Autor Wątek: 2010 World Championships - Lyon, France Nov 5-7 2010  (Przeczytany 47645 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: 2010 World Championships - Lyon, France Nov 5-7 2010
« Odpowiedź #220 dnia: 2010-11-10, 07:53 »
Bryan, here the full story I witnessed standing behind Nicolas in the audience during his top4. We also are in the same playgroup.

Nicolas Dewi?re, the Mantis player, known as "Nainbecile" (french joke with words that means "stupid dwarf", despite the fact that Nicolas is smart, tall and heavily muscled), was the contestant who won the first match in TOP4 against Maxime. At the end of the 2nd match, they met the time limit and he could have applied the Palmer Rule. He didn't and conceded to Maxime, thinking that the latter had the better chances to win the match if they had time to finish it. They then engaged in a third match, who met time limit again. The judges gave them 30 additional minutes, but they still couldn't manage to finish on time. So they had to take a decision. Both of them argued they had the better chance to win. One time again, Nicolas could have used the Palmer Rule.

Showing the most spectacular sportsmanship I've ever witnessed in 15 years of any CCG tournaments, Nicolas refused to win that way, taking into account that Maxime thought with obvious good faith he had a chance.

He said : "I prefer to win or lose with a dice than to force you to lose. I don't want to win that way !".
He lost the dice roll.

Manly tears were shed that day in the audience. The moment went emotionnal. Nicolas shaked Maxime's hand and asked him after that, if he managed to win the tournament, to respect his storyline choice that was to slay Kyoso.

It was also Maxime's choice for Kyoso. [SOURCE: Yodasensei]The story, told by Max, goes as follow : during Kotei Lille (that Maxime won using a similar deck), the deck was corrupted (3 Ritual of Summoning and the black scroll). Since then, the deck has come closer to purity, with the removal of 1 Ritual of Summoning (making it barely tainted, according to old rules long forgotten in L5R). Winning, and chosing to kill Kyoso is the liberating moment, the culmination of a quest for improvement that led a corrupted son of Isawa to see the mistake in his path and eventually reach the light of the Heavens.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
« Odpowiedź #221 dnia: 2010-11-10, 11:02 »
Co nie zmiania faktu ze klocil sie w trzeciej grze kto ma lepsze szanse na wygrana. Wedlug mnie spora klasa Mantisa i totlane rozczarowanie ze strony Maxime'a. Nie sprostal klasa swojemu przeciwnikowi....
Generalnie Reese stwierdzil ze mantis bedzie nagrodzony za ta honorowa postawe...

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #222 dnia: 2010-11-10, 11:16 »
Moze to nie było najpiękniejsze ale robisz wszystko żeby wygrać na co pozwala ci przeciwnik.
Wiesz ile razy pozwalałem przeciwnikowi cofnąć ruch na turniejach a jak sam chciałem cofnac nie pozawalali, plus inne sposoby by wprowadzic kogoś z rownowagi albo wprowadzić w zbyt duża pewność siebie to jest gra i grze coby nie powiedzieć każdy chciałby wygrać

« Ostatnia zmiana: 2010-11-10, 11:18 by Walec »
Walec

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #223 dnia: 2010-11-10, 11:41 »
Moze to nie było najpiękniejsze ale robisz wszystko żeby wygrać na co pozwala ci przeciwnik.
Wiesz ile razy pozwalałem przeciwnikowi cofnąć ruch na turniejach a jak sam chciałem cofnac nie pozawalali, plus inne sposoby by wprowadzic kogoś z rownowagi albo wprowadzić w zbyt duża pewność siebie to jest gra i grze coby nie powiedzieć każdy chciałby wygrać
Jak sie okazuje wlasnie kazdy ale nie kazda dostepna metoda

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #224 dnia: 2010-11-10, 11:57 »
wiesz co bardzo mnie dziwi zachowanie tego gracz
bo moim zdaniem nie jest to zachowanie w duchu gry tylko coś sobie ubzdurał równie dobrze móglby grac bez holdingów startowych bo mam takie życzenie
moim zdaniem sędziowie nie powinni na to pozwolić jeżeli maja stać na straży zasad zasada palmera obowiązywała wiec powinna być przestrzegana
Walec

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #225 dnia: 2010-11-10, 12:16 »
Jego wola - poprostu.
Dlaczego sedziowie dopuszczaja w swissie roztrzyganie gier przy pomocy kostki po uplywie 45min? Przeciez powinien byc podwojny loss - zasady dokladnie to okreslaja.
Tutaj obowiazuje ta sama regula - obaj gracze sie zgodzili zeby rozstrzygnac gre przez rzut kostka i tak zrobili.
Koniec tematu. A to ze z tym pomyslem wyszedl koles ktory powinien akurat wygrac to juz jego prywatna sprawa.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #226 dnia: 2010-11-10, 12:27 »
Dlaczego sedziowie dopuszczaja w swissie roztrzyganie gier przy pomocy kostki po uplywie 45min? Przeciez powinien byc podwojny loss - zasady dokladnie to okreslaja
Time Limit and Match Length

When time is called on a round game play must stop. At this point either player may honorably concede to his opponent. Players may also determine a winner by another method (such as a dice roll or coin flip). If the results are not reported within five (5) minutes of time being called on the round or if both players don't agree on an outcome the match is considered a double-loss.

czyli zasady określaja to co się dzieje na koniec czasu
a to jego zachowanie było wybitnym nagięciem zasad jeżeli postawił się poddać to nie powinno to by rozpatrywane że był wielkim sporcmenem itp itd
Walec

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #227 dnia: 2010-11-10, 12:40 »
a to jego zachowanie było wybitnym nagięciem zasad jeżeli postawił się poddać to nie powinno to by rozpatrywane że był wielkim sporcmenem itp itd

Walec jak Cię szanuję jako gracza... tak tutaj pieprzysz głupoty.
Gdyby postanowił się poddać to by tak zrobił i wiadomo że wtedy by nie rzucali kostką. Nie chciał wygrać dzięki zasadzie Palmera bo być może uważał, że nie jest to sprawiedliwe rozwiązanie? Jego sprawa.
A czy to co zrobił było "sportsmanship"? Moim zdaniem tak.
Nieważne jednak jak to zinterpretujesz to pisanie, że to co zrobił było "wybitnym nagięciem zasad" jest po prostu śmieszne.
« Ostatnia zmiana: 2010-11-10, 12:41 by Vasquez21 »
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
« Odpowiedź #228 dnia: 2010-11-10, 12:45 »
LOL to jedyny komentarz pisaniny walca... i tak honorowy gracz wyszedl na oszusta....

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #229 dnia: 2010-11-10, 13:06 »
Dlaczego sedziowie dopuszczaja w swissie roztrzyganie gier przy pomocy kostki po uplywie 45min? Przeciez powinien byc podwojny loss - zasady dokladnie to okreslaja
Time Limit and Match Length

When time is called on a round game play must stop. At this point either player may honorably concede to his opponent. Players may also determine a winner by another method (such as a dice roll[/] or coin flip). If the results are not reported within five (5) minutes of time being called on the round or if both players don't agree on an outcome the match is considered a double-loss.

czyli zasady określaja to co się dzieje na koniec czasu
No i?! Moral z tego taki ze jak grasz na skrzypcach to nie jedz bigosu.
Gracze zdecydowali sie roztrzygnac gre wlasnie w ten inny sposob czyli rzut kostka i sedziowie na to przystali?
O co ci wlasciwie chodzi?
Masz problem z tym ze koles zrobil inaczej niz ty bys sie zachowal bo np. uwaza ze palmer rule chlaszcze czy jest w tym jakies drugie dno?
Z calym szacunkiem dla ciebie ale nie bylo cie przy tym, nie widziales sytuacji (ja zreszta tez nie), nie gadales z sedziami, co wiecej nie byles tez jednym z sedziow wiec chyba nie masz za duzo do powiedzenia w tym temacie.

QTF. Pozwoliłem sobie wytłuścić fragment cytatu o alternatywnej metodzie i podkreślić rzut kostką, aby się nie powtarzać i uwypuklić tezę. Mam nadzieję, że autor nie ma mi za złe. Sejmitar
« Ostatnia zmiana: 2010-11-11, 09:28 by Seppun Admin »

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #230 dnia: 2010-11-10, 13:25 »
kurde szkoda, że gość nie zechciał mi odstąpić miejsca w top 4 ;D

w 2 grze przed dobiciem w jego turze do 40 honoru poprzez rozj. połowy armii uratował go ostatnio kartowy Rout
w 3 grze, którą już widzieli ludziska cud nad wisłą i dociąg z taoistów ;D

Dla mnie dziwne było to top 4 bo to za dużej rangi turniej aby się tak prześcigać w "uprzejmościach"
Tym bardziej gdyby faktycznie było tak, że to feniks wygrywał a palmer by go ruchał
to jeszcze bym zrozumiał, ale tak...

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o miłość francuską ;D.

Jest jeszcze 2 teoria mianowicie teoria puszczenia fenola jako pewniejszego zostawienia tytułu we FR,
takie spółki już jednak wogóle śmierdzą ;D
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #231 dnia: 2010-11-10, 13:42 »
Nie chciał wygrać dzięki zasadzie Palmera bo być może uważał, że nie jest to sprawiedliwe rozwiązanie? Jego sprawa.

to może powiedzieć że wygrywa przy 30 honoru albo przy 50 bo to jego sprawa?
jeżeli turniej jest rozgrywany według jakiś zasad to należny się do nich stosować a nie stosować wybiórczo

A czy to co zrobił było "sportsmanship"? Moim zdaniem tak.
dla mnie było by to jeżeli w jakis sposób zawinił graczowi i wtedy honorowo było by tak poddac gry ale tak to mi to grubo smierdzi i jest bardzo nie fair w stosunku do graczy którzy mogli sięto tego pólfinalu dostać ( eg. jabbas)

Gracze zdecydowali sie roztrzygnac gre wlasnie w ten inny sposob czyli rzut kostka i sedziowie na to przystali?

chodzi o to że stosowali zasady wybiurczo bo w przypadku Palmera nie ma czegoś tagiego jak Rzut kostką przy 3 meczu kończy się czas wygrywa gracz który wygrał pierwsza koniec nie ma niczego wiecej nauczyłem sie tego na polskim koteiu i jeżeli są takie zasady to tak się powinno postępować

Z calym szacunkiem dla ciebie ale nie bylo cie przy tym, nie widziales sytuacji (ja zreszta tez nie), nie gadales z sedziami, co wiecej nie byles tez jednym z sedziow wiec chyba nie masz za duzo do powiedzenia w tym temacie.
Byłem Sedziom na koteiach i ja bym tego nie puścił
Walec

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #232 dnia: 2010-11-10, 13:43 »
LOL to jedyny komentarz pisaniny walca... i tak honorowy gracz wyszedl na oszusta....

kazdy kij ma 2 konce.
zasady sa jasne i takie bajery w topach duzego turnieju pachna "spolka vel spoldzielnia".

zgadzam sie z jabbasem- jezeli feniks faktycznie wygrywal to ok, pelen szacun. za to jak to mantis napieral- to gorzej.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
« Odpowiedź #233 dnia: 2010-11-10, 15:00 »
I okazalo sie ze mamy najlepszych sedziow legendy na wlasnym podworku... no kto by pomyslal... proponuje walec w takim razie bys zabral glos na oficjalnym forum ze swoimi rewelacjami na temat wybiorczego stosowania zasad i niekompetencji sedziow na mistrzostwach Europy....

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #234 dnia: 2010-11-10, 15:15 »
chodzi o to, że pomimo iż było to dopuszczalne zagranie w majestacie zasad(bo gracz zrobił conceade)
było raczej szemrane niż ultra honorowe. (oddawanie gry na piękne oczy jest jednak cieżko zrozumiałe:)

Chodzi o to, że zasady trzeba respektować, bo potem jest właśnie tak, że z wyjatków robi się reguły
i zamiast porządku jest chaos :).

A może kryje się za tym jakaś wielkie uczucie? :)

Tylko czemu nie do mnie ;D;D;D

Jak to ktoś powiedział na Worldsach nie chodzi o to, aby ginąć za ojczyznę z honorem
ale aby sprawić aby za ojczyznę z honorem ginęli przeciwnicy ;D

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #235 dnia: 2010-11-10, 15:20 »
Berto stary myslisz ze ci sędziowie na ME to jacyś bogowie ( sędziowałem koteie jak wiekszość z nich nie wiedziała co to legenda
2 lata temu w karlsruhe 3 razy musiałem im pokazywac officjalne rullingi AEG bo decydowali żle ( z czego raz w grze półfinałowej)
Francuzi znani się z stronniczego sędziowania ( przynajmniej parę lat temu był o tym huk) parę osób wspominało o problemach z organizacją używaniem Francuskich kart itp itd

mimo wszystko jednak, legenda brzmi lepiej niż legęda - admin
« Ostatnia zmiana: 2010-11-10, 21:24 by horror »
Walec

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #236 dnia: 2010-11-10, 21:23 »
Madness rządził chociaż niestety w finale "Drunken Master" jak mogli ratowali przeciwnika  Centuriona podając mu tylko połowę piw i potem ustanawiając limit piw jakie można wypić chociaż i tak nie zabrakło "emocji" przy ostatnim łyku.

http://www.thedragonclan.com/index.php?topic=7452.0
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #237 dnia: 2010-11-11, 15:05 »
Hey Zlewik wrzucisz foty z Worldsów?

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #238 dnia: 2010-11-11, 16:25 »
Hey Zlewik wrzucisz foty z Worldsów?

Zlevick

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
« Odpowiedź #239 dnia: 2010-11-11, 16:27 »
Link do albumu z oficjalnymi fotkami AEGa z Lyonu - my oczywiście byliśmy najpiękniejsi i najbardziej fotogeniczni :P

http://www.flickr.com/photos/marelles/sets/72157625228922971/

Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!