Autor Wątek: SC II pierwsze wrazenia  (Przeczytany 2105 razy)

Klepek

• temptation Personality
SC II pierwsze wrazenia
« dnia: 2010-07-28, 13:39 »
Sadzac po pseudo-fajnych avatarach z prosami koreanskimi pare osob interesuje sie tutaj sc , wiec postanowilem zalozyc tutaj kacik dyskusyjny o SC 2.

Moje pierwsze wrazenia :

- Fabula jak sie mozna bylo spodziewac wy.... w kosmos.
- Niesamowity klimat kampani, dodatkowe smaczki jak chociazby mozliwosc pogrania w grze "na automatach"(oddzielne gry w grze)
- W koncu zmienili beznadziejna muzyke teranska , ktora strasznie wkurzala w becie
- Polski dubing jest tak idiotyczny ze szkoda gadac(przynajmniej jesli chodzi o odglosy jednostek ; the best one " Twoje probniki sa atakowane") , podczas gier laderowych ciezko ocenic , ktory budynek atakowac (niecka rozrodcza itp nic kompletnie mi nie mowi). Pozostaje czekac na latki zmieniajace pl wersje na eng.
- Na filmikach momentami dubing tez mocno irytuje , jak chociazby w poczatkowym filmiku (czemu nie da sie wlaczyc samych napisow tego nie rozumiem)
- :Nowe jednostki" w kampani , ktorymi nie mozna grac w trybie multi.Jak juz bylo wiadomo wczesniej gra bedzie zupelnie rozna w trybie kampani (tutaj wiecej jednostek , dodatkowe budynki itp itd) , od jej wersji ladderowej.
- Ciaglym pytaniem jest przyjecie gry w Korei.Wydaje sie ze przestawienie sie prosow na druga czesc przychodzi dosc szybko (przynajmniej jak patrze na mojego brata to tak mi sie wydaje).
- Poza korea na 100 % sc 2 odesle do lamusa 1-ke , w trakcie bety widac bylo ogromne zainteresowanie (turnieje o niezla gotowke , teamy ,streamy itp). Pozostaje czekac na otwarcie lig poza korea i pierwszy solidny turniej w 2-ke (ciekawe czy zdominuja go wyjadacze z bety)

Ktos jeszcze gral? Jakie wrazenia?:P

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: SC II pierwsze wrazenia
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-07-28, 14:25 »
Ja grałem.

Z punktu widzenia niubasa który nie gra multi (gry polegające na zawodach kto szybciej klika myszką mnie nie bawią) gra bardzo fajna. Tak jak napisałeś Klepek kampania ma fajny klimat, misje łatwe i przyjemne, sporo fajnych bajerów, upgradów jednostek, itp...

A dubbing (wadą jest to że jest to oczywiste) nie jest jakoś strasznie denerwujący, przynajmniej jak na luzaku sobie grałem to mi nie przeszkadzał a kilka tekstów jednostek nawet było fajnych.
Shoju na prezydenta! :)

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-07-28, 15:18 »
A nie mozna sobie zmienic jezyka w grze poprzez ustawienia konta na battle.net? Ja np. zmienilem diablo 2 na eng.

Edit:
Mozna, ale trzeba zassac calosc z netu:
http://www.teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=138808

Ja osobiscie SC2 bojkotuje. Activision-Blizzard ustawili sie na zarabianie pieniedzy za bardzo i tak np. zeby pograc ze znajomymi przez net to bym musial zakupic przynajmniej 2 kopie SC2 (US i EUR) i potem po 2 kopie kolejnych czesci, zeby miec wszystkie kampanie (bo pewnie zakup jednej kopii tez bedzie mial limit na serwery z jednego regionu), brak chatroom'ow na b.net tez jest denerwujacy, bo organizacja klanu i turniejow przez net jest bardzo utrudniona. Fakt tez, ze jest limit na ilosc 'custom maps' ktore mozna zrobic, i to, ze Blizz ma wszelkie do nich prawa, a nie tworca raczej tej grze nie pomoze.

Jeszcze z rzeczy, ktore mnie denerwuja:

- usuniecie dragoon'ow i reaver'ow u tossa, moich 2 ulubionych jednostek
- 'swarmowanie' jednostek, wyglada bardzo fajnie u zerga, ale jak tacy marines czy zealots biegaja scisnieci w kupke to juz fajne nie jest
- oble ksztalty budynkow sa bardzo be, to, ze niektore budynki trudno rozroznic od innych (szczegolnie u zergow) tez nie pomaga

Nie zamierzam wydawac 180zl, zeby sobie pograc w kampanie jednej rasy.
« Ostatnia zmiana: 2010-07-28, 15:24 by Manit0u »
Time is precious. Waste it wisely.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #3 dnia: 2010-07-28, 18:38 »
Uh trolololololo...

Moje pierwsze wrazenia :

- Fabula jak sie mozna bylo spodziewac wy.... w kosmos.

Jezeli ktos oglada tylko reklamy proszkow do prania to moze i fabula zrobi na nim wrazenie. Fabula jest wtorna, mieka, tendencyjna... i tak naprawde dowolny film klasy C ma lepsza fabule. Serio niby co jest w tej fabule odkrywczego? Rebeliancka walka z tyranicznym przywodca? Tajna przepowiednia o koncu swiata, powrot starozytnej rasy... eee... faktycznie wy... w kosmos (czytaj: wyrzucic).

- Niesamowity klimat kampani, dodatkowe smaczki jak chociazby mozliwosc pogrania w grze "na automatach"(oddzielne gry w grze)
Niesamowity klimat... zzyny totalnej ze wszystkiego jak leci. Interaktywne menu jest nawet na poziomie, gra na automatach tez... ale zbieranie pokemonow na planszy (+1 do zajebistej wiedzy o zergach), zeby moc sobie wynalez +5 do pancerza... jest... dziwne, smierdzi czyms czym ta gra nie powinna byc. Nie nazwe tego smaczkami... to sa udziwnienia wprowadzone na sile, zeby zatechly gameplay nie odrzucal kazdego nooba.

Polski dubing jest tak idiotyczny ze szkoda gadac(przynajmniej jesli chodzi o odglosy jednostek ; the best one " Twoje probniki sa atakowane") , podczas gier laderowych ciezko ocenic , ktory budynek atakowac (niecka rozrodcza itp nic kompletnie mi nie mowi). Pozostaje czekac na latki zmieniajace pl wersje na eng.
- Na filmikach momentami dubing tez mocno irytuje , jak chociazby w poczatkowym filmiku (czemu nie da sie wlaczyc samych napisow tego nie rozumiem)

Nie gram po Polsku.

- Ciaglym pytaniem jest przyjecie gry w Korei.Wydaje sie ze przestawienie sie prosow na druga czesc przychodzi dosc szybko (przynajmniej jak patrze na mojego brata to tak mi sie wydaje).
Twoj brat jest prosem z Korei? Przyjecie prosow z korei jest takie, ze jak ktos komus chce dopieprzyc to mowi mu "idz pograj w sc2 bo do 1 jestes za slaby". A jezeli ci chodzi o to ze grajac w 1 latwo idzie w 2 to i owszem. Da sie cisnac, ale gra jest tez  inna.

Do tego:

Epic fail pod tytulem, kupilem gre, zainstalowalem i nie moge pograc bo sie serwer bnetu nie zsynchronizowal z kontem (mnostwo ludzi tak mialo w tym moj brat, ja gre dodalem na 3 dni wczesniej niz miala miejsce premiera wiec mnie to ominelo). Mnostwo bugow zawieszajacych, wywalajacych gre (to mnie ominelo na szczescie, ale na forach tematycznych wszyscy narzekaja).

Co do singla. Misje sa nudne, ale tak naprawde nudne. Przewierc zajebista dziure i turtluj sie w bazie jak porabany... 25 minut pozniej cos sie dzieje... uzbieraj 8000 mineralow... na czysto, jak cos wydasz to zbieraj od nowa... podczas gdy cie atakuja... taktyka? Turtle i 30 minut pozniej... zniszcz pociagi ktore nadjezdaja skads tam.... misja zywcem zerznieta (ale to az boli, bo nawet uklad planszy podobny) z C&C Tiberian Sun, misja poczekaj okreslony czas na ewakuacje (ktos gral w jedynke to odniesie slone wrazenie deja vu).

Filmiki, ktore sa rzadko... reszta to filmiki z  silnika gry, ktore wygladaja srednio. Cala gra wyglada ponizej przecietnej, a pozera tyle zasobow ze ola boga... i tak, gram na max detalach, mam raczej poteznego stacjonarnego PC wiec mi nie haczy... wyglada mimo to brzydko (szczegolnie na zoomie), testowalem gre na dosc dobrym lapku... masakra. O dziwo kod pod Maci jest zoptymalizowany.

Dla mnie i tak istnieje tylko ladder, i dlatego warto grac w ta gre... albo jest sie pro albo szkoda 180zl+.
« Ostatnia zmiana: 2010-07-28, 18:40 by Ertai »
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-07-28, 19:12 »
Jezeli ktos oglada tylko reklamy proszkow do prania to moze i fabula zrobi na nim wrazenie. Fabula jest wtorna, mieka, tendencyjna... i tak naprawde dowolny film klasy C ma lepsza fabule. Serio niby co jest w tej fabule odkrywczego? Rebeliancka walka z tyranicznym przywodca? Tajna przepowiednia o koncu swiata, powrot starozytnej rasy... eee... faktycznie wy... w kosmos (czytaj: wyrzucic).

Nie pisalem nigdzie ze jest odkrywcza , mi sie zawsze podobal klimat sc i jest tu zachowany , mi sie fabula podoba , ale mozna miec inne zdanie , moze nie jest az tak dobra jak w 1-ce ale trzyma poziom.

Niesamowity klimat... zzyny totalnej ze wszystkiego jak leci. Interaktywne menu jest nawet na poziomie, gra na automatach tez... ale zbieranie pokemonow na planszy (+1 do zajebistej wiedzy o zergach), zeby moc sobie wynalez +5 do pancerza... jest... dziwne, smierdzi czyms czym ta gra nie powinna byc. Nie nazwe tego smaczkami... to sa udziwnienia wprowadzone na sile, zeby zatechly gameplay nie odrzucal kazdego nooba.

Nikt nie kaze Ci grac w pokemony , ja w to zagralem raz  i tyle , ale zawsze jest to smaczek w strone mlodszych graczy , a dla starszych lekkie przymruzenie oka (gra w zagubionego wikinga przypomniala mi zajebiste czasy , jak gralo sie w samolociki na atari:P).

Twoj brat jest prosem z Korei?

Byl

Przyjecie prosow z korei jest takie, ze jak ktos komus chce dopieprzyc to mowi mu "idz pograj w sc2 bo do 1 jestes za slaby". A jezeli ci chodzi o to ze grajac w 1 latwo idzie w 2 to i owszem. Da sie cisnac, ale gra jest tez  inna.

Widze ze siedzisz w korei i znasz ich zwyczaje , tak naprawde po aferze z obstawianiem/podkladaniem gier i konfliktem Kespa - Blizzard , nikt tak naprawde w tym momencie nie jest w stanie stwierdzic czy sc 2 zmieni cos na scenie , a po ostatnim lekkim kryzysie w sc jest to calkiem prawdopodobne. Mimo olbrzymiego sponsora (Korean Air) nie wiadomo w jaka strone to pojdzie , no ale widze ze masz kontakt z pro teamami i wiesz , ze nie beda w to grac , wiec pewnie masz racje.

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #5 dnia: 2010-07-28, 19:15 »
Obecni prosi w BW raczej sie nie przerzuca, z tego chociazby wzgledu, ze w BW maja juz ustalony status, sa na topie, za to im placa etc.
Zeby sie naumiec w SC2 grac to by musieli zrezygnowac z obecnych treningow i odpuscic sobie z BW, tylko po to, zeby zaczynac od zera w nowej grze, gdzie skill level bedzie nizszy, wiec wieksza konkurencja.

Osobiscie polecam zakup antologii Company of Heroes za 60zl zamiast SC2 za 180 ;)
Time is precious. Waste it wisely.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #6 dnia: 2010-07-28, 21:44 »
Twoj brat jest prosem z Korei?

Byl

Nick pls.

Widze ze siedzisz w korei i znasz ich zwyczaje , tak naprawde po aferze z obstawianiem/podkladaniem gier i konfliktem Kespa - Blizzard , nikt tak naprawde w tym momencie nie jest w stanie stwierdzic czy sc 2 zmieni cos na scenie , a po ostatnim lekkim kryzysie w sc jest to calkiem prawdopodobne. Mimo olbrzymiego sponsora (Korean Air) nie wiadomo w jaka strone to pojdzie , no ale widze ze masz kontakt z pro teamami i wiesz , ze nie beda w to grac , wiec pewnie masz racje.

Obejrzyj Nal_Ra Old Boy. Masz tam pokazane rozmowy w pro teamach i ich uszczypliwe odniesienia do nowego stara. Ponadto tak jak napisal Manit0u. Bez SC1 oni beda mikrowali ale na plantacjach ryzu.
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2010-07-28, 23:22 »
Już chyba wyrosłem z Real Time Fast Clicking i potrzebuję gier oferujących czegoś więcej. Mam nadzieję na jakiś nowy dodatek do DOW.

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
« Odpowiedź #8 dnia: 2010-07-28, 23:33 »
Już chyba wyrosłem z Real Time Fast Clicking i potrzebuję gier oferujących czegoś więcej. Mam nadzieję na jakiś nowy dodatek do DOW.
poczekaj na nowego Shogun'a ;)
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2010-07-28, 23:53 »
poczekaj na nowego Shogun'a ;)

Zbudowałem już ołtarzyk i codziennie biję pokłony :)

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2010-07-29, 10:41 »
bedzie nowy shogun?  :o super, ide montowac oltarzyk

co do sc2 to prawda ze nie wiadomo tak naprawde co kespa zrobi... aczkolwiek mysle ze predzej czy pozniej nacisk publiki moze byc tak wielki ze beda musieli przyjac warunki blizzardu i cala scena przestawi sie na sc2. a bisu i jaedong wracaja na szczyt, precz z flashem

niechetnie ale jednak przychylam sie do zdania ertaia... sc to zawsze byla i bedzie gra na multika, kampania to takie cus zeby se popykac ewentualnie troszke, ale jak ktos chce sie wgryzc w ta gre no to multik only. jak to mowia- naucz sie klikac szybciej  ;)

nowy dodatek do dow pewnie jak obecny czyli mniej wiecej na poczatku nastepnego roku. no ale chaosem raczej da sie grac... mozna miec nadzieje ze jednak wypuszcza 2 rasy w nastepnym, bo jedna to mimo wszystko troche malo
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #11 dnia: 2010-07-29, 10:59 »
It's trolling men! HALLELUJAH!

Kampania jest IMO znośna. Formuła jest bardziej przyjemna niż nie, fabuła jest przeobrzydliwie megaturbojapierdolleratujemywrzechswiat epicka do tego stopnia, że często po powrocie do kantyny czułem się jakbym grał znów w Mass Effecta... Stare i dodatkowe jednostki są w sumie całkiem przyjemne, czuje się, że nie grasz w multi.
Ad. Polskiego dubbingu i tłumaczenia: pierwszą rzeczą jaką zrobiłem po zarejestrowaniu klucza z polskiego pudelka to zassanie angielskiego klienta. Nie wiem i nie chcę wiedzieć jak brzmi Tychus po polsku...

Już chyba wyrosłem z Real Time Fast Clicking i potrzebuję gier oferujących czegoś więcej.

Hahahaha...
Nie, no srsly...
Hehe...
Zmieni. GomTV już transmituje turnieje SC2, organizatorzy OGN przygotowuje się na organizowanie OSL w drugiego stara, Gom może teraz wymusić na kespie pewien poziom wsparcia do SC2.

Widzę, że wszyscy zapominają i jednym malutkim "Ojej" stojącym za SC2.
CHINY.
Naród Warcraftowców przerzucił się masowo na SC2 i tam już dawno mieliśmy do czynienia z turniejami transmitowanymi w telewizji. Kiedy Chińska machina Starcraftowa pójdzie w ruch spodziewam się sceny może nie konkurującej, ale siostrzanej tej z korei.

BTW, turnieje SC2 będą relacjonowane przez Eurosport. All hail the e-Sport!
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #12 dnia: 2010-07-29, 11:34 »
Nie wydaje mi sie ze scena przestawi sie na SC2, Blizzard musialby zakazac transmisji czegolowiek zwiazanego z 1 zeby takie cos przeszlo.

Ad gra jeszcze.

To wydaje mi sie ze mylicie sposob przedstawienia fabuly (ktory jest calkiem fajny) z sama fabula (ktora posysa murzynska pale).

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #13 dnia: 2010-07-29, 12:06 »
Nie wydaje mi sie ze scena przestawi sie na SC2, Blizzard musialby zakazac transmisji czegolowiek zwiazanego z 1 zeby takie cos przeszlo.

Nikt chyba nie oczekuje nagłej i dramatycznej konwersji sceny. Ważne, że na swój sposób SC2 zaczyna robić sobie miejsce pomimo ogromu starszej siostry. Myślę, że za rok będzie to już początkująca, ale niezależna scena powoli ale zdecydowanie podgryzająca widzów BroodWarowi.
« Ostatnia zmiana: 2010-07-29, 12:14 by Sephirion »
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #14 dnia: 2010-07-29, 12:34 »
No bardzo prawdopodobne ze chinole moga  rozkrecic sc2 na poziomie koreanskich lig sc bw.
Wiadomo ze sc zawsze krecilo sie wokol multiplayer;) Pozatym narazie mamy kampanie terran , a oni zawsze ratowali swiat. Trzeba poczekac na protosow i oczywiscie zergow , ktorych kampanie zawsze byly (mojim zdaniem) lepsze.

Ertai bylo 3 polakow w korei : Blackman , Suncow , Draco (chyba ze kogos przeoczylem?) , z czego tylko jeden z nich zdobyl licencje i gral w pro teamie  , wiec domysl sie nicka.

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2010-07-29, 12:58 »
No widzę, że nick Klepkowego brata z SC to jest jakiś megamroczny sekret.

Klepek, nie możesz po prostu napisać, że Twój brat to Blackman/Suncow/Draco i koniec tematu? Czy może to zbyt niebezpieczne, bo koledzy z jego byłego teamu wyślą za nim ukraińskich hitmanów, bo zdradził zespół i odszedł?

EDIT: Okej, wbiłem to w google i już wiem (stąd), że:

The Polish StarCraft player Krysztof "Draco" Nalepka has managed to gain access to play in the most prestigious StarCraft competition in the world, the South Korean Pro League. He is the first Polish player to achieve progamer status.

The mysteries of the world unravel before my very eyes. Mogę umrzeć szczęśliwy.
« Ostatnia zmiana: 2010-07-29, 13:04 by gaijin »

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2010-07-29, 13:02 »

Klepek, nie możesz po prostu napisać, że Twój brat to Blackman/Suncow/Draco i koniec tematu? Czy może to zbyt niebezpieczne, bo koledzy z jego byłego teamu wyślą za nim ukraińskich hitmanów, bo zdradził zespół i odszedł?

Chyba Klepkowi chodzilo o to, ze jak jestes taki madry i wiesz wszystko to bez trudu powinienes brata Klepka zidentyfikowac. Ale moge sie mylic i dokonac nadinterpretacji.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2010-07-29, 13:05 »

Chyba Klepkowi chodzilo o to, ze jak jestes taki madry i wiesz wszystko to bez trudu powinienes brata Klepka zidentyfikowac. Ale moge sie mylic i dokonac nadinterpretacji.
Chyba dokonałeś, bo ja się w tym temacie nie wypowiadałem wcześniej. Ale mogę się mylić i dokonać nadinterpretacji, że dając cytat z mojego postac i pisząc "jak jesteś taki mądry", masz na myśli Ertaia.

;)
« Ostatnia zmiana: 2010-07-29, 13:48 by gaijin »

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #18 dnia: 2010-07-29, 13:25 »
Gajin widocznie jestescie podobni do siebie z ertaiem;P

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #19 dnia: 2010-07-29, 13:45 »
Gaijin to moj dobry brat blizniak, ja jestem tym zlym.

A co do znania sie :) to nie, na scenie SC1 sie nie znam i znac nie zamierzam bo i nie gralem w ta gre i mnie ona poza okazjonalnym ogladaniem VODow nie interesuje. Stad pytanie o nicka.
Interesuje sie za to SC2 i podejsciem progamerow do tej gry. Jak brat ma jeszce kontakty to niech spyta sie u zrodla jak sie sprawa ma i bedzie EOT.