Autor Wątek: Moja odpowiedź na jęczenie dotyczące wtórności i powtarzalności CE  (Przeczytany 2010 razy)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Ad Breakere
bitewniak jest tanszy od karcianek. owszem-i WFB i 40k (to sa drozsze ale tez popularne gry) maja nowe edycje. Ale nigdy cala armia nie wyladuje na polce to po pierwsze, po drugie nawet jak oddzial nie jest juz taki mocny to nadal legalny (w 40k pojawia sie aspekt WysWig z weaponami)
w karciance sa generalnie "bloki edycyjne". cos co teraz jest przeebana nerka za jakis czas bedzie tricky karta w formacie Open.
no i po trzecie-jak liczysz boxy sklepowe figurek...to licz tez boosterowe zbieranie kart. single w karciance=allegro bitewniakowe.

Ad Horror
gratki ze ci sie chcialo. fajne zestawienie ale z wnioskami juz sie nie zgodze.
eRki w dynastii tez bym liczyl-moze niekoniecznie wszystkie. ale np tacy akrobaci to jednak syta karta (a np takie unikalne postacie to juz latwiej zdobyc), tak samo pedler.
DaK- najczesciej uzywane karciochy to jednak sa rary. czesc-topowe. i nie bardzo mozna to kupowac na spolke-bo najczesciej zazebia sie na tych najpopularniejszych /jak final duty/

i na deserek, przykladowo 12erek ale tez jakich? w twoim toku rozumowania rare=rare. jezeli podtrzymujesz te teze to chetnie sie z Toba powymieniam -> np 3xslow death np na 3x wall of honor albo 3xdetermind force ;)

ceny niektorych kart sa jakie sa bo to nadal erki a zapotrzebowanie rynkowe jest bardzo duze; popyt wynika z uzywalnosci i braku restrykcyjnosci ich zagrania (dla przykladu banish all doubt jakby targetowal samuraja a nie taktyka to tez bylby pewnie ze 2x drozszy)
w tym dodatku tez masz 2 turbo drogie erki,kilka kolejnych uzywalnych i cala mase "makulatury" /sa jeszcze postacie ale tych albo sie szybko pozbedziesz albo nimi grasz...albo beda okupywac klaser na wieki wiekow/. obecnie sytuacja rynkowa dla nowych jest slaba. starterx2 + DaK (IG2)...+single?/bo ciezko liczyc ze sie kupi 10boosterkow i tam trafi akurat te potrzebne karty/ nie chce mi sie liczyc. IMO cisnienie troche spadnie w lipcu.
owszem,karcianka z zalozenia to drogie hobby...ale zupelnie inaczej patrzy sie na to z zewnatrz a zupelnie inaczej "od srodka" [dlatego tez w karty wchodzic najlepiej na poczatku jakiejs edycji]

ps.chyba nie ma karty ktora wystepuje w kazdym decku (procz border keepa ;) ) ale tez porownanie klanow jest chybione. porownac trzebaby militarki ze soba i honorowki ze soba.
« Ostatnia zmiana: 2010-06-07, 09:23 by quas »
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
ps.chyba nie ma karty ktora wystepuje w kazdym decku (procz border keepa)

jest - pedał
Shoju na prezydenta! :)

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
wszyscy marudza w dalszym ciagu ze nie mozna sobie kart zorganizowac. nie dalej jak w zeszlym tygodniu zamowilem karty z koku

pedler - 20 koku
akrobaci - 20 koku
expendable - 20 koku
przesylka 5 zl

wczesniej po tym jak wyszlo GotE - pedryl 20 koku, przesylka 5 zl.  podobnie bylo z wszystkimi topowymi eRkami. wychodzi nowy dodatek dla dwoch graczy mozna kupic, tam tez bedzie pedryl za taniej.

kupowanie kart z playccg acrobaci - 25 dolarow. l5r search 20 dolarow  - jak chcesz kupowac drozej Gebels zeby twoja talia byla drozsza / wiecej warta to prosze bardzo. ja ci sprzedam akrobatow za 30 dolarow i wtedy bedziesz mogl mowic ze karty to zeby zaczac grac to wogole 3000 zlotych na start.

Zlevick jak zaczynal z nami grac ( jakies pol roku temu) dostal na wjazd turniejowa talie do Spidera , zeby nie musial wlasnie tego robic , szukac kart od nowa, dodatkowo dostal pule kart zeby sobie moc cos pozmieniac, ale potem to juz sam inwestuje i kupuje nowe dodatki. rozumiesz o czym mowie Gebels i czego wy w Bydzi nie macie?

wy tam sie wymieniacie postaciami  z IG jakby byly eRkami?  - to strasznie powalone jest. innego slowa nie uzyje.

DaK - zamowilismy w piec osob sety z komiksem , przesylka rozlozyla sie na pieciu, zadnego cla i vatu. DaK set kosztowal 100 $ wtedy. dogadaj sie z 5 osobami zamiast placic w ch...FFG... za przesylke , to jeszcze dostaniesz IG 2 darmowa.

IG2 - do naszego sklepu doszlo wtedy 7 szt - tyle ilu bylo zarejestrowanych graczy. w bydgosczy z tego co pamietam bylo ze dwa razy wiecej o ile nie kolo trzech razy wiecej. z tego co slyszalem bylo wiecej niz 8 szt.

poza tym byla oferta wyslana do sklepow , czy chca domowic IG2 , wystarczylo podac ilosc i oplacic koszt przesylki. to tez mozna bylo zrobic przez sklep, wystarczylo spytac 10 zainteresowanych graczy czy chca , to niech sie zrzuca na przesylke.

IG czesc 1 byla dostepna w sklepie AEG , wystarczylo zamowic u nich jeden booster i napisac ze chce sie IG1 i dosylali.

jest/bylo tyle mozliwosci zamowienia kart Gebels, ze po prostu rece opadaja z powodu waszej niemocy i niemocy waszego sklepu.

poza tym moje Final Duty gra koles ktoremu sa bardziej potrzebne i nie musze ich miec w klaserze bo nagle w ostatniej chwili przypomne sobie ze chcialbym miec je u siebie w deku zeby potestowac. najwyzej sobie proxy zrobie.

poza tym w Bydgoszczy macie jakies dziwne podejscie do siebie. Sklep ma na was wylozone, promek nie przynosi, ciezko to nazwac porzadna organizacja, ale jak wam sklep ze tak powiem kolo chuja robi to sami sie musicie zorganizowac i troche powalczyc o swoje a nie ogladac sie kto mi co da. w Szczecinie tez by IG i IG2 nie bylo gdybym troche sie nie pogimnastykowal.

Jak widzisz Gebels mozliwosci jest sporo , tyle ze latwiej pomarudzic zamiast sie zorganizowac i byc kolegami dla siebie.

i na koniec wycieczka osobista - juz nie wspomne ze niejaki Marycha wisi mi wciaz jakies 20 dychy za karty ktore ode mnie kupil ( jakby dokladnie z rok temu.) - jest to jeden jedyny raz kiedy ktos mi nie zaplacil za karty albo nie doslal kart - poza tym jednym wyjatkiem gracze sa naprawde zajebiscie slowni i zawsze dotrzymuja umowy w sprawie kart, naprawde mamy jednych z najlepszych graczy karciankowych Gebels. Jak nietrudno sie domyslic Marycha jest z Bydgoszczy.

I zeby oddac sprawiedliwosc Marycha jest jedynym zjebanym graczem z Bydgoszczy :) Reszta jest wporzo.

Wracajac do podsumowania Gebels - podsumowanie nie mialo na celu pokazac ile musisz wydac kasy zeby miec grywalny dek - wrecz przeciwnie.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
at Quas - szkoda ze nie chcialo ci sie przeczytac tytulu tego posta.

nie brzmi on : zobacz w LSC jest tylko dzisiec eRek w fejcie wiec twoja talia bedzie cie kosztowac jedynie 100 zl.

brzmi inaczej.

chcialo mi sie , bo chcialem udowodnic na liczbach ze nie jest tak jak niektorzy mowia ze zeby grac i wygrywac to trzeba miec w ch...FFG... eRek. i ze powtarzalne sa deki.  i umowmy sie chodzilo mi o Fate - gdzie niektorych topowych akcji potrzebujesz po 3 sztuki.

wlasnie przeczytalem quas jeszcze raz co napisales , ja pierdole gdzie ja napisalem ze Rare=Rare i obojetnie jakie eRki wlozysz do deku to masz jusz eRke i ch...FFG...? stary wez sie ogarnij i pocwicz czytanie ze zrozumieniem. dzieki za mile slowa ze mi sie chcialo ale ogarnij troche temat. to ze rozmowa zeszla na jakies bezsensowane gadanie dotyczace wartosci bitewniakow i ile trzeba wyjebac pieniedzy na karty to nie znaczy ze o tym pisalem artykul.

jesli chce ci sie to prosze bardzo porownaj dynastie.

pnp
« Ostatnia zmiana: 2010-06-07, 09:12 by horror »

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
wszyscy marudza w dalszym ciagu ze nie mozna sobie kart zorganizowac. nie dalej jak w zeszlym tygodniu zamowilem karty z koku

pedler - 20 koku
akrobaci - 20 koku
expendable - 20 koku
przesylka 5 zl

wczesniej po tym jak wyszlo GotE - pedryl 20 koku, przesylka 5 zl.  podobnie bylo z wszystkimi topowymi eRkami. wychodzi nowy dodatek dla dwoch graczy mozna kupic, tam tez bedzie pedryl za taniej.

kupowanie kart z playccg acrobaci - 25 dolarow. l5r search 20 dolarow  - jak chcesz kupowac drozej Gebels zeby twoja talia byla drozsza / wiecej warta to prosze bardzo. ja ci sprzedam akrobatow za 30 dolarow i wtedy bedziesz mogl mowic ze karty to zeby zaczac grac to wogole 3000 zlotych na start.

Zlevick jak zaczynal z nami grac ( jakies pol roku temu) dostal na wjazd turniejowa talie do Spidera , zeby nie musial wlasnie tego robic , szukac kart od nowa, dodatkowo dostal pule kart zeby sobie moc cos pozmieniac, ale potem to juz sam inwestuje i kupuje nowe dodatki. rozumiesz o czym mowie Gebels i czego wy w Bydzi nie macie?

wy tam sie wymieniacie postaciami  z IG jakby byly eRkami?  - to strasznie powalone jest. innego slowa nie uzyje.

DaK - zamowilismy w piec osob sety z komiksem , przesylka rozlozyla sie na pieciu, zadnego cla i vatu. DaK set kosztowal 100 $ wtedy. dogadaj sie z 5 osobami zamiast placic w ch...FFG... za przesylke , to jeszcze dostaniesz IG 2 darmowa.

IG2 - do naszego sklepu doszlo wtedy 7 szt - tyle ilu bylo zarejestrowanych graczy. w bydgosczy z tego co pamietam bylo ze dwa razy wiecej o ile nie kolo trzech razy wiecej. z tego co slyszalem bylo wiecej niz 8 szt.

poza tym byla oferta wyslana do sklepow , czy chca domowic IG2 , wystarczylo podac ilosc i oplacic koszt przesylki. to tez mozna bylo zrobic przez sklep, wystarczylo spytac 10 zainteresowanych graczy czy chca , to niech sie zrzuca na przesylke.

IG czesc 1 byla dostepna w sklepie AEG , wystarczylo zamowic u nich jeden booster i napisac ze chce sie IG1 i dosylali.

jest/bylo tyle mozliwosci zamowienia kart Gebels, ze po prostu rece opadaja z powodu waszej niemocy i niemocy waszego sklepu.

poza tym moje Final Duty gra koles ktoremu sa bardziej potrzebne i nie musze ich miec w klaserze bo nagle w ostatniej chwili przypomne sobie ze chcialbym miec je u siebie w deku zeby potestowac. najwyzej sobie proxy zrobie.

poza tym w Bydgoszczy macie jakies dziwne podejscie do siebie. Sklep ma na was wylozone, promek nie przynosi, ciezko to nazwac porzadna organizacja, ale jak wam sklep ze tak powiem kolo chuja robi to sami sie musicie zorganizowac i troche powalczyc o swoje a nie ogladac sie kto mi co da. w Szczecinie tez by IG i IG2 nie bylo gdybym troche sie nie pogimnastykowal.

Jak widzisz Gebels mozliwosci jest sporo , tyle ze latwiej pomarudzic zamiast sie zorganizowac i byc kolegami dla siebie.

i na koniec wycieczka osobista - juz nie wspomne ze niejaki Marycha wisi mi wciaz jakies 20 dychy za karty ktore ode mnie kupil ( jakby dokladnie z rok temu.) - jest to jeden jedyny raz kiedy ktos mi nie zaplacil za karty albo nie doslal kart - poza tym jednym wyjatkiem gracze sa naprawde zajebiscie slowni i zawsze dotrzymuja umowy w sprawie kart, naprawde mamy jednych z najlepszych graczy karciankowych Gebels. Jak nietrudno sie domyslic Marycha jest z Bydgoszczy.

I zeby oddac sprawiedliwosc Marycha jest jedynym zjebanym graczem z Bydgoszczy :) Reszta jest wporzo.

Wracajac do podsumowania Gebels - podsumowanie nie mialo na celu pokazac ile musisz wydac kasy zeby miec grywalny dek - wrecz przeciwnie.

odnośnie twoich spostrzeżeń :

1. karty za koku - podane przez ciebie pojawiły się jeśli dobrze pamiętam na 2 dni  ;D (ja mam konto i staram się mieć koku na nim ale nawet mnie zdażyło się że w przez te dwa dni moje konto w koku banku wynosiło 0 koku, podobnie starzy wyjadacze, ale młodzież pomijając sytuację z TH żeby mieć 60 koku muszą wydać po 12-13zł na 60 boosterków)
2. kupowanie kart na playccg - tak jak napisałem na playccg są stany magazynowe na l5rsearch nie ma ich
3. dziwnym trafem w sklepiku (wielkie dzięki dla Piotra) jest pudło z commonami dla świerzaków, odnośnie dostawania darmowych kart / boxów itp sorrki ale to przypomina mi za bardzo dawanie pierwszej działki (osobiście uważam że lepiej spędzić z kolegą 3 godziny pomagając mu wybrać podstawkę i kolejne 2 układając mu deck z tego co w niej było niż dawać coś wartościowego na start ... ja jedynie na zachętę oferuję darmowe commony jak ktoś zjawi się u mnie w celach wymiany).
4. postacie z IG mają wartość raczej sentymentalną ... i problem raczej wynika z braku IG a nie handlowania nim. Niestety ściąganie postaci z poza bydgoszczy wąże się z tym że płacimy frycowe innym miastom gdzie IG było bardziej dostępne.
5. DAK - biorąc pod uwagę że to o co chodzi w DAKu to itemek do dobierania kart (i każdy w końcu zauważa że nawet jeśli nie do "tego" decku to będzie go używał), akcja która daje ranged 6 (no chyba że ktoś gra oni lub innymi trolami), holding do redirecta którego warto mieć dwie kopie co przekłada się na to że gracze którzy startowo zakupili postacie z DAK (nie liczę ile i czy za nie wydali) muszą kupić całego DAKa. Więc nie wciskaj że da się go zamawiać w pięciu czy nawet dwóch
6. IG2 nie wiem skąd twoje info ... być może wynikało z tego że na turnieju na którym było koło 20 osób Piotr zaoferował IG2 za uczestnictwo i jeśli się nie mylę połowa z tych 8 poszła poza Bydgoszcz.
7. może nie zauważyłeś ale zamawianie IG2 wymagało interakcji ze strony właściciela sklepu.
8. nie mówię o niemocy a przełożeniu się tych problemów na pojawianie się nowych graczy ... nowy = jest w tył bo nie dostał darmówek, kupi postacie z DAKa zanim zauważy że potrzebuje całości i płaci za niego przez to wielokrotnie + musi wydać jednorazowo dużą kwotę by awet na 8 osobowym turnieju wskoczyć na 2-3 miejsce.
9. gimnastykowanie się naprzeciw sklepu niewiele pomaga (nie tylko z powodu mojego brzusia), aktualnie support opiera się na sklepach.
10. proxy - masz do tego prawo, masz prawo zrobić sobie cały deck proxy ale przecież nie zagrasz nim na turnieju
11. odnośnie kolegów którzy kreskują graczy którzy nie są znani w środowisku, sorki ale wystarczyło poprosić mnie lub jabbasa byśmy wysłali tę kasę w zastępstwie kolegi (dogadując to przed sprzedażą) - niestety pojawienie się kolegi wiązało się zakupem podstawki i niewiele więcej ( pamiętaj że gracz który kupił podstawkę i max 10 boosterów jest w miejscu gdzie łatwo zrezygnować - podejrzewam że kwestia kwot które trzeba zainwestować spowodowała zniknięcie tego gracza)

Venirr

• Scorpion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • 13th Lich Lord
ztego co wiem, Marycha jest winny kasę też jabbasowi, no i nikt go nie widział od października. a tak w ogóle, to moze nie róbcie z tego tematu wątku: Bydgoszcz kontra reszta świata :P?

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
ztego co wiem, Marycha jest winny kasę też jabbasowi, no i nikt go nie widział od października. a tak w ogóle, to moze nie róbcie z tego tematu wątku: Bydgoszcz kontra reszta świata :P?

masz racje - to byla moja wycieczka osobista do marychy a nie do bydgoszczy. jak zostalo odebrane inaczej to przepraszam. jak juz napisalem reszta graczy z Bydzi jest bardzo w porzadku. w szczegolnosci najmlodsi gracze , ktorzy przyjechali na kotei i ktorych serdecznie pozdrawiam z tego miejsca

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Ad Horror
nie wszystko co bylo w poprzednim moim poscie bylo do Ciebie. i sam temat ewoluowal od momentu jego zalozenia do mojego posta.
nie nie chce mi sie porownywac dynastii, bo to jest po pierwsze mrowcza robota po drugie bezsensowna z kilku powodow:
1)zdecydowanie mniejszy wybor zaserwowany przez AEG
2)z perspektywy liona zauwazam ze pomimo "roznicowania" mechaniki danego decka znaczna czesc postaci mi sie i tak i tak powtorzy.
3)z malymi wyjatkami dynastia jest latwa do skompletowania nawet dla nooba.

BTW.Zylem w przekonaniu ze system kuku jest dla IA members. Ostatnio sie blizej tym zainteresowalem /samemu majac prenumerate/ i nie zauwazylem tej restrykcji. To otwiera wieksze mozliwosci zdobywalnosci kart (i najczesciej na pocieszenie gdy sie otworzy pol boxa a tam tej nerki jednak ni ma to przynajmniej z koku bedzie)

Wracajac do glownego watku tematycznego. Odcinajac sie od problemu zdobywalnosci/cennika kart opisze wlasne doswiadczenia. Mozna mnie w zasadzie nazwac poczatkujacym, bo wciagnolem sie w system w SE a w CE zaliczylem pol roczna przerwe.
Powrot po przerwie: poskladanie decka (wlasna wariacja liona na weaponach), playtesty, koniec koncow wyprawa do Pragi.
Z calej gamy gier nie czulem sie nigdy zaskoczony przez przeciwnika (nawet bedac masakrowanym). Nie wnikam co mieli na rece, analizowalem tylko to co bylo na stole/zarobilem w jape. Pewnie byly i "aberracje" ale w 20 grach na koteiu nie mialem widac farta na nie trafic.
Wnioski wlasne:
1)system sie uproscil. osobiscie wybralem L5R z racji pewnej dozy zlozonosci+wymogu myslenia i nie popelniania błędów. nie jest to jeszcze WoWowa łopatologia ale powoli stacza sie w dół. Jest coraz mniej myslenia przy skladaniu decka (pomijam zupelnie "kopiuj-wklej"). Zreszta finezyjne np redukowanie F przeciwnika obija sie o JEV. Obecnie oredownicy szybkiego robienia horu tez wzniesli raban. O ile zmiany nastepuja(i dobrze),zaden deck nie jest wieczny o tyle pojawiajaca sie meta jest "malo ryzykowna". Grajac napadem mozna spokojnie zmiescic karty obcinajace honorowki...skoro w najgorszym razie mam na niej tez srednia akcje bitewna.
2)Tfórcy jakby prowadzili mnie za raczke. Tego wrazenia tak bardzo nie odczuwalem w SE. Teraz mam jakis pomysl na dynastie (nazwijmy to tematem przewodnim) to chcac miec sprawna interakcje miedzy kartami reszta sklada sie w zasadzie sama. jakis turborozkmin nie potrzeba. gora to gimnastyka z domknieciem sie w okreslonej liczbie kart.

I dla mnie to jest mankament.
Co nie zmienia faktu ze sama mechanika (z wyj.unikalnych kart na stole) bardziej mi sie podoba niz w SE.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the

Nie patrz na ceny tylko dostepnosc, l5rsearch 20 $ ale karty nima, w playccg 25 sa tylko dwie dolicz pryesylke i wyjdzie swoje...

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
Um...

1. Dlaczego ceny kart maja jaki kolwiek zwiazek z brakiem zajebistosci tej edycji?
2. Dlaczego roznorodnosc nazw kart ma wplywac na roznorodnosc deckow?

Ad 1.

Kogo interesuje ile te karty kosztuja, stac cie to grasz, nie stac cie to nie grasz... proste. Jak jestes nowy to hej napisz na forum, napewno znajdzie sie ktos kto postanowi rozdac w chuja kart za darmo (jak np ja kiedy mialem jescze co rozdawac), lub sprzedaje spore zestawy do klanow na zasadzie, kupisz to dokupisz kilka erek i jedziesz na turniej pograc na poziomie.

Zbierajcie w kilka osob, to obniza koszty znaczaco. 3 zbierajace osoby (rozne klany, a jeszcze lepiej rozne waye na zwyciestwo) to koszty ze 2 razy mniejsze (niestety nie rosnie to liniowo).

Ale dalej nie ogarniam jak ceny kart przekladaja sie na wtornosc i powtarzalnosc CE.

Ad 2.
 Co z tego, ze karty w deckach sa rozne z nazwy (a to i tak tylko dlatego ze wybieramy porownanie talii na zasadzie smok z lwem... oook, porownajmy dwa topowe lwy czy dwa topowe LSC... da sie zlozyc inaczej te decki? nie da, 90% kart bedzie takich samych, w diamondzie siadalem do gry z przeciwnikiem, pokazywal domek i moglem sie jedynie domyslic jakis 20-30% jego fate, a nie wyrecytowac jego deck liste na pamiec).

Karty w deckach rozne a i tak robia to samo. Wiec? Brakuje zarowno finezji jak i interakcji, liczy sie kto komu szybciej zjedzie prowincje. Byla inna edycja gdzie miales 3 roznie nazywajace sie Sneak Attacki?

Podoba mi sie tez argument z tym, ze jak sie wlozy mete na honorowki to one wymra, po czym wylozy sie mete i znow odzyja :) dobry tok rozumowania nie ma co :)
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Walec

• eternal Personality
Ad 2.
 Co z tego, ze karty w deckach sa rozne z nazwy (a to i tak tylko dlatego ze wybieramy porownanie talii na zasadzie smok z lwem... oook, porownajmy dwa topowe lwy czy dwa topowe LSC... da sie zlozyc inaczej te decki? nie da, 90% kart bedzie takich samych, w diamondzie siadalem do gry z przeciwnikiem, pokazywal domek i moglem sie jedynie domyslic jakis 20-30% jego fate, a nie wyrecytowac jego deck liste na pamiec).
Ale co ty chcesz jeżeli dek ma ten sam cel ten sam klan to czemu mialy by się duzo rożnić? pozatym grałem z Pradze z 5 różymi LSC i Kazdy z nich się trochę od siebie różnił nie były to takie same deki, Jedyn był taki jak gra Pinkol jeden był z możliwością pojazdu jeden był na dużej liczbie magistratowych akcji jeden był bardzo duelowy rozniły się od siebie oczywiście ze miały cześci wspolne ale jeżeli dek dązy do jednego celu nie mam mozliwości by go składac inaczej, kiedyś moze domek mniej determinował cel gry ale zazwyczaj było tak że przez calą edycję się grało prawie na jednym domku bo na żadnym innym nie bylo sensu grać ( albo np fenol openowy gra tylko na jedyn domku bo inne sa za słabe)

A jak kiedyś było złozyne koniki Khol wall T8 albo T10 szystko bylo takie same, jak bylo z Fenolem na spelach, jak było z dyshonorem w SE gdzie deki były identyczne, albo crab na followerach 
Walec

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
Ale co ty chcesz jeżeli dek ma ten sam cel ten sam klan to czemu mialy by się duzo rożnić?

Zeby edycja nie byla wtorna i powtarzalna. W lotusie na jednorozcowym Kholl Wallu widzialem 5 roznych deckow, wszystkie T1 :) ok fakt, ze stronghold byl giety, ale z perspektywy czasu wole chyba przegiete strongholdy niz smutne zjedzanie prowincji w 5 tur.

Co do roznych LSC, ok, i jak poszlo tym smokom, ktorzy grali inaczej niz Pinkol? Nie wiem, nie sledzilem tego.

Nawet w samuraiu byly chyba ze 2-3 wariacje battle maidenek, jedne na honor, drugie na czysty wjazd, a 3 mialy w sobie lwie i zurawiowe postacie i rozkurwialy kosmos :)

No i skoro jest jeden jedyny sposob na dojscie do wyznaczonego celu w danym klanie to wlasnie dla mnie to jest wyznacznikiem wtornosci i powtarzalnosci. Co sam napisales tym pytaniem retorycznym na poczatku swojej wypowiedzi.
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Walec

• eternal Personality
Co do roznych LSC, ok, i jak poszlo tym smokom, ktorzy grali inaczej niz Pinkol? Nie wiem, nie sledzilem tego.
3 były w top 8 w pradze

pozatym to nie chodzi o to że się nie da zlozyć inaczej dek ale ludziom się nie chce bo potrzeba do tego umiejetności wizji wiec po co się trudzić lepiej skopiować coś co już jest tak zawsze było i raczej się to nie zmieni

Walec

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
Reese udowodnil, ze jak sie chce to sie potrafi. Moze i masz racje, ze to o ludzi chodzi nie o karty. Ale to nie powinni moim zdaniem drukowac kart do wszystkiego z milionem battle akcji na nich i pasujacych do kazdego decku, tylko dawac jakies oslabione karty, z mniejszym power levelem (ja nie mowie, ze teraz, ale 2 dodatki temu) zeby ludzie byli zmuszeni do kombinowania i pokazania skilla, a nie umiejetnosci uzywania googla.

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
eee tam, znam to samo w 40k. jade na turniej, trafiam na kolesia, czytam rospe- łooo matko najstraszniejsza wymaksowana totalnie gwardia, moj chyba najgorszy matchup. po 1-2 turze juz wiem ze moj przeciwnik ma takie se pojecie o tej grze wiec czekam na jakis konkretny blad po czym wygrywam. moze nie zmasakruje go, ale lajtowo wycisne male/srednie zwyciestwo. rospiske sciagnal z neta, pojechal na turniej dostaje baty od wszystkich, nudzi sie sprzedaje armie

ale wszystko to co tutaj czytam nadal utwierdza mnie w przekonaniu zeby zawsze szukac wlasnych rozwiazan, decki z netu smierdza. nawet jezeli deck nie jest turrbo wypasiony jezeli dobrze Ci sie nim gra i wiesz co potrafi to mozesz nim duzo zdzialac
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
eee tam, znam to samo w 40k. jade na turniej, trafiam na kolesia, czytam rospe- łooo matko najstraszniejsza wymaksowana totalnie gwardia, moj chyba najgorszy matchup. po 1-2 turze juz wiem ze moj przeciwnik ma takie se pojecie o tej grze wiec czekam na jakis konkretny blad po czym wygrywam. moze nie zmasakruje go, ale lajtowo wycisne male/srednie zwyciestwo. rospiske sciagnal z neta, pojechal na turniej dostaje baty od wszystkich, nudzi sie sprzedaje armie

ale wszystko to co tutaj czytam nadal utwierdza mnie w przekonaniu zeby zawsze szukac wlasnych rozwiazan, decki z netu smierdza. nawet jezeli deck nie jest turrbo wypasiony jezeli dobrze Ci sie nim gra i wiesz co potrafi to mozesz nim duzo zdzialac
o to właśnie chodzi, find your own way. Swoimi deckami gra się zawsze najfajniej, a jak przypadkiem stworzysz coś ciekawego to w ogóle fun :D
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
Wtrącę tylko że jeśli ktoś ma problem z wysupłaniem kasy na karty, to polecam grę choćby na jajku, by posprawdzać co jak działa i na co faktycznie opłaca się rozbijać swoją kochaną świnkę skarbonkę. Dzięki temu w łatwy sposób można tworzyć rożne decki, a potem zaopatrzyć się w potrzebne karty do ich złożenia. Jak sam Horror wypunktował wcale nie potrzeba ogromu Rarków żeby deck działał dobrze. Mając "podstawowe" eRki to można zaczynać kombinować. Jak 'nowi' będą mieli dostęp i możliwość uczestnictwa w turniejach to szybko zdobędą potrzebne uncommony (bo chyba commonów to nikt nie będzie miał problemu dać) a może i jakąś fajną eRke wytargają z drafta. Ponadto przecież pasowało by jakieś boostery kupować, ( powiedzmy sobie szczerze że w tą grę za darmo to się nie da grać) tam też można jakieś fajne rzeczy znaleźć. I pewnie że jeśli się chce kupować kartę po karcie to wyjdą jakieś kosmiczne ceny, ale to chyba już trzeba być co najmniej nie ogarniętym.
Karty też można zbierać w dwójki, trójki i inne spółki :P
« Ostatnia zmiana: 2010-06-08, 08:11 by Matsu Girro »

Rise above.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
To znaczy Breaker ze nie ma Gimmickow w 40k, czyli cos poszlo ok. Rozpiska nie determinuje skilla gracza. Tutaj karty sa takie, ze nie da sie (przeczytawszy instrukcje... bo w sumie moje stwierdzenie moze zostac obalone jednym kontr przykladem ;P) nie umiec grac dana talia i nie wygrywac. Dlatego jestem i bede przeciwnikiem kart, ktore maja wiecej niz 1 battle akcje (chyba ze wszystkie battle akcje sa dosc srednie przyklad; zniszcz terren, zniszcz region na jednej karcie jest ok, kiwnij typa, pokaraj honorwke juz nie).