Autor Wątek: arrows do not falter  (Przeczytany 2513 razy)

Matsu Nimuro

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • T.L.O.W.
arrows do not falter
« dnia: 2010-02-21, 14:57 »
arrows do not folter:
Reaction: After a Ranged Attack targets a card: Give the Ranged Attack +2 strength.

outer wall:
Reaction: After a Ranged Attack is targeted: Give it -2 strength

na jednej i drugiej karcie jest napisane wyraźnie after...
i tak w momencie gdy wale ranged 4 w postać z 6 forca dorzucam arrowsy żeby zabić postać przeciwnik outer i jest wszystko jasne,
druga sytuacja ja wale 6 ranged w postac z 6 forca i teraz kto pierwszy rzuca reakcje ja jako, że jestem acting czy przeciwnik z uwagi na to że chce uratować postać?

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
Odp: arrows do not falter
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-02-21, 14:59 »
wg. mnie koleś rzuca Outer na ratunek a ty poprawiasz Arrows do not Falter i typ umiera.
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-02-21, 15:11 »
Cytat: rules
Starting with the active player, each player in turn order has the option to take a Reaction to one of the triggering occurrences or pass. When all players pass consecutively, no more Reactions to any of the triggering occurrences may be taken.

Najpierw ty musisz powiedziec, czy rzucasz ADNF, potem przeciwnik moze OW. Poniewaz ty nie masz potrzeby rzucac ADNF od razu, mowisz pas, przeciwnik OW a potem ty mozesz poprawic ADNF.
Na jedno wychodzi.
« Ostatnia zmiana: 2010-02-21, 15:13 by Manit0u »
Time is precious. Waste it wisely.

Matsu Nimuro

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • T.L.O.W.
« Odpowiedź #3 dnia: 2010-02-21, 15:17 »
ok dzięki za wyjaśnienie

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-02-21, 18:44 »
Poza tym po zmianach na przełomie SE/CE chyba jeżeli timing jest ten sam, to nie wiem czy nie wybiera kolejności reakcji gracz aktywny.

Kris

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2010-02-21, 20:05 »
Hmmm... mi zawsze powtarzali, że jest twoja akcja, dalej reakcja przeciwnika, potem twoja reakcja i od nowa.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #6 dnia: 2010-02-21, 20:20 »
Hmmm... mi zawsze powtarzali, że jest twoja akcja, dalej reakcja przeciwnika, potem twoja reakcja i od nowa.

Tak bylo kiedys. Teraz to zmienili.

http://rules.l5r.com/CE_Timing

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #7 dnia: 2010-02-21, 21:03 »
ale dalej tak jest nie wiem czemu mówisz że to zmienili

C. Reactions may now be taken following an action round procedure. Starting with the active player, each player in turn order has the option to take a Reaction to one of the triggering occurrences or pass. When all players pass consecutively, no more Reactions to any of the triggering occurrences may be taken.
Walec

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #8 dnia: 2010-02-21, 21:07 »
Teraz active player ma prawo jako pierwszy wziac reakcje, nie przeciwnik. To ma znaczenie, jak zagrywasz akcje, na ktora bedziesz chcial zagrac reakcje ale najpierw chcesz sprawdzic, czy przeciwnik nie ma mrocznych sztuczek jakis. Zagrywasz, mowisz pass, przeciwnik tez mowi pass i juz swojej reakcji nie zagrasz, chociaz chciales.
A pamietam cos, ze kiedys to gracz, ktory zostal stargetowany akcja mogl jako pierwszy brac reakcje.
« Ostatnia zmiana: 2010-02-21, 21:11 by Manit0u »

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2010-02-22, 11:11 »
1. Gracz aktywny wybiera kolejność resovowania się efektów, które chcą się zresolvować w tym samym momencie. Ten kawałek zasad, do którego dał odnośnik Manit0u ma spowodować, żeby takich sytuacji było jak najmniej (tzn. ustawia w innym momencie resolvowanie traitów, delayed efektów czy rekacji).
2. No ale właśnie np. reakcje resolwują się w tym samym momencie i gracz aktywny może jako pierwszy zagrać reakcję na dany trigger, potem możliwość ta przechodzi na przeciwnika, i tak w kółko dopóki obaj nie spasują. Nie ma znaczenia, czy triggerem jest stargtowanie aktywnego gracza, jego karty, karty przeciwnika, jego ucha, czy przejazd papieża do Polski - zawsze jako pierwszy reakcję może zagrać gracz aktywny.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #10 dnia: 2010-02-22, 11:18 »
Teraz active player ma prawo jako pierwszy wziac reakcje, nie przeciwnik. To ma znaczenie, jak zagrywasz akcje, na ktora bedziesz chcial zagrac reakcje ale najpierw chcesz sprawdzic, czy przeciwnik nie ma mrocznych sztuczek jakis. Zagrywasz, mowisz pass, przeciwnik tez mowi pass i juz swojej reakcji nie zagrasz, chociaz chciales.
A pamietam cos, ze kiedys to gracz, ktory zostal stargetowany akcja mogl jako pierwszy brac reakcje.
a w jakiej sytuacji miało by to znaczenie? bo narazie nie widzę takiej
Walec

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #11 dnia: 2010-02-22, 15:45 »
No wlasnie w sytuacji jak opisalem, kiedy podejrzewasz u przeciwnika jakas sztuczke i chcesz wybadac czy ja ma czy nie ma. Przy zalozeniu, ze koles stargetowany ma pierwszy prawo do reakcji mozesz to zrobic bez ryzyka, teraz musisz sie liczyc, ze jak bedziesz chcial wyczekac ze swoja reakcja, to mozesz jej wcale nie zagrac.

Wlasciwie ma to znaczenie jedynie wtedy, kiedy gracz aktywny probuje wyczekac ze swoja reakcja.

Zreszta to wszystko jest niewazne. Ja tylko sklaryfikowalem zasady dla osob, ktore sie dopytywaly o szczegoly ^_^

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 2010-02-23, 11:31 »
Tylko przypomnę, że Active player to :

The player whose turn it is, or the player who is going first if the first turn of the game has not yet started.
.

Dlatego łańcuszki Outer/Falter mogą się różnie dziać w zależności od tego kto strzela - agresor czy obrońca. 
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.