściej jest). Pomyśl o Impromptu Duel - wyzwanie na pojedynek jest tam zdecydowanie efektem (znajduje się daleko po ostatnim dwukropku zamykającym initial targeting requirements:)) ten efekt jest na przyklad negowany przez ryokan sword exp. albo przez shinbone pack..

Podejmowanie akcji i zagrywanie kart str.42 rulebook:
1Annonuce a action or card
2. Select all required initial target, if any. Decide upon and select any optional initial targets.
3. Pay all costs.
4. Resolve all efects in the order written.

Cytat: "Impromptu Duel"
Limited: Target a Samurai Personality you control: Target a Personality controlled by another player. Your Samurai challenges the other Personality. If he refuses, Dishonor him and gain 4 Honor. The winner gains 2 Honor.

Jak widzisz efekty są zawsze po zakończeniu akcji. W takim wypadku powiedz gaijin jak to się ma z First and Final Strike. Bo mówiąc żę wyzwanie na duel jest efektem mówisz tu ogólnie, a nie o tylko o Impromptu.
A ja odkąd gram niegdy nie słyszałem o tym ażeby wyzwanie na duel było efektem. Jeśłi chodzi o Shono jego reakcja uruchamia się po przyjęciu duelu, a nie wcześniej. Czyli jężeli postać w lokacji Shono nie przyjmie duelu vide Impromptu nic się nie stanie.

Cytat: "redbart"
Czyli jak dobrze rozumiem moge zrobic cos takiego:

-rzucam to na postac, potem wyzywam na smiertelne pojedynki, nawet jak przegram to nic się nie dzieje.

Mówiąc to masz na myśli Immobile Stance. Tak nic się nie stanie woja postać przżyje
Claimster - centrum umów

Brzana's HunterZ Team Member

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Immobile Stance
« Odpowiedź #25 dnia: 2006-11-10, 19:27 »
Cytat: "gaijin"
Myślę, że odpowie Ci to samo. Nie powiedział Ci wprost czy IS działą w rezolucji, ale powiedział, że 'death in resolution is prevented'. A skoro tak, to chyba, logicznie biorąc, dlatego że IS działa. Co innego miałoby preventować śmierć?Zen Faulkes' rules effect:))?  

Po pierwsze - Zen Faulkes' rules effect może wszystko, zawsze i wszędzie. Właśnie dzięki mocy ZFre kilkakrotnie przeżywaliśmy wstrząsy... Np. wtedy, kiedy Zen stwierdził, że 'wzięcie kontroli' jest efektem i jeżeli nie jest napisane inaczej - to działa do końca tury...

Po drugie - cechą szczególną Zena jest to, że ma niską spostrzegawczość, i nie raz, nie dwa i nie 50 razy łapano go na tym, że po porstu nie zwrócił na pewien szczegół w pytaniu... AFAIR najczęściej łapie go Lund, ale nie zawsze.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Immobile Stance
« Odpowiedź #26 dnia: 2006-11-10, 21:45 »
Cytat: "Ageto"
Podejmowanie akcji i zagrywanie kart str.42 rulebook:
2. Select all required initial target, if any. Decide upon and select any optional initial targets.
3. Pay all costs.

Cytat: "Impromptu Duel"
Limited: Target a Samurai Personality you control: Target a Personality controlled by another player. Your Samurai challenges the other Personality. If he refuses, Dishonor him and gain 4 Honor. The winner gains 2 Honor.

Jak widzisz efekty są zawsze po zakończeniu akcji. W takim wypadku powiedz gaijin jak to się ma z First and Final Strike. Bo mówiąc żę wyzwanie na duel jest efektem mówisz tu ogólnie, a nie o tylko o Impromptu.

Nie jestem pewien, co dokładnie masz na myśli pisząc to, co powyżej. Ale jest taki kawałek w instrukcji na str. 25:

(...) after the abilitiy's keywords come its special play restrictions, timing and costs, followed by a colon. After this second colon, or after the first if the action has no earlier elements, are the action's targeting requirements, then its effects. All sentences that start with "target.." or "You may target.." an appear before the first effect,are the initial targeting requirements of the action (...)

Więc stosując ten zapis do Impromptu masz:
- Limited - <--- to jest keyword tej akcji,

Potem jest dwukropek i, ponieważ nie ma ani kosztów (jak np. pay 5 Gold, bow a Courtier), timingu ("when you buy a second beer" czy "after the battle at the current battlefield begins") ani restrykcji ("only if you are a bear clan player" czy "if you control a Samurai"), następują actions targeting requirements i w tym przypadku jest to:
- Target a Samurai Personality you control

potem masz następny dwukropek i dalej następują efekty. Jednym z nich jest wyzwanie na pojedynek. Analogicznie wygląda sprawa z First and Final Strike.

A ja odkąd gram niegdy nie słyszałem o tym ażeby wyzwanie na duel było efektem.

Co mogę powiedzieć:))I'm sho shorry:))?

EDIT: masz tu kawałek z Accumulated Rulings, który idealnie tu pasuje, bo wlaśnie podaje przykład duelingu:

Traits that say "cannot" or "may not" and list some effect (e.g., "cannot be challenged," etc.) may be targeted by cards with that effect, but relevent effects are negated.

Czyli jak wyzywasz z Impromptu Shinobone Pack, to jest zajebiście wszystko, tylko że efekt "your pers. issues..." jest zanegowany.

Hope that helps:)

Jeśłi chodzi o Shono jego reakcja uruchamia się po przyjęciu duelu, a nie wcześniej. Czyli jężeli postać w lokacji Shono nie przyjmie duelu vide Impromptu nic się nie stanie.

O Shono pisałem odpowiadając na zupełnie inne pytanie Sejmitara. Tak, masz rację - jeśli postać odmówi pojedynku z Impromptu w lokacji Shono to nic się nie stanie (oprócz tego że się zdyshonoruje a wyzywający zyska 4 Honoru). Tylko nie wiem jak to ma się do czegokolwiek o czym tu mówimy:)))

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Immobile Stance
« Odpowiedź #27 dnia: 2006-11-10, 21:47 »
Cytat: "sejmitar"

Po drugie - cechą szczególną Zena jest to, że ma niską spostrzegawczość, i nie raz, nie dwa i nie 50 razy łapano go na tym, że po porstu nie zwrócił na pewien szczegół w pytaniu... AFAIR najczęściej łapie go Lund, ale nie zawsze.

No. A najgorsze jest to, że raczej nie można napisać "Aha, i wolałbym, żeby Zen nie odpowiadał na to pytanie" :D

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Immobile Stance
« Odpowiedź #28 dnia: 2006-11-10, 21:58 »
Ja nie wiem skąd ta niechęc do Zena , to równy gostek . Spewnością to ta słynna polska zawiść i zazdrość.
always +5 do lansu.
Something like :
6/4/3

Random dude:

redbart

• blank Personality
    • www.reczna.com.pl
Immobile Stance
« Odpowiedź #29 dnia: 2006-11-11, 00:41 »
A ja odkąd gram niegdy nie słyszałem o tym ażeby wyzwanie na duel było efektem.

W takim razie czym się różni efekt od akcji?

Yotsu DojoReaction: After an action on a card destroys a Personality, even if this card is bowed: Gain 1 Honor. Gain 4 Honor instead if the action was performed by a Dishonored Personality.

To czym jest jedno a czym jest drugie.

Bo jeśli karta prewentuje przed efektami to może ona też powodować, że postac z zagraną tą kartą nie może wyzywać na pojedynki.
img]http://thecraneclan.com/gallery/894_12_04_07_1_41_37.jpg[/img]

Ratman

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
Immobile Stance
« Odpowiedź #30 dnia: 2006-11-11, 00:57 »
No. A najgorsze jest to, że raczej nie można napisać "Aha, i wolałbym, żeby Zen nie odpowiadał na to pytanie"

Możesz. Któż tego zabrania? To jedynie świadczyłoby jakim się jest człowiekiem i tyle.

Zwrócę uwagę, że na pytanie Sejmitara Zen odpowiedział prawidłowo, z kilku powodów: Po pierwsze, pytanie dotyczyło konkretnej sytuacji, odpowiedź również.
Po drugie, logika pozwala dopowiedzieć sobie do kiedy IS działa [skoro działa w rezolucji to by znaczyło, że 'until the battle ends' = do po rezolucji]
Po trzecie, zacytowany fragment instrukcji odpowiada na pytanie generalne jasno.
Po czwarte, dawno temu, i co jakiś czas się to przewija, padło stwierdzenie, że wszystkie odpowiedzi będą dotyczyły podanych sytuacji, a nie będą globalnymi rulingami, bo to aż proszenie żeby ktoś zaczął naginać zasady w specyficznych przypadkach.

I ostatnie, choć najwaważniejsze: Zen to człowiek jak każdy inny. Wraca późno, zmęczony z roboty i pewno ma ochotę jedynie założyć kapcie i posiedzieć sobie przed tv. Jednak siada przed kompem i poświęca tą godzinę wolnego czasu żeby odpowiadać na pytania, z których przy połowie aż się chce ryknąć 'przeczytaj gnoju instrukcję!'. I robi to za darmo. Czasami jakby się o tym zapomina.
Mam też nieodparte wrażenie, że Marty i Chris razem nie odpowiadają nawet na 20% wszystkich pytań.

@redbart
W takim razie czym się różni efekt od akcji?

Akcja produkuje efekty. Efekt jest tym co się dzieje; jak się zmienia stan gry.

Akcję podejmuje się zgodnie z tym:
3. Pay all costs.

Ważne jest to, że efekt nie musi się pojawić jedynie po rozpatrzeniu akcji.  Dodanie postaci +2f; produkcja złota; dołączenie followera; zniszczenie postaci (także jako koszt) - to wszystko efekty.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Immobile Stance
« Odpowiedź #31 dnia: 2006-11-11, 02:03 »
Cytat: "Ratman"
No. A najgorsze jest to, że raczej nie można napisać "Aha, i wolałbym, żeby Zen nie odpowiadał na to pytanie"

Możesz. Któż tego zabrania? To jedynie świadczyłoby jakim się jest człowiekiem i tyle.

Zwrócę uwagę, że na pytanie Sejmitara Zen odpowiedział prawidłowo, z kilku powodów: Po pierwsze, pytanie dotyczyło konkretnej sytuacji, odpowiedź również.
Po drugie, logika pozwala dopowiedzieć sobie do kiedy IS działa [skoro działa w rezolucji to by znaczyło, że 'until the battle ends' = do po rezolucji]
Po trzecie, zacytowany fragment instrukcji odpowiada na pytanie generalne jasno.
Po czwarte, dawno temu, i co jakiś czas się to przewija, padło stwierdzenie, że wszystkie odpowiedzi będą dotyczyły podanych sytuacji, a nie będą globalnymi rulingami, bo to aż proszenie żeby ktoś zaczął naginać zasady w specyficznych przypadkach.

I ostatnie, choć najwaważniejsze: Zen to człowiek jak każdy inny. Wraca późno, zmęczony z roboty i pewno ma ochotę jedynie założyć kapcie i posiedzieć sobie przed tv. Jednak siada przed kompem i poświęca tą godzinę wolnego czasu żeby odpowiadać na pytania, z których przy połowie aż się chce ryknąć 'przeczytaj gnoju instrukcję!'. I robi to za darmo. Czasami jakby się o tym zapomina.
Mam też nieodparte wrażenie, że Marty i Chris razem nie odpowiadają nawet na 20% wszystkich pytań.

Zauważ, że sam napisałem kilka(naście) postów wcześniej to, co Ty w początkowej części swojej wypowiedzi. Także moim zdaniem Zen akurat w tym wypadku odpowiedział okay i nie mam do niego zarzutów w tej konkretnej sytuacji.

Cytat, który przytoczyłeś był raczej tak pół-żartem.

Shaft

• Personality
Immobile Stance
« Odpowiedź #32 dnia: 2006-11-11, 03:04 »
Ja nie wiem skąd ta niechęc do Zena , to równy gostek . Spewnością to ta słynna polska zawiść i zazdrość.

nie, to nasza niemiecka solidnosc, chec uzyskania precyzyjnej odpowiedzi na pytanie  :twisted: .
rzana's HunterZ Team Member

Abmo5

• Gość
Immobile Stance
« Odpowiedź #33 dnia: 2007-02-03, 17:13 »