Autor Wątek: Kotei - side eventy  (Przeczytany 28624 razy)

Nataku

• Unicorn Clan
  • blank Personality
  • *
Odp: Kotei - side eventy
« Odpowiedź #20 dnia: 2009-02-01, 14:38 »
Madness dał chyba największy ubaw rok temu. Fajnie by było gdyby został trochę bardziej rozbudowany (więcej rund) no i nie systemem pucharowym, tylko swiss;]

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #21 dnia: 2009-02-01, 23:08 »
W tym roku przygotowujemy takie zasady ze kapcie pospadaja:) a czy bedzie swiss czy puchar... wszystko zalezy od tego jak sie zmiescimy z czasem.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Piotrekk

• Unicorn Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2009-02-01, 23:56 »
W madness będzie wymóg grania talią koteiową, czy można coś innego przynieść na side eventy?

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #23 dnia: 2009-02-02, 11:51 »
W zeszłym roku Madness był strasznie chujowy, nie wiem kto to wymyślał, ale jeżeli się grało Honor lub dyshonor to praktycznie nie dało się wygrać chociażby jednej gry. Mam nadzieję że w tym roku będzie lepiej.
Mój najgorszy Madness

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #24 dnia: 2009-02-02, 12:12 »
Ja wymyslalem zasady ;)
W tym roku tez bede wymyslal.
Wymogu nie ma. Grasz taka talia jaka chcesz samurai legal.
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2009-02-08, 12:38 »
okej, odgrazalem sie a oto link do naszych rulsow:

http://l5rszc.phorum.pl/viewtopic.php?t=189

jesli macie jakeis pytania, naturalnie tutaj wyjasni(e/my) :)

thx
pozdro i etc
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2009-02-08, 13:30 »
wprowadzilismy ograniczenie w liczbie tur , ktorego tam nie ma w zasadach. ograniczenie moze wynosic od 6-8 tur w zaleznosci od liczby graczy i dekow jakie graja. Ograniczenie pojawilo sie jako zabezpieczenie przed sytuacje gdy do gry przystapia same deki honorowe albo bedzie ich zbyt wiele.

jesli chodzi o dyshonor to tutaj mamy zagwozdke bo nie gralismy nigdy z dyshonorem jako opcja na zwyciezstwo i pojawily sie dwie sugestie jesli chodzi o rozwiazanie tego problemu:

1. jak zdyshonorujesz przeciwnika to otrzymujesz polowe jego punktow zaokraglajac w dol
2. za kazde zabrane 10 pkt honoru ponizej startowego dostaje sie 1 pkt (podliczane na koniec rozgrywki)

zadne jednak z tych rozwiazan osobiscie do mnie nie przemawia. moze jakies sugestie?

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #27 dnia: 2009-02-08, 13:38 »
zadne jednak z tych rozwiazan osobiscie do mnie nie przemawia. moze jakies sugestie?
Proponuję się nie martwić tym szczegółem. Dyshonor i tak nie przetrwa 4 tur. Jeśli ktoś wychodzi z czyms takim do multi to i tak przegrał walkowerem. Dyshonor w multi to jak strzelanie sobie w stopę. Raz po raz. I od nowa. I jeszcze raz...
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #28 dnia: 2009-02-08, 18:20 »
Szybkie pytania.
Dlaczego ruch w battlu nie jest według wskazówek zegara począwszy od obrońcy?
Czy jak zbiore 10 pkt zostanę sam na sam z przeciwnikiem który ma 4 punkty to znaczy ze już wygrałem (bo nie wystawia ringow) i mogę dać mu drugie miejsce przez podłożenie się?

Edit: i dalsze

Dlaczego do ally muszę kiwac postać? Co zrobić jak gramy w 6 i 4 blitze i dwóch kolesi atakuje bezbronnego a pozostałe dwa blitze chcialyby pomoc ale nie mogą.

« Ostatnia zmiana: 2009-02-08, 18:25 by Ertai »

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2009-02-08, 19:41 »
przeczytałem te szczecińskie zasady i doszedłem do wniosku ze nie warto na nie grać ani dyshonorem ani honor runnerem, po prostu nie warto

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2009-02-08, 19:54 »
Też się zastanawiam, dlaczego Ally może grać akcje tylko zamiast Defendera, a nie po Attackerze, skoro Defender musiał kiwnąć postać... Szczególnie, że kiwamy postać tylko, żeby poprosić - zapraszany może odmówić, a my mamy kiwniętą postać... 

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2009-02-08, 20:52 »
Poniewaz liczy sie ilosc pkt na koncu po calej rozgrywce wiec nie jest wazne kto zostanie na stole ale kto bedzie mial najwiecej pkt. Z doswiadczenia wiemy ze honorowka daje rade i jest w stanie odbijac dwa ataki bez wiekszego problemu. Nie nalezy zapominac ze honorowka ma zazwyczaj powtarzalny honor gain w turach przeciwnika i mozna troche natluc tego honoru.

Jesli chodzi o kiwniecie i poproszenie do obrony to ma to swoje uzasadnienie. Po pierwsze mozna kiwnac ile postaci sie chce wiec mozna poprosic wiecej obroncow niz jednego. Jesli gracze beda widzieli w tym swoj interes np powstrzymanie innego gracza przed zdobyciem kluczowego punktu to czesto decyduja sie na ta forme obrony. Wszystko oczywiscie rozbija sie o dogadywanie z graczami i oczywiscie mozna zostac zostawionym na lodzie ale potem nie ma co liczyc na pomoc innych. Przypominam sobie partie w ktorej burak zostal zjechany na samym poczatku do dwoch prowincji a potem pozostali gracze bronili go zeby jego przeciwnik nie dostal dwoch pounktow z jego prowincji cala partia skonczyla sie wszystko minimalna wygrana buraka , a gralo nas 6 albo 7 osob. Jesli nie masz nikogo kogo moglbys kiwnac zeby poprosic do pomocy to podobnie jak w grze 1 na 1 wlasnie przegrales gre albo tylko prowincje.

Jesli chodzi o ilosc akcji granych w bitwie i jezeli rzeczywiscie kazdy mialby mozliwosc zagrania akcji to przy trzech obroncach i jednym atakujacym , nagle okazuje sie ze obronca zanim wykona swoja akcje to juz nie ma swoich postaci w bitwie a jechal trzema np.

Jesli chodzi o pomoc w ataku to moze to prowadzic do wynaturzen i deprawacji typu 4 kolesi na raz moze zajechac jednego przecwinika w jednej turze co moze prowadzic do zniechecenia grajacego lub niezdrowej rywalizacji.

Do dyshonoru rzeczywiscie nie udalo nam sie wymyslec niczego sensownego. Honorowy switch z powtarzalnym biciem honoru daje rade.

Jesli widac ze jedna osoba juz wygrala to nie ma sensu grac dalej. Rozsadek decyduje.

Najfajniejsze w tytm formacie jest dogadywanie sie z innymi graczami: "jak mnie nie zaatakujesz to ja ciebie tez nie pocisne tylko bede cisnal tego obok" :) male zdrady ktore maja miejsce od czasu do czasu: "obiecales ze mi pomozesz" albo "miales przeciez mnie nie atakowac", manipulacja przenosi sie na nowy poziom gdy gracz kompletnie nie zaangazowany w rozgrywke mowi nagle "Tsimaru powie ze nie wszkoczysz".

Te i inne smaczki decyduja ze format jest ciekawy i ze naraz moze bawic sie kilka osob a nie tylko dwie. Ponadto mozna testowac troche inaczej zlozone deki i zagrywac te wszystkie ohydne karty do multiplacka :)

Feroz

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • ??????? ??????? ???????
« Odpowiedź #32 dnia: 2009-02-08, 22:36 »
Najfajniejsze w tytm formacie jest dogadywanie sie z innymi graczami: "jak mnie nie zaatakujesz to ja ciebie tez nie pocisne tylko bede cisnal tego obok" :) male zdrady ktore maja miejsce od czasu do czasu: "obiecales ze mi pomozesz" albo "miales przeciez mnie nie atakowac", manipulacja przenosi sie na nowy poziom gdy gracz kompletnie nie zaangazowany w rozgrywke mowi nagle "Tsimaru powie ze nie wszkoczysz".

Brzmi zupełnie jakbyś pisał o AGOT ;)
+5 do lansu (by Sephirion)

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #33 dnia: 2009-02-08, 22:41 »

Brzmi zupełnie jakbyś pisał o AGOT ;)
V:TES anyone?
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2009-02-08, 23:08 »
AGOTA nie znam natomiast VTES to najlepszy multiplacek jaki gralem :)

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #35 dnia: 2009-02-08, 23:44 »
no cóż gra która 15 lat żyje i się rozwija, a jest zrobiona właśnie do multiplaya,
nie może nie być zajefajna;D

Rock Cats Rulez..:D
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #36 dnia: 2009-02-09, 00:27 »
Ale czym te zasady roznia sie od zasad AEG do Multika?

Ok sa pozmieniane... ale i tutaj i tutaj jak sie 4 zmowi na 1 to ten jeden ma przeje... wiec gdzie jest roznica? Nie powiem, zasady mi sie podobaja, sam wprowadzalem i testowalem rozne kombinacje z elementami zaczerpnietymi o AGOTa (licytacja o pozycje, ktore daja specjalne wlasnosci)... ale nigdy nie udalo mi sie wyelminowac syndromu dawaj heja na jednego.

No i pytanie, skoro punkty dostaje sie za zjechanie prowincji (tylko atakujacy czyli nie ally.. dobrze to zrozumialem?) to jaki jest sens pomagac przeciwnikowi w zdobywaniu punktow?

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2009-02-09, 00:27 »
dlatego taki właśnie typ rozgrywki an wielu graczy jets imo najlepszy- testowany do grudnia gralismy praktycznie tylko to i kazdemu sie podobalo...

dlatego proponujemy cos takiego :PP

edit- ertai cos tam napsial:

jest to proste jak jebani*- jak zjedzie ci ktos jakiegos zioma ze screw, ktory broni ci jeden bok(bo jest za slaby zeby atakowac) a ty sie rozbudowujesz i ztrepeis zpunkty za gracza obok(ktyory ma 2 na siebie a ty tlko jego, bo twoj z prawej ma screw) i go cisneisz a nagle twoj od screw odpadl i masz na pzreciw siebie nowego opa z prawej, a ty wlasnie zjechales zioma z lewej i kto am pzrejebane?
wiec zasady sa naprawde zbalansowane i jak nie wiezycie zagrajcie sobie u siebie ;PP
bo to naprawde dziala
« Ostatnia zmiana: 2009-02-09, 00:30 by marecky »
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #38 dnia: 2009-02-09, 00:37 »
Ale mozna zapraszac do obrony i ataku kogos. Wiec to nie jest tak ze musisz koniecznie wciskac opa z prawej tylko wlasnie pojedziesz tego po lewej co nie ma gold screw. Tego co ma gold screw zostawisz. Wcisniesz opa z prawej (z lewej ci dalej nie robi) i jestes w domu ale whtv mozemy tak wymieniac strategie i taktyki i to niczego nie dowodzi.

Proste pytanie:

Spotykaja sie przy stole 2 graczy  z Wrocka, 2 z Gliwic 2 ze Szczecina... co sprawia ze ta gra nie wyglada 2v2v2? Gdzie kto siada?
Co jak bedzie sytuacja 3/1/2 (bo 2v2v2 to jeszcze uczciwie w miare).

A co do dyshonoru to mozecie grac tak, ze jak jakis gracz zostanie zdyshonorowany to dzieje sie tak:

1. Przeciwnik, ktory zagral ostatnia akcje zabierajaca honor z dyshonoru dostaje tyle punktow ile by  dostal za zjechanie wszystkich prowincji zdyshonorowanego kolesia.
2. Zdyshonorowany koles wraca do startowego (na domku) honoru.

Im szybciej zdyshonorujesz typa tym lepiej dla ciebie (no i dyshonorowac mozna tylko gracza np na prawo od Ciebie albo wszystkich jak kto woli... do dogadania).

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #39 dnia: 2009-02-09, 00:50 »
Mozesz atakowac tylko typa z lewej lub z prawej to jak widzisz "wszyscy na jednego"? Pozatym zapraszac mozesz tylko do obrony.

Miejsca przy stole sa losowane. (rzut kostka czy cos w tym stylu i siadamy zgodnie z zegarem do najwiekszego do najmniejszego). Zaczyna potem grasz z najwiekszym startowym lub rzut kostka jezeli dwoch takich. Kazdy kto nie zaczynal wyciaga legacy a dalej juz wiadomo.

Zasady do dishonoru sa w fazie testow.

Wiecie co porobcie i co jeszcze...

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.