Autor Wątek: L5R CCG - za ile?  (Przeczytany 858 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
L5R CCG - za ile?
« dnia: 2010-02-04, 11:49 »
Kiedyś już usiłowałem oszacować, ile właściwie kosztuje wejście i pozostanie w naszej ukochanej karciance. A z pewnością przy większej ilości opinii wyniki będą bardziej miarodajne...

Gdybam, że 'za ile' można rozbić na kilka kategorii. Pierwsza to koszt dla 'casual player' - gra jednym klanem i jedną talią, minimalny budżet (kilka bosterków z dodatku), grywanie głównie towarzysko. Wersja 'grosikowa' tego modelu to starter +IG1 + IG2 + 4 bosterki z dodatku...

Druga opcja to turniejowicz. Jeden deck, ale dobrze doszlifowany; trzyma się jednego modelu talii, tak by nie całej połowy talii co dodatek. Zdobywa te karty, które mu są potrzebne do talii w odpowiednich ilościach. Grywa na turniejach i chce tam zajmować sensowne miejsce.

Playseciarza chyba sobie podarujemy :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
Odp: L5R CCG - za ile?
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-02-04, 12:13 »
Casual player - wyda tyle ile bedzie chcial na ta gre... minimalne wejscie to starterek + dwa piwa dla znajomego Ertaia za C i U ktore mu sie walaja po kartonach ;) tak wiec ten przypadek mozna sobie smialo pominac poniewaz nic madrego sie tutaj napisac nie da.

Turniejowicz - jedna talia, jeden klan, jeden way. Pod zadnym pozorem nie kupuje sie tutaj boosterow. Albo boxy albo single. Z czego boxy dla ludzi chcacych pohandlowac i bez znajomosci (a nowy gracz zakladam ze takowych nie ma) pozostaje tylko jeden sensowny model czyli single.

Koszt:

starterek do danego klanu + kazdy (KAZDY) starter jaki wyjdzie do naszego klanu przez calego arca do tego kazdy stand alone set (jak DaK) + do tego Imperial Assembly bo cos sie tam ruszylo (aczkolwiek ja np IA nie mam).
Playset postaci do naszego klanu. I mowie PLAYSET nie tylko to czym sie gra obecnie w talii (bo nie wiadomo jaka AEG errata nie walnie dzis/jutro/za tydzien i czy nasz deck nie pojdzie sie pasc po czyms takim). Dodatkowo topowe holdingi/regiony/eventy, imo da sie zalatwic takie rzeczy do 80zl-100zl (wliczajac pedryla, reszta powinna byc w DaKu). Playset postaci to imo 100zl (c i u ludzie ci dodadza do eRek jakie kupisz)... mowie tu o playsecie CE + wszystkie dodatki przed TH - postacie z DaKa. Za 200zl (za single) mamy napewno zlozona dynastie. Teraz fate. Tutaj mocno wszystko zalezy od klanu jakim gramy ale powiedzmy tak:

30% kart w facie to topowe karty = 12 topowych kart srednio po 30zl sztuka = 360zl
50% c i u ktore albo sa topowe, albo od razu wchodza pod nasz way grania = imo 40zl
20% pozostale eRki, albo fixy, ktore pasuja pod nasz way a niekoniecznie pod inne = bedzie to z 8 kart po 10zl kazda = 80zl

Dynastia: 200zl
Fate: 480zl
Podstawka: 50zl
Dak: 300zl (450zl dalem z przesylka, ale poniewaz gramy jednym klanem to jest tam spokojnie kart za 150zl do sprzedania wymiany wiec o tyle zmniejszaja sie nam koszty)

Trzeba brac pod uwage ze niektore klany sa drozsze w graniu inne tansze. Nie wiem do konca z czego to wynika... ale jak ludzie widza przerabana karte do skorpiona to ja licza masakrycznie drogo pomimo tego ze pasuje tylko do JEDNEGO deck typu.

Uwazam, ze zaczynajac teraz trzeba wydac okolo 1100zl na porzadna talie (kupujac same single), z mozliwoscia zmieniania jej tak jak nam sie podoba i graniu na poziomie koteiowym (a nie lokalne turnieje). Cena taka zaporowa poniewaz jest juz mimo wszystko sporo dodatkow za nami i DaK tez tani nie jest. Alternatywa to kupienie 2-3 boxow i liczenie ze uda sie tobie zlozyc decka dzieki wymianom, niestety z doswiadczenia wiem ze i tak zaplacisz za pojedyncze single.

Jezeli bralibysmy granie od edycji jakiejs przyszlej to wtedy wyglada to inaczej.

Set postaci i topowe karty z poprzedniego dodatku przed edycja ktore beda legalne: 50-200zl (ciezko powiedziec, zalezy od klanu, tego co wyszlo w dodatku)
Podstawka z nowej edycji: 50zl
Set postaci i kart potrzebnych do decka z nowej edycji: 200 -400zl (bywa roznie, ale ponizej dwoch stow nie posiadajac ZADNYCH kart z legendy, ktore zostaly przedrukowane moze byc ciezko...i pisze tutaj o fate i dynastii)

Czyli na wejscie wejscie (od nowej edycji) i granie na turniejach: 300-650zl.

Co jakis czas trzeba sie liczyc z wydatkiem rzedu 400zl za dodatek typu Dak. I co iles miesiecy (3?) trzeba wydac 100-200zl na nowy dodatek (kupujac single).
« Ostatnia zmiana: 2010-02-04, 12:58 by Ertai »
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-02-04, 22:51 »
Ta, a turniejowicz w wydaniu 'nie będę wydawał aż tyle' :) ?

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: 2010-02-04, 23:00 »
Ta, a turniejowicz w wydaniu 'nie będę wydawał aż tyle' :) ?

...ma 5-6 ludzi w plejgrupie, z której na turnieje jeździ tylko dwójka, więc reszta użycza mu kart do dreamdecków. Te wcześniej testuje na jajku.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-02-04, 23:17 »
No właśnie. Więc ile wtedy wydaje?

Aki

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2010-02-04, 23:25 »
pamiętam, że jak wchodziłem do gry w Samuraju akurat niedługo po pre HV, to kosztowało mnie to jakieś 90zł (na startery: podstawka i HV) plus jakieś 300-400zł na single, no i do tego dostałem za darmo także sporą ilość C i U...
"Czasem drobny gest znaczy więcej, niż najbardziej heroiczny wyczyn..."

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #6 dnia: 2010-02-05, 00:59 »
No właśnie. Więc ile wtedy wydaje?

To zalezy jak dobierze swoj playgroup. Jezeli beda to 3 osoby ktore graja roznymi stylami to koszt Daka jedynie mozna podzielic na 3. Jezeli bedzie to 5 osob, z czego dwojka gra takimi samymi wayami (inne klany) i jedna osoba ci pozyczy karty na turniej (bo sama nie jedzie) to wtedy koszty mozesz podzielic na 2.

Niestety robia sie problemy ze zbieraniem topowych topowych kart, ktore wchodza wszedzie jezeli tylko grasz militarnie (np). Ja swojego czasu musialem zdobyc 12 draw your blade ;) ktore tanio nie chodzily.

Nie ma czegos takiego jak turniejowicz, ktory chce zajmowac sensowne miejsca i nie chce wydawac az tyle pieniedzy. Albo ma sie sponsorow (playgrupe, z ktorych czesc gra dla funu a ty jezdzisz z ich kartami na turnieje) albo farta (i kupuje boxy i trafia topy).

EDIT: granie drugim klanem o podobnym wayu to koszty wtedy drastycznie spadaja... i mozna skompletowac t1 decka z danego klanu za okolo 200zl (co nie jest duza kwota w porownaniu do 1100zl)
« Ostatnia zmiana: 2010-02-05, 11:10 by Ertai »
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #7 dnia: 2010-02-05, 11:58 »
mnie zastanawia czemu liczysz DAK osobno? jeżeli kupujesz karty pod dyn i fata to nie kupujesz osobno całego DAK bo i po co
z moich obliczeń zależnie od klanu i czasu włożonego w poszukiwania to deki T1 to od 250 do 800 zł
Walec

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #8 dnia: 2010-02-05, 12:21 »
mnie zastanawia czemu liczysz DAK osobno? jeżeli kupujesz karty pod dyn i fata to nie kupujesz osobno całego DAK bo i po co
z moich obliczeń zależnie od klanu i czasu włożonego w poszukiwania to deki T1 to od 250 do 800 zł

O ile Cie dobrze zrozumialem to pytasz sie dlaczego licze osobno set, kiedy mowie ze kupuje sie single tak?

Dlatego ze ciezko jest kupic takie karty z Daka jak Final Duty, Adjuktancja i tym podobne.

Obliczenia masz bardzo dobre :) po prostu sadze ze twoj czas wlozony w poszukiwania kart, twoje znajomosci z ludzmi i (moze) zylka handlarza pozwalaja ci zejsc do takich cenowych poziomow. Sam decki skladam za podobne kwoty. Ja opisywalem sytuacje ze ktos kompletnie ZIELONY chce wejsc w poziom turniejowy.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #9 dnia: 2010-02-05, 14:02 »
nie jest problem kupic te karty jezeli rozgląda się po Ebay-u ( nawet na tą chwilę jest 5-6 możliwości każdej z tyych kart)
Walec

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #10 dnia: 2010-02-05, 14:55 »
Mhm... da sie. W takim razie mozna nie liczyc daka za 150zl. Ja mam zasade ze jednak kupuje caly taki dodatek bo raz ze koszty mi schodza przy sprzedazy kart a dwa ze lubie miec wiekszy wybor, ale co racja to racja da sie zejsc jeszcze te 100-200zl z ceny.

Gothmog

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Barlog's Commander
« Odpowiedź #11 dnia: 2010-02-05, 16:06 »
nie jest problem kupic te karty jezeli rozgląda się po Ebay-u ( nawet na tą chwilę jest 5-6 możliwości każdej z tyych kart)

tylko ze same Final'e + Adjunkcje z przesylka kosztuja 50-60$

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #12 dnia: 2010-02-05, 16:36 »
co daje jakieś 30 zł za kartę czyli cena topowej ery a zazwyczaj te dwie karty nie występują w tym samym deku

Walec