Autor Wątek: [PotD] Synchronised Attack  (Przeczytany 4179 razy)

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

TooS

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • In your base, smashing your statues.
Odp: [PotD] Synchronised Attack
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-08-06, 01:06 »
nie jest zle, zobaczymy jak duzo bedzie postaci out of clan w dekach, ale nie wyglada zle

Tafit

• Spider Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Depilator Umysłów
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-08-06, 01:06 »
Hmm, czyżby nasze undeadowe tokeny mogły to spokojnie odpalać? Faaaaajne.
"Our Strength is fear. It destroys the weak"

TASIEK

• Spider Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-08-06, 01:07 »
Jeśli goboski i oniacze nie są traktowane jako klan to połowe wymogów już mamy za sobą bo przecież teraz shadsy składa sie na spiderze a zarówno jedni jak i drudzy nie sąz pająka więc pozostaje wcisnąć jeszcze postacie z innego klanu i może (przez M) sie ta karta sprawdzi.

Chemik

• Spider Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2009-08-06, 01:10 »
tak... Jeśli to działa z unaligned postaciami to zdecydowanie lepsze to niż certain death bo roz.... wszystko za 3g...
Fakt kosztuje ale i tak jeśli mamy stargetować taoistów/snow riders/nowego followera za 7g to i tak się bardziej opłaca a przy okazji
rozwala resztę kartonów na postaci (amulety, klamki i inne bolące ścierwa...)...

całkiem dobra karta... o ile spełnia się wymagania ;)

Jeśli goboski i oniacze nie są traktowane jako klan to połowe wymogów już mamy za sobą bo przecież teraz shadsy składa sie na spiderze a zarówno jedni jak i drudzy nie sąz pająka więc pozostaje wcisnąć jeszcze postacie z innego klanu i może (przez M) sie ta karta sprawdzi.

a token z SH to ma znów jakiś klan ? Jak dla mnie spełniamy wymagania od kopa... mają mieć dwie postacie nie mające tego samego klanu - no i mamy token i coś innego...

Chyba, że znów po testowali z dupy i będzie krzyk na rules forum AEG`a i powiedzą, że postacie muszą mieć jakiś klan aby móc go sharować bądź nie...
« Ostatnia zmiana: 2009-08-06, 01:19 by Chemik »

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2009-08-06, 01:33 »
no jeśli tak to w roninach też to będzie działać bo zaden nie ma clanu wiec go nie dziela, mam wrażenie że to chyba nie będzie tak działać

Rise above.

Tafit

• Spider Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Depilator Umysłów
« Odpowiedź #6 dnia: 2009-08-06, 01:37 »
Niby dlaczego? Żadna z postaci tworzonych przez klan Pająka, jak i oniacze i roninowie nie posiadają clan alignmentu. To oznacza, że mogą to odpalać aż miło. A zresztą jeśli nie tak, to kto to może odpalać?  ???
"Our Strength is fear. It destroys the weak"

Chemik

• Spider Clan
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2009-08-06, 01:39 »
ch...AEG... po drugim rozczytaniu może jednak nie działać z bez klanowymi postaciami...

bo warunek jest taki, że nie mają takiego samego Clan alignment, więc jeśli postać nie ma Clan alignment nie może być spełniony warunek bo nie ma co do czego porównać. I taka może być interpretacja.

w takim przypadku - kupa na resorach, nie ma tyle fajnych postaci z innych klanów, ludzie na bez klanowych grają jak już coś...

NINJA EDIT:
ok znalazłem:

http://rules.l5r.com/Card_features

Different and same keywords

Two cards have the "same" keyword if they share one or more eligible keywords.

When comparing two cards, they have "different" keywords if, when all shared keywords are ignored, each card has an eligible keyword the other does not.

In the above kinds of comparisons, a card without an eligible keyword has neither a different keyword nor the same keyword as another card.

teraz tak ta karta wymaga porównania dwóch postaci czy mają taki sam clan alignment, rulsy mówią że jak jedna nie ma danego keyword do porównania to nie ma takiego samego (o co nam chodzi) ani różnego (co nas wali) keyword - więc jeśli dobrze rozumiem warunek jest spełniony...
« Ostatnia zmiana: 2009-08-06, 02:32 by Chemik »

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #8 dnia: 2009-08-06, 02:07 »
Karta do roninówki ze splashowanymi koksami z innych klanów.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #9 dnia: 2009-08-06, 02:33 »
@Chemik:

The term ?Clan alignment? refers to the nine major clans in Samurai Edition: Crab, Crane, Dragon, Lion, Mantis, Phoenix, Scorpion, Spider, and Unicorn.

A Personality with a Clan keyword including ?Clan? from one of the nine major Clans has that Clan alignment.

Personalities with other keywords including ?Clan,? such as ?Monkey Clan,? do not have a Clan alignment.

A dalej w rulesach, ktore ty przytoczyles:

... a card without an eligible keyword has neither a different keyword nor the same keyword as another card.

Przykro mi, ale ten ruling co znalazles raczej sie nie sprawdzi, poniewaz kazda postac, ktora nie przynalezy do jednego z wielkich klanow nie bedzie posiadac "eligible keyword" do porownania.
Time is precious. Waste it wisely.

Chemik

• Spider Clan
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2009-08-06, 02:34 »
 ;D ;D ;D

http://www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=76355&start=0&hilit=clan+alignment+share+clan+alignment

Unaligned Personalities do not have the same clan alignments as each other, see Different and same keywords.

You may indeed have this performed by five personalities with no clan alignments.

Alex
- to o karcie United.

Battle/Open: Target five of your non-Shadowlands Personalities, no two of whom share a Clan alignment: Give each of them +4F. Negate their movement home from other players' actions until the turn
ends.

więc i Synchronised Attack zadziała z bezklanowcami ;)

@Manit0u

Jest ważne jak jest napisane na karcie - a tu chodzi o to aby dwie postacie nie miały tej samej przynależności ;)
« Ostatnia zmiana: 2009-08-06, 03:01 by Chemik »

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2009-08-06, 06:14 »
Czyli podsumowywując - sick. A już miałem składać commanderów. Teraz to już chyba nie ma sensu, bo co nie wystawię, to mi zniszczą przed bitwą, a jak już co w bitwie wrzuce, to routem dostanę.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #12 dnia: 2009-08-06, 07:33 »
wiecie i tak bedzie trzeba spytać o to bo już kiedyć rulowali ze takie karty nie działąją wiec nie wiem (tak jak tam było wspomniane unwanted meditation
Walec

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2009-08-06, 09:20 »
ja pamietam ze pytalem sie o united i bylo twierdzaco. mozna wskazac roninow i spelnia wymagania

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #14 dnia: 2009-08-06, 09:29 »
niby tak ale jest to sprzeczne w poprzednimi rulingami tak jak mówiłem
pozatym to jest logiczne że szerowanie lub nie szerowanie clan alligmentu moze zachodzić tylko jezeli ma się jakikolwiek clan aligment
Walec

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2009-08-06, 09:33 »
niby tak ale jest to sprzeczne w poprzednimi rulingami tak jak mówiłem
pozatym to jest logiczne że szerowanie lub nie szerowanie clan alligmentu moze zachodzić tylko jezeli ma się jakikolwiek clan aligment

mowisz o mediacji? wg design teamu nie masz to nie szerujesz. na mediacji bylo napisane without czyli bez z tego co pamietam.

Keigo

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2009-08-06, 09:42 »
Jeśli wymagałaby ta akcja Clan Alignmentu to powinno pisać: " ... with diffrent clan alignments"
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste Bunny into your sig to help him gain world domination.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #17 dnia: 2009-08-06, 10:24 »
Mi sie zdaje ze Keigo ma racje.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Ithilsan

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • "Bo mi karty nie podeszły..."
« Odpowiedź #18 dnia: 2009-08-06, 10:48 »
Jak dla mnie lapie spokojnie clanlessow. Bedzie chodzilo w roninowce, na stale zagosci tez w pajaku.
Crane Clan ? Lord ? Knight ? Bastard ? Unique ?  AGOT Paratrooper

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2009-08-06, 12:47 »
I to jest właśnie dziwne. Mnie się wydaje, że nie łapie, ale to tak intuicyjnie po prostu... Natomiast rules junta zrobi z tym pewnie jakieś dziwne rzeczy, dwa razy zmienią rulsy, trzy razy wording i wyjdzie na to samo ;-)