Autor Wątek: [GotE] Scorpion  (Przeczytany 12148 razy)

Togashi Yeti

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
Odp: [GotE] Scorpion
« Odpowiedź #20 dnia: 2008-12-29, 12:58 »
Zgadzam się z Katsą co do postaci, tylko pana samurai/courtier za 6g i pana unique kensaja amerykański żołnierz określiłby słowem "outstanding". Reszta jest albo za droga, albo ma złe keywordy (lub nie ma dobrych), albo po prostu nie pasuje do żadnego decku.

Jeśli chodzi o akcje, to się zgadzam, że w środowisku SE będą złe, grube i nie do zatrzymania (sidenote: popatrzcie, jakie wyczucie czasu - Race się skończył i decki Skorpiona nagle magicznym sposobem zaczęły dostawać support ;)) - ale jak na razie, NIC nie możemy powiedzieć (no, większość z nas) o tym, jak to będzie działać w CE. Wszystko rozbija się o to, czy Skorpion dostanie drugi tak posrany domek jak DVD. Coś mi mówi, że nie.
Toshiro
Ronin*Samurai*Yojimbo*Storyteller*Poet*Tactician*Good Person

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #21 dnia: 2008-12-29, 13:07 »
Przyjdzie CE i wcale nie bedzie tak latwo zbombic. Brak DVD rozwiaze sporo problemow.
Cwiczcie

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2008-12-29, 13:11 »
walec no ale przecież katsa napisał dokładnie to o czym mówisz wiec nie rozumiem do czego się odnosisz? w jaki sposób odczytałeś to dokładnie odwrotnie niż on napisał...

czytaj ze zrozumieniem proszę...
Dokładnie. Dlatego właśnie spytałem Walca o co mu chodzi.

EDIT: A w ogóle to fajnie by było dostać postać z traitem "Jak wchodzi, zyskaj 1 honoru" PLUS coś jeszcze (bo podejrzewam, że tylko z tym by się nie mieściła)
« Ostatnia zmiana: 2008-12-29, 13:17 by gaijin »

katsa

• experienced Personality
« Odpowiedź #23 dnia: 2008-12-29, 13:19 »
Zgadzam się z Katsą co do postaci, tylko pana samurai/courtier za 6g i pana unique kensaja amerykański żołnierz określiłby słowem "outstanding". Reszta jest albo za droga, albo ma złe keywordy (lub nie ma dobrych), albo po prostu nie pasuje do żadnego decku.

Jeśli chodzi o akcje, to się zgadzam, że w środowisku SE będą złe, grube i nie do zatrzymania (sidenote: popatrzcie, jakie wyczucie czasu - Race się skończył i decki Skorpiona nagle magicznym sposobem zaczęły dostawać support ;)) - ale jak na razie, NIC nie możemy powiedzieć (no, większość z nas) o tym, jak to będzie działać w CE. Wszystko rozbija się o to, czy Skorpion dostanie drugi tak posrany domek jak DVD. Coś mi mówi, że nie.

Prawda jest taka że jeżeli wydrukują jakiekolwiek powtarzalne zdejmowanie honoru za zdyshonorowaną postać, co jak dotąd zawsze było, (shame można uznać za powtarzalny w środowisku w którym da się go wyszukać z feta'a za choćby domek), to będzie źle.

Tak jak napisałem, sytuacja się powtórzy, chyba że obetną cały theme zmianą zasad albo brakiem supportu. Nie przedrukowanie DVD to imho mało. Na razie mamy 3 akcje dosyć kosmiczne jak na standard SE (licząc Gift'a). A to pierwszy dodatek w arcu.

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2008-12-29, 15:52 »
fajne karty dostał skorpion

z dyshonorem niestety będzie coraz ciężej
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #25 dnia: 2008-12-29, 16:22 »
Tak jak napisałem, sytuacja się powtórzy, chyba że obetną cały theme zmianą zasad albo brakiem supportu. Nie przedrukowanie DVD to imho mało. Na razie mamy 3 akcje dosyć kosmiczne jak na standard SE (licząc Gift'a). A to pierwszy dodatek w arcu.

DVD to bardzo duzo bo to co ture loss albo dishonor dla postaci. Nie masz nigdzie narazie w CE powtarzalnego honor lossu i/lub
dishonoru.
Pozdro i cwiczcie

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

katsa

« Odpowiedź #26 dnia: 2008-12-29, 16:25 »

DVD to bardzo duzo bo to co ture loss albo dishonor dla postaci. Nie masz nigdzie narazie w CE powtarzalnego honor lossu i/lub
dishonoru.
Pozdro i cwiczcie

Tak, masz rację, wydali cały dodatek i na razie ani jednego domku z akcją polityczną, to pewnie już nie będzie. W końcu DVD i Uyeda też wyszli w KD od razu.

Nie wiem skąd bierzecie przekonanie, że to ostatnie dobre karty pod ten theme. DT nie są wstanie zaprojektować sensownie dyshonoru, odnieśli straszliwą porażkę z DVD, potem przez rok bali się wydać jakikolwiek support. Teraz wydają karty jak Game of Sincerity, czy te dwie nowe akcje, a wy wierzycie że będzie trudniej?
« Ostatnia zmiana: 2008-12-29, 16:38 by katsa »

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #27 dnia: 2008-12-29, 17:53 »
Ktoś w skorpie gra obecnie na 7 smrodach  ???

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
« Odpowiedź #28 dnia: 2008-12-29, 18:08 »
tak ja i zamierzam nim zagrac na kotei w maasstricht

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #29 dnia: 2008-12-29, 18:19 »
Przyjrzałem się i niewiele kart teraz zagra na pewno Shigeru zrobi mrok jako finiszer w Bombie, nie wiem jak ninjasy manipulują poison tokenami, ale Nitsu ma niezły obrazek, takagi raczej nie przydatny, Mayumi też ( chyba że bomba ), Fujitani no na razie nie rozumiem tej karty. Czyli czekamy na CE i już.

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #30 dnia: 2008-12-29, 22:52 »
Inexplicable Challenge - ma gwarancję poxipolu, ale raczej nie must
Hasty Exit - cudne
A Game of Sadane - kolejna gra do decku; wygląda na to, że teraz wchodząc do bitwy z dyshonorem trzeba się będzie przygotować, że na pewno wszyscy odjadą zdyshonorowani
Yogo Fujitani - raczej tylko do bomby, ale ffs, pierwszy historycznie skorpion z 5ph? ZOMG! Mam nadzieję, że pani pojawi się w najbliższym czasie w jakiejś fikcji, bo bardzo mnie ciekawi co to za wybryk natury...
Soshi Mayumi - shugas 2/3 za 3 zeta? Me wantz
Shosuro Takagi - kolejny yoijimbas, bardzo mnie to cieszy; szkoda tylko, że 7gc bo jakby oczko mniej to posiedziałby w dyshonorze jako stojący szer
Shosuro Nitsu - Jak na realia SE to overcosted, bo nie ma samuraja, zobaczymy jak to będzie w CE
Bayushi Shigeru - mały ale bezpośredni honorloss na boxowym samuraju/courtierze - solid.
Bayushi Ishikura - Mr. Mortal Kombat na arcie, sensowny trait, wbudowany kill, 7gc, UTZ! Gdyby nie unique....
Bayushi Hirose - Fajnie, że znów dostajemy magistratów, ale TROCHĘ późno, co nie? Postać solidna, honorloss w sensownej abilitce, staty bardzo standardowe. Dobry.

Zaraz, zaraz...

Ej, gdzie się podział cały crap który zawsze dostajemy??? Każda karta ma tu jakiś większy czy mniejszy potencjał i smaczek, arty nie lecą w ch... jak to jest u lionów (choć Game jest taki se), wrócił support do dyshonoru...

Czy to na pewno wciąż skorpion?
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2008-12-29, 23:17 »
Nie wiem skąd bierzecie przekonanie, że to ostatnie dobre karty pod ten theme. DT nie są wstanie zaprojektować sensownie dyshonoru, odnieśli straszliwą porażkę z DVD, potem przez rok bali się wydać jakikolwiek support. Teraz wydają karty jak Game of Sincerity, czy te dwie nowe akcje, a wy wierzycie że będzie trudniej?
W wątku ze skorpowymi prewievsami Reese napisał tak:
SE had many good things and some bad things. One of the "bad" things, is dishonor was waaaaaaaay too good out of the gates. You had a fully functional deck from day 1, that is still tournament competitive today with very little support. That has left us in a unique position where we had to figure out how to continue to help Scorpion and Scorpion dishonor, without simply making the top tier deck even better. That is why you have seen so much battle dishonor support as of late. But our intention is to still give you control and action phase dishonor lovers the tools to play in CE. However, it will be a deck like everyone else, one which grows over time. It will not be complete on Day 1 like it was in SE.

Więc chyba w siebie wierzą, Katsa ;)

A oprócz tego ten sam wymiatacz potem dodał:
- Ninjas and Poison tokens will one day live in harmony :)
- Scorpion will be able to play battle-oriented dishonor decks
- Scorpion will also be able to play more typical, mostly action phase dishonor decks
- Scorpion decks will be like everyone else, not complete on Day 1
- You are getting a new Ninja Follower and another powerful Poison token related card in this set

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2008-12-29, 23:19 »
ja nie wiem o co wam wszystkim chodzi z tymi artami, przeciez arty liona sa calkiem calkiem, szczegolnie sliczny jest gunso- ladny, wyrazny i w ogole (te bambusy w tle), ja nie wiem, wy chyba wolicie ta papke ze starych edycji ktora wyglada jakby ja pociapali plakatowkami, ja tam wole solidny photoshop, a ze czasem zahacza o mange, no to trudno
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

katsa

« Odpowiedź #33 dnia: 2008-12-29, 23:23 »
Fascynujące, gdzie jest ninja follower?

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2008-12-30, 00:30 »
może w pre folowereowym
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2008-12-30, 00:38 »
katsa to ze nie pokazali nie znaczy ze nie bedzie...
Shoju na prezydenta! :)

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2008-12-30, 21:51 »
Fascynujące, gdzie jest ninja follower?

3 forca akcja battle jak masz go na łapie dołącz do ninja postaci za 2 albo 3 golda /.
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2009-01-01, 15:57 »
No to się chyba pdf zmienił jeśli 3F. Ale odpowiadając na Twoje pytanie, Katsa: jeszcze go nie pokazali, ale na pewno będzie.

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2009-01-01, 18:56 »
No to się chyba pdf zmienił jeśli 3F. Ale odpowiadając na Twoje pytanie, Katsa: jeszcze go nie pokazali, ale na pewno będzie.

uuuu :P
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2009-01-01, 19:17 »

lece z pamieci g-man , nie cofam się bardziej niż 2 sety w tył . makes no sense to me. wiem ze tem byla 2 i 3 tylko czy tpo byl gold cost/force czy owdrotnie nie pamietam . + to zawsze smoke screen . no NDR broken.
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.