Autor Wątek: OPEN: Oni no Mizu + Oni no Ugulu  (Przeczytany 1517 razy)

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
OPEN: Oni no Mizu + Oni no Ugulu
« dnia: 2009-08-31, 18:48 »
Oni no Mizu
Unaligned Elemental Terror. Shadowlands. Nonhuman. No items or Followers. Lose 4 Honor. Elemental Battle: Bow the Oni. Select a battle that has not been resolved. Move all units in the current battle to the target unresolved battle and vice-versa. The current battle continues to resolve normally with the new units. You cannot use this action when any units in the opposing army are controlled by a player who has the Ring of Water in play.

Oni no Ugulu
Unaligned Nonhuman. Shadowlands. Lose 5 honor. Human Personalities may not move into the same Province as this Oni with Open and Battle actions.

No i tu się pojawia pytanie: Czy jeśli przesuwam akcją Mizu jednostki moje (w tym Ugulu) i przeciwnika do innej prowincji to czy Ugulu prewentuje ruch jednostek Human? Czy zostają one w prowincji wyjściowej czy tez trait Ugulu nie działa przy takim jednoczesnym ruchu?

Mam nadzieję, że wyraziłem sie jasno ;)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: OPEN: Oni no Mizu + Oni no Ugulu
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-08-31, 19:05 »
Zacząłem się nad tym zastanawiać i spasowałem. Mąci trochę stary wording kart (np. brak "switch"). Tym samym sekwencję "Move all units in the current battle to the target unresolved battle and vice-versa" można, sugerując się kolejnością efektów,  przeczytać na opak jako "wrzuć jednostki z tej bitwy do tej nierozgrywanej po czym wróć je z powrotem razem z wszystkimi jednostkami z tamtej".

I gdzieś tam pomiędzy należałoby wsunąć blokujący trait Ugulu. (:

Sugerowałbym wrzucić pytanie na forum AEG'a (odpowiadają tam też na open/legacy) albo na podforum Jade Hand poświęcone formatowi legacy (tu).

---

Ale wracając do traita Ugulu. Jeśli przesuwa się razem z innymi jednostkami - w tym tymi human - to chyba akcja się wykonuje. Gdyby stał już w drugiej prowincji to zblokowałby ruch wszystkich ludzi.
« Ostatnia zmiana: 2009-08-31, 19:14 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-08-31, 19:32 »
Jak czytałem po raz pierwszy to wydawało mi się oczywiste, że chodzi o switch. Gdyby miało się to dziać tak jak napiałeś to przecież wystraczyło by zrobić akcje "przesuń wszystkie unit-y z jednej bitwy do drugiej" - efekt był by dokładnie ten sam. Niestety określenia "vice-versa" nie ma w zadnej wersji podręcznika do L5R ;) i trzeba samemu zgadnąć co autor miał na myśli.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-08-31, 19:38 »
Jak czytałem po raz pierwszy to wydawało mi się oczywiste, że chodzi o switch. Gdyby miało się to dziać tak jak napiałeś to przecież wystraczyło by zrobić akcje "przesuń wszystkie unit-y z jednej bitwy do drugiej" - efekt był by dokładnie ten sam. Niestety określenia "vice-versa" nie ma w zadnej wersji podręcznika do L5R ;) i trzeba samemu zgadnąć co autor miał na myśli.

Tylko, że przy "switch" gdy zostanie znegowany jakikolwiek ruch z/do prowincji to cała akcja się nie wykonuje.

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2009-08-31, 20:30 »
hmm... tzn. jak zapodam "Height of Courage" na jedną tylko jednostkę to cała akcja jest odwołana? Dziwne. A moze tylko pojedynczy switch jest odwołany? Mam tu na mysli Relief, który robi kilka switchy na raz. Czy on też jest cały kasowany jeśli zagram tylko jednego HoC?

a propos tematu - tak sie zastanawiam i wydaje mi się, że to nie może być switch bo switch wymaga zamiany 1 za 1. Tutaj to jest raczej 1) move wszystkiego z 1 do 2-giej prowincji i potem 2) move wszystkiego z 2-giej do 1-szej provincji czyli po prostu dwa oddzielne movement-y.

No zobaczymy co powie aeg. Jak odpowiedzą to podlinkuje.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #5 dnia: 2009-08-31, 20:45 »
Mam tu na mysli Relief, który robi kilka switchy na raz. Czy on też jest cały kasowany jeśli zagram tylko jednego HoC?

Relief nie robi "switch", ale np. Unpredictable Strategy tak.

A'propos "switch" - http://rules.l5r.com/Glossary_S#Switch.
« Ostatnia zmiana: 2009-08-31, 20:48 by kempy »

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2009-08-31, 21:14 »