Spaliliśmy knajpę, aby zbudować nową.
Self-Appointed Prophet of Doom:Something like :6/4/3Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality . Random dude:Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.
co do dueli : gaijin, a przyjęcie pojedynku którego nie można odmówić jest efektem, triggerem (reakcyjnym) czy jeszcze czym innym ? bo co do pojedynków to jest znacznie wątpliwości i arbitralnych rulingów niż co do bitew ;]
No nie zgodzę się z drugim stwierdzeniem. Wyzwanie na pojedynek również może być efektem (zapewne najczęściej jest). Pomyśl o Impromptu Duel - wyzwanie na pojedynek jest tam zdecydowanie efektem (znajduje się daleko po ostatnim dwukropku zamykającym initial targeting requirements:)) ten efekt jest na przyklad negowany przez ryokan sword exp. albo przez shinbone pack..
Limited: Target a Samurai Personality you control: Target a Personality controlled by another player. Your Samurai challenges the other Personality. If he refuses, Dishonor him and gain 4 Honor. The winner gains 2 Honor.
Czyli jak dobrze rozumiem moge zrobic cos takiego:-rzucam to na postac, potem wyzywam na smiertelne pojedynki, nawet jak przegram to nic się nie dzieje.
Myślę, że odpowie Ci to samo. Nie powiedział Ci wprost czy IS działą w rezolucji, ale powiedział, że 'death in resolution is prevented'. A skoro tak, to chyba, logicznie biorąc, dlatego że IS działa. Co innego miałoby preventować śmierć?Zen Faulkes' rules effect:))?
Podejmowanie akcji i zagrywanie kart str.42 rulebook:1Annonuce a action or card2. Select all required initial target, if any. Decide upon and select any optional initial targets.3. Pay all costs.4. Resolve all efects in the order written.Cytat: "Impromptu Duel"Limited: Target a Samurai Personality you control: Target a Personality controlled by another player. Your Samurai challenges the other Personality. If he refuses, Dishonor him and gain 4 Honor. The winner gains 2 Honor.Jak widzisz efekty są zawsze po zakończeniu akcji. W takim wypadku powiedz gaijin jak to się ma z First and Final Strike. Bo mówiąc żę wyzwanie na duel jest efektem mówisz tu ogólnie, a nie o tylko o Impromptu.
A ja odkąd gram niegdy nie słyszałem o tym ażeby wyzwanie na duel było efektem.
Traits that say "cannot" or "may not" and list some effect (e.g., "cannot be challenged," etc.) may be targeted by cards with that effect, but relevent effects are negated.
Jeśłi chodzi o Shono jego reakcja uruchamia się po przyjęciu duelu, a nie wcześniej. Czyli jężeli postać w lokacji Shono nie przyjmie duelu vide Impromptu nic się nie stanie.
Po drugie - cechą szczególną Zena jest to, że ma niską spostrzegawczość, i nie raz, nie dwa i nie 50 razy łapano go na tym, że po porstu nie zwrócił na pewien szczegół w pytaniu... AFAIR najczęściej łapie go Lund, ale nie zawsze.
Yotsu DojoReaction: After an action on a card destroys a Personality, even if this card is bowed: Gain 1 Honor. Gain 4 Honor instead if the action was performed by a Dishonored Personality.
No. A najgorsze jest to, że raczej nie można napisać "Aha, i wolałbym, żeby Zen nie odpowiadał na to pytanie"
W takim razie czym się różni efekt od akcji?
CytujNo. A najgorsze jest to, że raczej nie można napisać "Aha, i wolałbym, żeby Zen nie odpowiadał na to pytanie"Możesz. Któż tego zabrania? To jedynie świadczyłoby jakim się jest człowiekiem i tyle.Zwrócę uwagę, że na pytanie Sejmitara Zen odpowiedział prawidłowo, z kilku powodów: Po pierwsze, pytanie dotyczyło konkretnej sytuacji, odpowiedź również. Po drugie, logika pozwala dopowiedzieć sobie do kiedy IS działa [skoro działa w rezolucji to by znaczyło, że 'until the battle ends' = do po rezolucji]Po trzecie, zacytowany fragment instrukcji odpowiada na pytanie generalne jasno.Po czwarte, dawno temu, i co jakiś czas się to przewija, padło stwierdzenie, że wszystkie odpowiedzi będą dotyczyły podanych sytuacji, a nie będą globalnymi rulingami, bo to aż proszenie żeby ktoś zaczął naginać zasady w specyficznych przypadkach.I ostatnie, choć najwaważniejsze: Zen to człowiek jak każdy inny. Wraca późno, zmęczony z roboty i pewno ma ochotę jedynie założyć kapcie i posiedzieć sobie przed tv. Jednak siada przed kompem i poświęca tą godzinę wolnego czasu żeby odpowiadać na pytania, z których przy połowie aż się chce ryknąć 'przeczytaj gnoju instrukcję!'. I robi to za darmo. Czasami jakby się o tym zapomina.Mam też nieodparte wrażenie, że Marty i Chris razem nie odpowiadają nawet na 20% wszystkich pytań.
Ja nie wiem skąd ta niechęc do Zena , to równy gostek . Spewnością to ta słynna polska zawiść i zazdrość.