Autor Wątek: Essence of the East Wind a Game of Sincerity (i podobne efekty)  (Przeczytany 2069 razy)

Feroz

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • ??????? ??????? ???????
Cytat: Essence of the East Wind
Air
Battle: Bow this Shugenja: Your target bowed Personality contributes his Force during this battle's resolution even if bowed.
Cytat: Game of Sincerity
Political
Battle: Dishonor your target unbowed Personality: Dishonor a target Personality. His controller loses 2 Honor. Neither Personality contributes Force in this battle's resolution.

Czy używając Essence (i podobnych efektów) można anulować efekt Game of Sincerity (i podobnych)? Game mówi, że postać nie liczy forca w rezolucji, Essence, że właśnie liczy, i to nawet jak jest bownięta. Tak by wynikało z logiki. Czy mam rację, a jeśli nie, to dlaczego (najchętniej link do stosownego rulingu)?
+5 do lansu (by Sephirion)

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Essence of the East Wind a Game of Sincerity (i podobne efekty)
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-05-18, 20:21 »
Cytat: Essence of the East Wind
Air
Battle: Bow this Shugenja: Your target bowed Personality contributes his Force during this battle's resolution even if bowed.
Cytat: Game of Sincerity
Political
Battle: Dishonor your target unbowed Personality: Dishonor a target Personality. His controller loses 2 Honor. Neither Personality contributes Force in this battle's resolution.

Czy używając Essence (i podobnych efektów) można anulować efekt Game of Sincerity (i podobnych)? Game mówi, że postać nie liczy forca w rezolucji, Essence, że właśnie liczy, i to nawet jak jest bownięta. Tak by wynikało z logiki. Czy mam rację, a jeśli nie, to dlaczego (najchętniej link do stosownego rulingu)?
Nie możesz. Źle przetłumaczyłeś sobie tekst karty. Zauważ, że między słowami "resolution" i "even" NIE MA przecinka. Tekst oznacza więc, że "postać dolicza swój F w rezolucji nawet jeśli jest zbowowana", a nie " postać dolicza swój F w rezolucji, nawet jeśli jest zbowowana", bo wtedy musiałoby na karcie pisać "(...) resolution, even if bowed."

Gdyby był tam przecinek, to, ponieważ oba efekty mają ten sam timing, powiedziałbym, że decydowałby gracz aktywny, w jakiej kolejności miałbyby się resolvować. Ale w tej sytuacji takiego problemu nie ma.

UWAGA: to nie ruling oficjalny, nie sprawdałem AEG-u i nie mam linków. To tylko gaijinowe bajania ("a to nie moje są słowa, to legenda ludowa" :) )

Feroz

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-05-18, 20:29 »
Nadal właśnie nie jestem przekonany. Oba tłumaczenia mówią, że postać dolicza siłę w rezolucji, tak albo inaczej. Czy więc jeśli postać, która oberwała z Game zostanie zbowowana, a następnie użyję na niej Essence, to będzie się doliczać?

Kamil

• Unicorn Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-05-18, 20:50 »
to niby można zrobić tak obrywasz z  Sincerity, użwasz Essence ,reszta akcji,  kiwasz swojego chłopka do/z byle czego i nagle dolicza on swój force i wszystko jest git 

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2009-05-18, 20:56 »
proponuje udac sie do miszcza Żenia

Flint

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2009-05-18, 21:15 »
A btw tej karty - wie ktoś, kiedy/czy/gdzie można się spodziewać tych kart u nas w Polsce?
Crab Clan • Lion Clan • Scorpion Clan • Spider Clan • Shadowlands • House Greyjoy • AGOT Paratrooper • Inexperienced • Unique
Hokus-pokus, nie masz buta, Twoja stara to Fosuta!

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2009-05-19, 00:53 »
Cytat: Flint
Nadal właśnie nie jestem przekonany. Oba tłumaczenia mówią, że postać dolicza siłę w rezolucji, tak albo inaczej. Czy więc jeśli postać, która oberwała z Game zostanie zbowowana, a następnie użyję na niej Essence, to będzie się doliczać?
No właśnie nie. I to próbowałem Ci pokazać. Essence pozwala Ci obejść zasadę, że zbowowany koleś nie dodaje siły w rezolucji. Nie mówi, że zawsze dolicza, niezależnie od wszystkiego innego. A GoS to właśnie jedna z jego (Wszystkiego Innego) manifestacji  ;) [wow, to zdanie jest mroczne]

Behold the words of the law:

The order of effects is irrelevant here. Essence of the East Wind only overrides not contributing force due to bowing. It does not touch any other effect that prevents things from contributing force, like Game of Sincerity.
Czyli, jednym słowem, to, co napisałem w pierwszym poście.
« Ostatnia zmiana: 2009-05-19, 00:55 by gaijin »

Flint

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2009-05-19, 00:57 »
Czyli, jednym słowem, to, co napisałem w pierwszym poście.

To samo mu mówiłem przez gg, ale się uparł.
Crab Clan • Lion Clan • Scorpion Clan • Spider Clan • Shadowlands • House Greyjoy • AGOT Paratrooper • Inexperienced • Unique
Hokus-pokus, nie masz buta, Twoja stara to Fosuta!

Feroz

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2009-05-19, 01:09 »
No i wszystko jasne. Dzięki.